Inlägg

Inlägg som kribol01 har skrivit i forumet
Av kribol01
Skrivet av davaa:

Det lät inte bra, då får jag nog köpa till extra fläktar. :/

680 ska inte dra särskilt mycket, enligt http://www.sweclockers.com/recension/15196-geforce-gtx-680-ke... så kommer SLI med överklockad processor upp i cirka 556W. Så 750W ska definitivt räcka.

Är du nöjd med ditt 550D?

Svårt att säga faktiskt. Jag ska vattenkyla mitt system och byta ut alla fläktar osv. så vi får väl se vad jag tycker när det ska göras. I grundutförandet är min enda synpunkt nog mängden damm som sugs in. Jag har alla dammfilter fastsatta osv men det läcker som ett såll ändå. Jag har tagit bort båda hdd-burarna och mina 680 idlar på 45 resp 30 grader med fläktarna på lägsta. För att få ner tempen under load skulle jag behöva en fläkt i sidan. Jag håller det översta kortet under 70 grader för att undvika nedklockning med en ganska aggresiv och högljudd fläktprofil på grafikkorten. Dock inget jag hör med hörlurar på mig. Jag är nöjd tillsvidare!

Edit: översta grafikkortet idlar på 35 inte 45..

Av kribol01
Skrivet av davaa:

Inte så pjåkigt, men blir det Lian Li så tar jag nog detta chassits "storebror", de som jag nämner i första posten. Tack för tipset!

Du har nog rätt vid lite eftertanke, min nuvarande dator har 850W och skulle jag verkligen behöva det i framtiden så är det ju bara till att byta det ena nätagget till det andra chassit. Jag kommer definitivt inte köra SLI på båda datorerna.

Har hört en del negativt angående ljudnivån på både Antec Khuler 620 och den nyare Corsair H-serien. Är det verkligen så illa? Min dator har Corsair H50 och jag tycker inte att den låter så mycket, men den nyare serien kan ju vara en annan femma.

Någon som vet om ett HX 850/750W 8pin räcker på 550D/650D? Har läst lite recensioner och vissa verkar tycka att det kan vara svårt att nå, men de nämner inga speciella nätagg.

Kollade precis på en bild på hx850 och det ser ut som om 8-pinkontakten sitter med 24-pin i ena kanten. Min gissning är att du måste montera nätagget med fläkten nedåt om ksbeln ska kunna drss på baksidan. På mitt ax850 som är helt modulärt räcker 8-pinen inte om jag monterar med fläkten uppåt... Märkligt att två corsairprodukter inte är helt kompatibla. Jag har ett obsidian 550d btw.

Av kribol01
Skrivet av Kanarya:

rekommenderar ni nån bra näverks usb?

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1025084

Den borde funka med din asus router. Finns säkert andra som har erfarenhet av den och kan säga om den är bra eller dålig. Annars kan du själv läsa omdömen på prisjakt och googla efter lite reviews på olika trådlösa usbnätverkskort så kommer du nog snabbt få en bra uppfattning om bra/dåliga adaptrar.

Lycka till

Av kribol01
Skrivet av Kanarya:

har ett moderkort som inte klarar av min nya router med n-dual.. ska ha trådlös nätverk hemma. ska jag köpa adapter eller nätverkskort?

Vad menar du med "adapter"? USB?

Jag har själv ett TP-Link TL-WDN4800 PCI-express trådlöst nätverkskort. Eftersom jag har två grafikkort på samma moderkort som du har, ASUS P8Z68-V GEN3 så finns det bara en ledig pci-plats för just det nätverkskortet. Kortet sitter i den allra översta pci-platsen och jag misstänker att det lider lite av värmen från grafikkortet som sitter precis under. Det är dock obekräftat.

Av kribol01
Skrivet av Kanarya:

Har satt upp ett trådlöst nätverk hemma med 100/10

Med det moderkortet jag har så kan jag alltså inte få ut max ?

Det finns ingen trådlös nätverksrets på det moderkortet. Köp ett usb eller pci-nätverkskort.

Av kribol01

Error 43 samt svart skärm efter aktivering av SLI

Hej alla,
inleder med att säga att problemet är löst, men tänkte dela med mig av min "upptäckt" samt att någon klok kanske kan svara på varför det är som det är..

Fick hem mitt andra GTX 680 idag och ville givetvis inte vänta med att köra SLI. Sagt och gjort tryckte jag i kortet, bootade och installerade om drivrutinerna. När jag sedan väljer att aktivera SLI i nvidias kontrollpanel slocknar båda skärmar och sen... ingenting. Startar om datorn och tänker att jag försöker väl igen. Exakt samma resultat. Via TeamViewer lyckas jag ansluta till datorn och kan se att nvidias kontrollpanel kraschat och att i enhetshanteraren står det error 43 på båda grafikkorten. Googlar på fenomenet, men de flesta trådar slutar i stort sett med att TS får tips men aldrig återkommer om det hjälper. Dock verkar CLR_CMOS vara återkommande tips. Givetvis efter att ha säkerställt att det inte är fel på moderkort/grafikkort.

Jag provar CLR_CMOS i bios och voila! SLI går att aktivera. Nyfiken som man är vill man ju givetvis få en idé om vad i bios som är problemet. Jag börjar helt enkelt återställa bios en flik i taget till de inställningar jag använde innan gpu nummer två åkte in. Undervolt via offset, tvinga 1600 mhz på ramstickorna, inaktivera intel lan/BT/iGPU osv. slutligen hamnar jag i bootfliken och nu börjar problemen. Windows bootar men grafikdrivrutinen laddas uppenbarligen inte, 800x600 upplösning och nvidias kontrollpanel finns ingenstans. Återgår till bios och återställer en sak i taget under bootfliken. Slutligen kommer jag fram till att det som avgör huruvida grafikdrivrutinen laddas och korten får error 43 eller inte är: *drumroll* Full screen logo ?!?

Min spontana reaktion var att det här inte kunde stämma, men jo då. Full screen logo disabled/enabled är avgörande för huruvida jag kan boota med grafikkort och drivrutin. Jag har testat både 301.10 och 301.42. Har cirka 5 uppstarter/omstarter med logon på och 5 uppst./omst. med logon av och resultatet är det samma varje gång. Logo enabled = allt fungerar, disabled = allt skiter sig.

Jag har inte felsökt vidare för att utröna om logo enabled/disabled är beroende av någon annan inställning i bios, men faktum är att alla inställningar i bios är som jag vill ha dem, vilket skiljer ganska mycket från default och att asus boot logo är det enda som orsakar problemet.

Jag ber om ursäkt för den något utsvävande texten, men jag hoppas att någon annan känner för att försöka duplicera problemet eller blir hjälpt av infon. Dessutom hoppas jag att någon kan ha en rimlig förklaring på varför det här förekommer? Specs på datorn enligt signatur.

MVH

Av kribol01
Skrivet av epetersson:

Hmm.. Supportern på komplett sa att det borde funka utan problem.. Är det svårt att göra det du pratar om? Kommer datorn ändå gå att starta osv? Är inte så insatt än..

Får verkligen hoppas att det är så, vad tycker du om det som moderkort? Hur tror du det kommer funka med Gigabyte Geforce GTX 670 och i5an?

Mitt 680 lirar klockrent, jag har inte ens orkat titta på att manuellt ändra fläktkurvor osv. tycker corsairs medföljande fläktar till chassit låter mest just nu. Jag ska dra igång vattenkylning i höst så just nu kör jag Intels stockkylare. Har undervoltat med stock clock med Offset, enkelt att genomföra och gjorde stor skillnad tempmässigt. Från 80+ till 68ish. Jag är sjukt nöjd! 670 borde inte vara en sämre produkt än 680, ska du.köra i5an utan OC kan jag varmt rekommendera att prova undervolt!

Av kribol01
Skrivet av xZistence:

ingen som kan hjälpa? :/

Det borde väl inte vara märkvärdigare än att ändra din offset till t.ex. -0.800 och sen jobba uppåt för att hitta en stabil clock/volt?

Av kribol01

http://www.overclock.net/t/1156654/seans-windows-7-install-op...

Den har jag använt mig av, ganska enkla fixar men jag tycker det gav resultat.

Av kribol01
Skrivet av Marcusk:

Med det moderkortet är det inte säkert att du kan köra med din 3570K utan att först uppdatera BIOS med en Sandy Bridge processor i, de är inte gjorda för att vara kompatibla med Ivy Bridge direkt.

Jag köpte ett P8Z68-V GEN3 för två månader sen ungefär, och det hade IB kompatibel BIOS direkt ur förpackning. Det innebär givetvis inte att alla har det, men det ska nog gå bra.

Av kribol01
Skrivet av Bha™:

Behöver man ta bort hd buren för att få plats med en 240 i fronten på en 550D?

Sugen på vattenkylt i en 550d låda, men behöver få plats med 4 diskar iaf, gå det?

Jag har inte fått hem 550-chassit än, råkade givetvis beställa till en gammal adress i fel ände av Sverige....
Spontant skulle jag tro att du kan montera en 240 innanför burarna, speciellt om du kör m-ATX. Risken är att den är för lång nedtill så att säga, så att du inte kan använda alla fläktfästen.
Jag räknar med att antingen få moda lite i botten och i 5,25" sloten. Alternativt använda färre fläktfästen och hitta ett annat sätt att fästa raden så att jag bara modar i 5,25" buren.
Annars kanske du kan använda 5,25 slöt för diskar? jag ska ha två 2,5" i en slot.
Är det nån som har en coolstream Xtx 240 som kan mäta avståndet från skruvhålen till ytterkant?

Skickades från m.sweclockers.com

Av kribol01
Skrivet av kuttle:

Där har du fel eller kanske rätt för att du kör svart "vatten". Jag körde först rött och det syntes igenom så att det blev lite rosa aktigt.

Så ja beroende på vilken typ av färg du kör

Ok, tackar. Jag hoppades faktiskt på att det skulle synas lite, jag ska köra blå färg så om det inte syns är det lugnt och blir det lite mörkt bara är det helt ok!

Av kribol01
Skrivet av anden12:

Inget syns igenom.
Jag kör "svart" vatten och vita slangar. De är fortfarande vita.

Tackar!

Av kribol01

Hittade själv vad EN var. Ny metod för att applicera nickel på koppar - bättre mot korrosion mm. och lite dyrare givetvis.

Av kribol01
Skrivet av ChineseBoy:

1. Yup
2. Antingen förgrening eller reservoar
3. Du fyller på via reservoar, du kan ju typ använda tratt
4.
5. Utseende?

Reservoaren sitter högre än pumpen alltså borde man tömma i nivå med pumpen och inte vid reservoaren?

Av kribol01

Sista frågorna kring vattenkylning

Hej,
har nu planerat mitt första vattenkylningsprojekt under en längre tid och tycker mig ha grepp om det mesta. Jag har ett par sista frågor som mighty google inte har löst åt mig. Då vänder jag mig givetvis till forumet!

1. Om man använder reservoar, kan man ignorera avluftningen på radiatorn och därmed montera den hur som helst?
2. Är det värt att installera en förgrening för att tömma systemet? Tappar man prestanda pga. det? Tömmer man så sällan så det är skit samma?
3. Är det någon som använt Masterkleers vita UV-slangar och som kan svara på om det går att se igenom någonting alls?
4. Vad innebär Electroless? Skillnaden mellan EK-Supreme HF - Acetal+Nickel och EK-Supreme HF - Acetal+EN (Nickel)?

Systemet jag ska bygga enligt följande om någon vill veta:
P8Z68-V Gen3
Sandy Bridge 2600k alt. Ivy Bridge 3770k
2x GTX 680 ref.
Corsair Obsidian 550D

Radiatorer: EK Coolstream XTX 240 (2st)
Fläktar: Noctua NF-F12 PWM 120mm (4 st) Två push i fronten vid Rad1 och två pull i toppen vid Rad2.
Pump: Laing DDC-3.25
Top: EK-DDC X-TOP V2 Acetal
Reservoar: Phobya Balancer Black Nickel 150/250
Cpu-block: EK-Supreme HF Acetal+EN (Nickel) alt. utan EN
Gpu-block: EK-FC680 GTX Acetal+EN (Nickel) alt. utan EN (2 st)
Gpu-backplate: EK-FC680 GTX Backplate (2 st)
Gpu-link: EK-FC Link GeForce (2 st)
Gpu-bridge: EK-FC Bridge DUAL Parallell 3-slot
Anslutningar: EK-PSC Fitting 10mm - G1/4 Blck Nickel
Slang: Masterkleer 13/10mm UV WHITE
Kylmedie: EK-Ekoolant UV BLUE 1000ml (2 st)
Ström: EK-Cable Splitter 4-fan PWM

Loop:
Res -> Pump -> Rad2 (toppen) -> CPU -> Rad1 (fronten) -> GPU (parallell) -> Res osv.
Fyra fläktar på CPU_FAN 1 och Pumpen på CPU_FAN_OPT för PWM styrning på hela systemet.

Tacksam för svar!

MVH

Av kribol01
Skrivet av Vincent:

Ivy Bridge kommer endast funka till Z77 vad jag läst! Priserna kommer vara höga eftersom att alla entusiaster kommer vilja köpa det bästa direkt, vänta 2 veckor och priserna kommer gå ner typ 300kr!

Om du kollar kompatibilitetslistorna för gen3 moderkorten, iaf asus, så är de kompatibla med 22nm CPU sedan någon bios-version tillbaka. Om det bara kommer diffa 300 på någon vecka känns det lite skit samma. Men framför allt ska det bli trevligt att läsa alla tester, det lär ute bli så svårt att bestämma sig efter det!

Skrivet av Fattyd:

Välgjord tråd med bra tankar. Jag tycker att du borde vänta tills 4gb varianterna av gtx 680 har släppts med icke-stock kylare. De kommer förmodligen att lanseras med snäppet högre clocks och kommer att ha bättre potential till att just överklocka till högre nivåer! 4GB kommer även att behövas om du i framtiden bestämmer dig för att köra tex 2560x1440 upplösning då det kräver mycket vram.

Jag kommer skaffa en 24" skärm för spelandet, har provat en kompis 27" men det var alldeles fö stort för mig. Får jag för mig att köpa hem eyefinity kommer sambon kasta in handduken
Är det så stor skillnad på aftermarket PCB? Har försökt googla fram lite jämförelser på 580 ref och aftermarket men med ganska fruktlösa resultat.. Kommer 4gb versionen vara längre? 550d chassit är inte oändligt med plats när det kommer till mitt vattenkylningsprojekt..

Av kribol01

Köpråd core i7 Ivy Bridge/Sandy Bridge - 14 000 i skrivande stund

Hej,
har nu efter många års laptopgaming äntligen hittat rätt i själen och ska köpa en stationär dator - igen. Min grundtanke är att köpa en dator med Ivy Bridge CPU för att senare uppgradera större delar av systemet till kommande generationer (mer om detta senare). Vidare tänker jag bygga min första vattenkylda dator och egentligen börja överklocka för första gången också.
Jag har googlat mig gul och blå för att försöka lära mig så mycket som möjligt om vattenkylning och överklockning redan innan jag fysiskt kommer sätta igång. Jag tycker att jag har fått bra med kött på benen, men vill ändå undvika att jag ensam sitter och tänker ut saker som sedan visar sig vara fel. Därför denna tråd!

Tänkta komponenter:
Chassi - Corsair Obsidian 550D
(Pros: Miditower, ljuddämpat, går att ta bort båda 3,5" hållarna, snyggt, finns en del fästen förberett för radiatorer redan. Cons: Nytt, inte så många som byggt i det, inte optimerat för vattenkylning vilket kan leda till mycket mod vilket jag ska försöka undvika!)

Nätagg - Corsair CMPSU AX850
(Pros: Modulärt, Guld cert., Ljudvolym. Cons: Fått en del klagomål på coilwhine osv. risk för RMA-cirkus)

Moderkort - ASUS P8Z68-V PRO/GEN 3
(Pros: Prisvärt, stöd för 22 nm och PCI-E 3.0, överklockning. Cons: Läst en del som klagat på att ljudchipet genererat missljud)

CPU - Core i7 3570K eller 3770K prisberoende
(Pros: Lägre TDP än 2600k, PCI-E 3.0. Cons: Oprövad, inga tester med PCI-E 3.0 ännu vad jag vet så det är oklart om den är SÅ mycket bättre än 2600K till spel)

RAM - Corsair Vengeance 1600 Mhz 4x4 Gb Low profile
(Pros: Lågprofil så något större kompatibilitet oavsett framtida system. Cons: Inga vad jag vet.)

SSD - Intel 520 120 Gb
(Pros: Intel har fått bra omdömen sett till tillförlitlighet, har redan en 320 i min HTPC som jag är sjukt nöjd med. Cons: Sett ett test där diskens prestanda blir riktigt usel efter TRIM - dock ett test som stresstestade långt över normal användning)

HDD - WD Scorpio Blue 500gb 5400 RPM
(Pros: Inte så varm, lagom stor, 2,5", Priset

Grafikkort: EVGA GeForce GTX 680 (Pros: Låg TDP, bra överklockningsförmåga. Cons: Referensdesign - inga custom PCB med tåligare komponenter och 8+6 strömanslutningar)

Egna frågetecken:
Är det värt att vänta på icke referensdesign GTX 680? Tanken är att skaffa ett till så småningom och båda skall vattenkylas.
Sett till priset är det värt att skaffa snabbare minnen än 1600 mhz?
Någon som har sett något om prestandavinster med PCI-E 3.0 och då inte bara vad tillverkarna annonserar? Om det inte ger så mycket kan jag lika gärna hoppas på "prisras" på Sandy Bridge och få det hela billigare.

Fortsättning på Ivy Bridge:
Min uppfattning är att Intel har andats priser på Ivy Bridge som motsvarar Sandy Bridge. Det tar jag med en nypa salt och misstänker att startpriserna blir saftiga, i bästa fall blir jag positivt överraskad. Om det skulle vara så att prisbilden är likartad tänker jag mig att med ovanstående komponenter till ett vettigt "startpris" få en bra speldator att sedan uppgradera. Min första uppgradering blir överklockning med vattenkylning därefter ett till GTX 680 för SLI och sedan om kanske två generationer uppgradera Moderkort/RAM/CPU om inte det händer nåt fantastiskt redan nästa generation.
Det känns bara lite onödigt att satsa på Z77 direkt när stöd för 22nm och PCI-E redan finns till Z68. Någon som sitter inne med bättre vetande?
Jag har inga planer på att delta i SM i överklockning utan snarare att gå från glad amatör till entusiast så att säga Så om Z77 innebär att det kan klockas 2% till tycker jag inte att det är värt det.
Ni behöver inte rekommendera att jag skaffar 2500K istället då det primärt är en speldator, jag betalar hellre lite extra för en 2600K och har möjligheten att använda fler trådar vid behov.

Jag misstänker att de flesta av mina frågeställningar egentligen rätas ut när Ivy Bridge släpps och det börjar dyka upp fler tester, men det kan inte skada att diskutera innan!

Jag tänker så småningom starta en tråd i vattenkylningsdelen av forumet också, men det projektet drar igång när jag får chassit och kan börja mäta på riktigt!

Tackar på förhand för konstruktiv feedback och hoppas någon annan kan bli hjälpt också!

MVH