Inlägg

Inlägg som rasmuslian har skrivit i forumet
Av rasmuslian
Skrivet av n0kturnal:

Prestandamässigt är de lika, kan skilja nån procent. Det som kan skilja är ljudnivå/temperatur, och då e de nog bäst du kollar reviews på de specifika modeller du tittar på.

Tack för förklaringen!

Av rasmuslian
Skrivet av Alastor Moody:

Det är 10-15 % snabbare än 4070 i spel men vet inte hur stor skillnad den gör för ditt användningsområde. Tänkte bara när prisskillnaden var så liten.

Skrivet av n0kturnal:

Super har mer CUDA cores; 7168 vs 5888 på vanliga 4070. Vilket resulterar i bättre performance i AI relaterade uppgifter.

Låter rimligt. Aldrig ägt något från Palit tidigare, är det värt att lägga 200 till och köpa ASUS eller MSI?

Av rasmuslian
Skrivet av Alastor Moody:

4070 Super är inte mycket dyrare. Denna SSD tycker jag ser prisvärd ut också.

https://komponentkoll.se/bild/pVgsE.png

Klippa du är!
Vad är största skillnaden med Super?

Av rasmuslian
Skrivet av Alastor Moody:

Ska funka kanon. Kollade måtten på grafikkortet och CPU-kylaren och de passar utan problem.

Skrivet av n0kturnal:

Det ska funka utan problem med den psun. Hur pass värt det är kan nog bara du själv avgöra
Hade kollat upp de spel du spelar, samt de program du använder och se vad skillnaden är där, och sen avgöra därifrån.

Men på en höft, 50% mer vram och 50% mer performance. Att köpa en gpu med 8gb vram 2024 är kanske inte generellt rekommenderat, men beror ju på hur mycket du är villig att lägga.

Tack alla hittills för superhjälp - här blir nog köpet!

https://komponentkoll.se/bild/BmXWT.png

Av rasmuslian
Skrivet av n0kturnal:

Ja det borde vara lugnt, 4070 drar ca 200w som mest. Vilket märke/modell har du?

Har denna https://www.inet.se/produkt/6910020/fractal-design-edison-m-5...

Hur mycket mer värt är det att lägga ca 3k mer för ett 4070?

Av rasmuslian
Skrivet av n0kturnal:

Nu när du e nere på 13k för bygget kanske du ska kosta på dig ett 4070 för 12gb vram istället?

Ja det är ju kanske ett alternativ. Och klarar den också 550W?

Av rasmuslian
Skrivet av Alastor Moody:

Jag hade bytt kylare till denna men annars ser det bra ut.

https://komponentkoll.se/bild/fvOzR.png

Tack för tips (igen!). Och allt ska få plats i chassit nu va?

Av rasmuslian
Skrivet av Alastor Moody:

4060 drar otroligt lite ström så 550 W borde vara lugnt.

https://komponentkoll.se/bild/jPNGo.png

Uppdaterade lite, ser schysst ut?

Av rasmuslian
Skrivet av Alastor Moody:

4060 drar otroligt lite ström så 550 W borde vara lugnt.

Tack för input. Vore ju som sagt skönt att spara nästan 2k på att återanvända chassi och PSU. Vad bör jag tänka på när jag letar kylare som passar mitt chassi?

Av rasmuslian
Skrivet av Alastor Moody:

14700KF inkluderar ingen kylare. Tror ditt chassi har plats för max en radiator på 240 mm och inte alla på 240 heller så kolla upp det först.

https://support.fractal-design.com/support/solutions/articles...-

Har kollat lite närmare nu och om jag tar in ditt bygge på några uträkningssajter så säger det att det behövs ca 450-500W. Klarar jag mig då på 550W? Eller känns det som att det är på gränsen?

Av rasmuslian
Skrivet av Alastor Moody:

14700KF inkluderar ingen kylare. Tror ditt chassi har plats för max en radiator på 240 mm och inte alla på 240 heller så kolla upp det först.

https://support.fractal-design.com/support/solutions/articles...-

Aha okej. Hade varit skönt att kunna använda nuvarande chassi och spara 649kr. Finns det några bra kylaralternativ för det chassit?

Har även en PSU på 550W men det kanske behövs mer kraft?

Av rasmuslian

Tack för bygget Antar att jag kan använda mitt nuvarande chassi? Och hur viktigt är det med CPU-kylare, jämfört den som medföljer?

Av rasmuslian

Stationär för maskininlärning och produktivitet 10-15k

Hej!
Vill göra en uppdatering av min nuvarande stationära dator med några år på nacken. Fokus är på maskininlärning, kodning och produktivitet, så GPUn blir ju en bra fråga.

Är inte helt satt på budget ännu då jag behöver lite input, men tänker mig kanske någonstans runt 10-15k plusminus.

Nuvarande specs
Intel(R) Core(TM) i7-5820K CPU @ 3.30GHz
MSI X99A Raider
NVIDIA GeForce GTX 1060 3GB
Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000Mhz
OCZ TR150 480GB SSD
Fractal Design Define R4

Alla tips och råd uppskattas!
Rasmus

Av rasmuslian

Finns det några trevliga AI-communities?

Hej!
Håller på en del att koda och utveckla olika AI-projekt, tänkte höra om någon har tips på trevliga communities, gärna svenska/lokala. Typ discord-servrar, twittergrupper eller liknande. Har sökt en del men tycker det finns relativt lite.

Tack på förhand!
R

Av rasmuslian
Skrivet av norrby89:

i dom lägra prisklasserna för produktivitet så är intel helt klart att föredra, medans när man kommer upp i dom högre prisklasserna så är dom likvärdiga men AMD har ett enormt övertag när det kommer till effektivitet.

Så är helt enkelt ett avvägande, mest prestanda just nu eller möjlighet att kunna få mer sen och att du inte hamnar i samma sits som du är nu.

I framtiden så även när dessa plattformar har några år på nacken så kommer ändå en AMD ryzen 9 9950x vara en ENORM uppgradering mot en 7600x. medans en 14900k kommer vara max du kan gå till med en intel plattform vilket självklart blir en uppgradering men inte lika stor som på AMD sidan.

Så är nog en smaksak och ytterst beroende på vad du känner. Oavsett så kommer båda vara en ordentlig uppgradering mot det du har idag.

Förstår, tydligt formulerat! Om jag då läser dig rätt så skulle exempelvis i5 13400F då utprestera 7600x:n något i produktivitet men då på bekostnad av sämre uppgraderingspotential?

Av rasmuslian
Skrivet av norrby89:

Finns redan massvis av trådar med kitt för just detta, men en 7600/7600x eller kanske någon av dom nya apuerna kan säkert vara något.

Ända viktiga är att se till att minnet är med i moderkortets QVL lista.

Såklart! Kikar in andra trådar också. Blir lite konfunderad kring hur en 7600x skulle stå sig mot den liknande prissatta i5 13400F https://www.inet.se/produkt/5306070/intel-core-i5-13400f-2-5-... , då den ju har 10 kärnor och 16 trådar? Tänker att fler trådar är bra för mig som gör mycket kodning och videoredigering?

Av rasmuslian

Tack hittills för all input! Kommer försöka titta på en något större uppgradering med nytt cpu/moderkort/ram/ssd. Uppskattar gärna tips på sådana komponenter, kanske villig att lägga runt 6-7k. Såklart väldigt flexibelt i budgeten, men hoppas kanske att det finns en schysst uppgradering för den budgeten som kan hålla några år.

Skrivet av norrby89:

Min första tanke är nog att det är en gammal rigg att lägga nästan 2000kr på.

Sen hade jag nog kikat mer på att byta ut moderkort/cpu/ram men hade kollat på am5 och inte Intel, iom att du uppenbarligen inte uppgraderar allt för ofta så med am5 kan du uppgradera i framtiden och få riktigt stor uppgradering av att bara peta i en zen5 kanske till å med zen6 cpu! Medans med intel är du begränsad till 13/14th gen då dom byter sockel/plattform nästa lansering.
Sure du får en aning sämre uppgradering jämfört med Intel men du har enormt mycket högre möjlighet att uppgradera i framtiden och inte sitta i samma sits som du är i nu.

Har kommit fram till att jag förmodligen siktar på att göra en större uppgradering. Har du några kombinationer med am5 i åtanke? Vill ändå ha en uppgradering som kan hålla några år, som du snappat upp.

Skrivet av rotkiv42:

Du får ingen direkt uppgradering i enkeltrådad prestanda. Men du har du massa val på CPUer med massa kärnor. Tex 16 core E5-2697A går runt 550kr med frakt på ebay, du får leta lite för att hitta vad som passar bäst. DDR4 ECC ram ligger runt 10-15kr/GB begagnat .

Fattar. Har kommit fram till att jag förmodligen siktar på att göra en större uppgradering, har du något tips på processorer jag bör titta på?

Skrivet av OxenFrånLund:

Se till att köra 4st identiska ram-moduler annars nyttjar du inte prestandan fullt ut.

Yes, tack!

Av rasmuslian
Skrivet av OxenFrånLund:

Tänk på att det är Quad-channel på x99

Vad bör jag mer specifikt tänka på här?

Skrivet av rotkiv42:

Ska man uppgradera x99 är det begagnad markanden som gäller - du kan få grym fler-trådad prestanda för nästan inget i gamla Xeons! Sen massa billigt ECC ram på det. Köpte själv en 8 core Xeon E5-2667 V4 för 250kr (av @orreU tror han hade fler) men finns ju ännu fettar varianter upp till 22cores.

Om du köper nytt ram tänk på det är ingen poäng att gå till 3600MHz, X99 är svårt att få över 3200MHz.

Du tror jag kan få en signifikant uppgradering beggat till X99an? Vad kan man tänkas få ge då, mellan tummen och pekfingret.

Av rasmuslian
Skrivet av Alastor Moody:

Tack för bygget! Kan vara så att det är liiite väl utanför uppgraderingsbudgeten, känner inte att datorn är såpass slå att jag vill spendera 7600kr just nu. Någon kommentar kring varför du tycker 14600KF är ett bra val?

Av rasmuslian
Skrivet av erssn:

det låter som att du kanske ska kika på att uppgradera även ssd, har hänt väldigt mycket på den sidan sedan x99 lanserades.

Tack för input! Visste inte att det hänt så mycket på den fronten. Har en OCZ TR150 480GB SSD i nuläget (uppdaterat originalinlägget), finns det några bra alternativ till denna? Kan det vara så att endast uppgradera RAM och SSD är ett enkelt steg?