Inlägg

Inlägg som mackanjo har skrivit i forumet
Av mackanjo
Skrivet av glemmy:

@mackanjo: kanske missat något, men vad menar du med att du har byggt in pumpen?

Edit: ah nu fattar jag, du menar vattenpumpen

Hehe ja precis, vattenpumpen som är i garaget.

Av mackanjo

Uppdatering

Hej igen,

Tänkte uppdatera lite och visa hur jag nu gjort. Ska bli intressant att se dagens energiförbrukning imorgon från Ellevio. Måste ha gått ner, annars är det pumpen som drar mycket mer än de uppskattade värdet eller FTX-aggregatet som spökar.

Just nu är det -12c utomhus och jag har pumpen på underhållsvärme 15c sedan igår eftermiddag.

Jag har installerat smarta termometrar i huset och garaget. Byggt in pumpen i ett litet rum i garaget och isolerat med frigolit. I pumphuset har jag satt en termometer som är kopplat till ett smart eluttag som går till en frostvakt. Sjunker tempen under 3,5c går den igång tills temperaturen är över 10c och då slår av. Funkar väldigt bra än så länge. Elementen i garaget är kopplade till en varsin smartplug, jag har även kallställt ett av rummen i garaget, där det är ett förråd och dragit igen dörren där och knäppt av elementet. Så två element är igång i garaget totalt.

I stugan har jag nu knäppt av alla element tillfälligt för att vara säker på att ingen av dessa går igång då jag vill se om pumpen klarar värma huset, vilket den i alla fall nu klarar av. Jag ska dit i helgen igen och kommer då slå på dem. Som sagt innan så bor mor och far i närheten och kan åka dit om något oförutsett händer denna vecka.

Bifogar lite bilder, elementen i garaget drar väldigt lite just nu ser de ut som. Pratar om 5-7kWh om dagen kanske, de har hittills dragit ca 3kWh idag.

Av mackanjo
Skrivet av Rågren:

Har du läst mina inlägg om ventilationen? Mest troligt har du boven där

#20331139

Jajjemen, och tack för dina svar. Har försökt förklarat min ventilation så gott jag kan nu då jag faktiskt inte har kollat själv hur det ser ut. Jag skrev att jag får ta dit en ventilationsfirma som får kolla upp allting och ställa in rätt flöden, eventuellt göra rent och fixa så allt är okej 👍

Av mackanjo
Skrivet av glemmy:

Som jämförelse har jag ett radhus på 100kvm som står tomt nu.

Uppvärmning sker med luftvärmepump, en 7 år gammal Panasonic. Den står på "sparläge" (styr med Sensibo / Tibber).
Det som drar ström i tillägg är varmvattenberedare, kyl/frys, router, ett par element som är ställda på ~10 grader.
Självdragventilation, ganska bra isolerat.

När det var rejält kallt i förra vecka, -15 till -18, så sticker förbrukningen iväg på grund av att luftvärmepumpen tappar effektivitet samtidigt som värmebehovet ökar, hade då 35-38 kWh i förbrukning.
Med några minusgrader räcker det med 20-25 kWh i dygnet. När det är några plusgrader så är förbrukningen ~10 kWh.

Det är ju hit jag vill komma, de låter som en rimlig förbrukning.

Kollade nu igen och igår drog pumpen (som jag också har på underhållsläge 15c) 4,9kWh. Nu har ju tempraturen droppat och det var ca +3c igår. Men den totala förbrukningen var 37kWh. Jag tror att mina element, även om de är nerdragen på lägsta på termostaten kickar igång och står för merparten av min förbrukning. Jag ska som sagt prova mäta i helgen, har även köpt smarta termometrar som jag ska sätta upp i alla rum så jag ser vilken temperatur jag har överallt.

Någon som har några bra tips på nya element, som är digitala så noggrannheten på termostaten blir bättre? Prisvärda alternativ.
Ett annat alternativ är ju att köpa ett smartuttag till varje element, koppla dessa till de smarta termometrarna och sätta ett villkor att om tempen sjunker under 8 grader inomhus så går elluttaget på (i det rum som då elementet och termometern sitter i såklart) När värmen sen är över 10 grader så stäng av typ. Vad tror ni om det?

Av mackanjo
Skrivet av backfeed:

Har FTX-systemet ett energisparläge, som kan aktiveras förutsatt att ingen befinner sig inomhus (pga att luftutbytet blir för lågt)?

Testa i så fall att aktivera det läget, så slipper du värmeförluster pga onödigt luftutbyte, och om FTX-systemet dessutom har en elvärmare som komplement utöver värmeväxlaren (det har mitt, på ca 1 kW om jag minns rätt) så sparar du även in på det. Det kan även gå att stänga av elvärmaren helt (har för mig att det går i mitt system).

FTX-systemet har ett manuellt vred som sitter i badrummet, som en ratt. Drar jag den i botten så klickar de till och ventilationen stängs av. Drar jag upp den så hör man att de suger mer från frånluftsventilerna i badrum och kök och blåser mer i tilluftskanalerna i sovrum och vardagsrum. Kan ju dra ner vredet på lägsta då när jag inte är där så fläktarna går men på lägsta nivå. Just nu har jag vridit upp den till hälften typ (det var en rekommendation från förra ägaren) Men själv tycker jag de blåser och drar för mycket i ventilerna. Kanske får ta dit en ventilationsfirma som får kolla på allting och ställa in det.

Av mackanjo

Får tacka alla för väldigt många svar, svårt att svara alla men jag ska göra lite experiment i helgen så får vi se vad mätarna säger.

Av mackanjo
Skrivet av Lasse62:

FTX systemet skulle jag stänga av när stugan inte är bebodd, det drar mer än man kan tro.

I ett hus på 116 kvm hade vi en förbrukning från FTX på 795 kWh på årsbasis, och då var det på Gotland där det sällan är så många veckor med riktigt kallt väder per år.

Sedan ska man ju komma ihåg att gör man inte rent värmeväxlaren så drar det onödigt mycket.

Dessutom om det finns åtkomlig termostat till värmeväxlaren ska man nog se till att den inte ger eltillskott när det inte behövs, men som sagt ännu bättre att stänga ner när man inte bor i kåken, då gör systemet ingen som helst nytta.

Bra tips! Jag har lämnat det på för att få en ventilation i huset såklart och hade någon tanke att det kanske är bra för att inte få problem med annat om huset inte ventileras. Men så kanske inte är fallet? I så fall så stänger jag ner de nästa gång jag lämnar. Har ett vred i samma skåp som beredaren där jag kan styra luftflöden och slå av den.

Av mackanjo
Skrivet av zOlid:

Det är på din elmätare, och har inget med elskåpet att göra. Jag har också gamla stickproppar.
Det är enkelt att kolla om du har HAN port.
Har du en modernare elmätare som kan mäta din el på timma, så sitter det ett uttag någonstans på elmätaren som ser ut som ett nätverksuttag/telekabel uttag. Ofta bakom en liten lucka, eller under mätaren.
I det här uttaget så kan man koppla in en Tibber Pulse tex.
Och på så sätt få ut en realtidsmätning på hur mycket ström ditt hus drar.
Det finns 2 olika pluggar, och den allra vanligaste är en P1/RJ12 den är aningen mindre än en RJ45 port, som är en vanlig nätverksport. Dom finns också, men är väldigt ovanliga i sverige.
RJ12 porten ser ut som en gammal telefonkabels kontakt.
Om du vill vara helt säker, så prova med en nätverkskabel bara, och går inte den in, ja då har du RJ12 port.

Många har fått utbytta mätare, och innan 2025 så ska alla elmätare vara utbytta till dom nyare moderna.
Så om din inte redan är utbytt, så kommer den att bytas ut.

Tack! Ska kolla hur det ser ut 👍

Blir att sätta i några smarta uttag på diverse element i helgen och se vad de förbrukar och som någon sa flytta runt dessa lite så man kan få lite koll. Ska kolla om jag har den nyare elmätaren samt kolla upp mitt FTX-System.

Av mackanjo
Skrivet av zonar:

Det går väldigt smidigt att integrera med det mesta i HA också. Väldigt mycket har färdiga plug-ins för att kunna integrera och styra med logik.
<Uppladdad bildlänk>

Här är en halvautomatisk funktion för laddning av bilen när priset är under ett gränsvärde.
<Uppladdad bildlänk>

Priserna kommer från Nordpol och resten integrerar med laddstoplen till bilen.

/z

Många har skrivit om detta med HAN / P1 port? Hur vet jag om jag har det? Tror förövrigt inte att jag har det, har ett "vanligt" proppskåp i hallen med hederliga skruvsäkringar. Elmätaren sitter väl ute på el-stolpen som står vid huset, där har jag dock inte kollat.

Av mackanjo
Skrivet av Json_81:

Nej, men med -20 och ett garage som jag gissar inte är jätteisolerat tuffar det på en hel del ändå.
Det ihop med värmepumpen och varmvattnet låter ganska rimligt.
Du har ju en väldigt hög varmvattentemp med, hur bra isolerad är beredaren?
Kan du sänka tempen och köra schemalagd temperaturhöjning för legionella?

Kanske varit otydlig innan men varmvattenberedaren sitter inne i huset och inte i garaget. Den sitter i badrummet i ett skåp där som ligger i anslutning till LVPn. Beredaren jag har är denna https://metrotherm.se/produkter/varmvattenberedare/focus-powe.... Så jag har inga möjligheter att schemalägga den. jag ställde den på 65c då detta var rekommenderad som lägsta nivå för att inte få Legionella.

Av mackanjo
Skrivet av Diesel:

Du skriver att det finns FTX. Kan det finnas en värmare i den?

Ja nu har jag jäkligt dålig koll på detta, jag fick stugan för bara en månad sen så har inte satt mig in i allting ännu. Men de finns en lucka på utsidan av huset uppe vid taknocken som måste vara till för att komma åt ventilationen. jag ska kolla där i helgen och se hur den funkar. Jag vet ärligt inte idag.

Av mackanjo
Skrivet av EnJoker:

Det verkar högt men med tanke på att det är en sommarstuga och ett garage som värms upp under ganska extrema temperaturer tycker jag det verkar fullt rimligt.

Förutsatt att LVP-uppskattningen är hyfsat korrekt och du har ca 40 oförklarade kWh kvar betyder att det ligger en effekt på ca 1,7kW och drar konstant.

Du har en varmvattenberedare som underhåller, kanske är dåligt isolerat och står kallt. Lite högt räknat (och höftat) kanske drar 0,1-0,4 kW.

Därtill har du kyl & frys som kanske drar 0,1-0,3kW.

Router, lite lampor och annat glömt kanske drar 0.1kW.

Kvar har du ca 0,9-1,4 kW effekt (av upp till 2,8kW för dina tre element) för att värma ett 30kvm garage med direktverkande el vilket känns helt rimligt enligt mig. Gissar på att standarden inte är så bra i garaget så att den är otät och dåligt isolerad? Högt i tak?

Lägg därpå till att även om du inte märkt det själv kanske elelementen i delar huset måste gå igång ibland för att stötta LVP. Där har du några till kW som jag gissar på också drar.

Verkar ju ändå fullt rimligt. Jag tror dock att garaget är väl isolerat och riktigt byggt, som resten av stugan. Tidigare ägare var snickare och allt är i väldigt bra skick. Men som du säger är det högt till tak där inne och säkert inte lika isolerat som huset. Jag tror också att merparten av förbrukningen ligger där, det måste den göra. Jag ska även sätta in någon sådan smart-plugg i sovrummen för att verkligen se om LVPn klarar att värma hela huset på 15 grader eller om elementen går in och stöttar som du säger. I så fall är det ju bättre att ställa upp LVPn på säg 19 grader om det gör att elementen inte går igång?

Av mackanjo
Skrivet av Cerb:

Sätt inte fler än 1 element i en dylik plugg bara, finns risk för att de fattar eld annars.
De är inte gjorda för så hög kontinuerlig last.

Yes, de sitter på olika ställen också så jag behöver 3 pluggar.

Av mackanjo
Skrivet av zOlid:

Elementen drar nog mer än du tror även om det är satta på lägsta. Speciellt om du inte har super välisolerat garage osv.
Sen om jag inte läste fel, så hade du VVB i garaget, och är det nere på 3 grader, så borde den behöva jobba lite hårdare för att hålla värmen i vattnet än utan.

Förslagsvis sätt en smart plugg på en eller två av elementen, och se vad du drar över ett dygn. (sitter dom på samma plugg, kan du mäta alla tom.)
Har den här pluggen själv på flera grejer hemma, och man kopplar den bara till wifi, och kan se/styra var som helst sen.
Då får du en uppfattning om hur mycket dom drar, och du kan prova över någon veckas tid, för att se närmare på hur kyla osv utomhus påverkar.
När jag slår på ett extra element, när LVP inte räcker, så sticker ju energin iväg direkt på dygnsbasis.
Din pumps uppskattade energi borde vara korrekt kan man tycka iaf.

Så här ser Tapo appen ut för min oeffektiva LVP i dag ut. (Håller precis på att ta in offerter på att få den bytt)
Man kan se exakt historisk/nuvarande data osv. Sätta scheman på på/av osv osv.
Riktigt nöjd med dom pluggarna faktiskt.
https://i.imgur.com/vxn8mXa.png
https://i.imgur.com/VpWTZ85.png

Sen om du har HAN port på din elmätare, så har vi ju Tibber appen och en Pulse från dom.
Då får du en överblick över hela hemmet, men det kan vara svårare att hitta exakt vad som drar strömmen, om du inte ska dra ut/stänga av grejer. Den uppdaterar i realtid, och man behöver inte ha Tibber som leverantör för att det ska funka.
Andra elbolag har kommit med liknande lösningar, men alla verkar ta en månadsavgift för deras "pulse kopia" som man sen "hyr" av dom. Så för min egen del så kändes det smartare att bara köpa prylen istället.
Man kan hitta rabatter till Tibber shoppen lite här och var också.
Tror jag gav 300kr för den efter rabatter.
Väljer man Tibber som elbolag, så ser man även exakt kostnad per dag i kronor, och kan koppla många prylar till att slå på/av beroende på elpris osv.

https://i.imgur.com/x5KU8iY.png

Något sånt här ska jag skaffa definitivt, ska upp till stugan i helgen och pluggar då in elementen i en sådan smart-plugg för att se vad de drar. Hur får du ut LVPns exakta förbrukning? Har du den kopplad till en kontakt och en smartplugg i mellan? Min LVP är direkt kopplat i säkringskåpet.

Av mackanjo
Skrivet av [SH]:

Då så! Ville bara lyfta detta med att inte stänga av radiatorer eftersom du först skrev "Alla element i kåken är av".

Jag såg de och fel skrivet av mig. De är på men inställda på ca 5 grader. Men pumpen klarade att hålla 11 grader i sovrummet längst bort när de va ca -20 ute och pumpen stod i underhållsvärme på 15c.

Av mackanjo
Skrivet av Cerb:

Men nu krävs det ju inga 100-200W/kvm för att hålla 2-3 grader så länge som garaget har väggar och tak

Precis, har två element som är på 1kW och ett element är på 800W. Känner jag på elementen så glöder de ju inte precis, utan är lite smått varma till och från. Så svårt att tro att dessa står och gasar för fullt dygnet runt.

Av mackanjo

Elementen är inte oljefyllda, men heller inte speciellt nya, det är ett manuellt vred på dem som jag dragit ner i botten som sagt.

Av mackanjo

Tack för alla svar!

Ska försöka summera lite.

Elementen i huset är på men eftersom luftvärmepumpen håller ca 12 grader så slås inte dessa på för att de är inställda via reglaget på ca 5 grader. Om strömmen skulle gå i huset under en längre tid så bor mina föräldrar och en hel del av mina barndomsvänner ganska nära så då blir det att elda i kaminen! Garaget får man värma upp med elaggregat som finns.

Jag ser inte riktigt vitsen med att ha elementen inställda på högre än detta? De borde ju dra mer än att låta pumpen värma hela huset, som den klarar idag?

Jag ska installera några smarta elmätare på varje element i garaget för att se vad förbrukningen ligger på där.

Men frågan kvarstår ju, enligt Panasonics app så ska ju pumpen ha dragit ca 12 kWh igår, jag kan förstå om det diffar +- ca 5kWh/dygn på detta värde då det är uppskattat men enligt Ellevio har jag alltså gjort av med 55 kWh. Det måste vara elementen i garaget. Kan de verkligen dra så jäkla mycket ström för att hålla ca 3 grader där inne? De är alltså nedvridna på lägsta på termostaten så de bör bara vara igång om temperaturen faller under ca 2-3 grader.

Ska också nämna att jag har ett FTX-system i huset som sköter ventilationen, denna är på även när jag inte är där.

/M

Av mackanjo

Stugägare - tycker stugan drar mycket el när jag ej är där

Hej,

Har precis köpt ett "sommarställe" som är vinterbonat, de förra ägarna bodde där permanent. Standarden är bra och huset är utrustat med tvätt/torktumlare, kyl/frys, ugn, diskmaskin, varmvattenberedare (dragit ner till 65c), fiber så en router är igång. Huset ligger i Hälsingland så det kan lätt vara -20 till -30c på vintrarna.

Huset är på ca 80kvm en-plan, de tidigare ägarna körde på direktverkande el-element. Men jag installerade en luft/luft-värmepump första dagen jag fick tillträde på huset som klarar av att värma hela kåken. Pumpen jag valde är en Panasonic HZ25XKV.

Ett värmegarage på ca 30kvm där el-elementen fortfarande är igång men där jag dragit ner alla element (3st) på lägsta vredet. Så jag håller ca 2-3 grader där inne även när det är -20 ute. Vattenpumpen är installerad här så jag behöver ha plusgrader i garaget.
I huset ställer jag pumpen på underhållsvärme 15c när jag ej är där, får ca 12 grader i rummen längst bort då.

Jag tycker dock att min elförbrukning ligger högt. Enligt Panasonics app, så drar pumpen uppskattningsvis 8-12 kWh per dygn i underhållsläge och beroende på hur kallt det är ute.

När jag kollar Ellevios app så hade jag igår en förbrukning på 53kWh för hela dygnet då var det ca -10c utomhus, då visar panasonics app att jag gjort av med 12kWh för dygnet. Detta är ju ett uppskattad värde från appen, men jag tänker att så jävla mycket kan de väl inte diffa?

Hur som helst så ligger jag för de mesta på mellan 40-60kWh/dygn när jag inte är i huset. Alla element i kåken är av, elementen i garaget är på de lägsta vredet, alla apparater som TV/laddare/dator är urdragna från eluttagen förutom routern som pratar med pumpen. Några lampor på tomten som är igång via relä som tänds när de blir mörkt ute, alla är LED.

Vad är det som drar el? Elementen i garaget?

Ursäkta för långt meddelande men bättre att vara tydlig

Tacksam för hjälp!

Av mackanjo

Tack alla för hjälpen! Återkommer om jag stöter på problem