Inlägg

Inlägg som SaiK har skrivit i forumet
Av SaiK

Tack! Jag ska pröva ikväll när jag kommer hem från jobbet. Återkommer med resultat.

Av SaiK

Jag prövade wattman innan jag tog till och installerade Afterburner. Men jag lyckades inte hitta inställningarna eller ändra något som hade med fläktar att göra. Rent generellt känns radeons egna programvara svår att navigera och begränsad i inställningar?

Yes, har senaste drivrutinerna!

Ska man kunna ställa in egna fan-curves med hjälp av wattman? Hur, var? Jag får göra ett nytt försök med wattman och se om jag kan hitta det som behövs - och avinstallera afterburner innan det.

Av SaiK

MSI RX 5700XT Gaming X ojämn fan-curve. Ta bort idle?

Hej sweclockers,

I helgen byggde jag nya datorn som består av följande komponenter:

Asus Rog Strix x570-F Gaming
Amd Ryzen 3700x
Samsung 970 EVO Plus
G.Skill 32Gb 3600 MHz CL16 Trident
MSI Radeon RX 5700 XT Gaming X
Noctua NH-U12A
Corsair RM750X 750w v2
Fractal Design Meshify C
Med 2st Noctua NF-A14 140mm PWM som insug i fronten
samt en Noctua NF-A12x25 PWM som utblås där bak.

Nu till mitt problem:

Det jag inte förstår är hur fläktarna och kurvan fungerar för grafikkortet. Fläktarna ska enligt MSI starta när grafikkortet uppnår 60c, och när grafikkortet inte används och ligger under 60c ska fläktarna vara i idle (stilla). Dock så startar inte fläktarna när grafikkortet uppnår 60c, och igårkväll när jag testade Dota 2 så krashade spelet (i första matchen, 3 gånger, dock ingen mer krash de senare 2 gamsen), och utgår ifrån att det va för hög temperatur som spökade. Jag drog igång MSI Afterburner och det bakrundsprogram som visar temps, användande av gpu, % på fläktarna och RPM (bland annat), och upptäckte att när grafikkortet når ca 75 grader sätter fläktarna igång på nästintill max (ca 2300-2500RPM - med hög volym som följd) och kyler ner kortet till 55-60 igen, sen så stannar fläktarna. Efter ett game så märker man att denna loop fortsätter så, från avstängt till max och vidare till avstängt igen. Inget större problem då det ändå tar Dota2 2-3 minuter att uppnå den temperatur för att fläktarna ska sätta igång. Men ändå störande att inte fläktarna kan snurra på i lagom låg takt för att hålla grafikkortet stabilt på vettig temperatur och slippa denna fluktuation.

Värt att nämna är att om jag ställer in MSI Afterburner på att fläktarna ska snurra på exempelvis 50%, så börjar de inte snurra förens kortet uppnåt en viss temperatur (ca 75 i Dota och 68 i FFXIV) trots att jag försöker få fläktarna att konstant hela tiden snurra på 50%. Programmet visar då "50% & 0RPM".

Värre blir det när jag sätter igång spelet FFXIV, där grafikkortet verkar påfrestas mer och därför uppnår högre temperaturer snabbare. Här sätter fläktarna istället igång vid 67-68 grader, kör på med ca 2400RPM tills kortet når 60 (eller strax under) grader för att sedan stängas av. Detta leder till att "fläktloopen" som uppstår nu är betydligt snabbare än i Dota2. För varje minut går fläktarna i (i runda slängor) 30sekunder i extrem hastighet för att sedan vara helt stilla 30 sekunder. Detta blir då väldigt störande att höra fläktarna i ojämn takt som ett flygplan eller vara helt tyst medan man spelar.

Jag förstår poängen med att ha fläktarna idle under 60c, för att datorn ska vara tyst när men exempelvis surfar och annat slött, men i sånnahär spelförhållanden blir det helt meningslöst. Att de ska växla mellan extrem hastighet till att vara avstängda istället för att hålla en lagom och stabil RPM. Har försökt ändra fancurve med MSI Afterburner, men lyckas inte komma runt detta idle stadium, då fläktarna vägrar snurra när kortet inte är varmt. Finns det någon lösning till detta? Några andra tips? Är det fel på kortet eller avläsningen av temperatur?

Vad jag förstått det som ska Afterburner åsidosätta kortets egna inställningar och därför kunna ta bort att fläktarna är idle, men jag lyckas inte göra detta. Hade inte haft något problem med att fläktarna konstant snurrar på 25-30% för att kortet ska vara kallt då det ändå inte låter vid det varvantalet, och sedan öka en aning när man spelar, och slippa detta av och på scenario som uppstår nu.

Mvh, Simon

Av SaiK

@perost: Tack! Ska följa dina råd när grejerna kommer fram

Av SaiK

@perost: Tack! Då låter det som ett smart val att uppdatera BIOS till senaste versionen. Finns det ett bästa sätt att göra det på/finns det någon uppdaterad guide att följa hur man går till väga. Har nämligen aldrig varit inne och ändrat och uppdaterat BIOS förut. Gör man det innan man installerar Windows? (osv osv)

Yes, får helt enkelt pröva mig fram vad som blir bäst. Hade väl en förhoppning om någon som kanske satt på en liknande setup hade någon erfarenhet av hur den optimerat sitt burk.

Av SaiK

Nytt bygge: Uppdatera BIOS? (x570)

Hej,

Har nu äntligen beställt hem nya komponenter för ett nytt datorbygge som består bland annat av:

Asus Rog Strix x570-F Gaming som ska gå tillsammans med en Ryzen 3700x.

Har läst lite om de nya moderkorten de senaste månaderna och man kan ju ha snappat upp något hit och dit om nya BIOS-upgdateringar osv. Men, behöver jag nu, men ett nytt moderkort uppdatera BIOS det första jag gör, eller kommer saker och ting funka som det ska ändå? (Antagligen kommer det att fungera, men det kanske är smartast att göra ett uppdatering, eller så är det onödigt)

Annan random-fråga: Hur är de tillhörande fläktarna till Meshify C chassit, är de tysta och vettiga? Har köpt till 2st Noctua NF-A14 PWM fläktar som jag har tänkt montera i fronten (insug). Samt behålla den tillhörande fläkten baktill (utblås). Bör jag sätta den andra tillhörande fläkten i taket på chassit (utblås), eller skapar det bara onödigt mycket ljud utan att bidra med något?

Som processorkylare kommer jag köra med Noctua's NH-U12A och grafikkortet är MSI Radeon RX 5700XT Gaming X.

Vad tror ni övrigt om den blivande burken?
(970 EVO Plus, HyperX Fury 32gb 3200MHz samt Corsair RM750x v2)

Mvh, Simon

Av SaiK

2st

Jag kan även tänka mig köpa 2 av de 4, om försäljaren är öppen för det och att de finns kvar.

Av SaiK

@aadam1337:

Tja! Såg att du hade en 13" clevo laptop som du möjligtvis kan tänka dig sälja? Vad ligger den i för prisklass nu? Jag har rätt liten budget då jag är student

Av SaiK

Jag lägger då ett bud på 2600

Av SaiK

Lägger ett bud på 2250:-, kan gärna mötas upp i Stockholm!

Av SaiK

Tack för all hjälp! Har läst igenom det ni skrivit och kollat på alla förslag. Suttit och klickat mig fram till detta rigg:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/3859472/forslag-4

Priset blir då 9000kr vilket jag helt enkelt får nöja mig med. Känns inte som jag kan få samma prestanda för en mindre peng.
Denna rigg borde ju klara det mesta?

Funderade dock på om jag möjligtvis behöver några extra fläktar till detta chassi?

Av SaiK

Tja! Tack för grymt svar. Av någon andledning känner jag varken för AMD processorer eller Radeon grafikkort. Jag hade faktiskt inte tänk att överklocka då jag aldrig gjort det förut och känner att jag kanske kan vara nöjd med det jag får. Sen vet man ju aldrig om det är något man kommer vilja göra i framtiden. Men det verkade inte vara så stor skillnad i pris på K-modellen och vanlig modell. (Vad jag förstått så är det "K" som visar att man kan överklocka.)

Håller inte på med någon videoredigering av något slag utan kollar mest film och spelar. Windows är inget problem, det fixar jag ändå. Jag känner att jag kanske kan lägga 7-8000kr. Helst mindre, mer om det behövs. Antar att jag kanske inte sjunka under 7000kr med de kraven jag har.

Jag valde ett nätagg från Be quiet! eftersom det verkar vara tyst (såklart) men även att det var modulärt och så nånting om "80 + Guld" vilket såg bra ut. Dock vet jag inte exakt hur mycket "kräm" jag behöver ha för denna rigg.

Ett billigare chassi och nätagg skulle jag definitivt kunna tänka mig, dock känner jag inte för att ha en "slimmad" dator. Om jag fattar detta rätt så har det med ATX och mATX att göra.

Kylningen var något jag glömde fråga om. Var lite osäker på vad för kylning som är bra och prisvärd men även om man behöver köpa till extra fläktar. Hur många? Hur stora? Vilka? etc etc.

Vill även säga att jag har ett Nvidia Geforce 650 GTX hemma. Hur bra är det kortet? Hur långt kommer jag med det?

Mvh Simon

Av SaiK

Vill få hjälp och tips med mitt första bygge.

Hej sweclockers! Detta blir min första post på detta forum!

Jag hade tänkt att bygga något av en budget dator men ändå nått som kan komma långt vad det gäller spel osv. Jag känner nästan lite att jag redan gått över min budget men har inte riktigt så stor koll på vad jag kan dra ner på för att få ner priset. Vill ju ändå ha en helt ok speldator som ska klara av det mesta. Kan tillägga att detta är första gången som jag försöker bygga ihop en dator. Precis som titeln förklarar.

Som det är nu har jag en dator som knappt klarar av att göra någonting på. Jag har en skärm som stödjer 1920*1080. Har plockat ihop lite delar som jag tror skall vara bra men ändå inte är det dyraste som finns.

Så jag tar gärna emot tips av alla slag för att veta om det är något mer som jag bör beställa, eller kanske något som jag bör ta bort. Eller om det finns något som jag kan ändra på för att sänka priset. Tack!

http://www.inet.se/kundvagn/visa/3853254/forsta-bygget

Mvh Simon