Inlägg

Inlägg som bornrich har skrivit i forumet
Av bornrich

@chibariku, tack för posten, kollade igenom videon. Men en sak jag tänker på här är att om du inte har en oled skärm, men du ser artefakterna på bilden jag laddade upp när du förstorat den (tagen med snippinig tool) så är det ju inte min skärm som är felet eftersom bilden är direkt från os/mjukvara. Såg du samma fel som jag?

Av bornrich

@chibariku, jag hade samma problem med VA-panel innan också. Vet du vad det beror på att det är vanligt? Är det OLED-tekniken i sig eller endast vissa modeller, och då varför? Jag hade hoppats på att det var någon inställlning, färgprofil eller liknande i Windows som var boven. När det gäller videon så är det nog som du säger :).

Edit: hmm konstigt, rubberband:sen runt videon rör sig i takt med musiken och försvinner när videon spelat klart :\.

Av bornrich

Hjälp - Bildartefakter på youtube och möjligt andra sidor

Hej,

jag har upptäckt att bakgrunder och andra bilder/applikationer som använder någon form av fade i färg blir pixlat och i konstiga färger för mig. Det har varit så innan med två olika skärmar och även med nya LG C2. Antar att även ni ser artefakterna eller vad man nu ska kolla det (ritade några pilar) och att det då inte har något alls med skärmarna att göra utan något i Windows.
Vad jag märkt är att det bara syns på youtube när musikvideon spelas, sen försvinner artefakterna runt videon.

Så vad kallas detta fenomen?
Hur löser man det?

Info:
Windows 10
LG C2 4K
Intel 6770K
Nvidia 1070

*Viktigt gällande bilden. Inbäddad i posten och i mindre format syns det verkligen inte. Drar jag upp storleken på bilden syns det tydligt och än tydligare var det inne på youtube.

Tack för hjälpen

Av bornrich

Tack alla för svar och möjlighet till att låna ett USB-minne.

Jag köpte ett USB-C minne imorse och använde en annan Mac för att skapa en bootbar disk med Monterey.

Datorn håller på att installera, men hittills ser det bra ut.

Edit: Penguin, för referens så testade jag dagens datum, men det fungerade inte heller.

Av bornrich
Skrivet av hypermode:

Du kan inte bara göra om till en fräsch installation?

Jag har gjort det ett par gånger där jag skapat installations-USB med Sierra som jag sedan installerat rent i bootmenyn. Tror Apple m.fl. har en guide för det. Men man skapade USB:n med Terminal. Borde finnas något program för Win att göra en motsvarande USB på.

Hej,

tack för tipset och att du skrev.

Jag sitter och läser om det nu, så i värsta fall får jag köpa ett usb-c minne imorgon och skapa en installations-usb. Hade hoppats på att det fanns någon annan lösning.

Av bornrich

Hjälp. Kan inte installera om MacOS Sierra

Hej,

jag följde guiden på https://support.apple.com/sv-se/HT208496 för att ominstallera en MacBook Pro 2017 med MacOS Sierra installerat. Jag raderade macintosh hd och valde Apple journal extended som filsystem.

När jag sedan skulle installera om får jag felet: "The installer information on the recovery server is damaged".
Tittar jag i installationsloggen står det "CSSMERR_TP_CERT_EXPIIRED".

När jag försöker använda kommandon som option + cmd + r eller shift + option + cmd + r för internet recovery så får jag istället felet -5101F.

Jag har googlat runt och hittat att en lösning kan vara att sätta datumet manuellt till ett tidigare datum då certet troligt var giltigt, men när jag gjort det får jag istället error "UNTRUSTED_CERT_TITLE".
Installationsloggen säger då
"Certifikatet för servern är ogiltigt. Det är möjligt att du ansluter till en server som är maskerad till att vara "osrecovery.apple.com", vilket kan riskera känslig information.
"App Store recovery did fail wiith errors: Error Code=1202 "UNTRUSTED_CERT_TITLE". NSLocalizedFailureReason=UNTRUSTED_CERT_BODY".

Jag har testat att sätta olika datum via terminalen till ex, 2015,2016,2017 för att testa om det skulle fungera då men icke.
Jag har även satt datumet synkat till apple med ntpdate -u time.apple.com

Vad jag tycker är konstigt är att när jag satt datum och tid manuellt med date så visas tidszonen PST.
När jag istället sätter tiden automatiskt med ntpdate -u time.apple.com så sätts den till PDT.
Men jag kan inte lista ut hur jag sätter den till svensk tidszon, UTC +02:00 CEST - Central European Summer Time

Vad tror ni, har det med tidszonen att göra?
Någon som har tips på hur jag kan göra för att lyckas installera MacOS Sierra eller senare?

Stort tack för hjälpen,

Av bornrich

Bidrag till stadsmissionen. Väldigt fin present tycker jag

Av bornrich

Jag hade inte köpt den för privat bruk.
Jag har Surface Laptop 3 i7 16GB modellen och jag är inte speciellt nöjd. Det har varit buggigt sedan dag 1, och jag har trots det gått ett utbyte med en ny enhet. Konstigt också är att Windows uppdateringar ibland kommer flera månader sent som med 20H1, där mina andra enheter fick uppdateringen direkt.

Jag gillar inte heller tangentbordet (känns billig), skärmen är en pekskärm (onödigt för mig), skärmen går direkt ned mot metallen när den stängs vilket riskerar repor. Högtalarna är också helt värdelösa jämfört med Macbooks. Gällande batteritiden håller den ungefär en 5 timmar för mig. Lite störande med portarna också då det inte finns HDMI port. Blir väl som en Mac med att man får köpa med en dongel. Laddningen är inte heller kul med deras egna lösning. Jag skippar den för det mesta och laddar via USB-C.

Jag fick min i jobbet, men privat hade jag köpt en MacBook alla dagar i veckan, och kört Windows med Bootcamp eller genom ex parallels.

Av bornrich

Tack ToJa92,

Jag återställt den helt och sedan laddat in säkerhetskopian. Det gjorde att jag hann tanka ner iOS 14, men efter ett tag hade Apple laddat ner massor av bilder och meddelanden och fylld upp allt ledigt utrymme igen. Går det att ställa in envägssynk alltså endast synk av bilder och meddelanden från iPad?
Går det att rensa alla stora meddelanden och bilagor eller måste man markera en i taget?

Tack för hjälpen

Av bornrich

iPad 16gb: Hjälp med att förstå iCloud och lagringsalternativ

Hej,

Jag har en Apple iPad Air 16gb som ständigt påminner mig om att lagringsutrymmet är slut.
När jag tittar på Inställningar > Allmänt > iPad lagringsalternativ, visas det tydligt att det är bilder och meddelanden som tar upp plats.

Jag har aktiverat optimerad lagring för bilder och stängt av iCloud synk för meddelanden. Men trots det tar det upp 50% av totala lagringskapaciteten.

Frågor

  • Kan jag välja att endast lagra bilder i iCloud men ändå se dem på paddan? Hur?

  • Kan jag radera alla meddelanden på iPad på ett smidigt sätt utan att de raderas i iCloud? Hur?

Tacksam för hjälpen

Av bornrich

Jag jämförde q60 och q70 i butik och tycker bilden på q70 var mycket bättre. Jag valde en q70r 82”, och är överlag nöjd. Det jag inte gillar är avsaknad av Dolby Vision och att Samsung visar annonser i gränssnittet. Finns en bra jämförelse mellan modellerna på whathifi.com

Av bornrich
Skrivet av AplAy:

Samma anledning till varför väldigt många personer köper Apple framför icke-Apple produkter!

Marknadsföring är A och O där du köper mer "status" av att vara en i gänget (vare sig det är Apple, Razer, HyperX, med flera) istället för faktiska funktioner och hög prestanda per krona.

Jag skulle vilja lägga till reliabilitet och kvalitet som ytterligare två aspekter till varför man köpet Apple produkter. Finns såklart många många fler.

Av bornrich
Skrivet av Anders9110:

Aptx HD är olämpligt för spel för hög latency ifall man ska köra ett par bluetooth hörlurar för spel är är det AptX Adapative, LLAC eller AptX Low Latency ett annat problem är inte många bluetooth adapter stödjer dessa format.

LDAP codec har jag nog inte hört talas om tänker du på LDAC från Sony?

Japp!

Läste lite på denna sida:

https://www.google.se/amp/s/www.soundguys.com/understanding-b...

Av bornrich
Skrivet av b3h4ppyn0w:

@bornrich: många vanliga trådlösa hörlurar/headset framförallt modeller som ansluts med bluetooth direkt till ljudkällan har sämre responstid mot ljudkällan sett mot modeller avsedda för spel som har en separat usb-dongel.

Om headset är trådlöst anslutet så kommer ljudkvaliteten gå ner pågrund av begränsning i bandbredd sett mot kabelanslutning, om anslutningen skall vara en tvåvägsanslutning med både ljud till hörlurar från ljudkällan och ljud från mikrofon från headset till ljudkällan blir bandbredden ännu mer begränsad vilket påverkar ljudkvaliteten negativt. Detta gör att de flesta tillverkare prioriterar kvaliteten på ljudet till hörlurarna istället för ljudet från mikrofonen när de måste prioritera bandbredden över den trådlösa anslutningen, de flesta trådlösa headset får avsevärt bättre ljud på både högtalare och mikrofon när de ansluts med kabel till dator så det är inget fel på hårdvaran utöver dem trådlösa anslutningen.

Tillverkarna skulle kunna komma förbi lite av de trådlösa begränsningarna om de trådlösa headseten skulle levereras med två usb-donglar istället för en, en för hörlurarna och en för mikrofonen men de flesta användare vill nog bara ha en dongel.

EDIT: ja vanliga hörlurar från hifi-märken har vanligtvis mer neutral design och bättre ljud än spelheadset detta då de är riktade mot olika användningsområden och målgrupp. Om man vill ha bra okompromissat ljud måste man köpa ett par bra hifi-lurar och en separat mikrofon båda ansluta över kabel, detta kostar dock mer och är inte lika smidigt och kompakt som ett spelheadset där allt kommer i ett paket.

Kör själv "hifi-hörlurar" med en tillbehörskabel med mikrofon som omvandlar dem till ett headset

Men med bluetooth 5 och bra codec ex LDAP eller aptx-HD så duger det väl bra för både spel, film och musik. Någon. Som har koll på vilka codecs som stöds från en PC med bluetooth 5.0?

Av bornrich

Varför köper man gaminghörlurar?

Jag satt och läste igenom en artikel om ett nytt trådlöst headset från Logitech och blev lite fundersam efter jag läste kommentarer som:

- Batteritiden är dålig
- Mikrofonen är inte bra
- Tråkigt att så många är designade som rymdskepp
- Ljudbilden för musik är dålig på de flesta gamingheadsets

Eftersom de flesta gamingheadsets jag sett endast har två högtalarelement och därmed använder mjukvara för att ge en surround effekt ställer jag mig följande fråga;

Varför köper man inte ett par bra vanliga trådlösa hörlurar ex från Bose och spelar med dem? Om det är avsaknad för surround, kan man köpa mjukvara som löser det både från Razer och Dolby. Då får man bra ljud, batteri och mic.

Har jag missat något?
Varför görs inga recensioner på hur vanliga hörlurar presterar vid spelande på konsol/pc?

Av bornrich

Ni har verkligen koll på läget, tack för alla kommentarer. Det jag fortfarande har svårt att förstå är hetsen kring att sänk nm, borde det inte vara intressant att titta på andra aspekter, speciellt när vi snart är nere på obefintliga avstånd (1-3nm). Jag hör om flera problem i kommentarerna med att göra processorer större. Kan det inte vara intressant att titta på hur man löser dem? Erkänner helt klart att jag är för trög för att förstå vissa detaljer i kommentarerna. Men ex. påpekar många om brister med kisel. Hade det inte varit mer intressant med forskning kring material som kan ersätta kisel?

Av bornrich

Varför inte bara göra processorerna större?

Jag har ingen koll på vad jag pratar om hör så förklara gärna detta som att jag vore ett barn :).

Jag läser nyheter lite då och då som handlar om racet mot 5nm för processorer, och senast idag ser jag att intels aktie gått ner 10% och kommentarsfält där alla pratar om ett bolag på väg att dö pga att ”alla andra” redanr på 7nm och intels nästa generation troligtvis kommer ligga på 14.

Men jag förstår inte, vad spelar det för roll? Varför inte bara göra processorn större?

Hjälp mig förstå varför att sänka nu är det ända viktiga just nu. Eller är det helt enkelt att de marknadsför och tävlar om en sak i taget likt GHz/MHz för massa år sen?

Tack för hjälpen

Av bornrich
Skrivet av Sveklockarn:

Har du något exempel på en modern konsoll/titel som har det så?

Marvels Spider-man

www.wired.com/story/exclusive-playstation-5/amp

Skickades från m.sweclockers.com

Av bornrich

@bornrich:

Jag kör Picturemode custom.
Brightnes 75
Contrast 80
Sharpness 72
Eye saver mode off
Black eq 13
Response time faster
low input lag on
Power led on working

Av bornrich

Använt skärmen ett tag nu och är supernöjd!