Inlägg

Inlägg som Olle78 har skrivit i forumet
Av Olle78

Support/kundtjänst får mig just nu att vilja byta bort Bahnhof mot något annat. I övrigt så funkar det väl. Får se om jag behöver ha mer faktisk kontakt med dom, då kanske man byter i rent vredesmod! I övrigt funkar dom väl inte sämre än andra.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Olle78
Skrivet av sleepyoh:

"Operating 24 hours a day, seven days a week at sites around the world, Intel's factories are precision-tuned to perform with maximum efficiency and quality to produce fast, smart, and more energy-efficient computer chips.
With 6 wafer fabrication sites and 4 assembly test manufacturing locations worldwide, Intel's manufacturing facilities employ exceptional flexibility on a global, virtual network.
Our manufacturing processes advance according to Moore’s law, delivering ever more functionality and performance, improved energy efficiency, and lower cost per transistor with each generation.""

https://www.intel.com/content/www/us/en/architecture-and-tech...

Jag har garanterat blandat ihop dom två, amd/ati var olika men är ett intel/nvida är olika men grupperas samma ofta? Kanske för att ati/amd är samma tror dom flesta att intel/nvidia är samma? Oklart, tror det har med saken att göra.

Jag tror att Intel är ganska ensamma bland dom stora att ha både egen utveckling och egna fabriker. Samsung har ju också egna fabriker/egen teknik men tillverkar och säljer till andra. Apple, Nvidia, AMD, Qualcomm etc köper av andra (typ Samsung och Global Foundaries). Jag läste om det någon gång då jag försökte reda ut vilken mobil man skulle köpa. Men jag är inte 100% på detaljerna, finns säkert någon annan som vet.

Av Olle78

Har inte AMD/Radeon + Nvidia köpt sin teknik (halvledare etc) från en och samma tillverkare, medans Intel tillverkar egna?

Av Olle78

Ett uppgraderingspaket med CPU, moderkort, minnen och ev kylare kommer att kosta (i runda slängar) mellan 4000-10 000 kr. Om du rör dig mot den lägre siffran kommer du få snabbare minnen och någon extra kärna på CPUn jämfört med vad du har i dag. Det kommer vara lite bättre i nyare spel som kan använda de extra trådarna, men om det motsvarar din förväntningar på skillnad vet jag inte.

Vad gäller tystare burk, menar du att din CPU-kylning i dag är det som låter mycket? Eller vill du byta ut chassi, PSU och mekaniska hårddiskar också?

Av Olle78
Skrivet av supra_jonny:

Hej!

Har ett:

z77a-gd65 Moderkort
I7 3770 socket 1155
Cruisial ballistik 16gb

Är ute efter uppgraderingskit av detta allt!

Förslag till detta?

Är amd ryzen 7 något att ha?, tycker intels värre är jävligt dyra rent ut sagt..

Men men..

Vad går långsamt nu, och vad vill du göra med ditt system (spel/programvara etc)?

Av Olle78
Skrivet av Nyhet:

Microsofts digitala version av kortspelet patiens lyfts upp till World Video Game Hall of Fame, och ansluter sig därmed till legendarer som The Legend of Zelda, Pokémon, Tetris och Doom.

Läs hela artikeln här

Det vore häftigt att pröva det här spelet redan nu, men jag väntar till Zen 2 för att kunna maxxa FPSn!

Av Olle78
Skrivet av ostrichboy:

Tjena!
Börjar bli sugen på att uppgradera lite grann.

Här är vad jag har nu
Processor: Intel Core i7 4771
Processorkylare: BeQuiet! Pure Rock
Moderkort: MSI B85M-E45
Minne: 2x 8GB Kingston 1600mhz DDR3
Grafikkort: MSI GamingX GTX1060 6GB OC
Hårddisk: Samsung Evo 860 500gb SSD
Nätaggregat: Cooler Master G650m (Är lite surrigt men funkar i övrigt. Vill ändå slippa ljudet)

Och här är vad jag funderar på att uppgradera med:
https://komponentkoll.se/bild/bclGy.png

Kommer jag märka någon större skillnad i performance eller är det jätte, jätte, jättemycket bättre att vänta till Ryzen 3xxx?

Jag tycker man kanske kan kalla det för uppgradering, beroende på vilka program/spel du använder. Vissa enkeltrådsprocesser kommer t.o.m gå långsammare med 2600:an, i processer som använder ett fåtal trådar kommer de ha ungefär liknande prestanda och i sammanhang där alla trådar kan användas kommer 2600:an vara snabbare. Det nya minnet kommer förstås vara snabbare, och det är ju ett plus. Jag skulle inte förvänta mig några underverk, om du inte har några specifika användningsområden där det extra 2C/4T alltid uttnyttjas.

Av Olle78

Faktiskt finns det ju ett till AMD-kort inklämt mellan Vega 56 och det där 2060-kortet, både pris- och prestandamässigt:
https://www.proshop.se/Grafikkort/ASUS-Radeon-RX-VEGA-64-ROG-...

VEGA 64 ROG STRIX OC - 8GB med 2 spel för 4 199 kr.

Av Olle78
Skrivet av Oreex0:

@Muumin: Det är väl kostnaden för små komponenter, inte så mycket jag kan göra.
Vill man ha en liten dator får man pröjsa för den.

Det där chassit har inte särskilt mycket begränsningar: 31 cm lång PSU är jättestort, 32,5 cm GPU är ganska stort, RAM behöver inte vara något speciellt små modeller, upp till 4st 2,5" SSDer får plats, 16,5 cm hög kylare inkluderar ändå väldigt många lösningar. Moderkortet är inte så anmärkningsvärt dyrt för ett Aorus PRO, men det finns förstås allmänt lite mindre att välja på för ITX.

Det är mest att du valt ganska dyra komponenter generellt i förhållande till den budget CPUn. Men du ska köra någon kylare +PSU du redan äger, så varför ligger det en PSU i korgen? Något som är roligt med att välja delar själv till sitt bygge är förstås att man får göra vad katten man själv vill, men jag skulle gått på lite billigare minnen utan RGB och en lite dyrare CPU. Och tagit bort PSUn ur korgen om den inte ska användas till det här bygget så att det blir lite tydligare..

Av Olle78
Skrivet av Mr.Onion:

Jag tänker att det enklaste vore att hitta någon cpu/moderkort med så mycket integrerat (dvs grafik och nätverk) som möjligt, men jag minns inte om det fanns på xp-tiden, så att det kanske är krångligare att få att funka än att köpa separata kort?
Jag har inte lyckats förstå vilka generationer av processorer som har stöd för xp, eller om det är enklare med Intel eller AMD. Någon som vet?

Farsan har t ex en Sandy Bridge på XP, dom är billiga begagnade och de flesta CPU:er i den generation av Intel har integrerad GPU. Så länge moderkortet har drivisar för XP är det nog i regel funkis. Om du ska köpa någon ny hårdvara, se bara att det finns drivrutiner på tillverkarens hemsida. Se till att du installerar XP Service Pack 3 tror jag det kommer gå bra med SATA och dina andra funderingar. Förutom begränsningar angående drivrutiner så är det max ca 4GB RAM med 32-bitars OS som är värt att tänka på.

Av Olle78
Skrivet av Mr.Onion:

Jag skulle behöva en helt tyst pc som kan köra Windows xp, pga ett program som ska användas till inspelning och det fungerar bara fullt ut i xp.
Är det någon som sitter på en gammal burk hemma och vill sälja den, eller finns det några tips på var jag ska börja leta efter delar?
Hur gamla processorer behöver man köpa, och finns de någon annanstans än på begagnatmarknaden?
Jag har en 2,5" ssd över som jag tänkte kunde funka, men jag har inte riktigt fattat hur krångligt det är att få sata att funka på xp, så är det någon som kan sammanfatta det?
Är det rimligt att förvänta sig att få till en helt tyst dator (dvs ohörbar i en känslig mikrofon i samma rum), utan att behöva slänga en massa pengar på något som i stort sett bara är skit? Är det fortfarande vattenkylning som är tystast, som för hundra år sedan när jag hade lite koll? Finns det tysta nätdelar som räcker för ändamålet utan att kosta skjortan?
Vad har jag inte tänkt på?

Har du inga andra krav än att operativet ska fungera? De komponenter som behöver aktiv kylning är ju oftast GPU, CPU och PSU, vilka alla kan kylas passivt om effekten är tillräckligt låg. Passivt kylda grafikkort är varken särskilt ovanliga eller dyra, CPUer kan kylas med flänsar om det rör sig om mindre än typ 45-50 watt. Jag har installerat XP SP3 på sata SSDer ett par gånger vet jag, det var ett tag sedan men jag minns inte det som ett problem. Men jag kanske förtränger något krångel?

Men det enklaste är väl att ställa datorn i ett annat rum och och köra trådlöst tangentbord/mus + köpa lång kabel till monitor och ljud.

Av Olle78
Skrivet av _F1GHT3R_:

Vill man inte ha vatten så noctua d15 för att komma ner i pris men du måste kunna bygga själv

NH u9s listar Noctua som godkända (även med viss överklockning) för både 9700k och 9900k. Den väger 618 gram. Man kan dessutom slänga på en extra 92 mm fläkt på den, i fall att man vill.

https://www.inet.se/produkt/6308879/noctua-nh-u9s

Om man inte ska klocka är det nog helt ok, även om det finns tystare lösningar.

Av Olle78
Skrivet av slinksteffe:

Problemet kvarstod efter uppdatering av BIOS. Men ett tag senare pajade mitt grafikkort helt så nu vet jag inte riktigt, sitter på mitt gamla kort nu men har knappt använt burken sedan dess så vet inte om problemet fortfarande finns.

Trist. Kan ju vara PSU.

Av Olle78

Jasså, det handlar alltså inte om klockfrekvenser på ARM-processorer...
😢

Av Olle78
Skrivet av Mountain Man:

@f@boy: Hmmm ... jag missar kanske något väsentligt ... men varför skulle du byta ut ett GTX 1070 för att titta på 4K Video?

Om man som TS har två bostäder är det ju möjligt att man också har två datorer?

Av Olle78
Skrivet av mikgus:

Här kommer en instruktion hur det här problemet går att lösa.

1. Stoppa in 6 st läsk i kylen
2. ställ kylen på 1 och vänta ett dygn
3. Ta ut en läsk och smaka. Om den inte är tillräckligt kall gå till 4 annars färdig.
4. ställ kylen på 2 och vänta ett dygn
5. Ta ut en läsk och smaka. Om den inte är tillräckligt kall gå till 6 annars färdig.
6. ställ kylen på 3 och vänta ett dygn
7. Ta ut en läsk och smaka. Om den inte är tillräckligt kall gå till 8 annars färdig.
8. ställ kylen på 4 och vänta ett dygn
9. Ta ut en läsk och smaka. Om den inte är tillräckligt kall gå till 10 annars färdig.
10. ställ kylen på 5 och vänta ett dygn
11. Ta ut en läsk och smaka. Om den inte är tillräckligt kall gå till 12 annars färdig.
12. ställ kylen på 6 och vänta ett dygn
13. Ta ut den sista läsken och smaka. Om den inte är tillräckligt kall gå till 14 annars färdig.
14. köp ny kyl

Man kan spara upp till 3 läsk/dagar om man börjar på ett mittenvärde!

Av Olle78
Skrivet av Svj0hn:

Hej!

Som rubriken antyder har jag suttit och spelat på samma dator sen 2011 (bytte grafikkort efter ett drygt år dock, men annars samma).

Den fungerar fortfarande bra, men känns som att den börjar hamna "ur tiden" lite... Kör med ett dubbel-GPU-kort som i ren prestanda är liknande många nya (GTX 690), men då SLI-stödet för vissa titlar är knapert och många nyare titlar utnyttjar VRAM mer än tidigare så börjar det ändå kännas begränsande. Köpte SSD tidigt, vilket då gör att den känns liten då spelen ofta tar mycket plats idag (160 GB).

Processorn är en i5 2500k som jag klockade upp till 4.5 GHz efter ett drygt år och den har gått bra hela tiden (fått för mig att utvecklingen inte varit så dramatisk på den fronten senaste årtiondet...). Är det stor skillnad på nyare CPUer vad gäller spelprestanda? Ofta har ju GPU varit flaskhals där, men vissa typer av spel verkar det vara CPUn som flaskar (Fallout 4 t.ex.).

Anledningen att jag börjat fundera på nyinvesteringar är att det jag spelar nu, ex. Apex och Anno 1800 börjar vara på gränsen till att kunna flyta på bra och se bra ut, och jag funderar på att i samma vända ta steget upp till 120 eller 144 Hz.

Så frågorna jag har är: Löns det uppgradera en så gammal dator? Om jag bygger ny, hur stor investering kommer det vara för att det ska vara en märkbar uppgradering som håller ett antal år framöver? Har varit 'out of the loop' rätt länge nu, vad är det som är poppis/prisvärt/lyxigt just nu? Nåt annat som hänt senaste åren jag förmodligen skulle uppskatta?

Slösar inte pengar bara för att, men budget är inte ett problem så länge det känns som att jag får ut något av det.

Grova specs:
i5 2500k @4.5GHz
GTX 690
16GB RAM @1600MHz
160GB SSD (tidig modell), tror det är Intel 320-serien

Övriga mindre relevanta delar, typ 650W nätagg, NZXT H2-chassi, 2 TB lagrings-HDD, moderkort från ASUS (nåt "Military Grade" hypat kort med 5 års garanti som var hett på den tiden), stor luftkylare till CPUn.

Känns lite löst ställt, hade gärna haft någon mer specifik fråga, men tack på förhand för svar!

edit: Såg nu att jag har specs i signaturen sen en massa år tillbaka. Har bytt chassi och kringprylar sen dess, men själva prestandavarorna är desamma.

Om du ändå ska bygga själv (vilket du inte verkar vara blyg för), så finns det väl tre alternativ:

1) Börja med att köpa en ny GPU, du kan ändå flytta över den till ett framtida system.
2) Köp en ny GPU + en större SSD, du får mer utrymme och en fräsch installation -> lite beroende på om du kan flytta över licenser och tycker det är okej att lägga tid att migrera.
3) Köp nytt av allt (GPU, SSD, MB, RAM, CPU etc) som du inte speciellt vill ha kvar (som t ex chassi). Du kan ju få igen litegrann i en försäljning av i5.an med MB och minnen.

Det finns väl ett fjärde alternativ som alltid rekommenderas av vissa också, det är att vänta med köp eftersom att i framtiden kommer nya grejer. I år kommer antagligen AMD med nya generationer av både CPU/GPU t ex.

Vad som är värt för dig beror väl lite på din ekonomi, ditt intresse av att pilla med installationer och hårdvara samt om det är CPUn eller GPUn som flaskhalsar idag. Om du kollar användningsgrad på de spel som du tycker flyter dåligt idag, är det CPU eller GPU som går nära 100%? Eller båda?

Av Olle78
Skrivet av insu:

Begagnad Vega 56

Skickades från m.sweclockers.com

Finns det verkligen under 17 cm? Är det alltså den där nano-edition?

Av Olle78
Skrivet av aToria:

Jag tycker om ljus i datorn, men inte på/i komponenterna, satte en vit LED slinga i toppen av burken, den funkar bra. Just RGB fläktar tycker jag får oförtjänt mycket skit just pga hur de marknadsförs i regnbågens alla färger. Om man sätter dem till att bara visa en neutral färg eller vitt tycker jag inte det ser så farligt ut, men hade personligen inte betalat för sämre fläktar till högre pris för just ljusfunktionen.

Smaken är som baken dock, och fullt möjligt att jag inte hade uppskattat 'cleana' byggen lika mycket om jag inte hade kunnat ställa dem brevid vad i min mening är monstruösa byggen, så det är ju i inte endast negativt.

I de fall det får en direkt, seriös, negativ effekt på prestandan som i det här fallet är det ju tragiskt. Men jag tänker inte vara surgubben som sitter och kommenterar varje nyhet med RGB som bevis på ungdomens korruption och förtappning - det sköter så många andra här med en närmast manisk dedikering.

Vi alla har väl något lysande i våra burkar! Jag kan tycka att det är lite småtrevligt med något litet sken i mörkret. Men det är ju samtidigt lite tacksamt att skoja med exemplen där det gått för långt, och logiskt sett känns det ju dumt att ha lampor på någon komponent som man vill hålla så kall som möjligt.

Alla trender har väl sin ultimata peak, och när datorkomponenter slutar fungera som annat än lamphållare har man kanske nåt vägs ände på frågan - När blir det för mycket?

Skrivet av aToria:

RGB som bevis på ungdomens korruption och förtappning

Ha ha!

Av Olle78
Skrivet av @ndreas...:

Tjena.

Jag personligen gillar INTE all dessa varianter av belysning på om och från komponenter i själva datorn.
Jag ser helst att jag betalar för att det ska vara god kvalitet på komponenterna jag handlar och slipper betala för något som i slutändan inte ger annat än värme. Jag vill ju se effekterna av mina förvärvade pengar via skärmen istället.

Men så är jag ju 50 också.

Vänligen @.....

Uppenbarligen startar inte Windows om man har tillräckligt med lampor, och då behöver man ju varken panel eller GPU utan kan titta direkt ner i chassit på ljusfesten i stället. Där finns ju en besparing i att man slipper köpa t ex en skärm.

Men, jag är som du - lite mer traditionell i det att jag gillar när datorn bootar!

😊