Inlägg

Inlägg som Icecrystal har skrivit i forumet
Av Icecrystal
Skrivet av not_a:

Skulle behöva hjälp att plocka ihop en prisvärd och välfungerande speldator, budget 8 000-10 000kr.
Spelar mest rpg, strategi och citybuilders eller motsvarande men FPS kan förekomma, kul om den klarar högre inställningar men inget krav utan hellre framtidssäkrad så man kan uppgradera valda delar vid behov i så fall.

Jag har ett grafikkort (geforce RTX 3060ti) samt ett nätaggregat (corsair RM850x) som jag gärna använder men resten tänkte jag köpa, inklusive chassit. Behöver ha wifi-anslutning. Jag köper också helst monterat, bortsett grafikkortet och nätaggregatet som jag väl får sätta i själv men det är inget absolut krav.

Novis på datorbygge och osäker på vilka delar som kan passa bra ihop med det jag redan har så tips mottages tacksamt

  1. Vill du ha den framtidssäkrad så vill du köra AMDs AM5-plattform då det är den enda där det väntas nya CPU-generationer framöver. AMD bekräftat stöd på plattform fram till åtminstone 2025. Källor på det är lätta att Googla, t.ex:
    https://www.anandtech.com/show/17192/ces-2022-amds-nextgen-am.... Utöver det så vill du prioritera RAM, chassi samt nätaggregat då det är tre komponenter som kan stå sig länge i det nya bygget. RAM och nätaggregat förtjänas lite extra fokus då både DDR5 och ATM3.0 är nya standards som förväntas förbli relevanta lång tid framöver. Chassit ska du också ha länge, men det är ingen ny standard där men se till att chassit du väljer har lite svängrum i storlek gällande CPU-kylare och GPU.

  2. Om du vill ha en färdigmonterad dator så behöver du köpa i princip hela datorn och lägga på monteringen. Jag vill minnas att det var OK att exkludera grafikkortet under pandemin och bristen på GPUer, vet inte om det fortfarande kvarstår. Vill du gärna veta så lägg en separat fråga på forumet, eller kontakta t.ex. Inet. En bra start är att läsa på om deras byggprocess: https://www.inet.se/datorbyggare, av vad jag kan se så är det ingen askerisk över GPUn i listan på vänster sida.

  3. Moderkortet jag valt saknar Wifi, så köp till en USB-dångel: https://www.pricerunner.se/ct/117/Naetverkskort-Bluetooth-ada...

Här är förslaget:
https://www.inet.se/kundvagn/visa/rJ4VAYqNF04TQ1xCg5i6ZThnlEg/forslag-sweclockers

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/rJ4VAYqNF04TQ1xCg5i6ZThnlEg/fo...

Av Icecrystal

Glömde notera PSUn: Corsair SF750

Av Icecrystal

Jag har en rigg som jag planerar att sälja med följande:
Chassi: Coolermaster NR200P (vit)
Moderkort: Asus Strix B550-I Gaming
CPU: 5800X
CPU-kylare: Scythe Fuma 2 SCFM-2000
RAM: 32GB 3000MHz@CL16
SSD: 500GB

Allt utom SSDn och CPU-kylaren är inköpt på Inet i höstas. Är det av intresse?

Av Icecrystal
Skrivet av krisljungberg:

Den där QVL:en skrevs ju typ 2017 eller något, känns som den sett exakt likadan ut i flera år. ;D Väldigt få 3200mhz-stickor som är kompatibla enligt den listan.

Ja, precis!
Med tanke på att den listade några 3200Mhz redan då bådar gott tänker jag.

Av Icecrystal
Skrivet av krisljungberg:

Tack för info! Blev ju väldigt sugen på en Ryzen 7 5700X i så fall. Verkar vara ett bra steg upp från min 1800X och borde passa mitt system och kylare (min nuvarande burk finns i signaturen). Då kanske jag kan köra 32GB (eller 64?) 3200mhz CL16, eller vad tror du?

Det ska fungera, ta en koll i moderkortet Memory QVL:
https://rog.asus.com/motherboards/rog-crosshair/rog-crosshair...
Gå vidare till "DRAM QVL for AMD Ryzen™ Processors"
Notera att QVLen alltid är väldigt restriktiv, men att den redan då visade stöd för vissa 3200MHz pekar på att moderkortet har kapacitet för det även i samband med att QVLen skrevs. Detta har förbättras sedan QVLen skrevs just p.g.a. den förbättrade kontrollern i de nya CPUerna. Men som alltid så är inget utanför QVLer givet i DYI-branchen, så spara kvitton ifall att öppet köp behöver nyttjas

Av Icecrystal
Skrivet av Jga2023:

Tack för feedbacken.

Om jag tolkar er rätt så tycker ni att am4 plattformen inte är värd att satsa på (i min prisklass). Jag har fått för mig att vid 1440p spelar grafikkortet mer roll än vid 1080p (än mer vid 4k) och ville därför lägga lite extra tyngd på det jämfört med cpu. Men det kanske finns en bättre balans än den jag tittat på. Jag prioriterar även att kunna beställa komponenterna från samma ställe om det är möjligt för att underlätta om något strular (optimalt vore att det redan är färdigbyggt som hos inet men tyvärr ligger deras priser ett hack upp).

En annan tanke jag hade var att helt hoppa över am5 och kanske satsa på am6 när den nu kommer, och därmed köpa något relativt prisvärt am4. Tankar om det?

AM5 kommer hänga kvar ett tag, det är inte värt att vänta på AM6.
För att hitta en enskild återförsäljare så är ett tips att kolla in komponentkoll.se, de har ett alternativ i slutet på bygget att prisoptimera och ger en lista på alternativ av återförsäljare som säljer det du har plockat ut. T.ex. listan jag valde kostar ~200:- extra om jag bara vill köpa ifrån Komplett och Proshop och 1200:- om jag bara vill välja Proshop. Det går även lätt att se vad det är som kostar extra (SSD + GPU som är billigare på Komplett, de har kampanjer på just de som jag valt i listan).

Av Icecrystal

Du kan få roligare saker för pengarna:
Bygge från Komponentkoll

CPU: AMD Ryzen 5 7600X (3 090 kr hos Komplett)
Grafikkort: XFX Radeon RX 6950 XT Speedster MERC 319 (7 749 kr hos Komplett)
Chassi: ASUS PRIME AP201 (1 062 kr hos Proshop)
Moderkort: ASRock B650M PG Riptide (2 116 kr hos Proshop)
RAM: Corsair Vengeance 32GB (2x16GB) (1 190 kr hos Webhallen)
SSD: Kingston NV2 M.2 2TB (1 089 kr hos Webhallen)
Nätaggregat: be quiet! Pure Power 12 M 750W (1 449 kr hos Webhallen)
CPU-kylare: DeepCool AK400 Zero Dark (428 kr hos Proshop)
Totalt: 18 173 kr

Av Icecrystal
Skrivet av krisljungberg:

Fan, man blir ju nyfiken. När jag köpte den här datorn så hade jag i bakhuvudet att jag den här gången skulle uppgradera lite delar istället för att köpa ny efter några år som jag gjort innan. Nu när jag står inför det valet så blir jag så feg. Att byta CPU borde väl vara rätt enkelt dock? Skruva bort kylaren, byta chip, ta bort kylpasta och lägga på ny sen på med skiten igen? Vad kan gå fel?

Jag ser att jag tänkte fel. Vid byte av BARA CPUn så spelar det inte så stor roll för Windows utan det är när du kommer till att byta moderkort som det är aktuellt.
Ja, att byta CPU är snabb process. Ominstallation av CPU-kylaren är nog det bökigaste i sammanhanget, beroende på vilket kylare du har.

Av Icecrystal
Skrivet av krisljungberg:

Bör man inte installera om Windows och styra med sånt också när man byter CPU?

Jo, det är inte ett måste men har du inte gjort det sedan du skaffade datorn för några år sedan så är det nog hög tid att göra det ändå. Windows-installationer brukar inte stå sig så bra emellan åren.
Dessutom, 1800X är nog viktigare att uppgradera än ditt RAM. Det var stora prestandaskillnader upp till t.ex. en 3700X, eller en 5700X. Kollade upp moderkortet, det har verifierat stöd för 5000-serien (iallafall 5900/5900X/5950X):
https://rog.asus.com/motherboards/rog-crosshair/rog-crosshair...
Det kräver dock att du uppdaterar BIOSen till åtminstone version 8503 eller 8601.

Av Icecrystal

För mellanskillnaden kan du säkert få till en 3000-serie CPU också, så varför lägga så mycket för RAM?

Av Icecrystal
Skrivet av Beobwulf:

Datorn kommer att klara av de tyngsta spelen 5 år framåt utan problem. 4K, 120FPS.

Nog för att det är en bra dator, men den kommer inte hantera de tyngsta spelen i 4k@120FPS. Det är knappt så att en dator med RTX 4090 gör det idag.

Av Icecrystal

Produkt: Lenovo Thinkbook 16p G2
Kategori: Laptop
Länk: https://www.dustinhome.se/product/5011327648/thinkbook-16p-g2
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=6223875
Pris: 12490 kr

Företag~ish modell med RTX3060 för en hyfsad peng. Notera att RTX3060-varianten är 80W, den passar som bäst för den som behöver en jobb/speldator i ett. Den går att uppgradera, både RAM och SSD:
https://psref.lenovo.com/Detail/ThinkBook/ThinkBook_16p_G2_AC...

Edit: Slut

Av Icecrystal

https://www.inet.se/datorbygge/b1376014/datorbygge

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1376014/datorbygge

Utöver det, köp Windows separat och skaffa en retail-licens. Det är bra att kunna flytta licensen med sig till en ny dator i framtiden.

Av Icecrystal
Skrivet av sINsen:

Fan! Nu måste jag sälja mitt 3080 för att sen köpa ett 4070. Man måste ju faktiskt ha den senaste generationen hela tiden..

Med tanke på det galna pris som begagnade 3080s går för så kan det vara värt det bara för att förnya garantin.

Av Icecrystal

Produkt: ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI
Länk: https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/moderkort/amd-so...
Kategori: Moderkort
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=7169347
Pris: 2490kr

En av de mer prisvärda AM5-moderkorten?
Finns också som fyndvara för 2090:-

Av Icecrystal
Skrivet av MarcusHuddinge:

Jag klonade disken och allt fungerade finfint och jag hade startat om datorn flertalet gånger. Så sen när jag inte längre trodde att något skulle gå fel så rensade jag den gamla systemdisken och skapade en ny partition för lagring. Det var sen typ en timme efter det tror jag som jag startade om datorn igen för första gången efter att ha rensat den gamla systemdisken och då fungerade inte Windows längre.

Jag har varit med om att ändring av en partition får en annan partition att sluta fungera. Läste inte in mig så mycket på det där då jag ändå ämnade att installera om datorn men av vad jag förstod det så kan filer ifrån en partition ligga på en annan partition. Det är troligen inget vanligt scenario, jag installerade om ett par gånger på raken där och hoppade emellan två diskar som systemdisk. Har ingen källa på det då jag inte läste vidare i frågan.
Gör det enkelt för dig själv och börja om med en nyinstallation av Windows, sätt upp diskpartitionerna från början. Det låter lättare och mer troligt att ge det dig resultatet du söker.

Av Icecrystal

Produkt: Corsair 4000D Airflow (Svart)
Länk: https://www.komplett.se/product/1163841/datorutrustning/dator...
Kategori: Chassin
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5427488
Pris: 890kr

Av Icecrystal
Skrivet av källarinvånare:

4K är väl ändå helt meningslöst? Gör bara så att datorn blir obsolet 2-3 år snabbare.

Du får det att låta som att det bara finns nackdelar, tror du själv på det?
En högre upplösning ger dig möjligheten att använda större skärmar utan att offra skärpan, 32"@2160p motsvarar ungefär 22"@1440p (med en PPI på ~135). Jag vet vad jag väljer om jag har GPUn att driva det större och 7900XTX ligger bra till för att driva 4k.

Av Icecrystal

Egentligen är inte Intels senaste det optimala för tysta datorer:
https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i5-13600k/22.ht...
Ska det vara någon så ska verkar 13600K vara den vettigaste. Med det som grund, här är mitt förslag:
https://www.inet.se/kundvagn/visa/wskSAZ5PqfrbxdFJoleEhFryotc/intel

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/wskSAZ5PqfrbxdFJoleEhFryotc/in...

+ https://www.proshop.se/Chassi/Fractal-Design-Meshify-Meshify-... 1343:-
+ https://www.proshop.se/Grafikkort/GIGABYTE-Radeon-RX-7900-XTX... 12990:-
+ https://www.netonnet.se/art/outlet/gaming/gamingskarm/acer-x-... Fyndvara, 5890:-
Letade efter en ultrawide 1440p, men hittade inget vettigt med IPS så jag fann 4k-skärmen som ett roligare alternativ. Speciellt med tanke på budgeten och grafikkorten du därmed kan få in i bygget.
Totalt: ~32,5k

Av Icecrystal

Du efterfrågar för mycket då RTX 3080 säljs för ~6000:-. Det är också en prisklass som kommer att pressas neråt snart p.g.a. RTX4070.
RTX3070 säljer för 4000-4500:- då det är ett betydligt hopp ner i prestanda.