Inlägg

Inlägg som SwedZi har skrivit i forumet
Av SwedZi
Skrivet av lill_tunnan:

Uret.se är en pålitlig sida. Men om man handlar klockor i denna prisklassen så rekomenderar jag i alla fall att man besöker en butik och provar klockan. (även om det inte finns en återförsäljare lokalt så kan det definitivt vara värt en resa). Det är ändå en klocka du planerar att ha under en väldigt lång tid antar jag :). Samt att på de flesta modellerna från de flesta märkena så finns det ganska bra prutmån i butik (5-10% utan problem). (undantagen skulle jag säga är rolex, patek, AP, där är det listpris som gäller)

Ang modell/märke så ska du välja det som du tycker är snyggt och som passar på dig och din budget. (just när det kommer till märket Hublot så finns det ganska mycket åsikter men det är ändå ett respektabelt märke).

Saker som kan vara värt att tänka på när man väljer klocka är att ju enklare klocka desto billigare service. (komplikationer som en kronograf medför dyrare service).
Räkna med en service varje 5-10års period.

Tack för bra svar. Hur mycket tappar en sån klocka i värde på 10 år? Är det som att köpa en bil eller kan man köpa den med hyfsat gott samvete? Något tips på någon butik i småland/kalmar/östergötland som kan tänkas ha denna klocka i lager?

Av SwedZi
Skrivet av lill_tunnan:

Just när det kommer till ädelmetall (för jag antar att det är guldet som avses i färgkombon) så är det svårt att komma under 100k hos de mer etablerade märkena. Alternativet med att köpa en klocka med PVD coating kan vara lockande men i dessa prisklasser så kommer man bli besviken när det börjar släppa.

Mitt starkaste tips till dig är att titta på begagnat marknaden (andrahandsvärdet är köparens fördel för dessa modeller). Även fast du kanske inte kommer ned till 100k så är det bra mycket närmare än nypris.

Tänk bara på att tull tillkommer om du tittar utanför EU. (Japanska och amerikanska priser kan vara väldigt lockande ).

https://www.chrono24.se/hublot/hublot-classic-fusion-chronogr...

Är detta något att ha?
https://www.uret.se/hublot-classic-fusion-svart-gummi-o42-mm-...

Och vågar man köpa en så dyr klocka från t.ex uret?

Av SwedZi

Söker en klocka i detta stuk, samma färgkombo med skruvarna på uret, tycket det är otroligt fint, men har ingen lust att punga ut 300-400k. Finns någon liknande modell hos någon annan tillverkare? Max 100k. Storlek 40-43mm.

Av SwedZi

Något som jag saknar i många krigsspel är en tyngd. Alltså en tyngd i rörelserna, tyngd i grafiken, tyngd i ljuden osv. Allt känns så mesigt, som att man skjuter med ärtpickor och rör sig smidigt som en orm. Jag saknar någon slags realism i både gameplay och design, den som jag tycker lyckats bäst med detta är Tarkov, så mer åt det hållet fast ändå lite mer casual. Svårt att förklara vad jag menar riktigt, någon kanske känner igen sig i vad jag menar?

Av SwedZi
Skrivet av Olof_von_Knorring:

Smaken är som baken. Stora skärmar andas billighet i mitt tycke. Fysiska knappar, spakar, reglage för hela slanten! Det är premium.

De där stora skärmarna som är kassa att använda när man kör, tror de är en fluga som inte finns kvar på samma sätt om 5 år om jag ska vara ärlig. Vad tillför de?

Du har helt rätt i att det är en smaksak såklart. Jag har en tesla nu med stor skärm och utan fysiska knappar och gillar det mycket, känns fräscht och modernt. Sen absolut kan jag erkänna att ibland hade jag gärna haft kvar de fysiska knapparna men på det stora hela vill jag inte gå tillbaka till en liten skärm. Jag är också väldigt mycket för det estetiska och jag gillar när det ser cleant och modernt ut.

Av SwedZi
Skrivet av Printscreen:

I ett försök att vara lustig så bjuder jag på en bild I min bil! Volvo S90 T8 från 2023, med B&W-stereon, som är det bästa billjudet som finns idag va?

https://i.imgur.com/gbhU1Y7.jpeg

Förstår dock inte hur Volvo tänker när dom kör på med samma föråldrade interiör med liten skärm och stora kanter, ser så gammalt ut. Annars jättefin bil.

Av SwedZi
Skrivet av DavidtheDoom:

"Sista dagen att deklarera är den 2 maj 2024."
Du behöver nog inte hetsa kring kostnader än. 😁

"Time flies over us, but leaves its shadow behind." - Nathaniel Hawthorne

Av SwedZi
Skrivet av dlq84:

Uppladdningshastigheten brukar ofta vara lägre än nedladdningshastigheten på mobilnätet, dock verkar ju 3-8mbit väldigt långsamt. Kan finnas en uppsjö anledningar till det dock, så omöjligt att svara på.

Men 650kr för fiber?? Nog måste det finnas något billigare abb där?

Rättar mig själv, menade nedladdningshastigheten inte uppladdning. Betalar idag 399kr/mån men då måste jag binda mig i 12 mån hela tiden.

Skrivet av jnsson:

Det är kapacitet i nätet i ditt område som är anledningen till din låga hastighet. Kom ihåg att det är upp till, och att den kan variera beroende på många saker, så som signalstyrkan, hur många som använder nätet i ditt område mm. Till skillnad från fiber så är mobilt nät mer varierande beroende på det jag skrev tidigare

Okej jag förstår, så går inte få snabbt mobilt bredband då? Kanske blir snabbare om jag tar mobilt bredband med router? Men det kostar i princip lika som fiber.

Av SwedZi

Använda mobilabonnemang för internet hemma?

Hej,

Betalar idag runt 650kr för fiber hos Telia vilket jag tycker är på tok för mycket då jag endast arbetar hemifrån några dagar i veckan samt streamar film och serier. Mitt mobilabonnemang är hos Comviq och där kan jag betala 399kr/mån för obegränsad surf, detta är alltså mycket billigare och då får jag mobilabonnemang och internet hemma i samma paket. Tänker då att jag delar wifi från min Iphone 13 till min laptop.

Jag provade detta och fick då endast ca 3mbit-8mbit i uppladdning på bredbandskollen, vad är det som orsakar denna låga fart? Enligt comviq så ska jag få upp till 80mbit på 4G. När jag använder fiber och router som ger internet till laptopen så får jag iaf 60mbit vilket räcker gott och väl, är det min iphones internetdelning som begränsar hastigheten? Har stängt av "Låg dataförbrukning" i iphones inställningar.

Av SwedZi

Annonsen är avslutad

Av SwedZi
Skrivet av Rouge of Darkness:

Interfaces Details Telefon/mikrofonkombinationsjack, USB 3.0, HDMI, USB 3.0 (Always On), USB-C 3.1 Gen 1 (supports Thunderbolt 3, DisplayPort 1.2a, VGA, HDMI) (Power Delivery)

så ja den ska kunna mata ut bild via usb-c porten.

efter du anslutit skärmen med adaptern har du öppnat skärminställningarna och aktiverat skärmen?

antingen Nvidias kontrollpanel eller om den identifieras av windows skärminställningar.

har samma skärm (tror jag) till min sim rig och en liknande dongle fast Amazon basics till min Acer craptop från typ samma era vill minnas att skärmen bara dök upp i nvidia kontrollen för mig innan man aktiverat skärmen en gång sen dök den upp i windows som vanligt.

Skrivet av shugge:

Syns skärmen i bildskärmsinställningarna och/eller i nvidia kontrollpanel?
Vilken upplösning, hz och bit har du valt?
Har du valt duplicate/mirror/extend display?

Det har vi redan avhandlat att den har stöd för enligt Komplett iaf.

Nu verkar det fungera helt plötsligt när jag fipplade lite med adaptern osv. Kör nu även på 100hz. Tack för alla svar.

Av SwedZi
Skrivet av Erik_T:

Stöder datorn utmatning av bildsignal via den usb-c porten? Det är inte så där alldeles självklart att det fungerar.

Okej, hur kollar jag detta? Datorn är denna:
https://www.komplett.se/product/1088951

Av SwedZi
Skrivet av shugge:

Inte riktigt. 3440x1440 120Hz i 8-bit är 17,83Gbps.

Eller jo kanske räcker. Enligt wikipedia klarar DP HBR2 3440x1440 i upptill 133Hz i 8-bit (max 107Hz om du ökar till 10-bit): https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort

Skrivet av Rouge of Darkness:

Med full färgdjup räcker bara 1.2 till 100hz.

Har en 3440x1440 skärm jag också som jag körde med dp 1.2 från min craptop ett tag vet att 100hz va allt den klarade i den upplösningen.

Skrivet av perost:

Nej, om datorn bara har DP 1.2 så hjälper det inte att kabeln klarar högre bandbredd.

Ja, det kan vara svårt att räkna på bandbredd eftersom det inte bara är upplösningen man måste ta hänsyn till utan även timings o.s.v. Men det finns skärmar med 3440x1440@120Hz och DP 1.2, t.ex. Alienware AW3418DW, så det går definitivt.

Men att det är tekniskt möjligt behöver inte betyda att den (okända) skärmen som SwedZi har klarar det, och även om den gör det så kanske tillverkaren inte lagt in den upplösningen i skärmens EDID av någon anledning. Det första är svårt att göra något åt, det andra kan man kanske lösa genom att skapa sin egen upplösning.

Hej,

Har nu köpt en sån här:
https://www.clasohlson.com/se/Adapter-USB-C-till-DisplayPort/...

Men när jag kopplar den i usb-c porten i laptopen och sedan DP kabeln från skärmen till adaptern så får jag ingen bild, skärmen går i standby läge, den hittas alltså ingen signal, varför?

Skärmen är en Lenovo G34w-10.

Av SwedZi
Skrivet av DennisOlof:

@SwedZi nej du måste skriva över disken, antingen med någon form av program som gör det åt dig. Alternativt kan man kopiera skräpdata om du har det, dvs om du fyller upp i stort sett hela hårddisken. Sedan kan man kasta skräpdata, visst går det att göra undelete på det men om det är skräpdata så kvittar det anser jag.

Vad ska köparen med skräpdata till, det viktiga är att det inte åker med viktig personlig data eller sådant som andra inte ska ta del av.

Tack för svar, som jag skrev ovan, bör det räcka med MSI inbyggda secure erase+ som finns i moderkortet?

Av SwedZi

Hyfsad speldator med 6800 XT att hämta i Västervik & Linköping

Hej,

Säljer min stationära dator då jag bara kollar youtube och dylikt, då räcker min laptop gott och väl. Grafikkortet har varit ytterst lite överklockat och cpun är överklockad till 4,8ghz utan problem. Allt fungerar som det skall. Endast avhämtning med allt monterat i datorn, kartong finns endast till grafikkortet. Kan hämtas i Västervik eller Linköping 2 dagar i veckan. Säljes utan windows då båda diskarna kommer vara rensade. Inga kvitton finns då allt är utom garanti. Datorns säljs ENDAST som ett paket, inga delar säljes separat.

Specs:

Grafikkort: MSI RX 6800 XT gaming X trio (ca 3-4 år gammalt)

Nätaggregat: Evga supernova g2 750w (ca 9 år gammalt, men aldrig strulat)

Lagring: SSD Samsung 850 EVO 256gb, Samsung 860 EVO 500gb (850 ca 12 år gammal, 860, ca 6 år gammal)

Moderkort: MSI Z390-A pro (inköpt slutet av 2018)

Cpu: intel i7 9700k (inköpt slutet av 2018)

Chassi: Vitt Define R4 chassi, moddat med härdat glas panel istället för akryl, samt ledlist innuti, ok skick men använt och lite slitet, saknar luckorna på ovansidan, så enbart galler där (ca 9 år gammalt)

Ramminnen: HyperX 32gb 3600mhz 2x16 (ca 1-2 år gammalt)

Vattenkylning: Corsair H100i pro XT (ca 3 år gammalt)

Tänker att jag vill köra budgivning med start på 6000kr, jag väljer själv om eller till vem jag säljer, får jag inte ett bud jag tycker är bra så kommer jag inte att sälja.

Avslutar budgivningen 9/3 kl 21:00 eller tills inga fler bud kommer in. Har säkert missat någon information, så bara att fråga i kommentarerna så ska jag svara efter bästa förmåga.

Mvh Andreas

6800
6800 XT
i7 9700k

Läs hela annonsen här

Av SwedZi
Skrivet av perost:

Att formatera en partition skriver normalt bara en ny filtabell till den, men det mesta av datan kommer fortfarande ligga kvar rent fysiskt och kan eventuellt återskapas. SSDer rensar dock oanvänt minne för att hålla prestandan uppe, men det är något som sköts internt över tid och du kan inte veta vilken data som fortfarande ligger kvar i minnet vid en viss tidpunkt.

Så för SSDer är secure erase det bästa valet, det är trots allt precis vad funktionen är till för. Normalt brukar man rekommendera att använda tillverkarens eget verktyg, men om du inte kan få tag på ett USB-minne så borde det finnas andra verktyg.

KillDisk kan göra secure erase, men jag vet inte om det fungerar med gratis-versionen eller från Windows. De flesta verkar annars rekommendera PartedMagic, men det programmet kostar pengar och då kan du ju lika gärna gå och köpa ett billigt USB-minne istället.

Såg att mitt moderkort (MSI) har en funktion secure erase+, bör den vara likvärdig som samsungs egna secure erase?

Av SwedZi
Skrivet av shugge:

Nä, du behöver ungefär 24Gbps för att kunna driva 3440x1440 144Hz utan att sänka färgrymden.

Okej, kan jag driva 120hz då? Kanske får nöja mig med det.

Av SwedZi
Skrivet av perost:

Nej, både datorn och kabeln kör DP 1.2, så du får precis samma problem som med din 9700K.

Okej, och även om jag köper denna kabel:
https://www.elgiganten.se/product/tjanster-tillbehor/kablar-a...

Så kommer det inte fungera?

Av SwedZi
Skrivet av shugge:

Enligt Komplett så stöder datorns usb-c: USB-C 3.1 Gen 1 (supports Thunderbolt 3, DisplayPort 1.2a).

Om det går att lita på vet jag inte, sök upp det exakta modellnumret på Lenovos websida för att kolla exakt vad som stöds.

DP 1.2a stöder upp till 17.28 Gbit/s

Säg att det går att lita på, alltså DP 1.2a, klarar det 3440x1440 i 144hz?

Av SwedZi
Skrivet av perost:

9700K har som sagt bara DP 1.2, och du behöver DP 1.4 om du ska kunna köra 3440x1440@144Hz. Eventuellt skulle det kunna gå att köra 120Hz, men om skärmen inte ger dig det som alternativ så kan du behöva skapa en egen upplösning för det.

Skrivet av shugge:

Kolla också om du kör 8-bit, 10-bit eller 12-bit färgrymd. Om du kan sänka det kan du ev köra högre upplösning/hz.

Lånar er igen. Ska sälja hela datorn och använda min laptop istället som är en:
https://www.komplett.se/product/1088951

Om jag köper denna kabel:
https://www.kjell.com/se/produkter/kablar-kontakter/usb-kabla...

Kan jag då driva min 3440x1440p skärm i 144hz med laptopen?