Inlägg

Inlägg som Smörgåsen har skrivit i forumet
Av Smörgåsen
Skrivet av Smörgåsen:

Tack för svar! Testade dessa varianter tidigare.
Har kört DDU med nätverkskabeln utdragen och installerat nya drivrutiner. Trots detta installerades gamla drivrutiner efter en stund inloggad i Windows. Jag antar att det legat någon lokal installationsfil kvar som ställt till det.

Nu är datorn formaterad och windows ominstallerat. Skiter det sig igen så får jag testa lösningarna i guiden igen du skickade. Funkar inte detta så kommer jag reklamera grafikkortet.

Nu har datorn varit igång i flera timmar och drivrutinerna verkar inte strula. Funkar inte lösningarna som tintinj föreslog så skulle jag rekomendera att installera om windows. Då slipper man i alla fall lägga flera timmar i forum och testa lösningar som bara gör en frustrerad när de inte fungerar.

Av Smörgåsen
Skrivet av tintinj:

Jag lyckades lösa det *knacka på trä* och har inte haft krångel med mitt adrenaline på länge. Jag gjorde så att jag stoppade driver installation både genom "register" och "group policy"

Jag TROR att jag följde den här, och då förslag 2 och 3:
https://community.amd.com/t5/drivers-software/windows-replacing-amd-driver/td-p/633007

Tack för svar! Testade dessa varianter tidigare.
Har kört DDU med nätverkskabeln utdragen och installerat nya drivrutiner. Trots detta installerades gamla drivrutiner efter en stund inloggad i Windows. Jag antar att det legat någon lokal installationsfil kvar som ställt till det.

Nu är datorn formaterad och windows ominstallerat. Skiter det sig igen så får jag testa lösningarna i guiden igen du skickade. Funkar inte detta så kommer jag reklamera grafikkortet.

Av Smörgåsen

Håller på att bli galen på windows update. Har testat alla möjliga lösningar som föreslås på diverse internetforum som windows update gladeligen ignorerar.

Är ominstallation av windows den enda lösningen?

Av Smörgåsen

Kan rekommendera denna ryggsäck:
https://www.blackdiamondequipment.com/en_GB/product/creek-man...

Får (precis) plats med en 17" CAD-dator i laptopfacket, i huvudfacket har jag mina träningsgrejer, ytterfacket matlåda, vattenflaska, småsaker etc och topfacket datorladdare och andra datortillbehör. Väskan är förhållandevis rymlig och funkar även om man reser iväg några dagar.

Den stora nackdelen är väl att den kan bli aningen varm på ryggen sommartid då ventilation saknas där.

Har haft den i ett år nu och ser inga tecken på slitage även om den är använd mer eller mindre dagligen förhållandvis tungt packad.

Av Smörgåsen

Lyckades fånga blåskärmen på bild där jag såg "Critical process died". Detta gav mig en ledtråd för vidare googling och nu har jag landat i att SSD:n är defekt. Klonade innehållet från SSD:n till en annan SSD som jag har haft liggande och problemet är nu helt borta.

/Smörgåsen

Av Smörgåsen

Dator kraschar och fastnar på POST skräm

Hej,

Min dator har börjat bete sig märkligt på sistone. Det går att spela som längst i 10 minuter och därefter så kraschar spelet skärmen blir svart (eller BSOD) i ca 10 sekunder innan datorn återställs och startar om. Efter omstart så fastnar datorn oftast på POST och väntar man tillräckligt länge så går den oftast in i BIOS automatiskt. Väljer man att nolla allt och starta om så fastnar den på POST igen och inget mer händer. Startar man om datorn så blir det samma sak igen, den fastnar på POST. Det sätt jag hittat för att starta datorn är att dra ur strömsladden en liten stund och sedan starta den. Då går den igång utan problem.

Problemet verkar bara uppstå när man spelar.

Jag har felsökt en del själv:

  • Nolla BIOS (fysiskt och i mjukvara)

  • Nedgradera till en tidigare version av BIOS

  • Kopplat ur all onödig hårdvara.

  • Formatera datorn

  • Installerat äldre grafikdrivrutiner

  • Stängt ner diverse program som körs i bakgrunden

Mina komponenter är:
Ryzen 3700x
Geforce 2070 super
Asus ROG STRIX B550-I GAMING
Ballistix 16GB (2x8GB) DDR4 3600MHz CL16 Elite
EVGA SuperNOVA GM 650W
Corsair Force Series MP510 960GB M.2 NVMe SSD

Kör Windows 11

Hoppas någon sitter på en lösning för detta problem.

/Smörgåsen

Av Smörgåsen

Om du är nöjd med Tele2 och inte orkar bemöda dig att byta ring kundservice och knappa dig fram till uppsägningen. Säg att du vill avsluta ditt abonnemang. De kommer säkerligen ge dig ett pris som är lite bättre än konkurrenterna med tanke på hur länge du varit kund. Jag har 60% rabatt och kan fritt hoppa mellan de olika surfmängder utan extra kostnad. Ska man till exempel ut och resa så kanske man vill ha lite mer surf än till vardags. Nackdelen är väl att man får repetera proceduren med hot om uppsägning innan rabatten löper ut.

Av Smörgåsen
Skrivet av marp68:

Tack. Fläktarna verkade kalibrera sig efter ett tag och stänger av sig oftast eller går ett kort tag väldigt lugnt. Testade Notebook fan control, men när jag väljer Enable, så stängs fläktarna av helt och temperaturen stiger från runt 50 till över 60, vilket inte känns helt bra. Valde min modell i konfigurationen.

Ja fläktarna går först igång vid 65 grader på min vilket jag uppskattar då det är skönt att slippa fläktljudet. Detta är väl så många grafikkort fungerar idag, alltså semipassivt, och jag har svårt att se att det skulle göra någon form av skada utan mer en smaksak. Men någon annan som har helt koll på läget kanske kan uttala sig om detta.

/Smörgåsen

Av Smörgåsen

@marp68: Du kan kanske testa Notebook fan control? Min dator håller sig lugn vid lättare laster.

https://github.com/hirschmann/nbfc/releases

/Smörgåsen

Av Smörgåsen

Hej,

Är det värde på att överklocka processorn efter senaste BIOS uppdateringen eller ska man låta PBO göra jobbet? Tar tacksamt emot tips på hur man kan förbättra PBO och schyssta guider för överklockning.

Mina minnen har jag fått rätt på med hjälp av DRAM Calculator och de verkar stabila just nu men jag ska göra en riktig MEMTest.

/Smörgåsen

Av Smörgåsen

Vill du vara med och rädda kulturarvet?

Hej,

Läste att Riksarkivet är intresserade av gammalhårdvara för att rädda det svenska kulturarvet. Tanken slog mig att detta borde vara rätt forum att "marknadsföra" detta i. Primärt verkar de vara intresserade av utrustning som kan läsa media för att kunna digitalisera material. Ska tydligen inte spela någon större roll om den inte fungerar längre då den kan användas som reservdelar i så fall.

Mer info på länken nedan:
https://riksarkivet.se/radda-kulturarvet

Tack för mig.

/Smörgåsen

Av Smörgåsen

Värdering av dator

Hej,

Jag tänkte sälja min gamla trotjänare och skulle därför behöva lite hjälp med att värdera den inför försäljning.

Datorn består av följande delar:

Processor: 3570k @ 4,5 Ghz
Grafikkort: Sapphire Radeon R9 390 8GB
Moderkort: Asrock Z77M
Minnen: Kingston HyperX Savage DDR3 PC19200/2400MHz
Chassi: Phanteks Enthoo EVOLV
Nätagregat: Corsair RM650X V1
Kylare: Be Quiet! Shadow Rock Slim
Fläktar: Aerocool DS 140mm x 6
SSD: SanDisk Extreme II SSD 240 Gb

Tack på förhand.

/Smörgåsen

Av Smörgåsen
Skrivet av fujitsus:

Tack för detta! Håller på att installerar nu Intels uppdateringsprogram, har du också version 391.35 (Nvidia) det är det senaste har jag för mig...

Har du några bra guider på rak arm du kan säga?

Beror ju så klart lite på vad du vill göra, ska du bara surfa, kolla videos och skriva lite dokument så kanske det inte är värt att lägga så värst mycket tid på det att "trimma" windows.

Jag har gjort följande förutom att stänga animationerna.
https://www.howtogeek.com/224798/how-to-uninstall-windows-10s...
https://www.oo-software.com/en/shutup10
https://www.groovypost.com/howto/disable-startup-programs-win...
https://www.youtube.com/watch?v=kZeqmOVwtpI

Hittade även denna, resultatet är ju ganska intressant men det känns ju en aning overkill i min mening. Har inte testat den heller.
https://www.youtube.com/watch?v=IU5F01oOzQQ&t=

Är du intresserade av drivrutiner så har jag sparat undan några på min Ondrive. Där finns även ett schysst fläktprogram som styr fläktarna väldigt bra, datorn blir passiv vid lättare användning.
https://1drv.ms/u/s!An3FrzJzhVnogP4wjoks2XvV99dxMQ?e=fAVDaq

Givetvis går det ju även dra allt till sin spets och vill man så går det ju att byta kylpasta på processor och grafikkort vilket sänker temperaturen några grader vilket då gör att datorn går svalare och tystare. Kan låta lite avskräckande men det är faktiskt förvånansvärt lätt om man har skruvat lite i datorer tidigare.

Av Smörgåsen
Skrivet av fujitsus:

Har vi några UX32vd:are kvar här på tråden?
Använder fortfarande min idag, uppgraderad med SSD disk och 10 GB ram minne och självklart kör jag WIN 10. Den lever fortfarande dock är batteriet värdelöst så sladd är att föredra.

Måste tyvärr köra en ominstallation av operativsystemet då datorn beteer sig väldigt segt.
Minns att det var lite strul med den inbyggda intel kortet och Nvidia kortet (620M) dom "krockade" vid nyinstallation? för när datorn var helt ny med win 7? växlade korten mellan varandra men upplever inget sånt nu..hur som helst så ska jag installera om win 10 på nytt och undrar om det är det någon som kommer ihåg ifall det var något speciellt man behövde tänka på?

Jag menar är det bara att installera om win 10 och sen in på asus sidan ladda ner Chipset intel drivrutinerns osv, sen nvidia.com och installera senaste drivers till det kortet? Hoppas någon har kvar sin också och kan svara på det här nödröpet

Absolut!

Själv har jag bytt till större SSD här om dagen och har tidigare bytt nätverkskort och batteri (köpt via Aliexpress) samt satt i mer RAM.

Jag har inte haft några problem med med seghet. Har hämtat senaste drivrutiner från Intel via deras updateringsprogram samt hämtat senaste drivrutiner från Nvidia. Om jag fattat det rätt så är de Nvidias drivrutiner som styr vilken grafikprocessor som ska användas.

Vill du "trimma" datorn så finns det ju både enkla och avancerade guider som ger olika bra resultat.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Smörgåsen
Skrivet av heffaklumpmamma:

Ser det gärna utan fönstret. Jag gillar ful hårdvara.

Mailade Lian Li och fick följande svar:

"TU150 with both aluminum cover will release to the market by end of the year.

We still don’t have the exact release date yet, working on it."

Kort och så kommer det en modell i slutet av året anpassad för ful hårdvara. Antar att den modellen kommer till sverige också.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Smörgåsen

Även så i Helsingborg...

Av Smörgåsen

@pointman Nej det har jag inte. Ska ge det ett försök, återkommer med resultat!

Av Smörgåsen

@PointMan På autoläget gav den 1,615 V, ändrade den till 1,65 V. Problemet kvarstår dock fortfarande.

Av Smörgåsen

Köra 2400 MHz ddr3 minnen med 3570k

Hej!

Införskaffade mig precis 16 Gb ddr3 som ska gå att köra i 2400 MHz med XMP1. Just nu är de inställda på 2133 MHz med XMP2 och då startar datorn felfritt. När de är inställda på 2400 MHz i XMP1 så startar inte datorn.
Är det möjligt att köra dem i 2400 MHz med en 3570k, i så fall vad behövs göras?

Komponenter
Processor: 3570K @4.5 ghz
Minnen: Kingston HyperX Savage DDR3 PC19200/2400MHz http://www.kingston.com/dataSheets/HX324C11SRK2_16.pdf
Moderkort: ASRock Z77M http://www.asrock.com/mb/Intel/Z77M/?cat=Specifications

/Smörgåsen

Av Smörgåsen