Inlägg

Inlägg som the_weird har skrivit i forumet
Av the_weird
Skrivet av sesese:

nop ger bara dålig kontakt

Då första blocket till TR4 var mycket dåligt så erbjöd de ett nytt kylblock som var ännu sämre

https://www.youtube.com/watch?v=8LIpAnh6XrI

Fast nu är du igång igen och hatar på EK utan att ha testat själv (fattar fortfarande inte vad dom gjort dig men det måste ha varit fruktansvärt traumatiskt då du selektivt väljer att lita på all negativ press utan tillstymmelse till källkritik....).
Prestandan med den nya coldplaten är bättre oavsett vad tomten i den där videon har kommit fram till (ja tomte, det har han bevisat i tidigare videor).

Det är monteringen som är lite si och så.

http://www.overclock.net/forum/11-amd-motherboards/1636566-as...

Av the_weird

@anon78208: Ok, men här lyser det ju igenom att det är lite av en ideologisk åsikt från din sida.
Jag har definitivt inga problem med det men personligen är det inte en stor grej.
Fullt medveten om att Nouveau är 100% reverse engineering från ett par tappra eldsjälar och inte är i närheten av AMD med tanke på att där finns ett aktivt stöd från producenten.
Men.
Min lista över saker jag bryr mig om är inte hurvida Nvidia bedriver sin verksamhet med allmänhetens bästa i fokus utan är vad jag får för upplevelse för mina pengar och i detta fallet så är det full acceptabelt för min del att köra deras drivrutiner (även om jag länge körde Nouveau för att jag bara behövde bild).

Av the_weird
Skrivet av anon78208:

Problemet är att Nvidia inte släppt upplåst firmware för nyare kort som t.ex. Pascal vilket gör Nouveau i princip oanvändbart på nyare kort. Ja, du kan få bild presenterad på skärmen, men nästan ingenting fungerar som det ska. T.ex. är GPU'n låst i sin lägsta möjliga klockfrekvens, och kan inte växla mellan olika power states.

Fast för att märka ord så skrev du "Värt att tänka på när du ska välja GPU är att Intel och AMD har utmärkta open source drivers, medan Nvidia tvingar folk att använda proprietära drivrutiner." och det påståendet är ju falskt ;).
Att det sen inte är vidare smart att köra på Nouveau drivarna är en annan diskussion. EDIT: Det är samma diskussion men snarare en tolkning av vad som krävs för att en drivrutin ska räknas som "fungerande".
I min värld räcker det ofta rätt långt med "visar bild i korrekt upplösning", speciellt på linux som är långt ifrån goto-plattformen för spel.
Så, drivrutin efter användningsområde och vill man spela tunga titlar där maximalt hårdvarustöd är önskvärt så är chansen stor att man redan har icke open-source spel på maskinen och då är detta en icke-fråga.

Sen förstår jag inte riktigt problemet med att köra Nvidias proprietära drivrutiner förutom för open-source puristerna där jag förstår att det svider ordentligt.
Det hade varit en helt annan grej om du bara kunde köra dom på distron XX med kernel XX och xorg XX men det funkar ju mer eller mindre överallt.

OT: Stödet för hårdvara är idag såpass bra att du iprincip kan välja vilken hårdvara som helst och få det att fungera (bleeding edge kan vara lite si och så men inget som brukar ta längre än några månader att få bukt på).

Av the_weird
Skrivet av anon78208:

Värt att tänka på när du ska välja GPU är att Intel och AMD har utmärkta open source drivers, medan Nvidia tvingar folk att använda proprietära drivrutiner.

Fast det är ju inte sant, nouveau är förvisso inte lika bra som de proprietära drivrutinerna men dom existerar fortfarande om man vägrar köra Nvidias förkompilerade.

Skrivet av Kamouflage:

Både och, men skillnaden var större förr. För ett antal år sedan var det 'attans, du kör nvidia, då fungerar det inte' nästan.
I dagsläget skulle jag säga att det är hugget som stucket men att du bör välja AMD av två likvärdiga kort.

Jag skulle säga tvärt om, för ett antal år sedan så var det "attans, du kör AMD, då fungerar det inte".
AMD drivarna har definitivt blivit bättre men Nvidias drivare, om än deras egna, har fungerat utmärkt de senaste 10 åren.

Kör f.ö Ubuntu 18.04beta2 på Asus zenith extreme med 1950x och ett 1080 kort utan några problem.

Av the_weird
Skrivet av Xyborg:

Vänta, va?

...And Bob's your uncle is an expression of unknown origin, that means "and there it is" or "and there you have it." It is commonly used in United Kingdom and Commonwealth countries. Typically, someone says it to conclude a set of simple instructions or when a result is reached. The meaning is similar to that of the French expression "et voilà!"

https://en.wikipedia.org/wiki/Bob%27s_your_uncle

EDIT: pucktvåa

Av the_weird

@sesese: Tror det har o göra med vrm blocket som gör det känsligare än ett vanligt block.
Dessutom skiljer sig nog Foxconn och Lotes socklarna lite åt även på höjden av "distanserna".

Tyvärr hann jag byta moderkort (rma) så gick från Foxconn till Lotes mellan testerna.

Drar man skruvarna för hårt eller ojämnt så blir hela coldplaten skev (i mitt fall fick jag täckning på max 60% av cpu:n innan jag började justera åtdragningen).

Angående tätningen så är nog folk generellt lite för generösa med moment då man tror att det kommer att läcka annars.
Skruva tills det att skruven "nyper" och sen ett kvarts varv extra så räcker det långt.
Jag faller absolut in i den kategorin själv då jag drog åt skruvarna ordentligt vilket uppenbarligen inte var att rekommendera.

Kan hålla med om att informationen från EK borde ha varit tydligare.

https://lh3.googleusercontent.com/AxrFEpTCClbtL6kt2W01pmJCdE8g4X...

Av the_weird

@sesese: Det där är inte dock inte min erfarenhet.
Däremot var mitt första uppgraderingskit kasst.
Var mer eller mindre som om att jetplate o.s.v inte var färdigt då det inte var slipat alls så prylarna inte passade ihop utan lite övertalning med fil/kniv.

Andra kitet dom skickade ut var dock inga problem.
Däremot är det jäkligt känsligt när man skruvar ihop det då det är riktigt enkelt att dra åt skruvarna för hårt och då har du iprincip ingen kontakt med coldplaten.

Iaf, jag gick från ~82c (3.95 @ 1.398v) till ~75c (prime95 small fft under 1h).
Däremot så tog det ett par försök då jag var uppe och sniffade på 90c innan jag insåg att jag dragit åt skruvarna för hårt.
Det första kitet ska vi inte ens snacka om, det var katastrof (~60+ idle).

Det jag ställer mig frågande till är hur i helsefyr han lyckades med en maxtemp på 62c med gamla blocket...

EDIT: Återigen en youtube-tomte.... https://youtu.be/ybcnrweD7eI?t=351
Så mycket fel i den videon att han borde plocka ner den igen men det förklarar varför hans resultat är som dom är.

Av the_weird
Av the_weird
Skrivet av sAAb:

Det där med temperatur på CPUn har varit otillgängligt för mig till häromveckan, då Linux 4.15 kom till min distro. Men, jag är tillräckligt obevandrad med terminologin i lm_sensors här för stå som ett frågetecken inför:

Hrrmmm... Här kör jag alltså Blender med full kraft och jag kunde via ett annat program se och bekräfta hur både k10-temp-pci-00c3 och k10-temp-pci-00c3 steg från ca 40°C till knappt 70°C [68,2°C här]. Men, vilken del av systemet mäts av dessa?! Idelt googlande har inte gjort mig klokare.

En helt nystartad maskin med endast "idle" ligger både k10-temp-pci-00c3 och k10-temp-pci-00c3 steg på ca 30°C. Rumstemperaturen ligger på ca 20-25°C.

Men, vad är då SMSBUSMASTER 0?! Den ligger på 58°C i nystartad maskin ("idle") och stiger till hiskeliga 95-100°C vid längre belastning med program som t.ex. Blender.

Jag har Enermax Liqtech 360 och överklockad maskin till 3,9 GHz; varken 4,00 4,05 eller 4,10 GHz är stabila.

Tacksam för hjälp med att identifiera vilka delar som hör till k10-temp-pci-00c3, k10-temp-pci-00c3 och SMSBUSMASTER 0 och om temperaturerna skiljer sig markant från Windows-miljöer.

Skulle tro att SMBUSMASTER 0 visar temperatur rapporterad från cpu utan offset (tCTL) medans båda k10-temp-pci-* värdena är samma värde fast med offset subtraherad (tDIE/Tj).
Baserar detta på att offset är 27c för threadripper och 68+27 blir just 95.
Det är alltså k10 sensorerna du skall kika på för att få det verkliga värdet.
Dessa sensorer sitter i cpu:n och även i windows presenteras två sensorer.

Du har en hel del externa sensororer också, bla CPUTIN vilket brukar vara "socket temperatur".
På samma sätt är SYSTIN "mb temp".
AUXTIN* är helt omöjligt att svara på vad det är men kan t.ex vara externa anslutningspunkter (beroende på moderkort).

Av the_weird
Skrivet av sesese:

Om man jobbar med en sådan här produkt som ska vara det bästa men sedan så visar det sig att man inte ens testat produkten innan man leverera till kund. Då är det riktigt dåligt. Att de ens släpper en produkt som inte är testat visar att man inte är seriös i det man gör. Frågan är om EK kommer att få tillverka skräddasydda block till ASUS mer? Kunderna har betalat +6000kr för moderkort +vatten block från EK som sedan visar sig vara dåligt. (jag själv var så nära att köpa dessa produkter när de släpptes)

första blocket köpte jag till mitt 8800gtx Många år sedan. sedan har det blivit ett antal block till grafikkorten men endast ett block till CPUn. Men tvivlar på att det blir några mer block från EK.

Fast kostnaden för vattenblocket (Supremacy eftersom dom fixar monoblocket) är försvinnande liten i det stora hela.
Att man släpper en produkt som inte håller måttet enligt den egna ribban är självklart inte bra men som jag sa tidigare, blocken funkar ju trots allt.
Att dom skulle sluta tillverka block för Asus finns inte på kartan.. har svårt att tro att Asus ens har mycket att säga till om där (förutom användande av logotyper).
Detta gäller dessutom en väldigt nischad sockel.

Personligen kommer jag inte att inleda en bojkott pga detta men valet är som tur fritt 😀

Skickades från m.sweclockers.com

Av the_weird
Skrivet av sesese:

Bra att du har delat med dig av infon men att EK inte erbjuder nytt block även till de som köpt standard TR4 block är riktigt dåligt. De erkänner att de gjort ett block som de trodde ska funka. Men de har inte testat innan man leverera till kund. När det sedan visar sig att man har en dålig produkt då skiter man i kunden och hoppas att han ska köpa någon annan EK produkt för sin kompensation. Är det så som EK jobbar med alla sina produkter i så fall så kommer det inga fler EK produkter i min dator.

Hur många block har du köpt? Måste vara en mer än ett av varje då jag inte är i närheten lika bitter som du är. Det är ju inte direkt så att deras första batch inte fungerar... Sämsta resultaten för vattenblock men fortfarande bättre än luft och aio (undantaget enermax).
Försöker inte ta EKs sida här men tycker det är oproportionerligt mycket skit som kastas åt deras håll.
Dom hade trots allt inte behövt erbjuda något alls i detta läget så det faktum att dom gör det förtjänar lite eloge.

Skickades från m.sweclockers.com

Av the_weird

EK har nu gått ut officiellt och bett om ursäkt för taskiga TR block.
Förutom att erbjuda uppgraderingen till monoblocket så kan även ni som köpt det vanliga supremacy blocket få lite plåster på såren i form av 25€ värdecheck.

https://www.ekwb.com/news/an-apology-from-ek-to-the-enthusias...

Av the_weird

@sAAb: Jag hoppas på det bästa men får se när uppgraderingen dimper ner.
Det ser ju jäkligt mycket mer genomtänkt ut än med deras gamla design.

Får återkomma med en liten recension sen när jag fått prylarna så jag kan testa.

Av the_weird

För er som köpt EK:s monoblock så erbjuder nu EK ett uppgraderings-kit med lite mer optimerad design.
Kostnadsfritt mot uppvisande av inköpsbevis via deras support.

http://www.overclock.net/forum/attachment.php?attachmentid=82489...

http://www.overclock.net/forum/attachment.php?attachmentid=82617...

http://www.overclock.net/forum/11-amd-motherboards/1636566-as...

Av the_weird

Användare: @stanikz
Typ av affär: Jag sålde
Tillvägagångssätt: Möte
Produkt: Asus Maximus Hero X, 8700k, Noctua D15S
Betalning: Swish

Positivt:
Bra & tydlig kommunikation
Trevlig
Dök upp som avtalat

Negativt:
Inte ett dugg

Slutbetyg: 5/5

Av the_weird

@sesese: Jag ville bara klargöra att snubben i videon du länkade inte riktigt har koll på vad han sysslar med så man kanske inte ska lita 100% på de han säger.
Sen flikade jag in att jag vet att du ogillar EK:s TR block då jag sett det på flertalet ställen i forumet och du lade fram det på ett sådant sätt att custom kylning med EK block inte hade en chans att slå enermax AIO vilket är felaktigt (även om jag kan ha missförstått dig).
Att skillnaden mellan de två är marginell är nog däremot helt rättvist att påstå även om en custom lösning kommer att ge dig andra fördelar som t.ex lägre ljudnivå (beroende på radiatoryta så klart).

Så var kanske lite väl mycket taggar utåt från min sida och det ber jag isåfall om ursäkt för men jag står fast vid att han är en glad amatör utan riktig koll och att EK:s block inte är sämre än Enermax AIO:n

Angående mitt resultat har jag testat EK:s vanliga block, monoblock, Phanteks TR block, Fractals s36 samt Noctuas U14S och fractalen går fetbort av förklarliga skäl. Båda ek blocken lät mig köra 4.0@1.4v och temps ~75-80 vilket Noctuan INTE fixar. Skillnaden är ju klart att systemet var nära knäpptyst med custom vatten och både fractal samt noctua för rätt bra med oväsen.
Phanteks block var helt klart det bästa, inget snack. plockade lätt 5grader på EK blocken.

Sen är jag medveten om att jag inte direkt vann full pott i kisellotteriet då jag sett andra proppar som klockat betydligt högre på samma spänning (och då givetvis lägre vid 4.0).

Av the_weird
Skrivet av sesese:

AMD Ryzen™ Threadripper 1950X
Specifications
# of CPU Cores
16
# of Threads

Max Temps
68°C
https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-threadripper-19...

når tempen över 68c så börjar den sänka hastigheten i normala fall

Fast det där är inte aktuellt vid överklockning.

Oavsett så skrev du:

Skrivet av sesese:

men klarar den 1,4v och minst 4GHz utan tempen rusar iväg. slutet system som klarar 4,1GHz

Och med förklaringen att den klockar ner efter 68c så klarar den uppenbarligen inte 4.1GHz.

Jag säger inte emot dig att EK blocken lämnar en del att önska men dom är verkligen inte så fruktansvärt värdelösa som du gång på gång påstår.

Av the_weird
Skrivet av sesese:

men klarar den 1,4v och minst 4GHz utan tempen rusar iväg. slutet system som klarar 4,1GHz
https://www.youtube.com/watch?v=tA2gvwCLzXU

Fast den där snubben är ju en riktig tomte.
Kikar man på hans resultat så mäter han "stabil oc" med ett par rundor cinebench vilket är rejält meningslöst....
När han sen "testar" med prime95 så visar han temps på ~60 grader på 1.41v och och 4.1Ghz?, ursäkta språket men kyss mig i röven.
Där är något där som inte stämmer... Kika även på package power... ~280w? Aida på 3.95@1.38 visar siffror närmare 350w på min egen rigg (just 3.925-3.950 är när effektkurvan inte längre är linjär på min propp och allt över det kräver rätt trist spänning för 24/7).
Om cinebench visar temps på 75-80 så finns det inte en chans att prime (eller aida64/occt o.s.v) skulle belasta maskinen mindre än cinebench.

Med det som måttstock så är det inga problem att köra 4GHz+ på luft (vilket såklart inte stämmer).

Enermaxkylaren är dock bra, inget snack men en bättre källa vore inte helt fel

EDIT: För att backa upp mina påståenden så körde jag lite snabba test på min maskin. 3.9@1.3V(+ llc 3 (tror jag)) och Noctua NH U14S TR-4

http://i.imgur.com/sfjLR0a.png

http://i.imgur.com/yIWE5w2.png

Av the_weird

Användare: @Kallecale
Typ av affär: Jag sålde
Tillvägagångssätt: Swish+Frakt
Produkt: 2x16GB Corsair LPX

Positivt:
Trevlig
God kommunikation

Negativt:
Inget

Slutbetyg: 5/5

Av the_weird

Användare: @Jompa79
Typ av affär: Sälj
Tillvägagångssätt: Möte + Swish
Produkt: EK CE 280mm radiator

Positivt:
- Bra kommunikation
- Trevlig
- Dök upp på avtalad tid

Negativt:
- inget

Slutbetyg: 5/5