Inlägg

Inlägg som felplacrd har skrivit i forumet
Av felplacrd
Skrivet av Sinery:

Dessa NFTs börjar bli riktigt löjliga.

Jag är inte insatt i NFTs, men jag kommer att tänka på den här videon av Karl Jobst som beskriver hur man (enligt utsago) blåste upp priserna på gamla Nintendo-spel.

Av felplacrd
Skrivet av felplacrd:

Kör fortfarande Tele2's router, så har inte kunnat testa hur det gick med IPTV än. Uppdaterar inlägget senare.

Uppdatering gällande IPTV som jag skrev om ovan:

Är inte klar med val/inköp av Gateway än men jag fick låna en ("icke-UniFierad") EdgeRouter PoE av en kompis och kan nu bekräfta att både bredband och TV fungerade direkt utan Tele2's mediaomvandlare och "WiFi Hub".

Ingen "avancerad" konfiguration som exempelvis IGMP Proxy eller snooping behövdes. 👍

Deras "Tv Hub" (Google TV) använder jag faktiskt fortfarande, för den är helt OK. Skulle man av någon anledning vilja ha bort *ALL* hårdvara från Tele2 finns ju deras Play App att installera på t ex en vanlig Chromecast istället.

Av felplacrd
Skrivet av Hyllbert:

mbl som ord? Really?

Jag vill minnas att @spelkritik förklarade att koden kikar på om ordet står i stora eller små bokstäver och godkänner de som är små. De flesta(?) förkortningarna i SAOL är i VERSALER och godkänns därför inte, men just detta ordet var lite speciellt:

"mbl el. MBL"

VVS, däremot hade inte godkänts.

Så, ett edge-case, detta. Men jag kan förstå att man väljer att gå på SAOL rakt av hellre än att tolka/justera tusentals ord, som sannolikt skulle skapa andra diskussioner.

Kanske en FAQ kunde finnas någonstans på sidan? 🤔

Jag tänker t ex på accenter, namn och förkortningar som det tycks frågas om då och då.

Av felplacrd
Skrivet av outbox:

Är inte LLM:s, AI:s?

Jag är inte rätt person att svara på det, och jag skulle aldrig få för mig att försöka rätta någon som kallar det "en typ av AI", eller liknande. Jag (och observera ordvalet) känner bara att AI är ett pass brett begrepp, och att samhället i stort skulle vara hjälpt av att vi är lite mer specifika med termerna. LLM eller kanske Chatbot.

Av felplacrd

Aningen mindre abstrakt nu, detta "AI". Fast jag hade nog föredragit om man kallade det LLM.

Tack för denna artikel och länk.

Av felplacrd

The Binding of Isaac. Det från 2011. Siktar på 100% nu.

👹😭🔪👠✝️

Måste ju peta in nåt makabert i gissa-spelet tråden nån gång!

Av felplacrd

@Spelkritik

Tack för ett jättetrevligt spel. Precis som någon annan i tråden spelar jag och sambon lite pö om pö och jämför när vi kört fast, och brukar kunna få några ord till. Jättekul!

Sambon påpekade en (liten) UX-grej: När man sätter ett ord har man tre rader med info:
xx/yy ord
+z poäng
(foo länk)

Perfekt!

Men när man klarar en utmaning har man bara två rader:
xx/yy ord
Du har klarat lorem ipsum!

Ånej! Det senast angivna ordet och länken saknas!

Vi tycker att du antingen ska lägga in den tredje rarden, alternativt ta bort du har klarat-texten efter ett par sekunder.

Småsaker att anmärka på, som du märker. Men det blir väl så när det fungerar så pass bra.

Av felplacrd

Schabblade till det på Lenovo och kom av mig helt! Men kommentaren om ThinkPads var fantastisk! 😀👍

Av felplacrd

#Rabbel #20240307
57/57 ord, 110 poäng
https://rabbel.se

Ah! Detta kändes bra, detta. En värdig kombination av envishet och tur. Var väl en handfull gissningar från mig på saker jag tyckte "lät" som ord, men hyfsat normala ord idag.

O-ord är ingen favorit, dock. 🤔

Av felplacrd
Skrivet av KikkiD:

OnePlus kanske har blivit sämre, var ett tag sedan jag hade en.

Första modellen? Hur gammal är den?

Jag skrev på telefonen igår så jag vet inte hur tydlig jag var.

Fairphone, den köpte jag i början på 2014. Jag vill minnas att jag var nöjd, som sagt. (Men väldigt länge sen så kanske inte så mycket värde i den kommentaren).
Min nuvarande OnePlus 5 som jag vill byta har jag haft sedan 2017. Lätt bästa hitills (inklusive de "sekundära" telefoner jag rootat och kört LineageOS på -- Jag vill inte roota min primära telefon).

Av felplacrd
Skrivet av KikkiD:

Haft två Samsung privat och i typ tio år via jobbet, har en s21 nu. Ren dynga med allt skit de lagt in, onödigt trött telefon. Vet inte hur OnePlus är nu för tiden men mina tidigare jag haft har varit rena nog.
Vi är på samma nivå, är Fairphone något att ha?

Jag är rätt kräsen och har haft min OnePlus sedan 2017, tyvärr håller usb-porten på att dö. Känns inte motiverat att laga den (men jag har faktiskt bytt skärm på den en gång).

Mmmm, man får sitta och "inaktivera" en massa appar (för bara du fåtal kan avinstalleras). Så himla bakvänt jämfört med att bara installera det man faktiskt vill ha.

Jag hade den första Fairphone för ganska många år sen, så kan inte svära vid dem idag, men jag vill minnas att jag såg någon artikel om att de skulle ha relativt väl tilltagen supporttid.

Så gällande Fairphone är det nåt jag behövde kika närmare på igen om jag skulle ramla över en.

Av felplacrd

Om någon hittar den tråd i framtiden kan jag bekräfta @FL3JM och meddela att anslutningen (bredbandet) fungerar fint med denna SFP-modul och denna mediaomvandlare.

Kör fortfarande Tele2's router, så har inte kunnat testa hur det gick med IPTV än. Uppdaterar inlägget senare.

Av felplacrd

OBS: Jag är inte OP, men jag eftersom jag själv har ögonen öppna efter en begagnad Pixel, OnePlus (eller möjligtvis Fairphone) måste jag chansa och se om jag och OP tänker likadant.

Därför att Samsungs version av Android är så otroligt fyllt av ]BLOAT.

Av felplacrd
Skrivet av blunden:

Den biten hade jag inte ens tänkt på. Då låter ju ännu mer kontraproduktivt.

Inte minst med tanke på att P:et står för "pluggable".

Hur som helst har jag beställt en SFP-modul (samma som @FL3JM tipsade om) och en mediaomvandlare. Inte en kombinerad sak som jag eftefrågade från början men jag tänker att jag börjar så för att se hur väl det lirar, och så har jag rätt mycket valfrihet vad det gäller att senare välja och koppla in en "vanlig" router eller en router med SFP-port.

Tack alla för ert engagemang så långt. Igår vid den här tiden var jag helt novis men nu känns det som det ska lösa sig.

Av felplacrd
Skrivet av blunden:

Du behöver inte ta så allvarligt på kompabilitetslistor för SFP-moduler. Ubiquiti kör inte med vendor locking så de flesta borde fungera. Dock finns det vissa moduler där man inte kan läsa hela EEPROM:en på en gång, vilket då orsakar problem på EdgeRouter-serien och om jag minns rätt även på MikroTik-enheter.

Tack! Det känns betryggande!

Skrivet av FL3JM:

Hej, det är en exakt sådan jag har i min mediaomvandlare.
Jag kontaktade Direktronik med specen som står på den fastlödda SFP-modulen i mediaomvandlaren samt sa vad jag har för pryl jag vill stoppa den i (Ubiquiti), jag fick detta svar:
Det funkade klockrent, har kört med den i tre månader nu.

Suveränt! Och just den var ju en av de tre jag letat upp själv.

Så lärorikt detta var! Då känns det som jag har koll på vilken SFP-modul som borde fungera.

Rackmonterat kommer nog inte på tal, tyvärr. Så jag ska fundera lite. Kanske en EdgeRouter X SFP eller UFiber Active Ethernet tillsammans med Cloud Gateway Ultra. Oavsett hur jag gör så hamnar någon komponent utanför "UniFieringen", men det är kanske inte hela världen, och känns mer elegant än den mishmash av prylar jag har idag.

Av felplacrd
Skrivet av DennisOlof:

@felplacrd ja just det, något åt det hållet var det tror jag. Mycket osäker men jag minns tydligt att det inte var så enkelt att bara skaffa prylar utan det måste vara rätt saker. Kanske inte är någon stor sak men säkert jobbigt när man drabbas av problem med SFP moduler.

Gick med lite snabb-googlande igenom hela listan jag länkade, och alla supporterade moduler för just EdgeRouter såg (märkligt nog?) ut att vara med LC-kontakt och inte med SC som jag behöver (och bara ett fåtal med rätt våglängd). Så, det blir nog till att chansa lite, eller hitta en annan router med motsvarande lista som innehåller moduler med SC-kontakt.

Edit: Här är två olika om man skulle ta och chansa:

1) https://www.computersalg.se/i/7876551/extralink-sfp-s%c3%a4nd...
2) https://www.direktronik.se/direktronik/natverk/sfpgbicxfpcwdm...
3) https://www.fs.com/de-en/products/14962.html

Men, när jag tittar på var kontakten sitter på den tredje(på vänster sida, så att säga) jämfört med kontakten på min modul (i mitten, se bild) så undrar jag om jag missar något ytterligare? Eller passar det ändå?

https://resource.fs.com/mall/products/550x550/14962.E.jpg

Av felplacrd
Skrivet av DennisOlof:

Det borde gå att få tag i en SFP modul som fungerar men hur det är med kompatibilitet vet jag inte. Om jag inte minns fel så är det tydligen inte så lätt att bara skaffa en modul som borde fungera, det kan hända att det inte fungerar ändå tydligen ?

Jag hör dig, och kan tänka mig detta. Jag förbereder mig att det är lite som med RAM-minnen och moderkort, dvs att även om allt ser ut att stämma så kan det hända att det inte lirar, och det kan behöva kompabilitetslistor för att vara säker. T ex så jag att Ubiquiti EdgeRouter (som jag var inne på) har en lista på supporterade moduler, vilket jag tänker kan jämföras lite med QVL för ram.

Skrivet av atego:

Jag har för mig att det är Tx först och Rx efter. Så den är 1310TX/1550RX.

Har SFPer i jobbarbilen, kan fota en i morgon som motsvarar exat den som sitter där.

Det får du jättegärna göra, så får jag kolla om jag kan hitta en lämplig router med SFP-port som supporterar den.

Av felplacrd
Skrivet av atego:

Bygger nät åt ITUX:

1. Det är en SC-UPC kontakt.
2. Ja det är bidi, bara en fiber
3. Du ser på SFPn som är fast i mediaomvandlaren, borde sitta ett klistermärke i botten. Eventuellt har den en blå ring på sig också?

Tack!!!

Nej, ingen blå ring var jag kan se.

Bifogar bild på modulen.

Av felplacrd
Skrivet av mille74:

Utöver att hålla reda på 1310/1550 så måste du hålla reda på om du ska ha 1310TX+1550RX eller 1550TX+1310RX när man kör BiDi. Man har en modul 1310/1550 och en 1550/1310 i respektive ände av fiberkabeln. Ett sätt att se om det är BiDi eller inte är att kolla hur många uttag det finns i transceivern, ett eller två. Exempel (säger inte att det rätt sort) på BiDi-transceiver: https://www.fs.com/de-en/products/20140.html

Nu sträcker sig min tyska inte längre än till resturangmenyn, men här verkar någon vara på jakt efter motsvarande som dig - https://www.computerbase.de/forum/threads/ftth-miktrik.204213...

Tack! Jag har hittat den tråden och kollade in de moduler som länkats. Tidigare skrev jag att jag antog att konktattypen jag har är LC (efter att ha kikat på en bild), men efter att ha kollat igen så tycker jag att det snarare ser ut som SC.

Bifogar en bild:

1) Håller ni med om att detta är SC och inte LC? Förlåt om jag lurat er.
2) Kan vi, i och med att det bara är en kontakt, fastställa att det är BiDi?
3) Hur kan vi fastställa vilken av våglängderna som är RX respektive TX?

Av felplacrd
Skrivet av maDa:

Nej SFP-modulen du länka till är helt galen då den är duplex multimode. Jag hittar inte riktigt på deras sida, men det är alltså en BiDi singlemode SFP du ska ha, med rätt våglängder, och kontakter givetvis.

Oj, ok. På så vis. Jag trodde i min enfald att det räckte med att hålla reda på SFP och SFP+. Whoops.

Så för att få detta rätt måste jag hålla reda på SFP-modulens våglängd, kontakt, routerns förmåga att hantera IGMP och snooping, samt Ubiquitis produktserier och modeller.

Behöver nog låta det här smälta in lite. Verkar kunna bli ett riktigt äventyr.

Antecknar för mig själv att:
Våglängden är 1310nm/1550nm (enligt etiketten på nuvarande SFP-modul).
kontakttypen antas vara LC, SC (genom att studera den här bilden).