Inlägg

Inlägg som canishha har skrivit i forumet
Av canishha

Hade varit lite meta om det fanns en sån här men med musmatta-tema också
https://shop.sweclockers.com/se/article.php?art=184303143

Av canishha
Skrivet av UndaC:

Jo det var bildligt talat men också en kombination av alla kontaktmeddelanden som kom in i samband med artikeln. De syns inte utåt förstås.

Om folk skriver in och vill köpa gamla musmattan kan ni väl fortsätta sälja förra årets också? Årets matta har korats och jag hoppades kunna få mig en uppsättning. Känns faktiskt som dålig stil att ta in sena bidgrag också - kan man inte förhålla sig till deadlines så får man vänta till nästa år. Vad händer när någon lämnar in ännu en bra design när denna omröstning stängts... en tredje omröstning?

Folk kommer ha åsikter. Stå ert kast

Av canishha

1an är den enda jag kan tänka mig ha själv

Av canishha
Skrivet av Ll0yd:

En död eller låst pixel låter det som...

Skickades från m.sweclockers.com

märket är runt och ca 1cm i diameter, det omfattar säkert flera hundra pixlar. Det syns bara ovanpå svart bakgrund, alltså helt osynlig ovanpå alla andra bakgrunder (färg, vitt, grått etc.). Känns nästan som om det är ett ingrott fingeravtryck som inte går att torka... helskumt

Av canishha

Konstigt märke på skärmen, någon som vet?

Hej
Jag köpte en ny dator med skärm från webhallen i helgen. Skärmen var ett demoexemplar och den sista de hade så den var kraftigt prissäkt. När jag hade satt ihop allt och bootade upp lade jag märke till en lustig lila prick på skärmen (på svart bootscreen). Jag försökte att torka bort den men inget hände så jag slutade bry mig ett tag men nu orkar jag inte med den längre då den är där varje gång skärmen blir svart.

Lite fakta om fläcken:
- Den syns bara när skärmen visar svart bakgrund (eller någon väldigt mörk färg)
- Den syns inte när skärmen är avstängd
- Den är enfärgad (lila) och inte flerfärgad som ett klassiskt tryckmärke
- Den är stor som ett lillfingeravtryck
- Den går inte att torka bort med fuktad mikrofiberduk, fönsterputs eller allrengöring.
- Den har varken ändrat position, färg eller form sedan jag såg den första gången.
- Retar gallfeber på mig

Lite fakta om skärmen:
- LG IPS236v
- Demoexemplar (men med ordinarie garanti)
- Köpt på postorder från webhallen

Jag har ringt LGs support och de har aldrig sett den här typen av skada innan, de uppmanade mig att utnyttja DOA(dead on arrival) garantin hos webhallen då de var mer eller mindre säkra på att skärmen blivit misshandlad. Jag ringde sedan webhallen och de hade heller inte varit med om mitt problem innan, men de gick med på att ta tillbaka skärmen.

Nu är frågan om det är någon som vet vad detta är och som kan hjälpa mig. Jag kommer inte få tag i en lika bra skärm till samma pris(1290 kr ) vilket innebär att jag får lägga ut lite mer ifall jag skulle skicka tillbaks den - och det vill jag helst inte. Jag jobbar visserligen ganska mycket med bildbehandling men eftersom fläcken bara syns ovanpå svart bakgrund så finns det en chans att jag kan lära mig att leva med det...
1) Vad ska jag göra?
2) Om jag måste skaffa en ny skärm, vilken kan rekomenderas?

Av canishha

Tack för svaret

Jag ska kika lite mer på skärmar och kanske gå upp lite i prisklass ändå, när jag är i butikerna o tittar på skärmar i 2000kr-klassen ser jag att jag kan gå lite högre :S

CUDA är ju NVIDIAS teknologi för att omdirigera kalkyleringar till grafikkortet, vilket används av renderingsmotorer som iray som börjar bli mer populärt pga av de förhöjda fysiska egenskaperna i fotonerna (jag har inte använt det själv så jag går efter vad som sägs och vad jag sett på bilder). Men jag håller ju med om att ett Quadro kort hade suttit fint. Dessa ska man tyvärr ge 10 lakan eller mer för, annars kan man lika väl ha vilket kort som helst. Tyvärr...
Det där med att få drivrutiner att funka på spelkort fick mitt intresse. Jag skall läsa på mer om det!

Bra att det inte var några andra kommentarer på själva datorbygget, jag tar det som ett positivt tecken :). Jag tror och hoppas det ska bli utmärkt.
Det där med skärmarna får jag kolla in i mer över en längre tid, sen man har ju möjligheten att kunna köpa hem en skärm o testa i 30 dagar, e man inte nöjd så testar man en ny bara osv osv tills man hittar en som passar :).

Av canishha

Som jag har förstått det så är IPS det man INTE skall ha till gaming. IPS erbjuder bättre färger och betraktningsvinklar men har kass responstid jämfört med TN skärmar som har högre frekvenser också.
Jag har inte själv ägt en IPS skärm men vad jag har läst och hört (jag söker nämligen också ny skärm för tillfället) så ser det ut så här:
Färger och betraktning: IPS/PLS > MVA > TN
Hastighet och gaming: TN > MVA > IPS/PLS

Nu sa du iof att du inte är en särskilt seriös gamer och bryr dig inte så mkt om sånt här, men om jag var du hade jag nog ändå tagit en titt på MVApaneler då de verkar vara bra till båda ändamålen. En skärm jag själv är lite småkär i är BenQ EW2430 och jag gör mkt bildredigering och filmredigering samt lätt gaming.

Av canishha

Ny skärm för bild/film-redigering och gaming

Tjenare
Jag är en bild och film-redigerare i stort behov av att byta min skamliga 19" ACER X193w på 1440x900. Vad jag behöver är en hyfsad photoshopskärm i full HD(1920x1200/1080) som är minst 23/24" och som helst inte kostar mer än 2500 (jag vet att det är lite tajt med budgeten men jag har inte så mkt val)

De skärmar jag kikat på hittills är:
BenQ EW2430
BenQ EW2420
DELL UltraSharp U2412m

Jag har snöat in mig lite på DELL och BenQ som ni märker, men dessa är bra photoshopskärmar har jag hört - trots den trevliga prislappen.
Något jag inte vet mycket om är paneltyper; BenQ har MVA medan DELL har e-IPS. Jag har ju läst på lite men sånt här måste man nog avgöra genom att undersöka den med egna ögon.
Jag skulle uppskatta fler förslag till skärmar om det är någon som kan sådant, möjligtvis en photoshoppare som har haft samma ekonomiska besvär som jag .
I slutändan avgör jag genom att gå till en affär och se på dem med egna ögon, men det är alltid trevligt med förslag

Av canishha
Citat:

(Photoshop, Flash, Illustrator, Maya)

Trots att dessa program är grafiska så kräver de inte ett SUPER starkt grafikkort, vilket midrange kort som helst bör duga. Grafikkortet är huvudsakligen till för att rendera i realtid och processera fysiska grafikegenskaper. Det görs i spel, inte i bildhanteringsprogram då den enda uppgiften är att hantera pixlar, mer eller mindre. Maya däremot kräver viss grafikkraft när du modellerar i viewports men annars så gör din processor alla de nödvändiga kalkyleringarna när den renderar bilder eller filmer. Dock om du använder iray (som använder enbart grafikkortets processor till renderingar) så behöver du ett riktigt maffigt grafikkort, och då snackar vi mer än bara ett spelkort som 580 etc. Om din budget tillåter så är det detta du vill ha http://www.nvidia.com/object/workstation-solutions.html

Av canishha

3D/CAD/photoshop/video/spel-dator under 10 000 kr

Hallå på forumet!

Jag behöver desperat en ny dator till de aktiviteter som listas i titeln då mitt jobb och mina studier är beroende av det.
För nuvarande och sedan två år tillbaka har jag en Sony Vaio VPCEB1M1E (2,13Ghz core i3, 4GB RAM, Radeon 5650, osv...). Den är minst sagt INTE lämplig för mina behov.

Jag har letat runt efter de mest lämpliga och prisvärda delarna och hittat en build som verkar finfin. Jag vill bara dubbelkolla med någon som förhoppningsvis kan mer än mig om detta så att jag inte gör något dumt eller förhastat (förhastat kanske jag inte ska säga då jag började leta delar redan i april...). Jag hoppas att jag kan få lite hjälp i mina beslut här, samt att andra i min situation kan ta hjälp av denna tråd.
Här följer delarna: (OBS: grafikkort och lagrings-hårddisk har jag redan liggandes)

CPU: Intel i7 2600K (som jag tänkt överklocka till 4,2 eller något)
GPU: Gainward GTX 460 1GB GLH
Moderkort: ASUS P8Z68-V PRO
RAM: Corsair XMS3 8GB (x2 = 16GB)
PSU: OCZ ModXStream 500W Pro
OS-HD: Intel 330 120GB
Lagrings-HD: WD CaviarGreen 1TB
Optisk enhet: Samsung SH-222AB
Chassi: Fractal Design R3 USB3
CPU-kylare: Thermalright MUX 120

Ungefärligt pris: 8000 kr

Som ni ser är troligtvis grafikkortet den svagaste delen här, men den enda grafikkrävande aktivitet jag sysslar med är spel (tro det eller ej men det är mest processorn och skärmen som avgör i de andra sysslorna) och i spel är jag varken hardcore eller särskilt kräsen så bara grafiken inte är sämre än på min laptop så är jag nöjd. Att grafikkortet är av NVIDIA är dock viktigt pga CUDA-kärnor som möjliggör GPU-redering. Just därför finns dessa Quadro kort men de är alla för extrema för min budget. En fråga som jag ställt lite halvseriöst är om det är värt att köra SLI för att få extra CUDA kraft?

CAD, 3D och videoredigering gillar att mumsa på RAM har jag märkt så jag tänkte att jag kör 2x8GB redan till en början - då har jag även två portar kvar ifall jag vill uppgradera till 32GB

Processorn och moderkortet tycker jag om och skulle inte gärna byta såvida inte det är absolut nödvändigt.
Jag gör mycket renderingar, och då jobbar min nuvarande processor på 100%. Jag vet inte om jag skulle maxa en 2600k @ 4,2Ghz men om jag skulle det så måste jag ju ha en bra kylare... MUX-120 verkar ha försvunnit i butikerna har den modellen gått ut? Finns det isåfall en annan lika bra (eller duglig) för under 300 kr tro?

Jag är osäker på om nätagget kommer räcka kabelmässigt, både i längd och i antal. Är det någon som vet detta? Jag har haft svårighet med att ta reda på det.

Jag funderar även på att uppgradera min skärm som nu är en 19" ACER X193w som jag kopplat in i laptopen, den har en upplösning av 1440x900 som är rent ut sagt skamligt för vad jag använder den till. Vad jag behöver är en hyfsad photoshopskärm i full HD(1920x1080/1200) som är minsts 23" och som helst inte kostar mer än 2000 (jag vet att det är näst intill omöjligt men jag är inte så kräsen som sagt).
Mina nuvarande kandidater till ny skärm är följande:
BenQ EW2430
BenQ EW2420
DELL UltraSharp U2412m
DELL UltraSharp U2311h

Jag har snöat in mig lite på DELL och BenQ som ni märker. Det som jag gillar med dessa skärmar är kontrasten, färgåtergivningen och en trevlig liten USB-hub :). Alla fyra ligger på dryga 2000 kr så det är precis att det spräcker budgeten, men det är inte med mycket så det gör inget...
Något jag inte vet mycket om är paneltyper; BenQ har MVA medan DELL har e-IPS. Jag har ju läst på lite men sånt här måste man faktiskt avgöra genom att undersöka den med egna ögon.
Jag skulle uppskatta fler förslag till skärmar om det är någon som kan sådant, möjligtvis en photoshoppare som har haft samma ekonomiska besvär som jag :P.
I slutändan avgör jag genom att gå till en affär och se på dem med egna ögon, men det är bra med lite kandidater.

Nå, vad tros?