Inlägg

Inlägg som ziggemannen har skrivit i forumet
Av ziggemannen

Mer ett provocerande uttalande än substansiellt. Kodning är enkelt, använder själv AI sen år tillbaka, men validering av kod och framför allt, regelverken för exekveringen är ofta unik för implementationen.

AI’s påverkan kan likställas med skiftet från manuell config till Infrastructure As Code var på infrasidan, istället för att människor utför uppgifter, definierar man ett state / regelverk.

Och i båda fallen kan man inte validera / korrigera om man inte har domänkompetensen. I någon form kommer kodkompetens behövas. Om inte annat när AI begår självmord pga depression… Det är ju där människan brukar sluta.

Av ziggemannen

Jag migrerade för några år sedan en Readynas NV+ ( gamla modellen med Sparc CPU) med fyra diskar till Openmedia Vault version 4.x. mdadm array med ext2(eller om det var ext3) Sedan OMV 5.x kom har jag bytt till TrueNAS. OMV har blivit sämre för varje version tycker jag.

Nyare versioner av readynas kan ju ha annan arraytyp och filsystem. Backup på datat innan du provar!

Av ziggemannen

Fractal Design Define 7 finns väl i lager här och där. Ut med hdd-buren och du har ett svart chassi utan rgb dravel. Så gör jag iallafall. Kör atx, dh-15 och 4080 och där finns plats kvar.

Av ziggemannen

IKEA kulinarisk ugn. Bytte då vår gamla från -95 brann upp. Nu är det en fröjd att laga stek/fågel i ugn och få rätt innertemp. Slowcook och bakning är plötsligt förutsägbart. Trodde aldrig jag skulle bry mig om funktioner i en ugn, men så fel jag hade.

Induktionshällen är jag inte kompis med. Visst, snabb och effektiv reglering, men minsta fukt och stänk och hällen flippar ur

Av ziggemannen

Hasselbackare på amandine till en köttbit och porvinssås. Blir inte bättre än så. Görs hasselbackare oftare än mos här hemma.

Av ziggemannen

KFA2 4080 som är knäpptyst

Av ziggemannen

Fick mitt KFA2 igår. Inget hörbart coilwine. Har iofs inte lagt örat mot kortet, men sittandes i chassit är det tyst och fint.

Av ziggemannen

Nytt liv i burken…

…med ett KFA2 4080. Ingen coil wine vad det verkar.

Av ziggemannen

Mycket gnäll om pris. Ingen tvingar en att köpa. Inflation gör sitt, liksom marknaden (eller brist därav)

Sedan undrar jag om inte datorbranchen är lite speciell.

Som sportfiskare (flugfiskare) är hela prisdiskussionen märklig. Vi kan köpa spön och rullar utan problem i samma prisklass som vi pratar om här (40x0 serien) med skillnad att man inte får mer fisk med dyrare spön. Utan att knorra. Och då pratar vi en kolfiberpinne som inte innehåller annat än kolfiber. Golfare lägger samma pengar på klubbor men spelar (oftast) inte bättre för det.

Men så fort det handlar om GPU är det rena kravallerna. Märkligt

Av ziggemannen

Rent generellt är säkerhetstänket hos de som levererar system för att styra maskiner/PLC under all kritik. Om du tar Siemens eller ABB som exempel, vägrar dom supportera sina lösningar om du har antivirus installerat, och patchar får absolut inte läggas på utan att dom är godkända och testade av leverantör. Det innebär att man är hopplöst efter (patchar kan släpa i ett år) och i kombo med att systemen behöver filaccess och har livslängd på 10+ år, så har man konstant ont i magen. Det behövs en rejäl uppryckning kring säkerhetstänk hos dessa. Nu är det ju inte säkert det är systemen som styr maskinerna som är problemet, det brukar drabba de värst som bedriver sin verksamhet baserat på excel-filer på ett fileshare…..

Av ziggemannen

2,5 tums 120gb sata ssd? Visst, billigt, men den är ju i princip full efter installation av windows. Jag hade gått på en 500gb (minst) NVMe M2 disk. Slipper du dessutom sata-kabel.

Av ziggemannen

Jag har 850w av denna sedan en månad i ett Fractal Design Define 7 chassi. Det jag gillar är att agget är knäpptyst. Plats för kablarna var inget problem.

Av ziggemannen

Jag gick för ett par veckor sedan från 4770k (socket 1150) till i5 13500. Ett rejält lyft. Jag har således levt med min förra rigg i nästan nio år, dock skaffade jag en ny GPU 2019.

Min poäng, är du som jag och inte uppgraderar CPU titt som tätt, och kör grejerna länge, spelar AM5 vs 1700 mindre roll. För spel är upplösningarna all högre och GPU blir allt mer flaskhalsen, och kandke en dag spelen börjar använda alla kärnor som idag mest idlar. Och då moores lag inte är som den varit, lär väl knappast prestandautvecklingen ske i samma takt med dom tidigare nio åren, om inget dramatiskt händer.

Mina fem ören.

Av ziggemannen

Förutom det rent privata, så innebär detta (om det blir verklighet, vilket jag personligen tvivlar på) att företag och myndigheter som idag använder Zoom, Teams/Skype mm, kommer att stå inför en rejäl utmaning.

Av ziggemannen

Det blev ett Gigabyte z790 ud ax i kombo med en 13500 + ddr5 5600 cl 36. Fläktkontrollrarna kan även hantera mina icke pwm-fläktar. Vilket lyft genemot min gamla rigg. Och jisses vad stor en nh-15 kylare är…..men så tyst jämfört med min tidigare jetmotor. Lirat lite Atomic Heart och riggen är nästan ljudlös.

Av ziggemannen

Så var det dags att pensionera min 4770k plattform...

...efter trogen tjänst. Dock blir man mörkrädd när man kikar på vad som finns. RGB bling överallt och på tok för mycket hokus pokus att välja mellan. Nåväl, min trotjänare behöver ett lyft då jag tröttnat på tiden det tar att bygga docker images och kompilera LLVM..... Burken används mest för elektronikkonstruktion och cross compiling i lite olika varianter. Visst, lite spelande blir det emellanåt men det är inte det primära.

Vad jag behöver lite råd kring, eller skall man säga beslutsvånda, är huruvida jag skall gå DDR4 eller DDR5, och med det vilken bräda man skall välja.

Det jag tänkt återanvända är chassi (fractal design), PSU (750w platinum) och GPU (RTX 2070).

När jag kikat runt lite lutar det åt en 13600 CPU med bräda som har DDR4-stöd, dock inte en K, utan jag väntar isåfall på 'el cheapo' varianten. Även om jag idag sitter på en 4770k så har jag aldrig haft behov av överklockning. Gillar stabilitet och vill bara att det funkar.

Så, tips på stabil lämplig bräda till 13600 med minst 3 m.2 slottar (dualbootar Linux/windows + datadisk) och en vettig motivering om man skall gå DDR5?

Av ziggemannen

Vad är nästa steg....?

Okej,

Har sedan början på 90-talet haft allt från UNIX-hojar(Apollo, IRIX, Next), Mac(68k/PPC) och nu PC. Senaste PC'n är ett hopplock från 2008 bestående av:

- ASUS P5K moderkort
- Intel Core2Quad Q6600
- 6GB RAM
- nVidia 8800GTS 512
- SSD bootdisk
- 2 x 1TB i RAID 0
- Windows XP-> Windows Vista x64 ->Windows 7 x64
- BenQ LCD skärm, 1920x1200
- 550w nätagg av riktigt bra kvalitet

Datorn har varit snäll som tusan, funkade faktiskt urbra även med Vista x64 på sin tid, och har överlevt en SSD och ett MB haveri.

Dock känner jag att det är dags att göra något. Filmar allt mer i HD(GoPro Hero 3 och Panasonic FT3) under mina fiskepass, samt att de senaste spelen verkar kräva lite mer.

Som jag ser det finns det lite olika alternativ:

- Det ekonomiska alternativet: Fräsa in ett nytt fräscht graffakort(nVidia 660Ti eller värre) och maxa till 8GB RAM för att få upp lite speed i rendering av HD-material
- Byta ut hela innanmätet mot i7 + 16/32 GB RAM + nytt graffakort
- Skaffa en 27" iMac...

Beslutsångest som ni förstår....vad skulle ni gjort? Spelar spel ytterst sporadiskt, och är mer fokuserad på videoredigering i Pinnacle Studio 17.

/M