Inlägg

Inlägg som epkmack har skrivit i forumet
Av epkmack

@MultiMan:
Hej igen, du verkar vara något på spåren! Får kolla kolla upp det!

Vad skulle du rekommendera mig till om jag vill uppgradera hennes dator med mer minne?
Skicka med en ny CPU?

Av epkmack

D: du sammanfattar det bra.

Jag får endast orginal 2GB att fungera och får ingen 4GB att fungera i någon slot.

Om datorn nu är på Bali för all framtid och jag känner att jag vill köpa mer minne till min syster... Hur kan jag veta att det fungerar innan man gör inköp och sänder det över halva världen? De 4GB som jag testade är ju bättre än rekommenderat. Och jag kör den ena stickan i min lenovo just som jag skriver detta. Funkar skitbra på lenovon.
Är det värt att försöka skicka orginal HP minnen?

Jag har faktiskt inte testat BIOS uppgraderingen och det borde varit självklart något som jag skulle testat men detta hanns inte med innan datorn skulle skickas med personlig kurir.

Av epkmack

Men det är just det Multiman, jag håller med dig om att minnes moduler kan skilja sig åt, men jag har tagit samma specifikation som orginalminnet (eller bättre) och ändå fungerar det inte.
Vad är det som gör att det inte fungerar? Nu i efterhand har jag testat modulerna i både en Lenovo och i en Dell och de fungerar finfint där. Är Nord-bryggan så jävla dålig på HP's bärbara att den inte ens reder ut ett ensamt minne som har bättre spec än vad orginal minnet har? HP säger ju det ska fungera så länge som man använder samma spec och säger även att det ska klocka ner till standard.

Jag kommer kolla på Kingston-konfiguratorn (som jag använt massor av gånger på jobbet) och köpa minnen. Tack för svaret!

Av epkmack

Ska också klippa in citat från HP:
Standard DDR3 PC3-10600 SDRAM (1333 MHz)*

Two SODIMM slots supporting dual-channel memory
1024 MB, 2048 MB, 3072 MB, or 4096 MB

Maximum Upgradeable to 8192 MB with 4096 MB SODIMMs in slots 1 and 2

Dual-channel
Maximized dual-channel performance requires SODIMMs of the same size and
speed in both memory slots.

Den klarar med andra ord precis de SODIMM'arna som jag testat från Corsair och Team.

Av epkmack

Minnes problem på en HP 8440p

Börjar med att be om ursäkt för det långa inlägget!

Jag hade en Hp 8440p liggandes. Jag fick problem med moderkortet och då köpte jag ett annat, begagnat moderkort från Ebay för någon 100-ing. Enligt försäljaren hade de testat mobot innan det skeppades till mig.

Bytte moderkort och det fungerade bra. Datorn kördes under flera timmar och jag körde säkerhetsuppdateringar och surfade en del. Helt OK.

HP orginal minnet som skeppades med 8440'an var 2GB och det kändes väldigt lite. Efter att ha startat upp Win7 som låg på HDD'n låg minnes utnyttjandet på ca 50%. Med några websidor uppe så var det 80-90%.

Så jag köpte en 4GB sticka Corsair Valueadd RAM från en en medlem här på forumet. Sätter i den i DIMM-plats2 och hela datorn börjar bete sig illa. Ibland går den förbi bios och börjar ladda Windows, men stannar mitt i laddningen. Vid andra tillfällen så börjar lamporna lysa och är tända under fem sekunder och sedan går startar den om i en oändlig loop och då ser man inte ens BIOS-flash screen.
I detta läget har har jag alltså ett "nygammalt" moderkort och en ny, men tidigare otestad, RAM-sticka. Orginal RAM från HP i DIMM1 och den nya från Corsair i DIMM2.

Funderar lite, tar ut Corsair från DIMM2 och datorn fungerar perfekt under flera timmar.

Testar att Ta ut Orginal HP SODIMM från DIMM1 och stoppa i Corsair DIMM'en i DIMM1 och låta DIMM2 vara tom. Jag ville alltså testa om DIMM-plats2 var felaktig. Datorn får återigen tuppjuck och beter sig illa, precis som ovan. Stoppar tillbaka HP-orginal DIMM och datorn fungerar perfekt igen under flera timmar.

Funderar lite till och beslutar mig för att testa om Corsair-DIMM'en kan vara dålig och sticker därför iväg till Kjell och köper en 4GB-dimm från A-team. Testar den i både DIMM1 och DIMM2 och datorn får tuppjuck återigen. Ersätter den med HP-orginal och allt fungerar fint igen.

Nu har vi uteslutit att det nygamla moderkortet är dåligt (i alla fall inom rimligt tvivel).
Att två minneskapslar direkt ur förpackningen skulle vara dåliga, det är för osannolikt för att det ska vara sant. Så det är det förmodligen inte heller.

Jag har testat att minnena som jag köpt varken fungerar i DIMM-plats1 eller DIMM-plats2.
Nu vet vi att HP-orginal fungerar i DIMM-plats1.

Som jag fick lära mig för länge sedan hade man Nordbryggan som kontrollerar att Minne och CPU snackar med varandra på ett kontrollerat sätt och det är sydbryggan som har hand om de andra externa enheterna, USB, BIOS och andra grejer.

Nordbryggan är ansvarig för att "hålla takten" och oavsett vad minnena är specade till, så går de i den takt som nordbryggan säger, så länge som det är inom specificationen. Lite som att man kan köpa sommardäck som är specade till 300kh/h men det är en max-hastighet, inte den enda hastighet som de fungerar i.

Datorn har nu blivit skickad till min syster som bor på Bali.

Det jag behöver hjälp med är att välja ett minne som kommer fungera. Den andra saken som jag skulle vilja ha hjälp med är att förstå varför som datorn beter sig så här.

De minnen som är inköpta är:
http://www.kjell.com/sortiment/dator-kringutrustning/datorkom...
och
http://www.corsair.com/se-fi/corsair-memory-4gb-1x4gb-1333mhz...

Är det något med dual channel som jag inte fattat? Är det något speciellt som man måste göra för att få HP-datorer för att fatta att minnes mängden är förändrad? (Jag har varit inne i BIOS varje gång och kollat att minnet är identifierat som så mycket som det har suttit i vid varje givet tillfälle).
Kan det ändå vara moderkortet som inte kan ge rätt klockfrekvens?

Av epkmack

@panpo98:
Utan att starta ett flamewar så de fall där jag har sett problem med nätagg är det den primära slingan, och ger den med sig så får man inget alls ut testet där man kortsluter grön och svart kabel på den sekundära slingan. Det som absolut oftast går sönder i ett nätagg, IMHO, är likriktare, kondersatorer eller effekttransistorer i den primära slingan.
Jag såg ditt svar och håller helt enkelt inte med, enligt min erfarenhet. Men å andra sidan så har jag inte ägt så många olika nätagg genom tiderna eftersom jag brukar kunna laga dem när de gått sönder. Har du en annan erfarenhet, att den sekundära slingan går sönder så är får det stå för dig och det kan vara helt rätt det också.

Av epkmack

@anon98710:
eDw säger ju att han har testat nätagget och det fungerade. Om ni frågar mig är det moderkortet som inte lirar.
Vad händer när du kopplar in endast moderkort och nätagg. Då bör du få någon felsignal, vet inte hur Asrock fungerar där, men det brukar vara någon ljudsignal två om minne eller CPU saknas.

Av epkmack

Nu är det 15 år sedan jag gick kursen och jag har aldrig använt de kunskaperna i praktiken, så jag behöver hjälp att bekräfta mina påståenden av någon som kan.

Är det inte som så att man behöver gå tillbaka till den som ville ha IPSec implementerat och fråga tillbaka vilka krav de har? För vad jag kommer ihåg så är det väl som så att man kan skapa en IPsec från dator till dator, och då skickar ju bara routern vidare paketen men att de är krypterade.
Jag antar att det som förlaget ville ha är en tunnel mellan företagens brandväggar, vilket naturligtvis är den bästa lösningen, men kan man inte sätta IPSec mellan en ensklid dator och förlagets FW?

Av epkmack

i command prompten "ipconfig /flushdns"

Reset av routern, inte endast omstart.

Vilka olika browsers har du testat med?

Av epkmack

Har skivan fungerat tidigare eller fungerar den i någon annan dator? För mig låter det som att du bränt en skiva men inte gjort den bootbar. Lätt gjort!

Av epkmack

Kan du bara bekräfta en sak först, kylpastan har blivit hård som f-n, eller hur? Som någon form av epoxy-lim?
Har haft samma problem som du. Det tog mig två veckor och ca 20 minuters arbete varje dag och precic som du, så bände man för kung och fosterland, vred och skruvade, värmde och kylde... Hade min i isopropanyl bad under några dagar utan resultat. Hade nästan gett upp och tre dagar efter iso-badet, så bara lossnade den utan någon större ansträngning. Så stressa inte. Dessutom är den gjord för att klara värme, inte kyla, testa att kyla den då försvinner en del av attraktionskraften .

Av epkmack
Av epkmack

1. För att utesluta kablarna kan du ju koppla in din BD-spelare och funkar den där borde samma kabel fungera med datorn, eller hur?
2. När du kopplat in och valt HDMI som primär uppspelningsenhet och du ser att det rör sig i volymstapeln, så borde det innebära att PC'ns HDMI fungerar och kan ta emot de ljud som skickas ut. Du har provat med XBMC, hur fungerar det med t.ex. youtube? Jag har haft ett liknande problem och då var det volymmixern som var satt ur spel, verkar ju dock som om du har koll på det...
Enligt manualen till Yamahan så får kabeln inte vara längre än 5 meter.

Av epkmack

När jag köpte begagnad bil senast, så fick jag ett papper med vad garantin gäller och inte gäller. Vad står det i ert papper? Man kan liksom inte åka in och reklamera torkarbladen.... Bromssystemen borde ingå i vad garantin gäller.
Ring inte. Åk dit. Var trevlig (oavsett hur bemötandet är) försök lös det på plats. Om han fortfarande vägrar, så får man försöka ta reda på vem chefen är. Sedan så får man med ett leende förklara att tidningarna och konsumentombudsmannen säkert är intresserade.
Lycka till!

Av epkmack

Så, varför skulle disken bete sig på det sättet?
MBR/GPT är skadad? Yupp! http://en.wikipedia.org/wiki/Master_boot_record och .

Det kan även vara servicekoden som blivit skadad...

Två tips: det första är att ladda ner Crystaldiskinfo: http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html Kan disken läsas där så är det med största sannolikehet bara patitionstabellerna som blivit korrupta.
Den andra tipset är att testa något av följande 18 program:http://pcsupport.about.com/od/filerecovery/tp/free-file-recovery-programs.01.htm själv har jag haft goda resultat med https://www.runtime.org/data-recovery-products.htm

Men det finns för många amatörer här på sweclockers, när det gäller HDD'er inklusive mig själv. Det finns dock ett forum som heter http://forum.hddguru.com som har ett antal proffs.

Av epkmack

C:\Windows\Minidump\013015-31356-01.dmp
denna filen är intressant. Du behöver inte öppna datorn och kolla nätagget förrän vi har information i din dmp-fil som säger att vi behöver titta på nätagget.

Ladda gärna upp filen så ska vi kolla på den. Oftast är det drivrutiner, eller någon som inte kunnat programmera som orsakar BSOD. Gör du något speciellt när det händer? Gamear, tittar på film, eller likanande?

Av epkmack

Det beror väl lite på vad du vill uppnå med lösningen.
Antingen så vill du använda det som dokumentation eller så vill du ha det som visualisering av en organsisation. Hur mycket data handlar det om och är det bara namn+VK som ska in? Eller kan det komma andra krav med att man ska kunna klicka och få upp personens kontaktuppgifter? Eller vill du ha det som att man väljer ett svar av ett antal möjliga, så kommer man vidare till nästa nivå. Testa lucidchart om du vill visualisera det, annars kör det i Excel.

Av epkmack

OM du tror att det är hårddisken så kan du ju ladda ner http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html för att kolla. (Eller liknande program)

Annars tar du disken och sätter i polarens dator och ser om den beter sig misstänkt där? Om du tror att disken är på väg att ge upp är en backup din första prio (om du har något som du vill behålla)

Hårddisken är ju inte involverad när du skriver i skype, så jag tror inte att du har felet i hårddisken. I stället tror jag att du har problem med throttling på CPU'n. Vad har du för temps?

Av epkmack

Vill han lära sig koda Python så är ju http://www.codecademy.com/en/tracks/python att rekommendera. Simpelt och gratis!

Sedan bör man ju nog ladda ner Oracles Virtualbox och lära sig förstå virtualisation. Sätta igång en Linux-kärra och latja runt.

Nästa steg är att sätta igång med ett eget projekt med en databas i grunden. Lära hur man underhåller en databas (consitency check osv). Efter ett tag fattar man att när en databas ska rulla på bra, så måste man ha bra diskprestanda. Hur fungerar disksubsystem, speciellt när man börjar köra 5-10 klienter i virtualbox/vm-ware/xenserver där de olika klienterna har olika kravprofiler (krav på CPU, minne, accesstider till disk osv).

Nästa steg blir att gå över och bygga en liten robot, då är ju lödning ofta användbart.

Han bör lära sig allt om nätverk, TCP/IP, WIFI osv. En gammal bok (ja bok!) http://www.bokborsen.se/Glenn-Berg/Mcse-Network-Essentials/43... Även om den är inriktad på windows och att den är gammal, så är det ändå en bra början för att fatta hur nätverk fungerar.

Att ha en MCSE-titel som mål kan underlätta om man är inne på infrastruktursidan: https://www.microsoft.com/learning/en-us/mcse-certification.aspx

Ett första steg för att lära sig om prylar och pryttlar kan vara att nöta på http://www.kjell.com/fraga-kjell/hur-funkar-det/dator/introduktion-till-datorn/datorn och de andra avdelningarna.

Av epkmack

En sak som vi kan göra är ju att om du och dina bröder kör som ni brukar med youtube och allt vad ni gör... Och sedan testar du med http://www.speedtest.net och http://www.bredbandskollen.se. Sedan testar du med samma siter men utan att dina bröder surfar (eller vad de nu gör). Den dator som testar bör vara ansluten via tråd till routern. Det vi gör nu är att kolla om din 8 Mbit/s från Tele2 flaskar. Tre fyra strömmar från tuben borde inte flaska, men vad vet jag?