Inlägg

Inlägg som GFriberg har skrivit i forumet
Av GFriberg

Jag hade en xf90-modell från Sony förut, enligt mig såg bilden bättre ut på den än lgs oled i butiker, och samsung qled eller philips oled även de. En grej med xf eller gf90 är ju att FALD-belysningen ger lite bloomingeffekt som märks av vid typ mörka scener. Tror xf-90 ger bäst bild för 10k, dock är bilden överlag lite bättre på b9 ur en kontrast-synpunkt. Går b9 ner lite under bf hade jag kört på den.

Av GFriberg
Skrivet av Haziza:

Hade rekommenderat att du kollar på Swans H5

Spelar otroligt för pengarna, körde en Buy & Try från MYCHIFI och behåll dem efter en veckas testande.

Då hade jag även vart inne i butik och lyssnat på Acoustic Energy AE1 som ligger på det dubbla priset men i mina öron var Swans strået vassare, båda är aktiva.

Det är dina öron så se till att försöka lyssna innan köp!

Har kollat en del på dom, har faktiskt en billigare aktiv från Swans atm, D1080-IV. Vet att Swans gör riktigt bra grejer, men känner att jag vill byta märke typ haha. Hur lät AE1 i jämförelse då? Signaturmässigt menar jag.

Av GFriberg
Skrivet av Mordekai:

B&W är mest kända för sina referenshögtalare till studios, framförallt hos Apple Records (har inget med datorföretaget Apple att göra) som gjorde alla Beatles inspelningar. Så en del gamla meriter. Jag är inte så bra på ljud-adjektiv men när jag köpte mitt kit för typ 20 år sedan var det oerhört prisvärda, de beskrevs som detaljrika och oförvanskade i sitt ljud. För mig lät de absolut bäst.

B&W säljs av Hifiklubben. Finns en massa butiker. https://www.hifiklubben.se/butiker/ B&Ws aktiva högtalare är dock snordyra.

Referenceaudio ligger på söder, Götgatan 35, mitt emellan medborgarplatsen och slussen.

Vet vad Apple Records är, vore coolt att få lyssna där. Aa får dra t söder och provlyssna, men jag misstänker redan att de är lite för varma och artiga för min smak. Jag är ju liksom van med ultrasone-diskant och gillar det tom.

Av GFriberg
Skrivet av Mordekai:

Jag förstod det som TS var ute efter lite moderna aktiva högtalare, de (Kef) får ju grymt bra betyg och har inställning för väggnära placering.

Ja men typ så. Men jag tycker ändå det är väldigt kul att se vad som finns därute.

Av GFriberg
Skrivet av mrqaffe:

Allt som inte är vägghögtalare har mer eller mindre problem om det placeras mot en vägg men basen är ju möjlig att fixa med en dsp, reflexerna måste du fixa akustiskt i rummet. det finns ju däremot ett par vägghögtalare som låter bra och åtminstone ett par begagnade Carlsson OA51
https://www.carlssonplanet.com/wp-content/uploads/2015/07/OA513-2.jpg?x88162
ryms i budgeten och det finns en del nytillverkade kloner på dem också (inga fabriksbyggen)
Peter Bremens Ägg är också väldigt bra men om möjligt ännu svårare att få tag på ett par beg.
https://www.ljudochbild.se/wp-content/uploads/BREMEN_3D8_Tuxedo_White_no_cover.jpg
Om du är verkligen seriös och ute efter nått bra som är på väggen och kan sträcka på budgeten (rejält?) så är ju OA 61 orna på gång, bättre än så på väggen finns inte och att sätta högtalare i väggen lär nog inte vara intressant eller tillåtet i en studentbostad.
https://www.hifikit.se/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/o/a/oa_61_all_02.jpg
https://www.hifikit.se/oa-61-paket.html

Skaffar du ett par 61or lär du nog inte byta ut dem utan du har en bra högtalare för resten av ditt liv, bara komplettera dem med ett bra sub och infrabassystem så har du verklig high end.

Men gud sådana högtalare har jag aldrig sett förut. Sträcka på budgeten borde jag verkligen inte, är student som bara kan jobba en del. Jag förstår absolut att dedikerade vägghögtalare är fördelaktigt, men jag kan bara it tänka mig det. Dom ser så speciella ut. Om det är såpass svårt att få till det med ett par traditionella högtalare använder jag mig nog hellre av akustikpaneler och ev. en mätmikrofon etc.

Av GFriberg
Skrivet av mrqaffe:

Varför måste det vara stativare när du ha en så pass vettig budget att du kan få in ett par anständiga golvare även om du köper nytt ? En stativare tar ju för det mesta upp lika mycket plats som en golvare om de ska placeras så de låter bra.
Rauna Vale är en mycket bra högtalare från 17 000kr och i Stockholm så finns de hos Hifikit.
https://www.hifikit.se/hogtalare/golvhogtalare/vale.html
De har även Guru om du verkligen inte vill ha en golvare.
https://www.hifikit.se/hogtalare/stativhogtalare/q10.html#hor...

Det lär också finnas ett tämligen stort utbud av beg som ryms inom den budgeten.

Reference Audio är en butik som ligger i Stockholm så de finns bara där.

Därför att jag kommer bo i en studentlägenhet flera år framöver, kommer helt enkelt inte att ha plats till ett par golvare. Dessutom känns stativare smart i och med att jag vill ha en placering precis vid datorn, skulle jag köra golvare riktade mot skrivbordet blir jag ju tvungen att på nåt sätt placera de bakom skrivbordet och då blir ju skrivbordet typ mitt i rummet. Vet att min placering inte alls är optimal, men det är väl därför jag blivit intresserad av aktiva KEF. Tror du att ett par aktiva med dsp eller filter för justering ändå kommer att kunna ha problem vid isch 20 cm från väggen och upphöjda på ett par monitorställ? Tack för svar!

Av GFriberg
Skrivet av Mordekai:

Kef verkar ju grymt bra. Referenceaudio är trevligt ställe att provlyssna på. B&Ws är ju på tok för dyra.

Tycker också kef verkar riktigt bra, och lutar väl lite halv ditåt, särskilt med tanke på att de är aktiva, kör dsp för att förbättra ljudet. Känns lite som framtiden typ. Vet du om reference audio finns i sthlm? Bower & Wilkins har jag inte hört, tänker att det är lika bra att jag provlyssna de med. Vet aldrig, ja kanske älskar ljudet i dom. Men är it de kända för att ha ett lite varmt ljud typ?

Av GFriberg
Skrivet av Goong:

Hade jag kikat på stativare så hade jag definitivt provat Buchardt S400.
Har fått riktigt bra lovord och kan stå nära väggen om jag inte minns fel.
https://www.buchardtaudio.com/

Skickades från m.sweclockers.com

De ser fina ut, och lite för dyra inkl. Vat när jag räknar in förstärkning. Annars var det fräsch koncept att man köper direkt från tillverkaren tycker jag.

Av GFriberg
Skrivet av pjäxa:

Du bör nog försöka se till att hitta nåt sätt att lyssna på eventuella köp hemma, avståndet till vägg är en sak men skrivbordsplacering är nåt helt annat, och kommer påverka ljudet rejält, även hur de står på bordet, direkt/ dämpat/ spikes osv. Inte säkert att det går att få till önskvärt ljud både vid lyssning på håll och vid skrivbordsplatsen samtidigt.

Det vore självklart säkrast, men ex. BS 403 som jag tänkte köpa från Tyskland blir tämligen jobbiga att beställa hem och provlyssna, sen ev. returnera dom. Jag har för närvarande ett par billiga ställ för monitorer på skrivbordet jag köpte på thomann, Fluid Audio DS5. Och tänker att jag fortsätter med några liknande för att få upp ljudet lite, tittade lite på Isoacoustics Aperta. Läste att LS50W har inställning som ska ta hänsyn till just det, alltså om de står på stativ eller på ett skrivbord. Detta är ju något som kan behövas.

LS50W kan jag ju dra med hem och provlyssna, men jag vill gärna lyssna på båda alternativen.

Av GFriberg
Skrivet av mrsound:

Du skulle kunna kika på Genelec 8040B. De har en del filter på baksidan så att man kan anpassa för olika placeringar. Skulle tro att man kan få dem i svart genom specialbeställning (ja svart och inte den där mörkgrå varianten som de ibland kallar svart i butikerna) alternativt vitt. De större högtalarna 8050B är också ett alternativ.
En annat variant, Genelec 8340A har dessutom inbyggda digitala filter som man kan ställa in med hjälp av mätmikrofon och mjukvara.

Jag har faktiskt tittat på Genelec, de är halvt intressanta. Asså jag tänker absolut provlyssna dom, men de är bara det att jag personligen it tycker de är vackra alls att titta på. Får väl avgöra i ett senare skede hur stor plats jag låter estetiken ta i mitt beslutsfattande. Kostar det extra att ställa in med mätmic tror du?

Av GFriberg

Inköp av stativhögtalare, väggnära placering

Hej, är på väg att inhandla mina första riktigt fina högtalare och är lite osäker kring ett par saker.
Kommer att placera högtalarna på mitt skrivbord, vilket innebär placering ganska nära väggen, ish 20 cm.
Främsta användningsområdet blir alltså närfältslyssning vid datorn, men vill även att de ska kunna fylla lägenheten när jag fixar med annat etc. Bor relativt litet och rummet de kommer stå i ligger runt drygt 20 m2. Detta kan dock komma att ändras när jag börjar plugga, då kan det bli ett mindre rum.

Budget max 25k, helst under det. Jag har kollat runt en del på nätet, dock inte hunnit lyssna på mycket ännu. Ska till sthlm under helgen och hoppas kunna provlyssna ett par alternativ då. Vill främst lyssna på musik med dom, (new school rap, blues och allt där i mellan) men planerar även att koppla de till min tv för att se filmer. Min ljudpreferens är ett ljust ljud med en något lyft bas. Typ lite u-format men inte speciellt långt ifrån neutralt heller. Mest ljust, snabbt och detaljerat men vill liksom ha en potent bas. Äger ett par Dunu dn-2000J som jag älskar samt ett par Ultrasone Pro 900 som jag verkligen tycker om efter att ha höjt mellanregistret något i eq.

Det jag främst har kollat på är KEF LS50 Wireless, de har ju fått många positiva recensioner och verkar passa min situation väldigt bra. Inte minst att de är aktiva är lockande, (plats) och att de har direkt tillgång till DSP-inställningar som kan användas för att ställa in för högtalarnas placering, rummets storlek etc. Även att de är s.k coaxial har jag förstått är fördelaktigt när man sitter nära och lyssnar. Blir att provlyssna dessa.

Jag är även väldigt intresserad av Elac, mest BS 403-modellen verkar passa mig. Dock finns det inte alls lika mycket att läsa om dessa som LS50W. Hittade en tysk hemsida som har dessa på kampanjpris för cirka 12000 sek. Är även osäker på om de finns för demo i sthlm. Dessa tillsammans med en fin begagnad förstärkare verkar bli mycket för pengarna. Hittade exempelvis en Naim XS för 6000. Skulle jag köra på ett par vanliga högtalare med förstärkare skulle jag koppla de t dacen på min Ifi IDSD BL, att köpa en separat DAC hade nog blivit för dyrt. BS 403 borde fungera bra att ställa relativt nära vägg då basporten är nedåtriktad.

En annan möjlighet är väl ett par riktigt bra aktiva studiomonitorer som inte är fula. De lite dyrare modellerna brukar ju ha möjlighet att justera high- och low trim, vilket kan behövas i mitt fall. De lär ju även ha ett väldigt neutralt ljud, kanske lite för neutralt? Jag vet inte. Lyssnade på Adam A7X i Örebro och visst lät de bra, de lät egentligen inte som något alls. Otroligt ofärgade, vilket dock är meningen. Det är möjligt att jag borde fokusera mer på välljud enligt mina preferenser och typ prioritera det över neutralitet.

Är det någon som har något förslag på någon annan högtalare som verkar passa mig? Eller om det är någon som har lyssnat på LS50W eller BS 403 så är jag väldigt tacksam för info. Relativt osäker på hela situationen, vet att jag vill ha ett par riktigt fina högtalare men om jag ska spendera pengar vill jag få så mycket som möjligt för dom och veta att ljudet blir bra nära väggen och att det inte låter alltför annorlunda vid omplacering typ. Även detta med aktivt eller inte i min sits är inte helt lätt att veta, och jag vet inte heller hur mycket DSPn hos LS50W egentligen är värd. Om jag märker att ett par vanliga högtalare ex. BS 403 låter för varmt lr onaturligt nära väggen kanske jag kan sänka de lägre frekvenserna lite i samma eq som jag använder till hörlurarna och att det räcker.

Uppskattar verkligen tips på vad som är smart att göra, tack på förhand

Av GFriberg

Nej, appen är ej inaktiverad. Har kollat runt en hel del online nu och verkar it hitta någon annan möjlig lösning förutom just det att appen kan vara inaktiverad. Det blir väl att köra en hard-reset, men det handlar om en jobb-telefon som innehåller viktiga sms etc. så hon vill egentligen inte det.

Av GFriberg

Samsung Galaxy A3 Play-butik försvunnen

Hejsan, försöker hjälpa min pappas fru med att hitta appen "Google Play-butik" i hennes Samsung Galaxy A3. Hittills ingen tur. Den dyker inte upp under sorteringen "Appar" som ska lista telefonens samtliga appar, inte heller när man söker efter den i telefonen. Enda sättet för henne att överhuvudtaget komma åt den och därmed ladda ner appar är genom att googla på "Google Play-butik" och gå via webbläsaren, detta har hon dock tröttnat på.

Jag kan se att appen är listad som installerad i telefonens inställningar samt att den använder cirka 2% av telefonens batteri sedan senaste batteriladdning. Den är inte inställd som dold eller någonting vad jag kan se, inte heller saknar den någon utav behörigheterna som den behöver för att fungera. Hon är inte speciellt kunnig och brukar ej använda sådana inställningar alls.

Vad skulle problemet/lösningen kunna vara? Tack på förhand!

Av GFriberg

RHA t20i; oöppnade

Säljer ett par helt nya RHA t20i-lurar. Fick dom i ett garantiärende men har redan andra så säljer dessa. Modellen är optimerad för iOS, färgen är svart. Ljudet är enligt mig väldigt trevligt, medföljer även filter så man kan anpassa ljudet till sin egen preferens.

Billigaste på prisjakt är 1690kr, tänkte att jag kör budgivning på dessa tills jag får ett bud jag är villig att godta. Får jag inte det förbehåller jag mig rätten till att inte sälja alls, då behåller jag dom hellre. Budgivning sker i kommentarsfältet, låter den pågå tills jag eventuellt får ett bud jag är nöjd med.

Läs hela annonsen här

Av GFriberg
Skrivet av mrqaffe:

Om drivrutinen stödjer det, om inte behöver du nått typ Virtual Audio Cable

Får prova helt enkelt, köper en längre 3,5mm kabel och provar.

Av GFriberg

Läser nu att jag har en line in för ljud på moderkortet som är 3,5mm. Då borde det väl gå att koppla från tvns 3,5mm output till datorns line in på moderkortet, väljer sedan den som aktiv inspelningsenhet och har kvar högtalarna som uppspelningsenhet?

Av GFriberg
Skrivet av mrqaffe:

Du bör hålla reda på om det är in eller utgångar, datorns hdmiport är en utgång.
Men det finns en del grafikkort och capturekort med hdmiingångar men det blir ännu dyrare än ljudkort.

Ja, börjar greppa detta nu. Läste nu att mitt grafikkort (780Ti) inte har möjlighet till HDMI-input. Tråkigt.

Av GFriberg
Skrivet av Klubba:

Jo visst kan du använda line-in, men då får du ju starta nån mjukvara på datorn som skickar line-in ljudet till line out utan fördröjning

Både line in och line out sitter ju på ljudkortet, sitter och kollar i ljudkortets kontrollpanel men ser ingen inställning för att kunna välja line in som man kan med vilka outputs man ska använda. Realtek HD inställningarna kanske borde kunna ändra detta? Om det är analogt så måste jag väl använda hörlursutgången på tvn och sedan använda adapter till ljudkortets line in va?

Av GFriberg
Skrivet av mrqaffe:

Du får skaffa ett ljudkort med Toslinkingång eller en dac eller en omkopplare så du kan växla mellan dator och tv

Kommer köpa en Ifi Micro IDSD Black Label i framtiden, då kommer den väl få agera ljudkort så köper helst inte ett annat sålänge.
Läser nu att man kan köra någonting som kallas ARC via HDMI, detta stödjer min tv men moderkortets HDMI-port lär ju inte stödja detta, eller?

Av GFriberg
Skrivet av Klubba:

Du kan inte koppla en ingång till en ingång

Kör RCA från TV'n också och köp en RCA-switch om det bara finns en ingång på högtalarna

Det är så alltså, vad drygt. Vill helst undvika någon switch att behöva placera nånstans, vill att det ska vara cleant liksom. Men är det enda lösningen så. Det står att mitt ljudkort har en line in som även används till mikrofoner, kan jag inte använda den?