Inlägg

Inlägg som Tesked har skrivit i forumet
Av Tesked
Skrivet av Tobberoth:

Jag pluggade på Lunds Universitet och jag tycker utbildningen var mycket givande just för att den är så bred. Man får lära sig grundläggande programmering, hur man designar ett program, hur man gör webapplicationer men det är också andra stora bitar så som projektledning, organisationsteori och psykologi. Med tanke på dina förväntningar låter det som om du kommer bli mycket nöjd med vad som täcks, man får grundutbildning nog för att kunna jobba som programmerare men har även bakgrunden för att jobba med kravspecning och komma på smarta lösningar för att förbättra företags IT-infrastruktur.

Vill du sedan specialisera dig på specifika områden tror jag IT generellt är en branch där det är ganska enkelt att göra för det finns så otroligt mycket litteratur på ämnet. Det kanske visar sig att du gillar att jobba med affärssystem, då kan du läsa på om kända sådana vilket ser nice ut på CV och så vidare.

Vill man sitta och knåpa med microchip och optimering av drivrutiner etc är det ju helt klart fel utbildning, men med tanke på vad du verkar önska av utbildningen låter det som helt rätt val.

Låter precis som något jag är ute efter Tack för ditt svar!

Skrivet av Wargear101:

Jag läser systemvetenskap på örebro universitet. Började nu till våren, intrycket är väl just nu att det är ganska solid, klassen är väl okej, precis som alla andra klasser som inte är ekonomi. Örebro som studentstad är väl packad med roliga aktiviteter och grejer att göra.

Jag tror också att utbildningen när det gäller jobb är väldigt underskattad, varför vet jag inte. Det finns väldigt många jobb där dataingenjörer saknar kompetens, all matte i världen kommer inte rädda dig om du inte själv inte kan fungera som antingen en ledare eller en gruppmedlem vilket mest troligen är det du kommer jobba med.

Mycket av det vi kommer lära oss handlar om vad DU tycker om, vilket är något jag tyckte var väldigt viktigt. 90 poäng ska läsas i huvudämnet informatik. 30hp i informatik består av 4st 7.5hp av kurser du får välja som du tycker är intressant, resterande 90 poäng är helt fritt fram och välja från hela skolans kursbibliotek. Dvs du kan välja t.ex. 90 poäng fek där du får en kandidat med 2 huvudämnen. Står sig ganska bra mot andra utbildningar

Precis som att en civilingenjör bossar över högskoleingenjörer så kan en systemvetare göra det beroende på vad för inriktning på utbildning personen har tagit och vad den har för erfarenhet osv.

Campusmässan är imorgon här, så ska bli roligt och prata med företag och se vilka arbeten de tycker kan vara intressanta för oss

Har du frågor, kan jag gärna svara så gått jag kan

Hej! Vad kul att du just går utbildningen i Örebro Av det jag läser blir jag mer och mer säkert att detta verkligen är utbildningen för mig.
Hur tycker du lärarna på programmet är? Och jag gillar att man har så pass mycket fria poäng. Vad kommer du att välja för kurser?

Vad har du för mål själv med utbildningen ?:) Vad vill du jobba med senare?

Tack för svaret!

Av Tesked
Skrivet av Aktsu:

Nu möter man ju dock inte så många fuskare så nog skulle man kunna göra det.

Jasså? Tycker CS dras av oerhört mycket fuskare.

Av Tesked
Skrivet av anon186252:

Dom som är tillräckligt bra tänker ofta som dig men alla är ju inte så överdrivet bra. Själv är jag värdelös nu när jag inte spelat på några år så jag förstår ju varför folk blir arga, men som du skriver så är de rätt simpelt att byta server också. Folk blir dock arga på att de ska behöva ge plats för en fuskare snarare än att de inte klurat ut hur man undviker dem.

Däremot så fungerar ju inte det du beskriver i CS. Så fort du lämnar en competetive match så får du ban på ett antal minuter, som sedan bara ökar. Exempelvis 30min till en början för att sedan öka till en dag/dagar. Så om man skulle göra det varje gång någon fuskade så hade man inte ens kunnat spela spelet.

Av Tesked

Om du ej lyckas lösa det i bios, använd bara grenuttag och switcha av strömmen till datorn när du går och lägger dig? Gör alltid jag

Av Tesked

Skickade in mitt kort igår kväll till Inet. Får se hur snabbt dom kommer med besked efter dom mottagit kortet

Av Tesked

Haha, för tio år sedan raidade man Molten Core och fick bara spela till kl 22 för föräldrarna. Men som den lilla skit man var var man snabb med att stänga av skärmen, släcka lamporna och kasta sig i sängen när man hörde fotsteg i trappan - för att sedan fortsätta lira när de gått och lagt sig.

Kan tänka mig att det inte var särskilt populärt hos min guild dock när man som healer stod helt stilla under en encounter
Goa tider!

Av Tesked
Skrivet av Alling:

RIKTIGT COOLT FAKTISKT!

Bara inte folk börjar använda det …

VARFÖR
INTE?

Av Tesked
Skrivet av A345:

Ja det var ju klantigt - såg en datorkunnig snubbe på youtube som gjorde det, så jag antog att det var okej : P Hur åtgärdar jag det?

Använd aldrig en dammsugare i en dator. Går tyvärr inte att "åtgärda" det, utan du får felsöka komponent för komponent och se vart den felande länken ligger. Förhoppningsvis är det ingen ESD-skada, och om det är det, så finns det inget annat att göra än att byta ut det som är sönder.

Av Tesked
Skrivet av anon99339:

Vad jag förstått så är programmerare så pass eftertraktade idag att du kan få ett bra jobb oavsett vilken data-relaterad utbildning du väljer.

Jag läser teknisk fysik vid KTH och märker att arbetsmarknaden skriker efter programmerare.

Skickades från m.sweclockers.com

Jo, jag har också fått den uppfattningen!

Skrivet av IceDread:

Jag är utbildad datoringenjör och jag respekterar de som har mycket matte i bakgrunden för det är svårare att klara den utbildningen samt för vissa jobb krävs det matte. Å andra sidan finns det många jobb som inte har de behoven heller. Min uppfattning av systemvetare är att de gick utbildningen men ville egentligen bli något annat och ofta har gått vidare till något annat, projektledare, systemansvarig/ kravställare etc.
Sen har jag träffat personer med annan bakgrund som också har varit duktiga så, egentligen ligger nog det mesta i personen, framförallt efter några års erfarenhet.

Jag misstänker att ingångslönen påverkas beroende på utbildning men jag tycker inte man skall hänga upp sig på det. Exempelvis har jag bara efter några års arbete jobbat upp mig som datoringejör att ligga lönemässigt i toppen för mitt yrke och även jämfört med civilingenjörer och där har jag legat kvar.

Ja, absolut. Dataingenjör är väl också lite mer inriktat än systemvetare, som är lite en blandning av alla möjliga ting? Jag är egentligen ute efter en så bred utbildning som möjligt, inom vissa ramar, som jag förhoppningsvis efter några år på utbildningen kan veta mer specifikt vad jag kan bli och specialisera mig inom det. Som tex de sakerna du säger, projektledare, systemansvarig osv. Lönen i sig ser jag som systemvetare som väldigt bra för mina mål, då egentligen inte lönen är prio ett - utan att jag vill kunna känna att jag har en bra utbildning i bagaget och ett jobb jag faktiskt kommer att trivas med. Sedan om det är välbetalt är ju bara ett plus.

Skrivet av Tobberoth:

Själv är jag utbildad systemvetare, fick deltidsjobb under studierna och började jobba heltid direkt när jag var färdig som IT konsult. Tjänar bättre än mina kompisar som är dataingenjörer (mest för att jag jobbat längre, men min löneutveckling är lika bra som deras i alla fall).

Jag vet inte hur läget är idag, men när jag färdigutbildade mig var det inga som helst problem att få jobb som utvecklare med systemvetarutbildning. Flera av mina kollegor är ingenjörer och trots att de säkert läst imponerande kurser om matematisk analys, algoritmer och hit och dit finns det inget i vårt vardagliga arbete som skiljer dem från mig i arbete vi utför, den extra kunskap ingenjörer har känns ärligt talat mindre användbar än mycket av det systemvetare fokuserar på (modellering, system design, ekonomi).

Självklart beror detta på vad du vill jobba med i framtiden. Ju mer tekniskt fokuserad du vill vara, ju mer tjänar du på en riktig ingenjörsutbildning. Som systemvetare kan du absolut jobba som java/.net utvecklare osv, men du får nog svårt att få jobb med att utveckla operativsystem för mobila enheter etc.

Vad kul att du är utbildad som det! Vart pluggade du, och hur såg du på själva utbildningen?
Jag känner lite samma. Imponerande kurser att ha läst, men matematik i helhet är jag egentligen inte så intresserad av - alltså vore inte en ingenjörsutbildning något för mig.

Om jag beskriver hur jag tror och ser på utbildningen i sig och mina mål, stämmer det överens med mina förväntningar? Tror du utbildningen skulle vara något för mig? Är ute efter en utbildning som ger mig en bred kompetens inom programmering, projektledning, utveckling och effektivisering för företag. Tex om vi säger att ett företag sitter på något system eller arbetssätt som är ineffektivt, så vill jag gärna vara den som kan komma med en lösning som effektiviserar arbetet. Och det är där projektledningen kommer in - då jag gillar den sociala biten, den tekniska biten, att lära ut och faktiskt göra saker bättre. Sedan om jag någon gång i framtiden skulle vilja prova en annan bana inom IT, har jag då fortfarande en bra utbildning i bagaget för att kunna specialisera mig?

Av Tesked

Håller med dig helt. Jag själv beställde en mekanisk hårdisk av NoN i våras. Fick inte ens det "vita skyddet" utan den låg helt löst i en stor kartong. Helt ofattbart.

Av Tesked
Skrivet av Ernesto:

Vad du lär dig har inte så mycket betydelse. Ofta kommer du inte använda något du lårt dig, eller så kommer du lärt dig mer av att jobba med det efter 6 månader.

Det man vill se är att du klarat av en svår uppgift. Du kan givetvis ha skaffat dig annan kunskap genom hobby eller arbete vilket leder till jobb, men med fetstil ville jag påvisa att om alla parametrar är samma, kommer man ju givetvis välja en person som gått en riktig, svår (och bra) utbildning, över en som gått en lökutbildning.

Nu säger jag inte att du inte kan få jobb efter att ha gått systemvetare, det är inte alls det jag säger. Jag säger bara att ingenjör smäller högre, mer eller mindre alltid, oavsett tjänst/position.

Jag förstår att ingenjör smäller högre då det är en mer advancerad utbildning. Tyvärr har jag ingen behörighet till den utbildningen, samt är inget som intresserar mig heller egentligen. Menar du förövrigt att systemvetenskap är en lökutbildning, eller menar du i allmänhet?

Om vi inte fokuserar på att ingenjör > systemvetare, är det ändå en vettig utbildning då jag är ute efter projektledning, programmering, effektivisering och IT i allmänhet?

Av Tesked
Skrivet av Ernesto:

Skillnaden mellan en systemvetare och en dataingejör är att ingenjören är betydligt mer eftertraktad på arbetsmarknaden även utanför sitt område. En ingenjör med mycket matte i bagaget kan lika gärna få jobb som systemutvecklare eller som analytiker inom finans.

Systemvetare har gjort en kort utbildning som är lättare. Oavsett jobb, om man ska välja mellan de två, allt annat lika kommer man alltid ta ingenjören.

Tack för ditt svar! Är detta något du har kunskap om inom rekrytering av IT-personal? Jag själv har nämligen fått en annan bild av det hela (dock bara genom att läsa mig till det, alltså ingen kunskap). Läste på i foljande tråd https://www.flashback.org/t877761

Jag kommer även att läsa till företagsekonomi och andra viktiga kurser som kan vara bra att ha.

Av Tesked

Systemvetenskap - vettigt att studera?

Hej!

Sitter i utbildningstankar då det snart börjar bli dags för att ansöka till högskolan inför höstterminen.
Jag har då fått nys om systemvetenskapliga programmet i Örebro som verkar vara väldigt intressant.

Är det möjligtvis någon som har någon kunskap om hur marknaden ser ut idag? Samt möjligtvis har gått en systemvetenskaplig utbildning och kan berätta lite mer ?

Saxar följande från flashback:
"Skillnaden mellan en systemvetare och en dataingenjör är att ingenjören inriktar sig på den tekniska lösningen medan systemvetaren fokuserar på samverkandet mellan tekniken och de som ska använda den."

Är det så man kan beskriva yrket i sig? Något som jag eftersträvar är att just få jobba med att effektivisera tekniska företagslösningar, projektledning och utveckla nya idéer osv. Kom gärna med tankar och åsikter.

Av Tesked
Skrivet av anon200632:

Netonnet vägrar svara på mitt mail att jag vill häva köpet på det ena gigabyte gtx 970 kortet, grabben kör med kort 2 och klarar sig med det.

Vad kan man hitta på nu, ARN?

Läs föregående sidor, där finns massvis med information Och du säger att du mailat men inte fått svar, varför ringer du inte dom då? Så slipper du ta det den krångliga vägen om du inte ens haft kontakt med dom än.

Av Tesked
Skrivet av XHI:

Det är något skit som Inet håller på med. En till anledning till att jag inte förstår varför Inet vann årets butik, nog med att priserna ibland är trevliga men servicen är ju under all kritik. Komplett är underbara och Webhallen har jag aldrig haft problem med.

Med det sagt så ska du totalt skita i vad de säger. De bryter mot lagen att inte ta emot grafikkortet(en). Det är en total lögn att de ska undersöka kortet vilket du nog också förstår. Varför undersöka när det till fatrum är fel skrivna specifikationer du köpte kortet för. Inte Inets fel men deras skyldighet att lösa. Lösningen är klockren: pengar tillbaka. Inget snack. I Sverige är vi konsumenter rätt bra skyddade

De tar ju emot korten, vilket de även gått ut med om du läser några sidor tillbaka i denna tråd. Och de ger också pengarna tillbaka. Det enda dom gör när de undersöker korten är så att det inte är några fysiska defekter på kortet.

Av Tesked
Skrivet av xZistence:

Skojar du?.. jag skrev till deras support och det är svaret jag fick igår.. Får ta kontakt med inet här på Swec då så får jag se vad de säger här då :3

Tack för infon iallafall

Japp, skrev också till dom igår! Sen ringde jag upp dom idag på förmiddagen och så fick jag ange mitt banknummer samt fick en gratis retur direkt skickad på mail. Så ring dom vetja, så påskyndas fallet

Av Tesked
Skrivet av xZistence:

Samma sak hände för mig hos inet

"Som sagt, känner ni att kortet inte fungerar som det skall så felanmäl och skicka in det. Det är fortfarande trots nya specifikationer det bästa kortet i prisklassen och med framtida drivare kommer troligen Nvidia optimera det bättre."

"Inet har ej marknadsfört grafikkorten felaktigt, de har specificerats på vår webbsida som GTX 970 4GB grafikminne och det är 4GB grafikminne på korten."

När var detta? Pratade med Inet tidigare idag och då skulle det inte vara några problem alls. Skulle få pengarna tillbaka om det inte var några fysiska skador på produkten egentligen.

Och om du går Inets forumdel är på sweclockers säger Inet själva att dom återbetalar kort, och om man blivit nekad så ska man pma dom.

Av Tesked

Ja, precis1

Av Tesked
Skrivet av maaakn:

Inets erbjudande? Var?!

Såldes ett MSI GTX 980 igår för 4499 såldes 50exemplar, fick mig också ett.

Av Tesked
Skrivet av Sarg:

Ah, oj. Läste 21:9 och kopplade det automatiskt till enorm upplösning (alla sådana jag sett har varit minst 1440p). Fast jag känner på mig att den upplösningen är för låg för en så pass stor skärm, då 1920x1080 kändes som det på 27".

Fast 1440p på 21:9 är inte för låg Snarare väldigt bra!