Inlägg

Inlägg som Hestler har skrivit i forumet
Av Hestler

Som andra har nämnt så är det inte antal rader som spelar någon större roll utan instruktionerna.
Alla moderna kompilatorer kommer inte ha större problem att ta ev överflöd av rader och bryta ner dem till deras enklaste beståndsdelar så att programmet kör så snabbt som möjligt.

Däremot kan det finnas andra fördelar med att ha kompakt kod så om läsligthet och underhåll. Dock ska man inte heller gå för långt med att försöka uppnå så kort kod som möjligt då det ofta blir svårare att läsa.

Jag hade istället försökt fokusera på att skriva kod som är lätt att förstå, det kommer gynna dig mer.

Av Hestler
Skrivet av Boglizk:

Ehh dum fråga kanske, men du kan inte scrolla ner där i listan alltså?

Asså jag är fan dum i huvudet... Man kunde mycket riktigt scrolla ner haha.

Vet inte hur jag kunde missa detta men tack!

Av Hestler

Ny HDD finns ej i Disk Manager men syns i Device manager

Har lite problem med en nyligen införskaffad hårddisk som jag inte reder ut.
Installerade nyss en Seagate Barracuda 4TB HDD men av någon anledning hittar jag inte den i Disk Manager. Tänkte först att jag kanske hade pluggat i den ordentligt men den syns i Device manager samt BIOS

https://i.imgur.com/ie6KiCn.png

Moderkortet är ett ASUS Prime Z370-A

-Har jag missat något här eller är data bara att riva ut allt och installera på nytt?

Av Hestler

Har inga som helst råd med är djävulskt taggat på uppdatering iallafall!

Av Hestler

Är väldigt nöjd med mitt 3070. Spelar på 1440p och så ser ingen anledning att uppgradera.

Av Hestler
Skrivet av GreasusGoldtooth:

Jag är ingen expert men det låter lite som att ni ska titta på en IPS.

2560x1440p kan vara värt beroende på vad för hårdvara som finns i maskinerna och vad du spelar för spel.

Jag gillar själv 27" och tror också det kan bli en bra storlek för båda syftena.

Här är en liten filtrering jag gjorde på prisjakt.
https://www.prisjakt.nu/c/datorskarmar?1705=2717&544=13606&r_...

Edit: Har själv en 27" IPS med upplösning 2560x1440p men jag tror inte färgerna på denna är optimala för grafiskt arbete.
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5254754

Här är en sida som jag använde för jämförelser!
https://www.rtings.com/monitor/tools/compare/lg-27gl850-b-vs-...

Kan bara instämma med ovan. Ett tillägg i prisjakt är att du kan väja att bara visa färgåtergivning (t.ex. Adobe RGB) över en viss procent. Där får man avgöra lite hur mycket man är villig att lägga men mer procent = bättre färger.

Av Hestler

Har kört följande:
You kids get of my LAN
Pretty Fly for a WiFi

Av Hestler
Skrivet av hokko:

Jag har mer fritid nu än vad jag brukar ha och känner att det kunde vara kul att lära sig att programmera lite på fritiden istället för att slösa tid på datorspel som jag gör nu. Med andra ord så handlar det mest bara om att jag skulle vilja lära mig något nytt och inte nödvändigtvis något som jag kommer vilja arbeta som i framtiden, om jag tycker om programmeringen kanske jag söker mig till någon utbildning längre framöver.

Det jag undrar lite är om det bra hemsidor med material som passar till nybörjare och om det också finns uppgifter till varje kapitel som man kan sitta o klura med? Jag har hört att python är ett språk som kan vara lämpligt att börja med så är nog det som intresserar mig mest just nu.

Låt oss säga att jag spenderar 3-5 timmar 7 dagar i veckan under ett års tid så borde jag väl ändå kunna få en del kunskaper eller måste man gå på en kurs? Känns som man borde kunna bli duktig som självlärd med hjälp av material online bara att man måste gå en utbildning för att faktiskt få ett jobb?

Det finns ju en hel del distanskurser att läsa på högskolor/universitet. De brukar vara ganska grundliga och har dessutom fördelen att du kan lägga det på CVt efteråt. Om du tänkt att börja jobba som programmerare så behöver du något som backar upp att du är kan programmera. En hel utbildning är en väg att gå, annars behöver du förmodligen ha en ganska fet profil på Github med alla projekt du har bidragit till.

Av Hestler
Skrivet av MasterChiefSolidSnake:

Alltså seriöst. Nej, inte fan skall man behöva punga ut 30-40 papp för att få samma upplevelse med en pc som man får med en series x för 5-6k.

Varför ställer du ens frågor om du nu tror att ingen här vet vad de snackar om?

Varför är du så inställd på att köra just 4k? På avståndet man har till en vanlig datorskärm är det inte mycket skillnad i bildkvalitet mellan 4k och 1440p men prestandaskillnaden är enorm, för att inte tala om priserna.

En bra 1440p monitor kan du få jävligt prisvärt för någon tusenlapp. För 4k är motsvarande monitor typ dubbelt så dyrt. Fortsättningsvis på temat så är komponenterna som krävs betydligt betydligt dyrare för att driva en 4k-setup. (Tänk att du ska rendera 4 gånger så mycket pixlar i 4k än 1080.)

Vill du köra en prisvärd 4k-upplevelse så skaffa en xbox för du lär inte komma i närheten av 4k på nya spel på pc för det priset.

TLDR:
* Det är inte så stor skillnad i kvalitet
* Skärmen är mycket dyrare och lär ta upp halva din budget bara där.
* Bara grafikkortet för att köra 4k på en vettig framerate är hela din budget.
* Om du tvunget vill spela i 4k så skaffa en konsoll.

Av Hestler

Som många andra sagt så lär du knappast få 40+ i månaden, skulle ärligt bli förvånad om du för över 30 efter en bootcamp-utbildning. Jämför då med högskole och civilingenjörsutbildningarna där lönerna är 28 000–35 000 och 31 000–36 500 respektive för nyexaminerade.

Många företag ser gärna att du antingen har en gedigen utbildning inom programmering eller att du har några års erfarenhet inom området där någon innan dem har anställt dig och kan ge bra referenser. Det sätter dig i en ganska tuff sits då du inte kan få tag på dessa snabbt eller alls med den vägen som du föreslår.

Det finns gott om "Riktiga" utbildningar på 2-3 år som ger dig en examen som företag kan lita på. Många kan även göras på distans. Skulle du ändå få ett jobb så lär det inte finnas större möjligheter att jobba hemifrån 100% i början och jag tror att det hade varit väldigt svårt att riktigt komma igång med arbetet på det sättet. När man har blivit varm i rollen så bör det inte vara några problem att få tag i en distanstjänst.

Av Hestler

Är detta en programmeringslabb där du själv ska göra själva sorteringen eller är det ok med färdiga funktioner?

Om det senare är okej då finns std::sort.

Exempel på denna är :

sort(v.begin(), v.end());

Av Hestler
Skrivet av FlowingPrana:

nej du har helt rätt att uppgiften inte säger att man ska mata in hur många tal man ska ange men det är ända sättet som jag lyckas få input eller dN att registrera antalet tal så jag kan få fram medeltalet och kunna skriva in negativa tal.

uppgiften säger:
Skriv ett program som frågar efter ett antal tal och skriver ut summan och medelvärdet av de inmatade talen. Användaren ska ange 0 i slutet av talserien. Programmet ska dessutom skriva ut det näst största och det största talet. Programmet ska vara uppbyggt av ett antal funktioner med olika in och ut parametrar.

Exempel från körning:
Ange ett antal tal : 10 12 -5 20 -2 15 0
Summan = 50
Medelv. = 8.3
Största talet = 20
Näst största =15

Program() { antal = 0; summa = 0; Mata in siffror tills 0 matas in { summera talen som matas in. summera ANTAL tal som matas in } skriv ut medelvärdet (dividera summan med antalet) }

i c++ borde det motsvara typ :

int sum = 0; int nbrOfInts = 0; while (dN != 0) { std::cin >> dN; sum += dN; nbrOfInts++; } double avgVal = sum/nbrOfInts; std::cout <<"Summan blir " << avgVal << std::endl;

Denna koden verkar uppfylla de första kravet "Skriv ett program som frågar efter ett antal tal och skriver ut summan och medelvärdet av de inmatade talen. Användaren ska ange 0 i slutet av talserien."

Det behövs inte fler loopar eller liknande för att göra denna uppgiften

För att lösa det andra kravet "Programmet ska dessutom skriva ut det näst största och det största talet." behöver du inte lägga till särskilt mycket mer kod. Då texten säger att du ska ha koll på både största och näst största så bör du rimligt vis ha variabler som motsvarar dessa.

Du kommer behöva jämföra det nya talet med det nuvarande största talet. Sen kan du nog klura ut resten

Av Hestler

Tips för dig som som nybörjare är att ta c++ (eller programmeringsspråk överhuvudtaget) ur ekvationen och skriva ner vad koden ska göra, både i ord och seudokod. Då kan du fokusera på att få logiken rätt utan att behöva tänka på syntax och liknande. kom själv ihåg att det var svårt när jag började programmera.

Denna koden har problem rent logikmässigt som andra redan påpekat.

{ while (dN != 0) { std::cout << "Ange hur manga tal, ange 0 for avslut: "; std::cin >> dN; for (i = 0; i < dN; i++) { std::cout << "Ange tal " << i + 1 << ": "; std::cin >> dN2; summa += dN2; medel = fmedel(summa, dN); } if (dN != 0) { utskrift2(dSum); } } }

Här har du dels kod som aldrig kommer att exekveras (Du kollar om (dN != 0) både i while och if) och potentiellt onödigt kod.
Börja med att göra seudokod så blir det enklare att se dessa typer av fel.

Här är suedokod för ett program som summerar tal tills "0" skrivs in. Då skrivs medelvärdet ut.

Program() { antal = 0; summa = 0; Mata in siffror tills 0 matas in { summera talen som matas in. summera ANTAL tal som matas in } skriv ut medelvärdet (dividera summan med antalet) }

Om du t.ex. vill summera summan efter varje inmatning så flyttar vi upp utskriften till loopen

Program() { antal = 0; summa = 0; Mata in siffror tills 0 matas in { summera talen som matas in. summera ANTAL tal som matas in skriv ut medelvärdet (dividera summan med antalet) } }

Vill du att programmet återställs vid 0 för att sen fortsätta behöver du ändra villkoren i din while-loop

t.ex. kan vi ha att vi kör programmet till vi får in ett negativt tal (Bara för att ha ett enkelt stopvilkor) programmet återställer då värdena vid 0 istället för att avsluta helt.

Program() { antal = 0; summa = 0; Mata in siffror tills ett negativt tal matas in { om tal = 0{ nollställ antal nollställ summa } annars{ summera talen som matas in. summera ANTAL tal som matas in skriv ut medelvärdet (dividera summan med antalet) } } }

Har läst igenom dina kommentarer och är lite osäker på vad du vill att koden faktiskt ska göra. Ska den köras flera gånger eller bara en? ska man summera efter varje eller först när man trycker på 0 etc. Ta lite tid och tänk ut exakt vad du vill att programmet ska göra, det blir mycket enklare sen och risken att köra fast är mindre. Du kan också testa på "Rubber duck debugging"
https://en.wikipedia.org/wiki/Rubber_duck_debugging

Disclaimer: det var ett tag sedan jag programmerade i C++ så är inte helt hundra på alla syntaxer längre så kan inte hjälpa helt med sådana frågor men det är ju det man har google till

Av Hestler

Om ni har bullriga miljöer på jobbet är det inte alls säkert att det är ok att ha egna hörlurar som hörselskydd. När jag jobbade på industrier vad det de enda tillåtna hörlurarna sådana som var inbyggda i hörselkåpor. Ett ställe jag var på var all form av hörlurar förbjudet då man var tvungen att kunna höra ifall det gick något larm.

Hör med din chef vad som är ok och inte ok. Bästa är nog om jobbet kan fixa åt sig som axelaxel nämnde, sen kan du köpa ett par till dig själv att använda privat.

Av Hestler

En ASUS gaminglaptop back in 2012, en mardröm i RMA-träsket.

Det började med att hörlursuttaget glappade, ingen stor grej tänkte jag så skickade tillbaka den för reparation som enlig ASUS skulle ta 15 arbetsdagar. När jag efter ca en månad till slut fick tillbaka den hade de inte fixat ett skit. Ringde supporten och fick reda på att de hade bytt moderkort och 3 ljudkort och sen gått igenom en "kvalitetskoll"... ok visst...

Så det var bara att skicka tillbaka skiten en gång till och en månad senare hade jag åter laptopen, denna gång utan glapp. Däremot hade de gjort nått skit med den som gjorde att fläktarna lät så in i helvete. Kollade temperaturen och det visade sig att GPU och CPU sköt upp i 90+ grader direkt när ett spel startades när den tidigare hade varit på ca 70 grader som max.

Så då blev det att ringa ASUS igen som då konstaterar att fläktarna troligtvis monterats fel och att jag fick skicka tillbaka den en gång till...

Efter ytterligare en månad hade jag fortfarande ingen dator trots att jag regelbundet ringer till support och tjatar om status etc. Då det hade gått 30 dagar sedan reparation #3 så hade jag äntligen rätt till att få pengarna tillbaka rakt av eller en ny dator. Samtalet som jag trodde skulle bli mitt sista med ASUS blev dessvärre inte det. Det är tydligen inte ASUS Sverige som bestämmer om jag kan få pengarna tillbaka utan ASUS Nederländerna och att de hade skickat datorn dit för inspektion. VAD. I. HELVETE.

Efter totalt ~5 månader från att datorn hade skickats in hade jag nu fått pengarna tillbaka. Ingen ersättning överhuvudtaget. De ville först inte ge tillbaka hela summan då datorn var nu mer än 6 månader sedan inköp och därav hade en värdeminskning skett. Riktiga jävla snåljåpar. Där klev Inet in och såg till att jag fick tillbaka hela beloppet iallafall. Aldrig ASUS igen.

Hade jag köpt förmodligen vilken annan laptop som helst hade jag inte varit utan dator en halv evighet och sluppit ASUS värdelösa RMA.

Av Hestler

För hoppas att de har tagit tag i deras kvalitetsproblem, har ägt båda Saiph 3200 och Naos 5000 och ingen av de höll särskilt länge. Väligt bekväma möss dock, förmodligen bland de bästa jag testat. Om de kan göra möss med likvärdig kvalitet som logitech så kanske det blir ett köp om min G402 någon dag skulle få för sig att lägga av

Av Hestler
Skrivet av LebronJames23:

På vilken sida sålde du? Och sålde du med lådan eller utan? Vilken modell var grafikkortet?

Sålde på Tradera.
Asus 6gb med låda och allt

Av Hestler
Skrivet av LebronJames23:

Har ett 1060 6gb Msi gaming X, tror dock 1000 är för lite 🤔

Är villig att hålla med, jag sålde mitt Asus 1060 6gb for 2700 i Maj så tvivlar starkt på att du kan hitta ett 1060, även om det är 3gb modellen för 1000kr. Du får snarare dubbla det priset tyvärr :/

Av Hestler

200kr, upphämtning

Av Hestler
Skrivet av sweFisch:

Eh ja ett 2060 kostar idag över 5000kr.
Inga 3080 finns att köpa och om de finns, inte under 15000kr, i princip alla 3070 kostar närmare 9000kr.
Och 3090 kostar närmare 30000 kr.
Enligt rykten kommer 3dje parts kort kosta 2000 dollar eller mer så i Sverige får vi nog räkna 20-25 000 kr för 3080ti...
Om och när man kan köpa ett... Men sjukt tråkig med så lite ram skillnad ...

Helt vansinnigt vad priserna har dragit iväg. Jag tyckte att 7000 för mitt 3070 var i sjukt överkant när jag beställde mitt i början på april men med dagens priser känns det något bättre.