Inlägg

Inlägg som b00nde har skrivit i forumet
Av b00nde
Skrivet av makatech:

Fast jag vet inte vilka spel som är bäst att testa mot egentligen, i vissa fall kan det vara svårt att skilja på dåligt programmerade spel samt buggar jämfört med att dra slutsatsen att ens system eller gpu verkligen är ostabilt. Men ja, PUBG kan vara lite kinkigt kanske i synnerhet för GPU OC på mitt system varje fall. Upplever åtminstone som en kraftig majoritet av alla krascher i PUBG har direkt eller indirekt att göra med GPUn så nu har jag taggat ner lite.

Ja men det var så jag hade i bf. Allt annat funkade men i bf var de lite mer noga och fick backa lite fast i mitt fall handlade det om CPU oc för de mesta vid stabilitet och GPU och medförde bara artefakter

Skickades från m.sweclockers.com

Av b00nde
Skrivet av makatech:

PUBG är ett bra spel för att stabilitetstesta sitt system, i PUBG brukar man också straffas om man skruvat för mycket i Afterburner.

Det förklarar saken. Vet att bf4 allt ultra utan aa (säkert med aa med men laggade då ^^) också var rätt bra o stresstesta med på den tiden mitt system var nytt. Klarade ett dygn prime95 men efter 30min bf blev det alltid bluescreen så fick backa med 100mhz eller öka spänningen lite så det blev för varmt för min lilla kylare
Samma med grafikkort klarade hur många rundor Uniquine Heaven tror jag det var, även rätt lång furmark men fick backa lite på ocn i bf. ^^ Dock blev det alltid varmare med prime95/furmark/heaven än i spelet så blandannat därför jag trodde att det var liknande med stabilitets/stresstest för minnen
Samma med arma2-3

Skickades från m.sweclockers.com

Av b00nde
Skrivet av r_b89:

Mina når max 42-43 i memtest, men 47 när jag spelar PUBG. I andra spel håller dom sig i 38-42 grader, så beror nog på hur spelet är byggt.

PUBG är väldigt beroende av hastigheten på ram, så där får dom jobba hårdast.

Intressant trodde memtest var typ ett prime95 in-place FFTs eller så. Som sagt har aldrig benchat/testat mina minnen då dom inte ens är överklockade. Alltid lär man sig

Skickades från m.sweclockers.com

Av b00nde

Jag gissade på att man kunde överklocka dessa 3000 seriens cpuer till 5ish ghz men gissade nästan spot on på vad dom kommer out of the box om jag minns rätt. Hade tyvärr fel med 3-400mhz ang OC. Vi får se om det blir bättre med nya batcher av cpuer med en ny stepping(eller är det revision?) men troligtvis får vi nog vänta till 4000 serien eller kanske med threadripper kan man få se en kärna i 5ghz ibland
Hänger ännu kvar med mitt Sandy bridge 2500k som verkligen börjar kännas lite gammal nu mot dessa 12 och snart 16core högklockade bestar! Oavsett 5ghz eller inte så kan man ju inte gnälla på prestandan i dom flesta fallen, inte i spel o verkligen inte i många produktiva laster! Imponerande AMD! Gissade att dom hamnar on pair eller går förbi Intel med 3000 serien och on pair i spel och förbi i många fall av produktivitet gick dom. Om 4000 serien klockar nån kärna lite närmare eller till den magiska 5ghz gränsen out of box vilket jag tror och framförallt hoppas så kanske jag köper en sån istället. Har tänkt uppgradera till någon 6c ryzen men måste köpa nytt chassi, moderkort, CPU, fläktar, vattenkylare(då jag vill testa vattenkylt), minnen och egentligen grafikkort och även vattenkylning till den. Lite besviken på att dom ännu inte fixat klockfrekvenserna och tycker det känns lite konstigt. Så därav hoppar jag nog även 3000 serien och väntar in 4000 serien istället ^^
Vad tror ni?

Skickades från m.sweclockers.com

Av b00nde
Skrivet av lasseTM:

Spelat några timmar idag på min dator och mina minnen går inte över 40 grader i spel, så när jag kör memtest så verkar de gå betydligt mycket varmare än när jag använder datorn normalt.
https://www.bildtagg.se/file/3kskczvpng4f8ywchf7g6py

Det är väl inget konstigt att dina minnen blir varmare i memtest som väl är ett slags stresstest av minnen än av vanligt spelande. Det är väl halva poängen med det hela. CPU stresstest är ju likadant, det kör på full effekt oftast för att stressa cpun så mkt som möjligt i olika laster för att se att allting är stabilt när det körs fullt ut. Samma med gpu stresstest så förstår inte varför stresstest för minnen skulle vara annorlunda?
Cpuer och gpuer går ju också ofta svalare i spel än i stresstest om inte spelet maxar ur allt i grafik eller CPU väg, då kommer dom upp i ungefär samma temp som i stresstest, samma gäller väl minnen. Detta är iaf min erfarenhet av stresstester. Detta är bara min erfarenhet som talar, har dock mer erfarenhet med CPU och GPU temps, korrigera mig gärna om jag har fel.

Skickades från m.sweclockers.com

Av b00nde
Skrivet av Jazz 1-up:

@b00nde:

Jasså. Du tolkar det som att "egna" chip betyder att man både fabricerar och designar sina chip, men att arkitekturen inte spelar någon roll?. Tycker typ det är mer rimlig åsikt än föregående person.

Nä, här stämmer det inte. HiSilicon är fabless precis som Qualcomm. Båda använder sig av TSMC.

Men enligt din definition skulle samsung vara den enda av de tre som har "egna" chip. Tycker dock det är lite dumt att ha en sån definition då vi gått mer och mer mot fabless. Så Qualcomm, Broadcomm, Nvidia, and AMD har inte "egna" chip medan Intel, Samsung, och Texas Instruments har "egna"?

Är det inte lite lättare att säga fabless eller IDM istället? För "egna" chip är inte en etablerad term.

Skärp dig.

För att börja så skrev jag Eh? Lite på skämt på slutet där då du började din text med det. Ta inte så illa upp. Jag försökte förklara så bra jag kunde hur det fungerar och vilka tillverkar eget i egna fabriker då det verkar finnas en del förvirring kring detta i tråden. Det var kanske fel att inte göra en egen post av det utan som ett för långt svar till dig. Visste inte att HiSilicon var fabless, alltid trott det just var en fabrik, mitt misstag. Har inte läst om dom mer än här på forumet och antagit, ursäkta för det. (Visste inte om någon term eget chip och kan inte hitta det på Google) <-- Nevermind. Ja med "egna" chip menade jag företagen som utför just tillverkning, och design eget kanske är ett missvisande ord, jag ska se om jag kan redigera inlägget så det blir mer korrekt. Som jag sa har Samsung tillverkning av sina chip. Menade inte att dom äger arkitekturen eller något som du verkar tro jag menar. Du menar väl att i min mening är det bara Intel som har helt egna chip då dom äger x86 licensen från början och även designar arkitekturen och tillverkar helt själv, dock har dom ju x86 64 som dom licensierar av AMD så det är ju inte riktigt sant det heller, och menar inte det heller så
Såklart har AMD sina egenägda och egendesignade dvs egna chip och Nvidia sina, även fast dom använder andras fabriker för att tillverka dom, det var vad jag ville komma fram till.
Ursäkta om jag fick det att låta som annat. För det var inte min mening.
Det jag menade i saknan på bättre ord med "eget" chip är då företaget köper en licens på en arkitektur och kan till en viss del på egen hand designa om och tillverka den i helt egna fabriker. Kanske bara borde skrivit vilka som har fabriker och vilka som använder andras fabriker.
Den här tråden är om tillverkningsteknik, och att det går bra för TSMC på den delen så antog att vårat prat lutade mer mot tillverknings hållet.

(Vill gärna veta vad termen eget chip betyder egentligen, exakt?
Skulle uppskatta svar då jag alltid är ute efter mer kunskap.) <-- Nevermind jag är trött och var även det när jag skrev förra posten, kolla timestamps.

Edit: Läste fel, trodde du menade att eget chip var en riktig term.
Läs hela min text om du inte gjort det, även det jag skrev till Kilroy så klarnar det kanske lite hur jag menade om inte denna post hjälper dig förstå hur jag menar.
Och kan du berätta för mig hur du tolkar ett eget chip? Den tolkningen är väl rätt öppen då det faktiskt inte är en riktig term så alla får enligt mig tolka det lite som dom vill egentligen.

Skickades från m.sweclockers.com

Av b00nde
Skrivet av overheizer:

https://i.imgur.com/ZPCe79G.png

Typ så? Det SER UT som att hastigheten på luften borde öka, mer säger jag inte

Länkar ihop dessa då svaret från Esseboy är rätt, vill inte ta creds för något som redan skrivits i tråden.

Skrivet av Esseboy:

Tja, du lär få ökat luftflöde med en 140mm->90mm adapter jämfört med en 90mm fläkt, om du har rum så är det bara att köra på.

140mm-90mm-140mm push-pull som på bilden lär nog öka luftflödet även mer än bara en 140mm fläkt som trycker.

Skickades från m.sweclockers.com

Av b00nde
Skrivet av Jazz 1-up:

Eh. Så du säger att Snapdragon inte är ett "eget chip" för att de är baserade på ARM arkitekturen? Du har väldigt höga krav för att få kalla något "eget chip". Man får tydligen inte licensera en arkitektur utan måste utveckla en helt egen.

Sen tycker du att Samsung och Huawei gör egena chip men inte Qualcomm? Fattar inte hur det går ihop.

Du förstår nog fel. Qualcomm designar sina egna chip, dom designar dom efter ARM arkitekturen MEN dom tillverkar inte några chip. Tillverkningen gör TSMC för dom. Så nej snapdragon är inte ett helt eget chip tillverkat av Qualcomm utan mer en egenoptimerad licencierad design av ARM, tillverkad av TSMC, SÅLD av Qualcomm..

Samsung har tillverkning av sina egna chip, och många andras. Dom tillverkar alltså t.e.x sina exynos chip där licensen kommer från ARM och eventuellt (Qualcomm?) men till skillnad från Qualcomm så använder dom inte TSMCs fabriker utan sina egna Samsung fabriker.

Huawei äger tillverkaren HiSilicon och gör sina chip där. Vet ej vad dom kommer att göra då dom förlorat ARM licensen men tekniskt sett tillverkar dom sina egna chip oavsett.

AMD låter både TSMC och GF tillverka deras chip men lutar mot att dom helt går över till TSMC om dom inte redan gjort det.

Intel har sina egna fabriker så dom tillverkar deras egna chip och nästintill bara deras egna, dom tillverkar alltså inte åt andra, inte åt många iallafall.

Hoppas du förstår hur det går ihop nu. Eh?

Skrivet av Kilroy:

AMD licenserar ju x86 ifrån Intel också, så dom gör inte heller egna.

Och Intel licenserar ju x86-64 ifrån AMD så dom gör inte heller egna.

Vet inte om detta är sarkasm eller inte (gissar att det är) men med ditt tänk designar typ ingen sina egna chip. Vilket delvis också är sant. Licenser korsas till höger och vänster i denna värld. Så AMD är Intel och Intel är AMD osv. Illuminati confirmed!!!!!1!!!!¿?

Men om man pratar om fysisk tillverkning i sina fabriker så är det som jag förklarat. Dock korslicensieras även tillverkningstekniker men där ger jag upp att ens försöka förklara hur det fungerar då jag inte sitter på den kunskapen. Än! Återkommer om ett par år när jag läst alla tillverkningstekniska licenser 2019 som korsats. Ha de bra tills dess ^^

Obs viss sarkasm i mitt inlägg

Skickades från m.sweclockers.com

Av b00nde
Skrivet av Oneirogen:

https://i.redd.it/fos4173j8v831.png

Lite sämre resultat än vad man önskat sig kanske.

Förstår inte hur 3700x drar mindre ström än 9900k ändå går den varmare?

Mindre chip avleder mindre värme. Dvs värmen stannar i chippet och chippet blir varmare. Är väl oftast så vid större krympningar..

Skickades från m.sweclockers.com

Av b00nde

Är detta intels svar på and 3000 serien? Haha dom kan ej tillverka bättre chip så då ber dom användarna OCa deras processorer för att matcha Aamd ^^
Kind of a sad move.

Skickades från m.sweclockers.com

Av b00nde
Skrivet av Xinpei:

Dessutom... 3700U? En laptoprocessor som går i vilken klockfrekvens?

2.3 ghz går den i. 3700U Är inte ens 7nm utan gamla 12nm "2000serien" dvs zen+.

Av b00nde
Skrivet av willienelpson:

Saxat från transportstyrelsen
Krav på cykel

Enligt lag måste en cykel alltid ha

ringklocka (det finns inga krav på hur den ska se ut eller låta)
broms

Belysning och reflexer krävs bara vid färd under mörker.
Cykel som leds av gående eller vid färd dagtid omfattas inte av kraven.

En cykel ska ha:

en lykta baktill som kan visa rött ljus bakåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter. Baklyktan får var av blinkande typ om den blinkar med minst 200 blinkningar/minut.
strålkastare framtill som kan avge vitt eller gult ljus med sådan ljusstyrka att fordonet under mörker kan föras på betryggande sätt, eller
en lykta framtill som kan visa vitt eller gult ljus framåt och tydligt kunna ses på ett avstånd av 300 meter.
röd reflex baktill,
vit reflex framtill och,
vit eller orangegul åt sidan.

Vill minnas att det har ändrats relativt nyligen, tidigare var man tvungen att ha reflexer oavsett ljusförhållanden men numera är det samma krav på dem som lyse.
Finns ju en del lysen som har reflex inbyggt, kanske är det som är tanken.

Är själv rätt less på cyklister som kör med ordentligt starka lampor men helt bakom när de kommer till hur de ska riktas vilket gör att de bländar alla de möter.

Sen får man inte ha någon slags blinkande ljus fram vilket är rätt vanligt då de säljs en hel del på marknaden.

Lite offtopic men ja där ser man! Alltid lär man sig nåt nytt. I staden jag bor i nu (ca 10k invånare) så har jag kanske sett en cykel med lampa 2-3 gånger under dom sista 4 åren jag bott här, så ingen (här iaf) följer ju den lagen, troligtvis vet dom flesta inte ens om det. En lag på att ha lampa på cykel?!? De ska då finnas lagar för allt. Snart har man väl en lag på nån ventil med luftflödessensor i halsen så man har ett visst antal andetag/liter luft om dan. Recept för att få fler andetag/fler liter luft om man har panikångest osv. Nä men ja förstår ändå för vissa personer borde inte cykla ens i dagsljus så dom i mörker asså huh, särskilt när det är en lite större stad=livsfara för den keffa cyklisten utan lampor då han inte syns på 300 meters håll 😂 Men lagarna måste ju gälla alla så.
Men jag har bott i en lite större stad med (80k inv) och cyklat mycket där, nästan samma där knappt nån me belysning, ibland såg man nån seriös lirare som hade lampor, reflexer, cykelkläder osv alltså inte ens där såg man ofta cyklar med lampor.
Vilken stad bor du i om man får fråga då du ser cyklister med felriktade o blinkande lampor så ofta att dom riktigt gör dig less? ^^
O blinkande ljus, fram? Why? Det måste väl bara vara jobbigt o ha det både för cyklisten själv och den mötande? Och se helt knäppt ut om inte annat!
Hur är det i andra städer? Använder folk lampor på sina cyklar?

Skrivet av Aka_The_Barf:

Pluggen satt i insuget och var även svetsat genom ett hål de borrat underifrån. Hade man inte varit 15år hade man nog kunnat värma bort den och kunnat knacka ut den.

Jo men ja tänker varför behövde du byta kolvringar oftare om du inte rörde cylinderloppet där kolven är lixom? För snål soppablandning? Har du vitt/ljust tändstift efter att du varit o gasat en fullgasrepa med varm motor? Isåfall får den för lite soppa. Måste googla fram en cylinder till motorn i din moped för o försöka förstå varför kolvringar skulle kunna ta skada av att borra i insuget
Finns ju femtioelvatusen cylindermodeller så va vet jag kanske insuget far rakt in i cylinderloppet o då förstår ja ju absolut ditt problem ^^ men du, nu när du är lite äldre så ta fram cylindern o snygga till din borrning med dremel o när du ändå håller på så kolla nån snabbguide hur man portar o porta skiten ur den gamla cylindern o prova den sen!! Extremt kul o prova en egenportad cylinder faktiskt om den även råkar gå bättre så 👌 annars äre ju bara o kasta o köpa ny som du ändå tänkt. O med en riiktigt fin fil och till slut sandpapper göra om lutningen o kanten på porten som äter dina ringar i loppet så slipper du byta kolvringar så ofta

Edit: Hahah ja insugskanalen går verkligen rakt in i cylinderloppet från förgasaren förstår verkligen ditt problem nu! 😅

https://d2ihp3fq52ho68.cloudfront.net/YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjE0OT...

Alla mopeder jag skruvat i har varit såpass "nya" att dom haft reedventiler osv o då går insuget ju inte rakt in i cylindern.
80tals suzuki pv 50 hade reeds t.o.m. så har typ aldrig sett en sådär simpel cylinder om man inte räknar 4takt som inte har några portar alls i cylindern 😅

Skickades från m.sweclockers.com

Av b00nde
Skrivet av Zyie:

Kan vara värt att nämna att trots att du tar det på avbetalning, så är det inte så att du inte får betala mer om du känner för det. Du kan alltså ta det på avbetalning, betala in exempelvis 5,000kr direkt första månaden istället för 1,112kr, och sedan antingen be dom att sänka månadskostnaden så avbetalningen blir på 12 månader, eller betala 1,112kr efter det och ha TVn avbetald på ~8 månader.

Var exakt detta jag kom för att skriva!

Skickades från m.sweclockers.com

Av b00nde
Skrivet av Aka_The_Barf:

Blev ett jäkla filande och det blev aldrig riktigt bra, blev många kolvrings byten och inte speciellt mkt mer effekt

Kolvringsbyten av o fila insug/avgasplugg? 🙄
Pluggen sitter på utsidan av cylindern och inte i cylinderloppet väl?

Skrivet av htbtoma:

jag var väldigt tidig med elcykel, haft min i drygt 3 år nu och har cykelpendlat en hel del till jobbet ca 1 mil enkel väg. mitt problem är att nu pågår ett bygge fram till 2021 som effektivt gjort att vägrenen jag cyklade på innan är borta (ungefär 20% av sträckan saknar cykelväg) så nu har jag inte cyklat till jobbet alls i år av säkerhetsskäl. Jag tittade även tidigt på en elmoppe som alternativt färdmedel till min elcykel och bil. Men som du skrivit så är elfordon idag ärligt talat bara ett alternativ halva året, när temperaturen kryper nedåt får man vara glad om man får ut 30% av angiven kapacitet. Jag tror att elmopeder är betydligt bättre lämpade där klimatet är varmare och mer jämnt än här.

Elcykel är dock på det hela taget det bästa jag köpt så jag tror ändå starkt på att elfordon har en framtid även här. Jag bor centralt i en halvstor svensk stad och kör gärna inte bilen mer än nödvändigt. cykel blir ett klockrent komplement för att åka till polare,åka och småhandla, åka till träningen, åka till matcher osv osv. man rör sig lika snabbt runt i stan som en bil och man blir inte varken svettig eller trött, och det kostar i princip ingenting. Nu när det blivit betydligt vanligare med elcykel än när jag köpte det vågar man också lämna batteriet i cykel (låst givetvis) betydligt oftare än vad jag vågade när min elcykel var den enda i stan i princip.

Har också elcykel 250w shimano steps spärrad vid 25kmh så får cykla utan hjälm osv. Det är ett mycket bra köp! Använde den även i vintras men som du skriver så vid kraftig kyla så får man inte ut mkt ur batteriet tyvärr. Ska såklart även köpa en speedbox till sommaren så jag kan cykla i dom ca 40-45 shimano steps 250w ska palla utan större problem.

Skrivet av htbtoma:

@Aka_The_Barf:
Självklart är det inte samma som i en truck för 6-7 siffriga belopp. Det är kinamoppar för 10000kr, batteriet i dom kostar tillverkaren max 2000kr om ens det. Det finns folk som testat dessa ordentligt och batterierna är slut på 100-150 cykler.

Köpte ett billigt batteri för kring 350kr till min moped så knappast ens 200kr för ja antar det är 200 inte 2000 du menar.. Samma batteri ja köpte här för 350kr får man garanterat för kring hundringen i kina särskilt som återförsäljare/grossist av mopeder ^^

Skickades från m.sweclockers.com

Av b00nde
Skrivet av Rouge of Darkness:

jo lite 60+ låter man väl... är 35 men anledningen till detta hat för cyckliser är för att jag i tre fall nästan kört på idioterna som kör rätt ut över vägen i mörkret utan lysen och mörkt klädda för att jag inte sett den förrän de är i princip i ljuskäglan mitt framför bilen.

tycker iaf att polisen kunde ta sitt jobb på riktigt och iaf någon natt i mörkret på hösten vid 23tiden till midnatt ställa sig vid övergångstället på gräsmattan brevid och haffa folk på cyckel utan lysen. tror de skulle räcka med rycktet att de haffat en person där vid skiftbytet skulle få folk att iaf sätta på biltemalysen för 25:- så de iaf har nått istället för 500:- per saknad lampa som det annars är i böter vid mörkerkörning har jag för mig.

Krävs bara reflexer på cykel. Moped ska ha lampor.
Ja men självklart det finns idioter i alla kategorier och det kommer inte bli bättre med några körkort för dom, idioter är idioter med eller utan körkort ^^
Folk som cyklar framför en bil, i mörkret?!?? Ja då e man bra ouppmärksam o bör nog få en uppläxning av någon. Jag brukar "skrämma" folk med o tuta om dom går framför min bil utan övergångsställe t.e.x. funkar sjukt bra, satan va folk hoppar till o sen kanske, bara kanske så kollar dom nästa gång om där kommer en bil eller inte.

Skickades från m.sweclockers.com

Av b00nde
Skrivet av Rouge of Darkness:

Borde krävas körkort på cyckel.

Är typ dagligen när man ska hem från jobbet man ser cycklister som bara åker ut över gatorna på övergångställen utan att äns sakta ner, extra hemskt är det i mörkret då ja tror inte ja sett en enda hittills med varesig reflexer eller lysen...

Ja o de ska även krävas licens för att få gå ute på gatorna i sverige. Finns så mkt folk som inte kollar alls efter bilar utan letar istället pokemons när dom går över vägen....

Licencer/körkort/gåkort/cykelkort skulle inte hjälpa ett dugg. Folk skulle fortsätta cykla/gå likadant.
Herregud är hela denna tråd fylld av 60+are som springer med käppen efter cyklister för att nån cyklat förbi för fort??

Jag är 27 förresten så ni inte tror jag är nån moppepojke i moppeÅLDERN
Även haft körkort i 9 år.
Inget illa emot 60+are min mamma e de ❤ men ni som tycker det ska fyllas på med mer regler som t.e.x. cykelkort gör mig irriterade vi lever redan i ett samhälle där det finns regler för exakt allt. Lite frihet ska man väl få ha ändå? Mena friheten att få cykla är inte mkt att be om.. Barn i 4-5 års åldern lär sig cykla utan stödhjul lixom, ska vi ta bort den möjligheten för ungarna o säga nejdu du får vänta tills du e 13 innan du får sätta dig på dendär dödsmaskinen(cykeln). Var en bra förälder/förebild och lär ungarna grundläggande trafikregler istället så slipper vi massa trams om nå cykelkörkort o sånt.
Såklart ska alla få ha sin egen åsikt men jag tycker licenser o så på cykel är o ta i rejält.

Mvh

Skickades från m.sweclockers.com

Av b00nde
Skrivet av Aka_The_Barf:

ja moppar är ineffektiva men det är inget en 15åring ska tänka på, klart grappen ska ha moppe

har själv min gamla moppe kvar som jag ska fixa till när jag blir gammal gubbe och kommer åka runt med de andra gubbarna. en crescent topper med flinta motor från 1967. riktig gammal goding. har hela 2 växlar. gör 30 med ställbart munstycke. den behöver dock ny cylinder för jag borrade bort pluggen när jag var liten och det blev inte fint. borra inte bort en plugg genom att borra massor av små hål runtom

Haha blev säkert ett himla filande för o få insuget någorlunda symmetriskt igen!! ^^
Men det är värt och faktiskt ganska kul att fixa till kanaler från gjutskägg och eventuellt öppna upp avgaskanalen ytterst ytterst lite (på vissa cylindrar) och borra upp insuget kan göra förvånansvärt mycket med rätt avgasrör och bestyckning förståss

Är dom verkligen så ineffektiva? Vi tar en baotian classic som exempel, den drar typ löjligt lite soppa kring 0.25l/mil standard, men om man drar variatorbrickan så den inte varvar allt motorn pallar i 45kmh så går den plötsligt lite snabbare (ca 65 ist för 45) OCH drar mindre bränsle pga lägre varvtal, sen kan man ställa in förgasaren till o gå lite snålare då mopeden nu varvar avsevärt mkt mindre i 45kmh än förrut och för att det är en 4taktare, skulle tro man landar på 0.2L/mil då, vilket ju inte är illa av en moped som har ca 6000kr(?) i nypris. Man skall aldrig snålställa en 2taktare dock då hela smörjningen av 2taktare sker via bränslet som kommer in genom förgasaren som alltid ska innehålla 2-3% 2takt olja, fyrtaktare har motorolja man byter ibland, det har 2t med men den e bara för växellådan (slutväxeln på scooter) och har inget med smörjningen av kolv cylinder och vissa inre lager att göra..Och att köpa trimrör till 4takt är som att kasta pengarna i sjön(om ej röret är för smalt pga annat rejält trim som big bore kits 90cc osv) det är bara lurendrejeri med "effektrör" till 4takt o där kan man köra "raka rör" om man så vill, det är nog det effektivaste "trimröret" för 4takt som bil t.e.x. om man har en ljuddämpare iaf för lite mottryck.

2-takt moped ska ha en slags expansionskammare i början på röret för att få nån vettig prestanda alls så "raka rör" fungerar absolut inte på 2takt, avgasröret på 2takt är mycket viktigt för prestandan. Från ett pluggat originalrör 7-8000rpm till 10-10.5k rpm urpluggat originalrör o 12k+rpm med många vanliga o billiga trimrör. Och då är det bara avgasrör och huvudmunstycke för mer bränsle som byts ut
(Gäller typ alla nyare vätskekylda mopeder men har själv erfarenhet av derbi senda 02, Rieju drac 04 och CPI GTR 50 06(?) i Vätskekylda modeller)
(Lufkylda mopeder jag haft är 2x Suzuki PV, Honda Monkey och Baotian classic)

Dom nyare vätskekylda mopederna är mycket trimvänligare, som jag skrev där uppe att man kan uppnå 12k+rpm med bara trimrör de e normalt o då toppar dom ca 75-85 enl gps beroende på bestyckning, drevning osv. På dom äldre mopederna för att få upp dom i samma hastighet var det byte av cylinder, förgasare, avgarör och gärna ramlager och vevlager. Sen byte av kolv o cylinder stup i kvarten för de värmenyper om man gillar gasa lite för mycke särskilt varma sommardagar 😁 Dock bara hänt mig en gång med LC (Liquid cooled) i 30c värme med två på i ca 12500rpm halva dagen 😂

Blev mycket text om egentligen inget viktigt men ja kanske funkar som tips till den som vill köpa sig en moped o börja trimma, det är en jätterolig och rätt oskyldig hobby kan jag lova er bara ni själv sköter er och inte kör som idioter, så för guds skull var ansvarsfull, se alla i trafiken som dina fiender då du är väldigt blottad på en moped vs en bil t.e.x.

Peace out✌

Skickades från m.sweclockers.com

Av b00nde
Skrivet av videopac:

Är det verkligen lagligt att köra med trimmad moped?

Nej det är det inte. Inte på allmän väg iaf.

Skickades från m.sweclockers.com

Av b00nde
Skrivet av Aeqvist:

Tycker inte hastigheten hör till riktigt, ska man vistas på vägar i trafiken bör man också kunna grundläggande regler/skyltar osv. För jag hoppas det är därför man tar körkort? Inte för att man ska lära sig att man bara får köra 25km/h.

Det är bara löjligt tills nån skadar sig. Ja, man kan skada sig rejält i 25km/h.

Ja såklart man kan skada sig. Man kan även skada sig med cykel ellet när man går, rentav dö. Borde förbjudas helt tycker jag cyklande o promenerande dör det fler av i trafiken på en vecka än mopedistkrockar sker per år i landet..(ingen källa) En cykel går dessutom obegränsat snabbt 😂

Skickades från m.sweclockers.com

Av b00nde
Skrivet av Aeqvist:

När man ser hur vissa kör med sin moppe så börjar man förstå orsaken.

Ja men om den bara går 25kmh tkr jag e löjligt att man måste ha körkort.. sen att vissa kör trimmat OCH som idioter är ju en annan femma.

Skickades från m.sweclockers.com