Inlägg

Inlägg som ArcticFire har skrivit i forumet
Av ArcticFire
Skrivet av Enigma:

Jag är inte här för att argumentera om vad klockfrekvens har för inverkan och vad som alltid är/vart en regel. Skalar inte en processor med högre frekvens än en liknande i samma tester så har du en flaskhals någonstans. Det finns inget att argumentera över ang klockfrekvens. Ökad klockfrekvens ger alltid högre prestanda och det som också ger mest respons med minst förluster i en typisk arkitektur (förutom strömkonsumption, men vi pratar om prestandaskalning mot frekvens här). Jag tog mig god tid på att göra min egna analys och kolla upp hur spelen beter sig. Varför testet på anande ser konstigt ut vet jag heller inte och får hålla med om det, finns dock en uppsjö av andra tester som kan påvisa logiken bakom det jag skriver om. En spelmotor kommer aldrig skala oändligt med kärnor men däremot praktiskt taget med frekvens (testa quake3 arena från 99 t.ex där du knappast lär bli gpu bound). Ta vilket spel du vill i @768 eller där gpu aldrig blir en flaskhals och se till att köra ett test i full frekvens på CPU, sen testar du med häften av den frekvensen. Bli inte förbannad när fps degraderas till näst intill exakt hälften av den fps du hade vid full frekvens. +/- 5% beroende på interna straptables/timings.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag hittade faktiskt ett test av Team Fortress 2:s beroende av CPU med 3570K och GTX 970. Visserligen 1080p, men spelet är så lättdrivet.
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=362640...

Prestandaskalningen jämfört med frekvens är 77-82%. Vilket är i klass med 5820k i Witcher 3 720p medium som fick 76%.

http://images.akamai.steamusercontent.com/ugc/306612299315556761...

Har du något annat så får du gärna länka, hittade själv inget bättre än det här.

Jag har svårt att tro att Canard PC har lyckats med bättre skalning än det här. Så gott som ingen förutom Sweclockers testar ens med lägre inställningar än 1080p Ultra av någon dum orsak, någon testade till och med processorer i 1440p -.-

Av ArcticFire

Älskar MX518.
Har en sådan med en sladd som är så gott som av och har köpt reservsladd och "fötter", men har inte orkat byta ännu.

Av ArcticFire
Skrivet av Enigma:

Turboboost når mycket riktigt inte sin gräns när man använder fler kärnor, men upp till en viss gräns, så ja, man kan nog skala av något i dom tester som är dåligt trådade (kommer till det senare). Det var en grovräkning jag gjorde för att få en liten blick över hur mycket frekvensen påverkar resultaten från att gå från Zen's låga 3.3-3.4Ghz. Specifikationen för Intel Turbo boost 3.0 max är 4Ghz på t.ex 6900K i enkeltrådat. Detta låter processorn köra 1 kärna i 4Ghz och resten av kärnorna i 3.7Ghz, såvida man inte använder alla kärnor och SMT där frekvensen typiskt ska lägga sig på 3.5Ghz vilket borde syfta på test1 som är tungt flertrådat, och test2 snarare färre trådar och tillåter högre frekvens.

Nu har jag sett dom länkarna i dina 3 sista inlägg. Vi gör en analys på dom och betänker att testet är ett värde av 7 olika spel, så låt oss se:

Den första länken med Grid Autosport som test skalar upp till 6 trådar/kärnor, och utöver TW3 så så skalar inte resten av dom testade 5 spelen lika väl. Testet är också i äldsta laget (2014) så jag slog upp ett lite nyare test. Man ser här också att det skalar utmärkt med frekvens (4770K till 4790K t.ex):

http://images.anandtech.com/graphs/graph10337/81867.png

Dom 3 andra testerna som du valt att länka till är värdelösa att ha som någon jämförelse då dom är flaskhalsade enormt av grafikkorten där. Ja spel skalar utmärkt med klockfrekvens såvida man inte har ett för långsamt grafikkort. Det är ingen nyhet, och man kan bara läsa sig av historien sedan processorer börjades testas i spel online på 90-talet. CPC's speltester bestod av 7 olika spel, och dom spel som skalar över fler kärnor/trådar än quad är TW3 som skalar upp till 6c/6t, och Grid:Autosport upp till ca 5-6c/t. Resten är skalar mer eller mindre upp till quad och söker du upp lite mer moderna tester på spelen där ett vassare grafikkort används så kommer du direkt att bli påmind om att klockfrekvens absolut har sin inverkan.

Skalning finns, men fps:en ökar inte i närheten av frekvensökningen i Witcher 3 enligt SweC. En överklockning på över 20% gav endast en prestandavinst på 10%. Jämför man 6800K vid 2,8 GHz och 4,4 GHz så ökar fps med 20% fastän frekvensen ökar med 57%.
Battlefield 4 skalar någorlunda med frekvens enligt Swec. i7:or och FX-8350 skalar sämre än frekvensen, i3 och A10 ungefär lika bra och Pentium bättre.
Min poäng är att skalningen inte är helt linjär vilket gör det svårt att sia om var en högre klockad RyZen hamnar i speltestet, speciellt då de inte verkar ha låst resten av processorerna till en viss frekvens.
Konstigt nog verkar 6900K ha större övertag i beräkningstestet trots att de är tungt trådade och borde tvinga ner i7:an till 3,5 GHz. Men tyvärr inget Cinebench vilket hade varit till stor hjälp då det skalar bra med frekvens.

http://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/11257?key=c7a9cd954e6...

http://cdn.sweclockers.com/artikel/diagram/11269?key=60a53729cf0...

Men din bild var inget vidare. Byter man till 980 får man en uppenbar GPU-flaskhals trots ett högre antal bilder per sekund, alltså måste något vara fel med det 290X-testet. Resten av spelen har en snygg flaskning även med 290X.
De enda som följer skalningen är 4770K och 4790K, resten av processorerna är huller om buller. 6700K presterar av någon anledning mycket bättre än frekvensökningen jämfört med 6700.
5820K presterar överlägset bäst av alla trots att 6850K och 5930K har en högre frekvens (och IPC för 6850K). Samma med 5960X och 6900K.

http://images.anandtech.com/graphs/graph10337/81877.png

Men hur som helst är Zen mycket imponerande jämfört med Piledriver och kommer att ha stor inverkan på priserna. Kaby Lake verkar inte ge något på desktop över Skylake (däremot en stor förbättring på laptops) så det är en fördel för AMD.

Av ArcticFire
Skrivet av tvelander:

Fattar inte vilka system folk använder för kolla prestanda ^^, cinebench är rätt bra system mäta IPC

Enligt Eteknix Cinebench då 6700K är låst till 4,8 GHz och 7700K till 5,1 GHz.
7700K har 6,25% högre frekvens och presterar 6,25% bättre i multi och 7,3% i single.
Måste säga att den obefintliga ökningen är en besvikelse.

Av ArcticFire

@Enigma

Borde man inte räkna med Intels boostfrekvenser för flera kärnor och inte en? Speciellt då alla tester verkar vara flertrådade.
Då har 6700K 21,2% högre frekvens och 21,5% högre prestanda än Ryzen.
6900K har 6,1% högre frekvens men 10,4% högre prestanda i speltestet och 14,6% i beräkning.

Åtminstone Grid Autosport använder fler än 4 kärnor.
http://www.dsogaming.com/pc-performance-analyses/grid-autospo...

3 spel skalar inte eller knappt med frekvens vilket är till stor nackdel för den högt klockade 6700K i ett index.
http://www.techspot.com/review/1006-the-witcher-3-benchmarks/...
http://www.techspot.com/review/917-far-cry-4-benchmarks/page5...
http://www.techspot.com/review/734-battlefield-4-benchmarks/p...

Jag tycker att testet är mycket bristfälligt och tänker vänta på mer seriösa tester förrän jag bildar en åsikt. Men av det (dåliga) testet att döma är AMD marginellt bakom Intel vilket bådar gott för ett priskrig
Mycket information saknas och spelurvalet var minst sagt dåligt, speciellt de som inte skalar.

Av ArcticFire
Skrivet av Yoshman:

Är det inte uppenbart att det sättet att räkna är totalt fel? Hur förklarar man då skillnaden i prestanda mellan 6700K och 6600K samt än mer det att "IPC" i så fall är högre för Haswell än Skylake då i7-6800K och i7-6900K är lägre klockade än i5-6600K men presterar bättre?

Nu verkar det som det i princip inte finns någon skalning efter 6 kärnor (6800K och 6900K presterar i princip identiskt). Med lite kurvanpassning efter Amdahls lag för att få en känsla för "p" värdet (hur stor andel av programmet som kan dra nytta av flera kärnor) hamnar man på 0,5-0,65 någonstans. Ett rätt vanligt värde i praktiken skulle jag gissa, de spel som skalar absolut bäst verkar ha ett "p" värde på 0,8-0,85.

Med 0,5-0,65 är det allt annat än linjär skalning med kärnor efter två kärnor, vilket är ungefär så som nästan alla program på skrivbordet uppförs sig.

De som faktiskt skalar nära nog linjärt kan i många fall mer effektivt köras på SIMD och GPUer, Ryzen demon i Blender tar precis under 14 sekunder (mer än dubbelt så snabbt som SR8 och 6900K) på ett GTX 970 med CUDA.

D.v.s. vi vet fortfarande väldigt lite om hur Ryzens enkeltrådprestanda står sig mot Intels Core serie. I många moderna spel som relativt bra kan utnyttja många CPU-trådar presterar ju i7-2600K och i5-6600K rätt lika (t.ex. Witcher 3), däremot prestera den senare bättre i spel som inte skalar något vidare över CPU-trådar.

Spelutvecklare verkar anse att "sweet-spot" för spel idag har puffats uppåt, idag ligger den på fyra kärnor + SMT. Skillnaden mellan i5 och dagens i3 är förvånande låg, men man får tänka på att det är mycket enklare att skala över två fysiska kärnor med SMT än att skala över fyra fysiska kärnor (fortfarande lika många CPU-trådar). Orsaken är lite tekniskt, men borde vara uppenbar för alla programmerare som någon gång optimerat programvara för att köra på SMP-system.

Rent praktiskt använder de flesta moderna spel alla CPU-trådar som finns då motorerna idag bygger på en teknik som kallas "work-stealing". Så i teorin skalar de till hur många kärnor som helst, fast effekten av fler kärnor lyder fortfarande under Amdahls lag (d.v.s då spel inte skalar perfekt blir det snabbt "dimishing returns" på att lägga till kärnor).

Och då dagens konsoler har 6-7 CPU-kärnor som kan användas av spel är spelmotorerna i praktiken inte testade med fler CPU-trådar. Finns spel som uppvisar negativ skalning efter ett visst antal CPU-kärnor, omöjligt enligt Amdahls lag men inte alls ovanligt i praktiken p.g.a. effekter som inte tas med i den abstraktion som Amdahl bygger på.

Men på PC blir GPU-delen rätt snabbt en flaskhals. Så med RX 480/GTX 1060 eller sämre är man i normala inställningar och 1920x1080 nästan helt GPU-begränsad redan med de snabbaste i3:orna.

När man väl blir GPU-bunden ser man ofta att även spel som skalar riktigt bra med CPU-kärnor och där E-serien ligger i topp med riktigt starka GPUer och låg upplösning / låga inställningar i stället lägger de CPU-er med högst enkeltrådprestanda i topp när GPUn är flaskhals. Tänker man lite på vad som händer är det ett rätt naturligt resultat, när man är GPU-bunden (eller bunden av annan I/O som t.ex. disk) vill man maximera tiden flaskhalsen jobbar och I/O-enheter kan lättare hållas 100 % sysselsatta med högre enkeltrådprestanda (kommunikation med HW måste i praktiken alltid serialiseras och ju snabbare man tar sig igenom den seriella delen, ju närmare 100 % kan man pressa I/O-enheten).

Ett exempel är t.ex. detta, Fury X presterar något bättre med den lite högre IPCn som 6700K har över 6950X (båda kör på 4,3 GHz)
http://images.hardocp.com/images/articles/1466612693P2ZJAEIlTj_5_2.png

Håller med.

Dessutom jämfördes Intels boostfrekvenser på en kärna med SR7 på alla.
6700K har 21,2% högre frekvens (inte 27%) och 21,5% högre prestanda.
6900K har 6,1% högre frekvens men 10,4% högre prestanda.

Grid Autosport använder fler än 4 kärnor vilket gör att det inte går att jämföra med 6600K.
http://www.dsogaming.com/pc-performance-analyses/grid-autospo...

Tre av spelen har svarar inte alls eller knappt på processorns frekvens vilket gör att 6700K:s frekvensfördel försvinner delvis.
http://www.techspot.com/review/1006-the-witcher-3-benchmarks/...
http://www.techspot.com/review/917-far-cry-4-benchmarks/page5...
http://www.techspot.com/review/734-battlefield-4-benchmarks/p...

Jag tycker att hela testet är bristfälligt. Saknar stor del av informationen och som sagt har med spel som inte direkt bryr sig om processorn.

Av ArcticFire

Ganska uppenbart att åtminstone några av spelen i testet kan använda fler än 4 trådar. Annars skulle inte 6900K och 6800K prestera bättre än den högre klockade 6600K.
6900K går väl i 3,5 GHz på alla kärnor och Ryzen i 3,3 GHz enligt testet. Det ger då Intel ett 6,1% försprång frekvensmässigt men 10,4% prestandamässigt (14,6% enligt beräkningstestet).

Grid Autosport har en nytta av fler än 4 kärnor:
http://www.dsogaming.com/pc-performance-analyses/grid-autospo...

Varför testade ens X3:TC som släpptes för 8 år sedan? Istället för t.ex. GTA 5.

Flera av spelen svarar ju knappt på processorns frekvens:
http://www.techspot.com/review/1006-the-witcher-3-benchmarks/...
http://www.techspot.com/review/917-far-cry-4-benchmarks/page5...
http://www.techspot.com/review/734-battlefield-4-benchmarks/p...

Av ArcticFire

@willg

Intressant koncept

Har inte testat spela, men hittade ett fel i bilderna. Sydostasien heter Southeast Asia och inte South East Asia.

Av ArcticFire

Vad är fel med det priset?
Det är ju snarare billigt med tanke på att Pokémon Platinum ingår.
DS Lite brukar väl säljas för minst 40-50 euro på eBay, visserligen drar väl de två fläckarna ner lite.
Komplett äkta Pokémon Platinum går för 40+ euro. Endast äkta spelet går nog för 25-30 euro åtminstone.

Av ArcticFire
Skrivet av Bloodstainer:

Jaha, men det är väl en självklarhet? De har gjort så sedan den första generationen med Yellow och bara skippat de vid re-makes. Och Emerald var för Ruby och Sapphire, inte FireRed och LeafGreen.

Det är inte en självklarhet längre. Black och White fick uppföljarna Black 2 och White 2 som var ganska annorlunda. X och Y fick ingen extraversion/uppföljare alls.

Av ArcticFire
Skrivet av Vesh:

Förstår inte förkärleken att spotta ut massa tekniska leksaker till eleverna som inte fyller någon direkt funktion?
Kan inte tänka mig någon del där det är strikt nödvändigt med egen laptop/padda under grundskolan, även på gymnasienivå klarar sig de allra flesta sig galant utan sådant.

När det kommer till matten är det en sak som jag tycker talar en del om den onödiga förkärleken till tekniska hjälpmedel. Den matten jag läste i gymnasiet och den som ingick i den första kursen i envariabel analys var i stort sett densamma, derivata, integraler och ekvationslösning för att förenkla det lite. I gymnasiet handlade i regel allt om att hitta rätt formel i formelbladet, knappa in den på miniräknaren, och få ut något svar som säkert var rätt. När miniräknaren försvann på universitetet, uppgifterna designades för att kunna lösas utan denna, och formelbladet försvann så började man diskutera problemen på ett helt annat sätt.
Nu finns det viserligen andra aspekter som att man är äldre och redan gått igenom gymnasiematten en gång innan man börjar med universitetsmatten som också spelar en stor roll, men jag tror att lite mindre miniräknare och formelblad redan i gymnasiet inte hade skadat.

Skrivet av Elgot:

För övrigt är det ju inte heller i mera avancerade matematikkurser man stöter på matlab (där får man typiskt inte ha tekniska hjälpmedel alls) utan i just fysik, mekanik och liknande.

På det universitetet jag går på i Finland får vi ha vilka miniräknare som helst på tenterna (något år förrän jag började fanns en lista över tillåtna räknare). Så gott som alla har CAS-räknare varav de flesta har TI-Nspire CX CAS. Vi får även ha en matematisk formelsamling som är ca 100 sidor och en med matematik-, fysik- och kemiformler från gymnasiet.
Åtminstone vi som studerar teknik, jag har hört att de som studerar matematik eller fysik inte får ha med annat än någon simpel miniräknare.

I gymnasiet hade vi formelsamlingen och grafräknare i början, men när jag började på tredje året kom någon ändring som tillät CAS-räknare i studenten så alla skaffade sådana.

Jag tycker att det är bra eftersom uppgifterna kan göras mer avancerade då. Man måste ändå ha mellansteg på pappret om inte ekvationen kan ses som lätt, t.ex. andragradsekvationer.

Vi har använt Matlab i vissa kurser, men inte fått gå någon kurs i det vilket är ett problem. Många har helt enkelt googlat hur man gör :/

Av ArcticFire
Skrivet av lap87:

Och själv så drog man nitlotten genom att köpa 980 på release för födelsedagspengarna, och nån månad efter så kom Ti modellen.. Får vi nåt för att vi köpte "värstingkortet" och blev lurade?

980 Ti släpptes väl 8,5 månader efter 980?

Av ArcticFire
Skrivet av iMatter:

Hej,

Kolla här och välj SEK som valuta överst till vänster vid "Free shipping:
http://eud.dx.com/product/xiaomi-redmi-4-octa-core-5-dual-sim...

Där står det 1640 Kr

Klicka sedan på USD, då blir det $190 USD som är med dagens kurs är ca 1790 kr, men om du betalar blir det ca 1824 kr, dvs mellan 10-11% mer än det pris dom listar på sidan. Dom använder alltså en dollarkurs på 8,6 SEK när den egentligen ligger på 9,5 - 9,6 SEK. Någon som vet varför det är så här? Känns ju som man blir lurad nästan. (10 - 11% skillnad)

En förklaring kan vara att sälj- och köpkurserna är olika.
När jag har köpt på eBay har jag sett 4 olika. PayPal hade sin kurs, Google hade sin och eBay verkade ha två olika. Tyvärr var det PayPals som gällde vid betalningen, den överlägset sämsta kursen för mig. Var väl 5-10% skillnad jämfört med någon av eBays.

Av ArcticFire
Skrivet av Swedish Berserk:

Precis som att Intel och Nvidia "fanboys" skulle vara logiska i sitt sätt då alltså?

Har jag sagt det? Nej.

Skickades från m.sweclockers.com

Av ArcticFire
Skrivet av Schluug:

Eh, va? Vad har jag missat nu? Källor på det?

AMD-fanboys behöver inga källor. Enligt dem förlorar alltid Intel och Nvidia oberoende av vad de skulle göra.

Av ArcticFire
Skrivet av Ratatosk:

Ja det är det, min åttakärniga FX-8350, klarar att köra blender på 249s, en åttakärnig Ryzen klarar detta på 36s 25s.

Är den verkligen så långsam?

Inlägg 19 i den här tråden får 169 sekunder med 200 samples och 85 sekunder med 100 samples med en stock FX-8350.
https://forums.anandtech.com/threads/post-your-ryzen-blender-...

Av ArcticFire
Skrivet av UncleDirty:

Jag ser några fördelar med prispressade AMD cpu's

1, Intel kan inte sänka för mycket då aktieägarna inte vill se en negativ vinstspiral som påverkar aktiekursen, deras svar blir utveckla en bättre grejor. Bara för dem har cash kan dem inte gå minus för att blöda ut AMD.

2, Prisdumpning kan bli kostsamt för intel om dem retar upp trogna kunder som nyss köpt nytt och dyrt.

1. Intel kommer antagligen att lägga sig lite över AMD i pris. Är prisskillnaden för stor så ger de ju bort hela marknaden till AMD, vilket aktieägarna helt säkert inte vill.
Dessutom vill ju även AMD:s aktieägare ha en vettig marginal, alltså kommer de inte att lägga sig alltför lågt.

2. Att priset på prestanda sjunker händer ju nästan hela tiden, speciellt då när utvecklingen var snabb.
Q8300 kom i november 2008 för 224 dollar, fem månader senare släpptes den 6,8% högre klockade Q8400 till ett 18% lägre pris. Det är ju samma krets i sig, men bättre prestanda ur lådan till ett lägre pris.
Varför skulle kunderna bli arga om deras nästa uppgradering blir billigare? Om man köper nytt just förrän ett stort släpp så får man nog skylla sig själv.

Av ArcticFire
Skrivet av LPG:

Vilken klock körde 6900k vid deras test? 3.7GHz kan inte stämma.

Håller med.
Finns väl inte någon som går i max boost med alla kärnor belastade.

Enda jag hittar är detta:
http://www.startlr.com/new-article-overview-of-processor-core...

"Formally, the nominal clock speed Core i7-6900K set to 3.2 GHz. However, in practice at maximum load the processor clocked at 3.5 GHz. It affects support for this processor technology Turbo Boost 2.0, which increases the frequency of several steps in the event that this has no obvious contraindications of the temperature "

Hoppas någon på Sweclockers som har 6900K ser den här tråden.

Av ArcticFire
Skrivet av Yoshman:

Ett 2P system, är trivial att styra vilka kärnor och CPU-socklar en viss process får använda i Linux (d.v.s trivialt att skripta detta). Så håller på att köra om alla resultaten nu.

Edit: och där var det klart, detta är nu Blender med render samples satt till 100 vilket var värdet som användes igår enligt detta https://d1rktuf34l9h2g.cloudfront.net/f/f1/f1e01303_48054.jpeg
(inte 200 som står i filen man laddar ner).

Freq (GHz)

Cores

Threads

Time (s)

3.8

1

1

236

3.8

1

2

187

3.4

4

4

67

3.4

4

8

52

3.3

8

8

34

3.3

8

16

28

3.3

16 (2x 8-cores)

32

15

Vilket tar oss tillbaka till att en E5 2690 (som har åtta Sandy Bridge kärnor) faktiskt är snabbare än i7 6900K, som tog 36 s. Det känns rätt udda...

Kan tyvärr inte köra Windows på detta system så kan inte dubblechecka om det gör någon skillnad på en maskin med många kärnor. Verkar sag sagt inte vara något relevant skillnad mellan Linux och Windows när man kör blender på en laptop med i7-5600U.

Tydligen tog det 26 sekunder för 6900K, inte 36 sekunder som jag räknade i videon.

Av ArcticFire
Skrivet av GilbertG:

@Ratatosk
Den där filuren verkar vara kvar http://www.sweclockers.com/medlem/amd_pera
På tal om det så saknar jag en del folk från amdforum.se som kom hit ungefär samtidigt en liten tid efter BD-fiaskot. Har för mig Aleshi är f.d. prominent person därifrån, hade dock ett annat alias förut. Sen var det Fire_Ice , Swedish Berserk, ArcticFire och Viceroy vill jag minnas.

Du blandar nog på mig och någon annan.