Inlägg

Inlägg som Andreaz1 har skrivit i forumet
Av Andreaz1

12900K är väl bättre men dyrare, speciellt när det gäller moderkort. Inte jättemycket mer än så jag kan komma på. 12-serien dras väl med några barnsjukdomar just nu på grund av den nya arkitekturen men ingenting jag inte tror kommer fixas med tiden.

Av Andreaz1
Skrivet av Henke48:

Hej jag får upp detta felmeddelande varje gång jag startar Chrome kan någon tala om för mig hur jag får slut på det.

C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\c06203a445e697681f024d82c87f053f

vänliga hälsningar
Henke

Det är är inget felmeddelande, det är bara en länk till en mapp på din dator. Kan du ta en bild på hur det ser ut när det dyker upp?

Av Andreaz1
Skrivet av Sewerin:

Hej på er,

Nyexad i somras och har gjort mina första månader på jobbet nu. Min lön är efter skatt 24k vilket är långt över vad jag någonsin tjänat innan. Är 25 år gammal och de första tre lönerna har gått åt att fylla i "gropar i vägen" så att säga, så nu tänkte jag börja kolla på hur man ska förvalta sina pengar. Vad är bra att tänka på? Jag sparar på "Dreams" för det var enkelt att komma igång med. Hur sparar ni och vilka tips har ni till en person i min ålder?

Mina fasta utgifter är runt 12-13 tusen (Boende, mobil, bil+diesel, mat) så på pappret har jag en del pengar över till annat (typ, sparande).

Mvh

Grattis till jobbet Jag har jobbat något år men vi har liknande ålder och siffror så kan bara säga hur jag tänker/har tänkt. Nu när du har fyllt "groparna" som kommer med jobb, flytt och liknande så bör du först tänka över hur en normal månad ser ut ekonomiskt. Du vet hur mycket du får in och hur stora fasta utgifter du har men hur stora rörliga utgifter har du? Som någon ovan skrev så är det lätt att flyta iväg när man har mer pengar än man är van vid så det handlar om att få en balans. Den ser ju olika ut för alla och du kommer hitta din naturligt. Innan du gör det kan du börja med att sätta av en mindre summa på sparet. Se hur mycket du får över vid månadsslutet och öka sparet nästa månad med nästan den mängden.

Jag sätter undan pengar ner till en viss summa direkt när lönen kommer varje månad, mycket lättare att det blir av på det viset. Ha en viss mängd pengar (tror det brukar rekommenderas ~2 månadslöner) lätt åtkomliga i rena kontanter på ett annat konto för akuta händelser. Sätt resten in på börsen, jag rekommenderar verkligen ISK om du inte redan har ett. Mycket lättare med skatt och deklaration. Vet inte om du kan skapa ett genom appen du nämnde, annars gå genom din bank. Fonder är lättare och säkrare att börja med, kolla igenom listan på alla som finns, vilka avgifter de har och hur utdelningen har sett ut historiskt. Det finns inget facit utan så fort du går ut på börsen så är det ju egentligen bara rena chansningar. Sätt undan så mycket du känner dig bekväm med och kolla hur siffrorna rör sig. Med tiden lär du dig mer hur det funkar och breddar sparandet.

[edit:] Börsen är alltså mer långsiktig, sätt inte in pengar där som du vet att du kommer vilja använda inom 1-2 år. Du kan absolut dessutom ringa din bank och prata igenom din situation, det har jag själv gjort. De hjälper också till med det praktiska att t.ex. öppna nya konton. Troligtvis lobbar de nog för att du ska börja pensionsspara redan nu också.

Av Andreaz1
Skrivet av Bosendorfer:

Hej

Är det möjligt att överklocka min 4690k att matcha en i5-6600? Anledningen att jag frågar är att jag är sugen på att spela Back 4 Blood, och minimikraven är:
https://i.postimg.cc/RVdNTcp1/B4-Bmin-Req.png

Sitter på lite äldre hårdvara.
i5-4690k (stock-kylare), GTX970 och 16GB 2400MHz DDR3.
Om det är möjligt att nå upp till minimikravet för CPU genom överklock så tänker jag att man kan lägga 1000k på en bra luftkylare.
Alternativet är väl att lägga 5000 kr på ett Ryzen 5 5600x-paket?

Vad hade ni gjort?

Jag tror att du kanske missförstår kraven; spelet kan inte kontrollera vilken hårdvara du har. Du kommer kunna spela det på din nuvarande dator också. Vill du överklocka finns många bra guider som jag rekommenderar att du kollar på först, annars kan det vara en idé att titta på att uppgradera datorn om den inte fungerar så bra som du vill.

Av Andreaz1
Skrivet av Relaxo:

Det andra är att batteriet verkar vara helt dött, trotts efter flera timmars laddande så tvärdör datorn så fort laddaren kopplas från.
Tacksam för kommentarer och tips.

Har den legat helt orörd i fyra år är batteriet nog förstört bortom räddning. De laddas ur långsamt med tiden och behöver underhållas lite då och då för att inte cellerna ska gå helt tomma.

Av Andreaz1
Skrivet av TabzTheCreator:

Hej!

Jag hade behövt hjälp med att köpa rätt typ av DDR4 för mitt Asus ROG Strix B-450F Gaming.
Jag har försökt läsa igenom deras rekommendationer, men helt ärligt så blir jag inte klok på det.

Historia:
Jag har märkt att mina nuvarande minnen VÄLDIGT ofta ligger på 10/11gb användning (ibland mer beroende på spel)
vilket jag tror bottleneckar min dators FPS.
Mitt grafikkort är ett 2070 RTX 8GB Msi TRIO GAMING X och som jag uppfattat det så skall det vara ett relativt styggt grafikkort.

Idag så provade jag Star Citizen, och RAM gick direkt upp till 13Gb av 15.9GB tillgängligt, trots att jag stängt ner andra applikationer som ligger och drar ram.

Dessutom så har jag aldrig fått detta RAM:et att gå över 2133MHz när jag kollar i aktivitetshanteraren, trots att jag varit inne i bios och försökt med olika profiler och inställningar.

Alla tips är högst välkomna

Moderkort:
https://rog.asus.com/us/motherboards/rog-strix/rog-strix-b450...

Minne jag funderat på att köpa:
https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/ram-minne/ddr4/k...

Minnet jag har idag:
https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/ram-minne/ddr4/c...

Processor jag har idag:
https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/processor/amdsoc...

Grafikkort jag har idag:
https://www.inet.se/produkt/x135601/msi-geforce-rtx-2070-supe...

RAM ska användas, det är inget konstigt. Du har ju ändå RAM ledigt när du spelar vilket får mig att tro att en uppgradering inte kommer att göra någon skillnad. Hastigheten däremot gör skillnad och du vill definitivt få upp den över 2133MHz om det går.

Av Andreaz1

Är du säker på att moderkortet har tillräckligt ny BIOS för att klara av processorn?

Av Andreaz1
Skrivet av Lorault:

Har ett TV-abb från Telia.

När man behöver hjälp från Telia kundtjänst (chatt) så vill de verifiera via bankid. Jag har alltid hört från banken och polisen att aldrig verifiera sig via bankid uppmaning av någon annan.

På Bankid hemsida står det även tydligt:
https://www.bankid.com/privat/taenk-pa-saekerheten

Men Telia frågar alltid om BankID på mig för att få tillgång till "hjälp". Alltså, är det tillåtet för Telia att göra på detta sättet?

Fast i det här fallet är det ju du som har initierat kontakten. Varningarna finns till mot alla bedragare som ringer och är "från banken" som bara vill att du loggar in på ditt konto åt dem.

Av Andreaz1
Skrivet av Andromeda:

Hej!

Sitter här och plockar ihop ett nytt system, tänkte köra ett mATX-bygge med 12900k samt ettAsus Prime Z690M-Plus-D4 moderkort.

Noterar i manualen att det är en 2 + 8 pin för CPU:
https://ibb.co/9w22Jts

Medan nätaggregatet jag tänkte beställa (SilverStone-SX800-LTI) endast verkar ha 8pin för CPU?
https://smallformfactor.net/wp-content/uploads/SilverStone-SX...

Har jag missat något?

Vissa dyrare moderkort har 8+4 pins för processorn för extrem överklockning, du behöver inte de sista fyra för vanlig användning eller lätt överklockning.

Av Andreaz1
Skrivet av nils45:

Hej.

Krånglig rubrik, men jag köpte en färdig stationär dator (Lenova) till en person som nu hårddisken har gått sönder på. Jag har bytt ut hårddisken till en ny och undrar nu hur man kan installera windows10 på den igen utan att behöva köpa win10 separat med tanke på att det ingick i datorn vid köp. Går det att göra, i sådana fall hur får man tag på Win10 nyckeln, och hur laddar man ner Windows 10? Kan man använda ett redan köpt och använt windows10 på USB för att bara installera men med en ny nyckel, eller måste hela USB stickan vara ny.

Tack.

Du behöver ingen nyckel. Den är kopplad till din hårdvara och kommer att aktiveras efter att du installerar Windows med valfritt USB-minne. Antingen ett färdigt eller så tar du ett eget och går hit: https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10

Av Andreaz1
Skrivet av kent_old1:

Skaffade igår en ASUS VG27WQ. Av någon oklar anledning verkar det som att min dator inte känner av skärmen på "rätt"(?) sätt. Jag kan inte ställa in mer än 60 hz. Musen hänger inte med som den ska just nu. Skärmen kallas just nu i windows för "Allmän PnP-bildskärm". Har testat allt som rekommenderas när man googlar, inaktivera enhet, avinstallera enhet genom enhetshanteraren, uppdatera drivrutin, men inget hjälper. Om jag förstår rätt så har ASUS inga drivrutiner att bjuda på, det närmaste jag kommit är det här https://www.asus.com/Displays-Desktops/Monitors/TUF-Gaming/TU..., vilket var typ en färgprofil? Det hjälpte iaf inget. Fabriksåterställde datorn, till ingen nytta. Min andra skärm benq xl2411 är det inga problem med, fungerade direkt jag kopplade in den efter fabriksåterställningen. XL2411 känner datorn av, kommer upp som "sig själv" i enhetshanteraren.

Har ett nvidia geforce 750 ti. Hdmi för VG27WQ, dvi för XL2411. Finns inte display port på mitt grafikkort. Mina kunskaper är väldigt begränsade.... Vad är det jag gör fel? För gammal hdmi kabel? Behöver display port för att kunna leverera?

Gissar att du inte kan köra mer än 60Hz över HDMI, som på de flesta skärmar. Det kräver DisplayPort i så fall. Grafikkortet borde klara i alla fall 120Hz och i teorin borde skärmen klara det också men i praktiken är många gamingskärmar begränsade över just HDMI av tillverkaren. Tumregel är alltid DisplayPort för hög upplösning/refresh rate.

Av Andreaz1
Skrivet av dammifalastini:

när jag skulle avinstallera discord så märkte jag att det inte gick så jag provade i program och funktioner

Vadå var avinstallerade du saker innan du gick dit? Nåt verkar ha blivit korrupt med ditt operativsystem.

Av Andreaz1

Plugga kan du ju bara bestämma själv men jag tycker i alla fall definitivt att du ska ta körkort, bara det öppnar många dörrar.

Av Andreaz1

Stängs datorn av helt eller startar den om? Har hört att DDR5 ska vara svårt att "lära in" så 4-5 omstarter ska tydligen vara normalt.

Av Andreaz1
Skrivet av MatteKalle:

Även fått denna kommentar på ett annat forum nu. Vad säger ni? Stämmer det han skriver på den här datorn? Jag har svårt att tro att man kan generalisera så.


Rekommenderar absolut inte fördigbyggda datorer, dem är fruktansvärt dåliga av många anledningar, men bland annat så går inte delarna att uppgradera senare då dem har sina egna konstiga standarder och former, dem kör ram i single channel och dem låter högljutt.

Det beror alltid på modell. Vissa butiker använder standardiserade delar men i det här fallet stämmer det. Speciellt HP och Dell är ökända för detta, det räcker att kolla bilden på moderkortet ovan för att se att det är nån speciallösning. RAM och ljudnivå beror helt på vilken modell av dator det gäller men det stämmer att det är det första många snålar in på.
Jag brukar försöka informera alla jag hjälper om just de här sakerna för det är bra att veta innan man köper en märkesdator.

Av Andreaz1

Kolla vad studentkåren har för aktiviteter. Där jag pluggade fanns det allt möjligt, vi var ganska många som var med på brädspelskvällar och ännu fler som var med på chillkvällar med typ Mario Kart-turneringar och våfflor. Allt måste inte vara fest om man inte lockas av det Bor du i studentområde kan det finnas grupper där också. Träning fick jag personligen upp intresset för men det har du ju redan täckt

Av Andreaz1

Prestandan i stort beror inte på moderkortet utan på delarna i det. Tycker det är onödigt att byta enbart moderkortet om det inte är någon specifik funktion du är ute efter?

Av Andreaz1
Skrivet av AplAy:

Bensin är väl också en slags olja men kan ändå avge ohälsosamma "ångor"?

Nej kemiskt är det helt olika saker.

Av Andreaz1
Skrivet av AplAy:

Är inte just babyolja farligt att råka andas in?

Svårt att andas in en olja?

Av Andreaz1
Skrivet av Vzano:

Oneplus själva erbjuder reperationer. Byta skärmen kostar 216,20 euro (ex. moms och arbetsavgift).
https://www.oneplus.com/se/support/repair-pricing/details?cod...
Vet inte hur bra de är men kontakta dem och be om ett kostnadsförslag.

Mao är 216 Euro priset bara för själva delen, med arbete och moms inräknat låter 4000kr inte helt orimligt men då får du ju den reparerad direkt av tillverkaren.