Inlägg

Inlägg som SwedZi har skrivit i forumet
Av SwedZi
Skrivet av DavidtheDoom:

@SwedZi: Hur gick det? Fick du något svar från tjänstetillhandahållaren eller säljaren eller sitter du med svartepetter?

Hej,

Tack för att du frågar.

Biluppgifter.se lyser med sin frånvaro, har skickat två mail, så dom kommer jag hålla mig borta från i framtiden. Säljaren gick med på att ge tillbaka 2500kr, vilket ändå var schysst. Slutade med att jag betalade skulderna som låg hos transportstyrelsen på ca 3900kr, alltså behövde jag betala 1400kr extra vilket ändå kändes ok då jag fick en bra affär på bilen. Ligger kvar 2800kr hos kronofogden men dom betalar jag inte, dom ligger även utan ränta. Enligt dom så beslagtar dom heller inte bilar om skulden förknippat med bilen är under 5000kr, så inget som skall påverka mig eller nästa ägare.

Av SwedZi
Skrivet av Aeig:

Köp och fyll på, du behöver inte tömma eller göra rent.

Dock kan du ej ta vadsomhelst, rekommenderar denna till din bil: https://www.mekonomen.se/mpm-glykol-longlife-g12-mpm-12709556

Mvh

Tack för snabbt svar,

och det är ingen fara att den du länkade blandas med det som redan finns i? Såg nån kylarvätska på Biltema som stod att den absolut inte skulle blandas med nåt speciellt ämne, tänker bara så det inte blir något sådant att det som är i är någon helt annan och så fyller jag på med något som ej ska blandas med befintlig kylarvätska?

Skulle du tippa på att något läcker eftersom att nivån har sjunkit eller vad har du för teori där?

Av SwedZi

Kylarvätska Saab 9-5?

Hej hej,

Behöver lite hjälp.

Köpte en Saab 9-5 2007, biopower för någon vecka sedan och nu säger den till om att kylarvätskan måste fyllas på, hur gör man på enklast vis? Kan man bara köpa kylarvätska på okq8 och fylla på? Eller måste jag tömma ur behållaren med befintlig kylarvätska och sedan fylla på med helt nytt och då även köra en kylarrengöring som man köper på typ Biltema?

Vad är det enklaste och bästa att göra här?'

Tack på förhand.

Av SwedZi

Ublock origin

Av SwedZi

Kan rekommendera ALLA att alltid göra ägarbyten digitalt då det sker direkt. Rekommenderar även att man alltid ringer transportstyrelsens automatiska tjänst och kollar om det finns skulder på bilen. Ca 50% av alla begagnade bilar som säljs av privatpersoner har skulder på sig.

Av SwedZi

Köpt bil med skulder?

Hej,

Mod får gärna ändra om jag lagt tråden i fel del av forumet.

Sitter här på kvällen med en klump i magen. Köpte idag en billigare bil, runt 20k. Kollade upp bilen på biluppgifter.se för att se så inga obetalda skulder osv finns på bilen, fick då svar via sms att inga obetalda skulder finns, perfekt, åkte och köpte bilen.

När jag kom hem så kom jag på att man även kan ringa transportstyrelsen via deras självbetjäning för att få reda på skulder. Gjorde detta och då säger robotrösten att bilen har 5500kr i skulder, varav typ 1600kr gått till Kronofogden.

Tidigare ägare visste "såklart" inget om detta. Har förstått att Kronofogden har rätt att ta bilen i beslag oavsett vem som äger den, eller så betalar jag skulderna och går vidare.

Min fråga är, har jag någon rätt till skadestånd från biluppgifter? Jag har betalat 50kr för att få rapport om skulder, har dom då gett mig felaktiga uppgifter som lett till att jag köpt en bil med skulder så bör jag kunna kräva skadestånd eller ersättning?

Sen är jag även osäker på vem jag ska lita på, transportstyrelsens självbetjäning eller biluppgifter.se tjänst för skuldkoll. Biluppgifter.se skriver att dom uppdaterar uppgifterna 1 gång i veckan eller mer, och 5500kr får man inte på en vecka. Samtidigt känns det konstigt om Transportstyrelsens uppgifter inte stämmer?

Vad bör jag göra? Har en klump i magen...

Av SwedZi
Skrivet av talonmas:

En moralbooster för (mest unga?) män som blir kala: Det är testosteronet som hör det. Ni är helt enkelt biologiskt mer manliga än vi andra. Grattis

*incoming party pooper*

Nja, det är däremot hårsäckarna som är mer känsliga mot testosteronet. Har inget med mängden att göra.

Av SwedZi
Skrivet av stigw:

När jag hade småbarn skjutsade jag dom i en cykelkärra. För säkerhets skull Hängde jag på många reflexer. Det gjorde bilisterna paralyserade. Knappt dom tog sig förbi. Bara en kommentar om cykellyse. Själv använder jag billiga batterilampor. Lagom så man klarar lagkraven. Men att cykla på obelysta vägar duger dom inte till. Om jag ska gnälla så är det på dessa bilister som inte orkar blända av när dom möter cyklister. En spark på pungen borde dom ha.

Vad jag fick lära mig när jag tog körkort var att ALDRIG blända av för cyklister, eftersom att dom kan vrida på huvudet och titta bort, medans om en bilist bländar av så finns risk för att man inte ser eventuellt vilt osv som är på eller på väg upp på körbanan. Rätt eller fel vet jag ej, men detta fick jag lära mig.

Av SwedZi
Skrivet av Rouge of Darkness:

Anc baseras använder microfonen så inte konstigt att den deaktiveras när du startar ett samtal annars skulle den även filtrera ut samtalet.

Sen använder jabra någon äldre codec som inte komprimerar ljudet så hårt och där med använder mer bandbredd i blåtanden så när du aktiverar microfonen räcker inte bandbredden länge till för full kvalitet.

Minns inte vad den heter dock.

Tack för svar.

Då förstår jag lite mer, då kan inga lurar fixa det förstnämnda "problemet" med ANC alltså. Självklart använder Jabra en äldre codec, suck... har ett par såna här också liggandes: https://www.netonnet.se/art/ljud/horlurar/in-ear/sony-wf-c500...

Har dessa en nyare codec som klarar både samtal och bra ljud samtidigt?

EDIT: Borde det inte vara tvärt om med ANC? Jag vill ju INTE ha ljud utifrån när jag pratar med någon på discord. ANC använder väl mikrofonen när den tar upp ljud utifrån?

Av SwedZi

Dåligt ljud när mikrofonen används?

Hej hej,

Har ett par in ears:
https://www.netonnet.se/art/ljud/horlurar/sport-och-traningsh...

Finns några saker jag stör mig ordentligt på. Använder dessa till datorn och först och främst om jag pratar med någon på discord så ändras det så att jag hör ljud utifrån, så brusreduceringen försvinner och detta kan jag ej ändra då Jabra ej har någon app till PC.

Sedan varje gång jag använder mikrofonen så blir ljudet oerhört dåligt. Låter fruktansvärt. Så fort jag stänger ner discord eller avslutar samtalet så blir ljudet bra igen. Vad beror detta på? Har ej haft detta problem med mina logitech G pro headset som jag haft, dom är också trådlösa.

Om jag vill lösa dessa problem, vad ska jag kolla på då i mina nästa in ears? Dom måste på något sätt kunna spela upp bra ljudkvalitet och samtidigt använda mikrofonen.

Av SwedZi

Hade först ett par billigare Sony som jag var jättenöjd med, dessa tappade jag bort och behövde då köpa ett par med bättre mikrofon, då blev valet Jabra, dessa är jag inte speciellt nöjd med. Först och främst ett tydligt brus i en utav lurarna konstant, hörs när ingen musik eller ljud spelas. Sedan så sitter dom inte super i öronen, ibland när jag springer så släpper vakuumet i örat eller vad man ska säga så att jag hör ljud utifrån, dessa problem hade jag ej med Sonys lurar, tror det handlar om att Jabras del som går in i örat är mycket mindre och smalare så sluter inte in ljudet i örat lika bra. Jag kommer själv nästa gång gå för ett par dyrare Sony lurar.

Bara lite input från mitt håll.

Av SwedZi
Skrivet av Sandbranch:

Vad kostade den ny? Hur mycket vill du ha för den? Vad har du haft den till? Antar att garantin är slut va? Grafikkort?

Hej,

Den kostade 9999kr ny, dock med rabatt som var runt 2k. Grafikkort är NVIDIA GeForce MX150 / Intel UHD Graphics 620. Garantin är nog slut ja, tror dom har 3 år men ej säker. Jag köpte den då jag drev eget företag och tänkte att jag skulle använda den på olika cafeer men detta blev ju aldrig av, så min dåvarande sambo har använt den litegrann till att slö surfa. Senaste 2 åren har den mest bara legat i ett skåp avstängd.

Vi kan prata vidare i DM. Ge mig gärna ett förslag på pris i DM så tar vi det därifrån, jag är inte omöjlig och har inget fast pris jag tänkt.

Av SwedZi

Jag har en Lenovo IdeaPad 720s 14" Full HD liggandes om du är intresserad? Köptes i April 2019 och har inte använts mycket. Den är väldigt pigg och märks inte alls att den är från 2019. Skulle säga mer eller mindre nyskick. Inget slitage.

https://www.komplett.se/product/1088951#

Av SwedZi
Av SwedZi
Skrivet av Solanum95:

Satan vilka löner folk har när man läser här, ibland undrar man varför man håller på med det man gör...
Lite sjukt ändå att vi som bidrar med det viktigaste sakerna i samhället oftast har lägre löner. Missförstå mig inte, jag vet att jag kan byta yrke och bli något helt annat med betydligt mer lön som kräver mycket mindre arbetstimmar om jag vill.
Men någon måste ju se till så folket har mat att köpa, tråkigt bara att ens produkter kostar över x5 mer i butikerna än vad man själv får för dom. Framförallt nu när allt blivit så dyrt (ink våra utgifter) men vi själva kan inte få igenom en höjning på våra egna produkter. Ja ja, jag trivs iallafall och har kul på jobbet, mat på bordet, eget hus, pengar över till annat. Det är ju huvudsaken 😊

Yrke: Lantbrukare, odling bara (egenföretagare)
Lön: 25k brutto
Erfarenhet: 9år + att man varit med hela livet
Ålder: 28
Utbildning: Gymnasie

Har du ärvt gård/hus efter familj eller köpt helt själv?

Av SwedZi

Vad har min läskunnighet med läsk att göra? Men Pepsi Max.

Av SwedZi
Skrivet av Mithras:

Väljer att plocka ut 50k i månaden och låter resten ligga i företaget.

Kommer att höja till 56K efter årsskiftet för att kunna hålla mig under statliga inkomstskattepunkten och samtidigt kunna betala för dessa jävla räntehöjningar

Förstår, av nyfikenhet, hur mycket blir kvar i företaget varje år?

Av SwedZi
Skrivet av Mithras:

Beror väl helt och hållet på bakgrund samt var i sthlm man bor såklart. Sedan tänkte jag att det var underförstått att vi pratar om IT-branchen och det som är relaterat till IT, iom. att vi sitter på ett tekniskt forum. Tar man bort det så har du ju såklart rätt.

Sedan var det ett generaliserande såklart, men som någon som är uppvuxen i Malmö och flyttade till Sthlm Stad så kan jag gott intyga att 60k inte är givet till att ge så mycket i Stockholm och definitivt inte lika mycket som i Malmö

Men men, det är offTopic.

Jag har fyllt i min lön i denna tråden 2-3 gånger över min karriärs tid (8 år?), så här kommer väl senaste uppdateringen:
Egenkonsult IT, tar 1000 SEK i timmen som troligtvis behöver höjas till årsskiftet med tanke på inflationen och de ökade kostnaderna det senaste året.

Så vad blir din månadslön brutto?

Av SwedZi
Skrivet av walkir:

Som andra redan nämnt, så gäller biljetten i 75 minuter.

Många resor med SL är omöjliga att slutföra inom 75 minuter och varje byte innebär en risk för 15-30 minuters extra väntetid.

Jag brukar ta upp exempel som Fruängen - Arlanda (via Märsta) eller Fruängen - Nynäshamn. Hur ofta tror du att bussen i Märsta väntar in ett försenat pendeltåg?

Är man väl inne i systemet, så har man sällan något att oroa sig för, men att byta mellan trafikslag som buss, båt, pendeltåg, spårvagn, tvärbana och tunnebana skapar ofta problem.

Hade tidigare ofta en timme i ren väntetid på sträckor som Ursvik till Fruängen nattetid. Hur tror du det funkar nära sista bytet sker utanför ett slutet system?

Knappt åkt kommunalt senaste 20 åren så har inte riktigt tänkt på det. Men då förstår jag att det är väldigt dumt, kan ju tycka att när man köpt biljetten så har man 75 min på sig att aktivera den, men inte att den bara gäller i 75 min om vissa resor tar längre tid än så, det är ju knäppt.

Av SwedZi
Skrivet av Snudge_B:

Vilket i sig är helt sjukt, då SL inte kan hålla tidtabellerna. Varför ska jag aktivera min biljett när jag väntar på en öppen station eller busshållplats, när det kan dröjja flera minuter innan nästa färdmedel dyker upp?

Vad är anledningen till att inte aktivera biljetten? Den gäller väl i typ 1-2h efter att man aktiverat den? Och står du och väntar på tåget så ska du väl åka inom 1-2h även om nästa buss/tåg är några minuter sen?