Inlägg

Inlägg som rasmuslian har skrivit i forumet
Av rasmuslian

Finns det några trevliga AI-communities?

Hej!
Håller på en del att koda och utveckla olika AI-projekt, tänkte höra om någon har tips på trevliga communities, gärna svenska/lokala. Typ discord-servrar, twittergrupper eller liknande. Har sökt en del men tycker det finns relativt lite.

Tack på förhand!
R

Av rasmuslian
Skrivet av norrby89:

i dom lägra prisklasserna för produktivitet så är intel helt klart att föredra, medans när man kommer upp i dom högre prisklasserna så är dom likvärdiga men AMD har ett enormt övertag när det kommer till effektivitet.

Så är helt enkelt ett avvägande, mest prestanda just nu eller möjlighet att kunna få mer sen och att du inte hamnar i samma sits som du är nu.

I framtiden så även när dessa plattformar har några år på nacken så kommer ändå en AMD ryzen 9 9950x vara en ENORM uppgradering mot en 7600x. medans en 14900k kommer vara max du kan gå till med en intel plattform vilket självklart blir en uppgradering men inte lika stor som på AMD sidan.

Så är nog en smaksak och ytterst beroende på vad du känner. Oavsett så kommer båda vara en ordentlig uppgradering mot det du har idag.

Förstår, tydligt formulerat! Om jag då läser dig rätt så skulle exempelvis i5 13400F då utprestera 7600x:n något i produktivitet men då på bekostnad av sämre uppgraderingspotential?

Av rasmuslian
Skrivet av norrby89:

Finns redan massvis av trådar med kitt för just detta, men en 7600/7600x eller kanske någon av dom nya apuerna kan säkert vara något.

Ända viktiga är att se till att minnet är med i moderkortets QVL lista.

Såklart! Kikar in andra trådar också. Blir lite konfunderad kring hur en 7600x skulle stå sig mot den liknande prissatta i5 13400F https://www.inet.se/produkt/5306070/intel-core-i5-13400f-2-5-... , då den ju har 10 kärnor och 16 trådar? Tänker att fler trådar är bra för mig som gör mycket kodning och videoredigering?

Av rasmuslian

Tack hittills för all input! Kommer försöka titta på en något större uppgradering med nytt cpu/moderkort/ram/ssd. Uppskattar gärna tips på sådana komponenter, kanske villig att lägga runt 6-7k. Såklart väldigt flexibelt i budgeten, men hoppas kanske att det finns en schysst uppgradering för den budgeten som kan hålla några år.

Skrivet av norrby89:

Min första tanke är nog att det är en gammal rigg att lägga nästan 2000kr på.

Sen hade jag nog kikat mer på att byta ut moderkort/cpu/ram men hade kollat på am5 och inte Intel, iom att du uppenbarligen inte uppgraderar allt för ofta så med am5 kan du uppgradera i framtiden och få riktigt stor uppgradering av att bara peta i en zen5 kanske till å med zen6 cpu! Medans med intel är du begränsad till 13/14th gen då dom byter sockel/plattform nästa lansering.
Sure du får en aning sämre uppgradering jämfört med Intel men du har enormt mycket högre möjlighet att uppgradera i framtiden och inte sitta i samma sits som du är i nu.

Har kommit fram till att jag förmodligen siktar på att göra en större uppgradering. Har du några kombinationer med am5 i åtanke? Vill ändå ha en uppgradering som kan hålla några år, som du snappat upp.

Skrivet av rotkiv42:

Du får ingen direkt uppgradering i enkeltrådad prestanda. Men du har du massa val på CPUer med massa kärnor. Tex 16 core E5-2697A går runt 550kr med frakt på ebay, du får leta lite för att hitta vad som passar bäst. DDR4 ECC ram ligger runt 10-15kr/GB begagnat .

Fattar. Har kommit fram till att jag förmodligen siktar på att göra en större uppgradering, har du något tips på processorer jag bör titta på?

Skrivet av OxenFrånLund:

Se till att köra 4st identiska ram-moduler annars nyttjar du inte prestandan fullt ut.

Yes, tack!

Av rasmuslian
Skrivet av OxenFrånLund:

Tänk på att det är Quad-channel på x99

Vad bör jag mer specifikt tänka på här?

Skrivet av rotkiv42:

Ska man uppgradera x99 är det begagnad markanden som gäller - du kan få grym fler-trådad prestanda för nästan inget i gamla Xeons! Sen massa billigt ECC ram på det. Köpte själv en 8 core Xeon E5-2667 V4 för 250kr (av @orreU tror han hade fler) men finns ju ännu fettar varianter upp till 22cores.

Om du köper nytt ram tänk på det är ingen poäng att gå till 3600MHz, X99 är svårt att få över 3200MHz.

Du tror jag kan få en signifikant uppgradering beggat till X99an? Vad kan man tänkas få ge då, mellan tummen och pekfingret.

Av rasmuslian
Skrivet av Alastor Moody:

Tack för bygget! Kan vara så att det är liiite väl utanför uppgraderingsbudgeten, känner inte att datorn är såpass slå att jag vill spendera 7600kr just nu. Någon kommentar kring varför du tycker 14600KF är ett bra val?

Av rasmuslian
Skrivet av erssn:

det låter som att du kanske ska kika på att uppgradera även ssd, har hänt väldigt mycket på den sidan sedan x99 lanserades.

Tack för input! Visste inte att det hänt så mycket på den fronten. Har en OCZ TR150 480GB SSD i nuläget (uppdaterat originalinlägget), finns det några bra alternativ till denna? Kan det vara så att endast uppgradera RAM och SSD är ett enkelt steg?

Av rasmuslian

Uppgradera X99A eller satsa på nya komponenter

Hej!
Har dessa specs på min nuvarande stationära dator som servat mig väldigt väl de senaste 7 åren:

Intel(R) Core(TM) i7-5820K CPU @ 3.30GHz
MSI X99A Raider
NVIDIA GeForce GTX 1060 3GB
Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz
OCZ TR150 480GB SSD
Fractal Design Define R4

Använder primärt datorn till programmering, videoredigering, musikproduktion och bildredigering.
Men nu har jag börjat känna av att den börjar bli nååååågot till åren, även om den mestadels kör fint. Därför börjar jag fundera på vad det finns för uppgraderingsmöjligheter.

Två alternativ jag funderar mellan:

Alternativ 1
Det enklaste och billigaste alternativet är att jag endast uppgraderar från 16GB RAM till 64GB RAM, exempelvis köper detta:
https://www.inet.se/kundvagn/visa/gbkhAWQlCOKiwtlAu68M2k0YBKo/ddr4

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/gbkhAWQlCOKiwtlAu68M2k0YBKo/dd...

Alternativ 2
Funderar på om det är ovärt att investera 1800kr i DDR4, som jag kanske vill uppgradera snart igen. Därför tänker jag att det andra alternativet är att lägga mer pengar och uppgradera processor, moderkort och RAM. Detta kommer ju naturligtvis bli mycket dyrare men kanske är mer värt att lägga pengarna på.

Här är ett litet exempel på komponenter jag kikat på:
https://www.inet.se/kundvagn/visa/ebkhAVofC5iW7IJKvg-zCBspadk/alternativ

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/ebkhAVofC5iW7IJKvg-zCBspadk/al...

Synpunkter på alternativen, eller om ni har fler alternativ jag bör överväga, tas gärna emot! Kanske bör jag kika mer på att uppgradera grafikkortet?

Av rasmuslian
Skrivet av StuntmanMike:

https://candykeys.com/product/vortex-race-3-ansi

Tyskt företag så det blir bara lite extra för frakten.

Så jäkla stort tack! De måsta ha fått in det i veckan, var inne och kollade där för bara några dagar sedan. Men perfekt att de fått in det, har beställt ett nu! Tack igen.

Av rasmuslian

75% m/ bruna brytare - Nästintill omöjligt att hitta?

Hej,
Har ett tag varit på jakt efter ett nytt tangentbord och hittat att det är ett 75% tangentbord med US-layout (med bruna brytare) jag är ute efter. Trodde att det bara skulle vara och hitta det bästa alternativet, men nu verkar jag ha problem att ens hitta ett enda som går att köpa här till Sverige.

Då jag letar efter US-layout tänkte jag att jag borde ha många internationella sajter att välja mellan, men de flesta tangentbord jag hittar verkar vara "currently unavailable" eller "out of stock". Har haft svårt att hitta ex. Vortex Race3/Vortex Tab75, DREVO Excalibur, etc. någonstans. Inte ens custom kits verkar gå att hitta, vad jag har sett.

Ska tilläggas att jag har hittat några få helsvarta, men skulle gärna vilja ha något som inte är helsvart. Det mesta funkar annars (gråa, blandade färger, vitt, etc).

Till en början hade jag tänkt att budget ligger runt 1000:-, men med tanke på det skrala utbudet kan jag tänka mig att höja den vid rätt tangentbord. Finns några få amerikanska sajter som säljer, men frakten (+ ev. tull) gör det väldigt dyrt.

Om någon har något bra tips skulle det glädja mycket.
Tack på förhand

Av rasmuslian

@StuntmanMike:
Tack för tipset, har tittat lite på den faktiskt. Egentligen har jag ingen satt budget. Helst runt 1000 +/-, men hittar jag ett tb som verkligen träffar alla punkter perfekt så kan jag spränga budget.

Av rasmuslian

Hej igen!
Har nu kommit fram till vad jag söker, men har inte lyckats hitta det konkret.

Skulle vara överlycklig om någon kände till något bra bord med dessa specs:
-75% storlek (82-key/84-key)
-US layout
-Gärna vitt, gärna minimalistiskt stuk, helst inte gaming-look

Tack på förhand

Av rasmuslian
Skrivet av anon257891:

@rasmuslian:
Har inget förslag på ngn produkt, men som sökhjälp: formatet/layouten brukar kallas "TKL" (Ten Key Less)

Tusen tack för det!

Skrivet av StuntmanMike:

Rätt snyggt faktiskt. Inte lika slimmat som Surface Keyboard men jag gillar det! Dock kanske lite utanför min budget, och behöver inte pröjsa extra för RGB-belysning. Tack för tipset.

Den liknar lite denna (Keychron K1) som jag också gillar. Dock tyvärr verkar den inte finnas med nordisk layout, och heller inte att köpa någonstans.

Av rasmuslian

Hej!
Är på jakt efter ett slimmat tangentbord i stil med Apple Magic Keyboard och Microsoft Surface Keyboard.

Problemet är att jag inte vill ha ett tangentbord med numpad men fortfarande piltangenterna och knapparna ovan som "separat sektion". Med andra ord hade jag velat ha typ ett Surface Keyboard som såg ut såhär:

https://i.imgur.com/nuzSwlm.png

Jag har inte hittat något som liknar detta efter en del letande. Är det någon som känner till något sådant tangentbord?

/R

Av rasmuslian

Vilken slimmad laptop?

Hallå,
Jag behöver köpa en laptop inför mina högskolestudier inom ingenjör. Jag redigerar även en del foto och film, så den ska klara lite sådant. Priset skiljer sig något så ta inte bara den dyraste för att. Prisvärdhet är ett plus.

Så min fråga är enkel: Vilken av dessa laptops rekommenderar ni?

Asus ZenBook UX430UAR-PURE2X

ASUS ZenBook Pure UX430UN

ASUS ZenBook 13 UX331UAL-EG047T

HP ENVY 13-ah0006no

HP ENVY 13-ah0015no

Lämna gärna en kommentar också om ni röstar! Tack på förhand!

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av rasmuslian

Unity 3D problem med FBX

Hallå!
Håller på att göra ett spel i Unity 3D och har ett problem som jag suttit med i ett antal timmar nu, utan att hitta en lösning.

Jag har laddat hem ett package från Unity Asset Store med en grund till ett spel. I detta projekt jag laddade ned så finns det en Models.fbx fil som innehåller alla spelets spelobjekt (såsom spelkaraktären, rullande hjul, etc). Han som skapade spelprojektet har skrivit om hur man ändrar ("re-skin" i hans ord) de nuvarande spelobjekten med nya. Hans förklaring är att man öppnar FBX-filen med alla modeller i 3DS Max och sedan importerar sin modell och byter ut den mot den tidigare modellen (genom att "attacha" gamla med den nya och sedan ta bort den gamla).

Jag har gjort en karaktär i programmet MagicaVoxel som jag exporterar till en .obj och importerar till 3DS Max och följer anvisningarna. Men när jag sedan sparar en ny Models.fbx och öppnar i Unity så blir modellen helt konstig - den är extremt liten i förhållande till andra objekt (vilket är konstigt då de andra objekten fortfarande ser normala ut, och de också kommer från samma Models.fbx) och så blir färgerna fel.

Har försökt massa olika sätt, men då jag är ny på både Unity, MagicaVoxel och 3DS Max så har jag inte kunnat lösa detta.

Tack på förhand!
Rasmus

Av rasmuslian

@Joppis: Tack för input, jag ska titta på detta.

Av rasmuslian

@crew seven: Förstår vad du menar. Vi har ju "About" och "Contact" till vänster i menyn.

Av rasmuslian

@crew seven: Vad är det du inte gillar med den?

Av rasmuslian

Testa hemsida

Halloj!
Har en nystartad sida som är någon månad gammal. Nu har jag upptäckt ett fel som hände för en kompis, men inte för mig. Alltså har jag inte kunnat replicera problemet själv. Min kompis får inga bilder när han går in på sidan. Därför undrar jag nu om fler folk (ni) skulle kunna se om det funkar för er.

Skriv in "chris-brant.com" i er webbläsare. Förhoppningsvis ser ni ett armband, några knappar och en bild till vänster. Vid fel så får ni inga bilder överhuvudtaget.
Felet tycks endast uppstå när man manuellt skriver in "chris-brant.com" som url, och inte när man trycker på en länk.

Skulle vara evigt tacksam om jag kan få lite fler inputs.
/Rasmus