Inlägg

Inlägg som jolu har skrivit i forumet
Av jolu
Skrivet av Tachiyon:

Välkomnar lossless, men jag har svårt att urskilja mellan komprimerad mp3/ogg 320 kbps och lossless. Krävs att jag sitter och blundar med bästa utrustningen jag har, och hänt att jag tycker att komprimerat låter bättre i ett blindtest. Kommer slå på lossless oavsett sen i spotify

Om du lyssnar på sådant som faktiskt påverkas kan man höra skillnader.
Lyssna på transienter, stereobild, modulations artefakter på ex cymbaler eller reverbsvansar eller distorsion vid höga ljudnivåer osv.
Lite som komprimerad video - man ser det om man vet vad man letar efter

Av jolu
Skrivet av Buddaz112:

Om du läser på Whathifi så har SweC utelämnat en del fakta. Som att Spotify tog ner det hela. Användaren upptäckte och det blev tydligen lite för mycket för Spotify plus att användaren upptäckte att de använde 24/44.1 vilket inte är standarden för lossless. Det blev åter igen en het potatis och efter det hela är vi tillbaka att ingen vet när och om det ens kommer dyka upp

44.1 är lossless - vad menar du? Det räcker för att återge allt hörbart ljud och ger en exakt kopia av den inspelade vågformen. Bitdjup styr dynamiken, dvs skillnaden mellan högsta och lägsta ljudnivå.
Mycket modern musik skulle klara sig på typ 8 bitar eftersom den mer eller mindre saknar dynamik.
Upplösningen är densamma oavsett

Av jolu
Skrivet av Buddaz112:

Blåtand
Senaste aptxHD med BT 5.3 på Android och på Apple ligger stödet i själva deras Container som hanterar ljud

Wifi
Hanterar det utan problem
Här kör Apple AirPlay där i i dess container ligger stöd för 24bit
Android kör en öppen historia där den hanterar till exempel FLAC

I praktiken så kör med 16/44.1 när du använder BT för det stödjer alla nya telefoner och enheter samt att du kommer ändå inte kunna höra om det är en 24bit fil

På Tidal, Quboz och även säkert på Deezer så kan man ställa in sådant under inställningar

Det som är egentligen de catch moment för Spotify är att de inte ens stödjer CD standard medan övriga gör det. Till och med Amazon och Apple gör det medan Spotify envisas med en förlegad standard. Det är där dess kritik ligger

Bitdjupet handlar bara om dynamik, och det kan ju höras. Mycket modern musik har ju däremot ingen dynamik så 16 eller 24 bitar gör ingen skillnad. Man kan möjligtvis höra brus på tysta partier, typ en fade out eller slutet på ett reverb som klingar ut. Störst skillnad gör det under produktion eftersom det ger mer headroom.

Av jolu
Skrivet av ThurahT:

Jag undrar egentligen hur och vad källmaterialet är? I kodsnutten så syns 24 bit vid 44.1 kHz. Det är ingen standard jag känner till. Högupplöst källmaterial från studios borde tillåta minst 48 000 samplingar eller till och med det dubbla av det, 96 Khz. Om källmaterialet är CDDA så borde bit-djupet va 16. Då passar även 44.1 kHz.

Eller är allt artificiell uppskalning på redan digitaliserat material? Blir aldrig lika bra som en analog (för gammalt material) eller digital (nytt material) ursprunglig källa. Filen blir bara större för en tveksam förbättring av kvalité.

Jag är så pass gammal att jag kommer ihåg när spoitfy hade material från bukten på sina servrar men jag kan tänka mig att de har tillgång till bättre källor numera. Frågan är bara vilka och hur de gör.

Om någon vet eller har insyn så lämna gärna en replik.

24/44 är mycket vanligt i studios, och även om vissa spelar in med högre samplingsfrekvens mixar man normaltmed till 44 för musik eller 48 om det är till film. Att gå från 16 till 24 bitar ger betydligt större nytta än att gå upp från 44/48 i samplingafrekvens till 88/96.

Av jolu
Skrivet av Tempel:

Skillnaden är att det nu är på gång ett teknikskifte.

Har hört samma sak, men sedan 25 år. Då skulle bärbara ta över, sedan terminaler utan disk, därefter virtuella klienter osv. Det är alltid någon game changer på gång, Tror det kommer finnas kraftfulla datorer för semi-professionellt bruk i 10 år till. Hur formatet kommer se ut är en annan sak. Det finns många användningsfall: systemutveckling, musikproduktion, videoredigering, spel, krypto osv.

Av jolu
Skrivet av evil penguin:

Nej, säkert inte.

Möjligen men lär vara för beräkningssvaga för att det ska vara rimligt...

Men förmodligen mer realistiska utfall:
* Får vara med i DDoS-botnät (dvs någon kan sälja nätverkskapaciteten till högstbjudande)
* Sno sparade kontouppgifter (återigen för att sälja)
* Hitta vidare in i något annat nätverk (om det finns något intressant: kanske lite ransomware / sälja)

För att angripa andra enheter på samma nätverk, distribuerade ddos-attacker osv

Av jolu

Amgående esd

Skrivet av DevilsDad:

ESD _är_ farligt för komponenter. Hade inte alla moderna kretsar haft inbyggda ESD-skydd så hade du inte realistiskt kunnat montera en dator för hand. Dessa skydden är dock inte hundraprocentliga, så det är mer tur/otur om det blir någon skada eller ej. Eftersom det är tillsynes slumpmässigt om något tar skada eller ej så är det väldigt lätt att få en felaktig uppfattning. Människor är väldigt bra på att dra felaktiga slutsatser om korrelation.

Byggde PC på 90-talet och har bränt ett antal minnen genom esd.
Det finns ju en anledning att industriarbetsplatser har esd-skydd.

Visste faktiskt inte att nyare kretsar ofta har skydd mot det, så är alltid paranoid när jag hanterar dyr elektronik.
Det är inte direkt en stor uppfostring att spånga på sig ett armband.

Av jolu
Skrivet av Aser:

Menar du statens finansiering av utvecklingen av fusionsreaktorer?

Edit: skämt åsido (kanske hade varit bättre med partikelacceleratorer?), så är inställning att konkurrensmundigheter inte behövs eller att dylika stämningar inte behövs ganska ogrundade. Tvärtom är konkurrenslsgstiftningen ofta tandlös då brotten är lönsamma även vid dryga böter.

1% av företagets omsättning om det gäller svenska Konkurrensverket. För ett bolag som Apple blir det kännbart.
I eu har ju tex. Google betalat 30-40 miljarder per bot, och de har fått flera. Klart kännbart.

Av jolu
Skrivet av Bläjd:

Prisvärt men som många skriver. Hur i h-vete kan man 2024 släppa en sån klumpig pryl som täcker ett ev. andra uttag. Gör om, gör rätt, så att jag kan gå ifrån mitt Telldus

Oftast är ett smart uttag en bättre och snyggare lösning imho.

Av jolu
Skrivet av pettersoft:

Timers har funnits väldigt länge. Det där kunde du göra för 25 år sedan utan "smarta" uttag.

En stor skillnad är att du kan sköta proppen på distans, samt bygga scener ä. Ex följer min utebelysning solen samt. Laddning styr jag via röstkommando så att brandfarliga laddare slipper stå igpng. Sedan kan jag koppla flera uttag till en åtgärd, ex i min studio.

Av jolu
Skrivet av Varg:

Ja, eller bara stäng av grejerna när du är klar med dem eller innan du lämnar hemmet. Har alltid funkat för mig, helt utan smarta produkter.

En del tänker kanske som jag och inte vill ladda mobiler mm på natten pga brandrisk så jag kör timer med en smartplugg. Även smidigt att styra belysning när man är borta samt ytebelysning runt jul. Sedan står många maskiner i standby helt i onödan. Finns många tillämpningar.

Av jolu
Skrivet av Timmy Fox:

Tror inte någon utsäger sig för att veta vad som gick fel eller exakt vad som borde ha gjorts.

Men det finns ju ganska tydliga rekommendationer och industristandarder för hur många delar och rutiner inom IT och IT-säkerhet bör hanteras. Känns mer som att många av de diskussioner i tråden påpekar hur det här utfallet inte borde vara möjligt ifall TE följt dessa.

Det behöver inte betyda att TE inte haft många av dessa rutiner redan, men det är ändå lätt att antaga att det sannolikt finns någon form av brist i hur deras kunders data har hanterats om det verkligen inte finns några externa kopior/backuper någonstans för att återskapa den förlorade datan med (vilket uttalandet verkar antyda).

Har jobbat med IT-säkerhet sedan slutet av 90-talet och det jag lärt mot ör att det är omöjligt att skydda sig mot intrång om systemen även ska kunna användas. Det du kan göra är att försvåra och fördröja men framförallt lära dig hantera attacker. Där ingår även katastrofplanerimg osv.

Att följa en standard säger ingenting och är bara en snapshot av ett ögonblick. Hotbilder och sårbarheter förändras dagligen.

Självklart finns det goda skäl att följa s.k. best praktices men det är ingen garanti.
Jag killigssar att tieto är 27000-certifierade pga att en del av deras kunder nog kräver det, och utan att ha varit där vet vi inte vad som gick fel.

Av jolu
Skrivet av Timmy Fox:

Krav eller ej, det faller väl fortfarande ändå på Tieto när de inte kan tillhandahålla ens de backuper som har avtalats om?

Fast då blir ju frågan vad de avtalet om. De har ju tagit backuper och kanske med den metod/teknik som föreskrivs i avtalet. Inget driftsavtal är skrivet med 100% garanti om något, och ofta beskriver man hur backuper ska gå till. Vill man ha högre krav måste man avtala om det.

Av jolu
Skrivet av gonace:

Det är allt annat än makalöst om detta bolag inte går under, hade vår driftleverantör genom gått detta för mitt jobb hade vi bytt leverantör illa kvikt.

Detta affärsområde representerar 1,5% av deras omsättning enligt di, och skadorna beräknas till 20-30 miljoner.
De omsätter 30 miljarder så…

Av jolu
Skrivet av PerWigren:

Det finns många sätt att ha oförstörbara backupper online. T.ex. S3 Object Lock + monitorering av oväntade versioner och realtids-arkivering av databastransaktioner.
Man måste inte ha offsite band-backupper. Dessa är för många system ganska värdelösa ändå eftersom det ändå är tack-och-adjö för företaget om man inte kan återställa det som skapades efter den senaste band-backuppen.
Uppenbarligen använde inte Tietoevry någon som helst form av ransomwareskydd/WORM för sina backupper. Sannolikt satte de upp något backupsystem för länge sedan och har sedan inte hängt med i utvecklingen av vare sig hotbilden eller vilka moderna tekniska möjligheter som finns.

Tills det upptäcks en sårbarhet i dessa system…. Skulle aldrig lita 100% på något som är online

Av jolu
Skrivet av pv2b:

Att återläsa en backup kanske tar några minuter eller en timme, men när det är många maskiner samtidigt som behöver återställas så kan det ta dagar eller veckor.

Man vill aldrig hamna i en situation där man måste återläsa allt från backup, man bör ha andra lager att kunna falla tillbaka på, som t.ex. immutable snapshots som jag nämnde innan. Det är den lärdomen Tieto inte verkar ha tagit till sig efter deras förra totala lagringshaveri 2012.

Sist tror jag det var en taskig firmware i sanet och då är det liksom kört.
Felet drabbade nämligen både primära lagringen och spegelkopian samtidigt.

https://computersweden.idg.se/2.2683/1.418561/disk-problem-ba...

Kanske gått att upptäcka i en testmiljö, men vissa fel kanske bara inträffar under specifika omständigheter.

Av jolu
Skrivet av SkynetBuilder:

Tänker det är upp till kunderna att specificera vad de vill ha, eller stämma säkerhetsföretaget om de upplever att det utlovade inte har levererats. Tror dock inte att säkerhetsföretaget skulle ha pengar nog om alla kunder valde att stämma dom så det vore inte rätt alternativ för kunderna.

Kunderna borde ha verifierat genom att begära ut rapporter om hur säkerheten implementerats och lämna över till oberoende experter. Samma som med besiktningar av byggen.

Viten regleras i avtalet, och vanligen begränsas de för annars skulle ju ingen våga ta på sig affärer av större storlek. Ofta slutar det med någon förlikning där kunden får andra saker de ändå tänkt skaffa osv

Av jolu
Skrivet av Xverminator:

Hade aldrig hört talas om Tietoevry innan det här hände.

De verkar inte ha stenkoll precis. Är det outsourcing och konsulter som styr skutan?

Det är nordens största it-företag efter en rad uppköp. Förutom konsulter säljer de egna system ex banksystem, sköter drift mm. Skulle nog säga att de har rätt bra koll generellt och du använder nog regelbundet deras system och tjänster utan att veta om det. Datacenterdelen är ute till försäljning och har kanske inte varit i fokus ett tag.

Av jolu
Skrivet av Ozzed:

Har svarat på samma fundering Här #20341789

Men i korthet så ja, den biten blir lite knepig, för Spotify betalar inte artister direkt utan det är skivbolagen/aggregatorerna som får pengarna och sedan så vidarebefordras en del av pengarna till artisterna beroende på hur avtal ser ut. Så det återstår att se om de menar att andelen som Spotify betalar till bolagen måste öka eller om de faktiskt menar artisterna explicit. I det första fallet finns ju i så fall en risk att artistens ersättning inte baseras på hur stor del av kakan dennes bolag får, och då faller ju hela tanken med lagen. Men så som EU fungerat hittills så lär det ju inte bli tydligt vad som avses förrän ärendet varit uppe och vänt i EU-domstolen. Det om något borde väl genom åren gett en hint att man kanske borde formulera sig mer otvetydigt men tydligen inte

För det första har du fel, för alla artister ligger inte under generella skivbolag utan ger ut sin musik direkt.
För det andra är skivbolag en tjänst som artisten köper. I den tjänsten ingår marknadsföring, finansiering, management osv. Tror du inte artister är kapabla att själva välja vilka skivbolag drömvillan jobba med och vilka avtal de är beredda på att acceptera? Det kostar massor att marknadsföra en artist.

Det låter som du bara gissar utan att ha en aning om hur branschen funkar. Jag har själv varit artist och har också haft skivbolag och musikförlag och det är verkligen inte så enkelt som du får det att låta.

Av jolu
Skrivet av Ozzed:

Eh.... Ja tack

Edit: Alltså lite mer utvecklat kan man säga att Spotify i princip alltid betalat för dåligt till oss. "3 månader gratis premium" innebär 3 månader där artister, skivbolag etc inte får någon som helst ersättning för streams. Så det tycker jag de kan lägga ner. Sen är det också så att andelen som väljer att fortsätta med premium sedan är ganska låg.

Jag tycker dock inte att prenumeranter ska betala mer eller att de som inte betalar med pengar ska behöva stå ut med mer reklam, utan det skall i så fall främst tas från Spotifys egna marginaler eller skivbolagen. Deras algoritm är dessutom jävligt usel på att pricka rätt vad gäller musik man gillar. Så de får skärpa sig.

"ÖÖÖÖH MEN DET FINNS JU ANDRA TJÄNSTER OM SPOTIFY INTE PASSAR!!!!1111"

Nej, det gör det inte. Spotify står för 90% av inkomsterna från streaming i mitt fall, och jag tvivlar på att det ser annorlunda ut för andra. Deezer, Tidal, Apple Music etc har helt enkelt så låg andel att det knappt är värt att finnas där. Nu gör jag det ändå för jag har CD-Baby och "allt ingår", så varför inte? Men om jag var tvungen att betala per tjänst så hade det nog bara blivit Spotify för de är så pass dominerande.

Spotify har gjort förlust sedan de började så vet inte vilka marginaler du talar om, om inte spotifybuade investerar i sin plattform hade det inte funnits någon streamingtjänst utan istället piratkopiering.
Det som hänt nu är att artister istället drar in mer pengar på konserter och liknande.