Inlägg

Inlägg som danielwerner har skrivit i forumet
Av danielwerner

Jag är säkert i minoritet här men jag måste bara säga att det kryper i hela kroppen av den här ASMR-approachen.

Av danielwerner
Skrivet av Lussarn:

Någon annan som kör under proxmox VM?

Jajemen! Älskar Proxmox. Har kanske t.o.m gått lite overboard och köpt två, en för vanliga servrar och en för DMZ. :')

Av danielwerner

Jag kör en NUC med Proxmox, en VM med docker och sen Home Assistant i en container bara. Testade HAOS men gillade det inte riktigt (ingen jätteskillnad dock).

Har mest fixat lite lampor och en ping-integration som släcker när jag stänger av datorn, samt lite zoner där sambon blir meddelad när jag är på väg hem från jobbet.

En fråga dock - finns det någon bra (och gärna billig) pryl som kan känna av en annan enhets närvaro? Jag skulle vilja att lampor släcks om mobilen befinner sig i samma rum under >5 min t.ex.

Av danielwerner
Av danielwerner
Skrivet av star-affinity:

Så jävla tacky design. Objektivt.
Nä, men den ser väl avskalat och fint ut framifrån från ovanför "hakan" och uppåt. Men under den och nedåt är det illa.

Det är därför man kör den med VESA-fäste, tänker jag. Är inte heller nåt fan av gaming-design. Hade gärna sluppit hakan också, men om det är priset man får betala för att få en så välgjord skärm i övrigt, med passiv kylning osv, så får det vara värt det. Det finns ju flera andra skärmar med samma panel (rätta mig om jag har fel) på gång, med mer avskalad design - men då kanske de lämnar en del att önska på andra plan istället.

Av danielwerner
Skrivet av CrispVanDahl:

Drar du ner ljusstyrkan utan att aktivera UB kommer fortfarande ABL funktionen att vara aktiv så teoretiskt kan den aktivera ibland. Inte testat detta faktiskt.

Skärmen är passivt kyld!

Ingen märkbar skillnad När jag kikar snabbt. Skulle nästan behöva två skärmar bredvid varandra för att undersöka saken.

Det finns inbyggda skydd mot inbränningar och de flesta är inställda att kicka igång med jämna mellanrum efter en stund användning. Mitt bästa tips för att slippa oroa sig för inbränningar är att sluta oroa sig för inbränningar och njuta av skärmen. Så klart att inaktivera alla skyddsfunktioner och blasta statiska element på hög ljusstyrka kontinuerligt kanske inte är den bästa idén. Men använder man den normalt och låter den gå i viloläge när du lämnar datorn ser jag inte att de flesta skulle behöva oroa sig.

Toppen, tack för svar och att du tog dig tid att testa! Tycker skärmköp alltid känns som man behöver göra avkall på något, men den här skärmen verkar göra det mesta rätt. Det är väl bara det här med DP1.4 som känns lite irriterande när det kommer till framtidssäkerheten, men å andra sidan har jag kört 4k@144hz med DSC i flera år utan att ha reagerat på något.

Kollade förresten upp vad jag kör för brightness på mina nuvarande IPS-skärmar och det är 25/100 så det känns som att jag skulle klara mig fint att låsa skärmen väldigt lågt.

Gällande inbränningar är det nog precis som du säger, att man inte behöver tänka så mycket på det. Kanske bara använda skärmsläckare, vilket jag inte gjort på länge. Mina nuvarande LG-skärmar har dock nån konstig bugg där en eller båda skärmar - endast efter windows update-omstart - fastnar i nåt läge med en stor blå box på skärmen. Kör jag det innan jag lägger mig och vaknar upp med att den stått så hela natten känns det kanske inte jätteroligt med en OLED - eller det kanske är hyfsat lugnt om det handlar om ~8h?

En annan grej jag tänkte på: PG32UCDP; är det en upp- eller nedgradering jämfört med denna? Den har ju möjlighet att gå upp till 480hz i 1080p (en funktion jag aldrig skulle nyttja) men annars anses väl QD-OLED vara lite mer premium än W-OLED?

Av danielwerner
Skrivet av Wolfkin:

Uniform Brightness fungerar så att skärmen håller samma ljusstyrka hela tiden oberoende hur mycket vit yta du har på skärmen. Du förlorar en del i max ljusstyrka men själv har jag inte märkt att jag är begrännsad av ljusstyrkan som blir kvar. Min skärm är Asus ROG Swift PG42UQ och med Uniform Brightness kör jag med 50% ljusstyrka, fungerar utmärkt för hemmabruk, hur det blir på kontor med stark belysning och stora fönster kan jag inte svara på men med så stor marginal som jag har så tror jag inte det ska vara nått problem. Om du vill köra med HDR däremot så skulle jag rekommendera att stänga av Uniform Brightness och justera ljus efter HDR, för stor förlust av ljus om man vill köra med HDR tycker jag.

Tack för svaret! Sitter i ett hyfsat mörkt rum och på mina nuvarande LCD-skärmar har jag dragit ner ljusstyrkan till typ 30-40%.

OLED-datorskärmar är ju fortfarande ganska nytt så troligen hoppar jag på tåget lite för tidigt (DisplayPort 1.4 är tex störigt), men de här skärmarna låter onekligen som att de gör väldigt lite fel. Så är mäkta intresserad.

Ni som äger ett eller ett par exemplar:

-Om jag drar ner ljusstyrkan istället för att aktivera uniform brightness; kommer ljusstyrkan ändå hoppa fram och tillbaka?

- Hur är det med ljud; finns det nån aktiv fläkt som surrar? Nån skillnad om man kör 144 vs 240hz?

- Nån skillnad i bildkvalitet om man kör 144 vs 240hz? DSC funkar ju väldigt bra men det blir ju nästan dubbla bandbredden tänker jag.

- Den eviga frågan: Bör man oroa sig över inbränningar eller? Behöver jag göra nånting aktivt för att förebygga det? Typ köra nåt pixeluppfräschningstjosan i bildskärmens GUI eller så?

Tack!

Av danielwerner

Hur funkar uniform brightness vid kontorsarbete? Märker man någon skillnad eller är det som vilken LCD som helst? Kommer man behöva manuellt växlad mellan SDR och HDR hela tiden eller sker nåt automagiskt? Har inte använt HDR på en dator ordentligt förut.

Av danielwerner

Väldigt nöjd med min Xbox elite 2, förutom de konvexa knapparna. Lätt obekväma efter ett tag, samt väldigt klickiga.

Av danielwerner

Instämmer med många andra - varför DP1.4? Känns inte särskilt framtidssäkert, även om DSC funkar bra.

Av danielwerner

Varför finns det typ inga musmattor som täcker ett fullstort tangentbord och en mus? Jag vill inte ha något gigantiskt; 75x30cm hade varit perfekt.

Av danielwerner

Nä, väntar till det släpps på Steam.

Av danielwerner

Jag är fortfarande bitter att det inte går att få en vettig ersättare till Rival 310.

Av danielwerner

Hittade denna tråd och är lite nyfiken på hur det kommer bli för mig som Traderasäljare.

Jag har nyligen upptäckt börsen och håller därför på att sälja av de flesta gamla Lego-set och samlarprylar. En del nytt och en del begagnat, men allt inköpt för eget bruk utan någon tanke att tjäna pengar - vilket jag inte heller har gjort. Det är hyfsade summor under ett år då det är en del sällsynta pryttlar, men jag har bokfört allt och inte gjort någon vinst - utan istället en förlust på 8000 efter Traderas avgifter (minus 2000 brutto).

Nu har Tradera meddelat att de skickat in underlag för beskattning. Kommer det då synas som extra inkomst så jag får kvarskatt på 30% av det automagiskt? Och så får jag fylla i en hobbyverksamhet-blankett där jag sätter in inköp- vs försäljningsbelopp?

Jag tycker att Skatteverket är lite oklara på den här punkten; dels säger de att man inte behöver deklarera om man gått med förlust, men sedan att man ska deklarera oavsett om man säljer "regelbundet". Vad innebär regelbundet? Hur långt är ett snöre? Aningen godtyckligt.

Tack för input.

Av danielwerner

Se där ja!

Av danielwerner

Pro tip: Kika lite på priserna också. Webhallen är sällan aldrig billigast på nånting längre.

Och jag håller med föregående skribent - det måste inte finnas butiker överallt. Ha kvar några flaggskeppsbutiker, absolut, men imho hade de kunnat säga upp 10 av 13. Det känns som en onödig utgift när majoriteten är helt fine med att handla på nätet och få det samma dag eller dagen efter.

Av danielwerner

Jag tror det mesta handlar om att de är för dyra. Jag har handlat mycket på Webhallen, har näst högsta level (Void), men de senaste åren har det knappt blivit något eftersom Webhallen nästan aldrig är billigast längre.

Av danielwerner

Nu börjar det poppa upp ordentliga skärmar som har det jag söker:

OLED
32"
4K
144+ hz

Kul att se! Hur är det förresten med OLED-skärmar - är de lättare och tunnare än LCDer eller är det samma lika än så länge?

Av danielwerner

Ja, tyvärr har det utvecklats till någon sorts sinnessjukdom.

I grund och botten är det bara en kul grej - det "ger något tillbaka" (om än helt virtuellt) mer än själva upplevelsen. Sedan har jag mer och mer blivit smått besatt av att 100%a spel, och få så hög completion-average som möjligt. I skrivande stund 95% average på Steam, med 147 spel maxade - främst större JRPGn och sånt.

Jag VET att de flesta inte bryr sig ett smack, men det ger mig tillfredsställelse och det är väl också därför man spelar från början.

I mitt fall kan jag dock ibland känna att det gått lite väl långt, när jag aktivt behöver undersöka vilka achievements som finns i ett spel jag är sugen på att spela, för att se om jag kommer kunna 100%a det. Innehåller det något alltför svårt/omständligt som speedrun-achievements och skit så minskar min pepp rejält.

Ju mer utför det går desto mer kommer väl mitt spelande mer bli till ett jobb som undermedvetet tar energi från mig, men än så länge känner jag ändå att tillfredsställelsen väger upp den här smärre ångesten inför att investera i ett nytt spel.

Av danielwerner

Vad menas med kompatibilitet egentligen? Har aldrig varit med om att min DualSense inte funkar alls (om det finns stöd för kontroll) men däremot brukar ju det ofta bli Xbox-ikoner.