Inlägg

Inlägg som Hinkan har skrivit i forumet
Av Hinkan
Skrivet av Chromatic:

Jag blir själv inte klok på dessa skandalösa elnätsavgifter!
Tittar jag ut genom fönstret så ser jag ett enormt vattenkraftverk som det står Vattenfall på (Jag har vattenfall som elbolag) (bor precis vid Göta Älv) och ändå kostar det fy sjutton 400 spänn för att få hit elen!

Samma här, dessutom är 2/3 fasta avgifter för mig, de fasta avgifterna överstiger fan räkningen från min elhandel.

Av Hinkan
Skrivet av Massy:

Nej, vore förvånad om du kan påverka elpriset på egen hand också. Men det blir trots allt slutkostnaden som är det relevanta.

Skillnaden är elhandel kan vi göra ett aktivt val på, elnätet är ju bara att betala och se glad ut. Man kan dock spara in en hel del på elhandeln.

Av Hinkan
Skrivet av Massy:

Antar att detta är pris exklusive nätavgift och diverse skatt? Det vill säga, inte fullständigt och ganska irrelevant?

Kan konstatera att jag betala 1,40 inkl moms (kom ihåg att lägga på momsen som står separat i ex många brf). Det är under snittkostnaden i Sverige så att hävda att det är väldigt dåligt skulle jag säga är felaktigt.

Som jag skrev är det ELHANDEL (inklusive moms osv) på 70 öre.

Eknät är såleses inte inkluderat, den delen överstiger troligen elhandeln, och tyvärr kan jag ej påverka de avgifterna.

Av Hinkan
Skrivet av joakim99:

är det med elnätsavgiften?

70 öre är ELHANDEL (inklusive moms) som jag skrev.

Elnätavgiften är exkluderad, den ligger på något liknande. Dock är större delen av min elnätskostnad fasta avgifter, typ 2/3 är fasta där.

Av Hinkan
Skrivet av anon42512:

Elpris för under 1 kr/kWh inkl alla avgifter? Hur lyckas ni med det?

Elskling.se, ligger väl på 70 öre/kWh typ för elhandel.

Av Hinkan
Skrivet av Massy:

Portabel AC vilken fantastisk och värdelös uppfinning på samma gång! Kallt blir det.. en stund men de är stora och för oväsen. Är kluven till hur mycket glädje jag egentligen har av min. 31 grader igår med följande resultat i sovrummet.
https://i.imgur.com/FhaIhom.jpg

Det blir ju svalt men jag hinner knappt lägga mig i sängen med AC tyst och avstängd innan det är varmt igen...

Kör flera timmar så håller det bättre, allt är uppvärmt i rummet annars. En annan sak är att likt när du vädrar traditionellt att öppna garderober osv eftersom varm luft annars finns kvar i utrymmet och värmer upp.

Av Hinkan

Jag började fundera på vad som drar minst el och är mest energieffektivt, stänga av den när man inte är i rummet, eller låta den vara på?

Om man stänger av den så drar den ju såklart inget under den perioden, å andra sidan får AC:n köra på max för att kyla ner rummet igen under en längre tid, samt allt i rummet håller en högre temperatur och alstrar värme.

Har jag igång den hela tiden så drar den ju förvisso energi, men den behöver enbart starta korta perioder för att bibehålla inställd temperatur, och sakerna i rummet håller den temperaturen och bidrar inte med extra värmeenergi.

Vad är mest effektivt?

Av Hinkan

Redan vaccinerad, aldrig haft en liknande mottagning!

Av Hinkan
Skrivet av Fatmajk:

Usch vilken dum idé med pant på mobiler. Ska vi sätta pant på alla datorer, bilar och annat då också eller?

Alltså, ett tag hade vi ju skrotpremien på bilar, den kan väl ses som en sorts pant? Aldrig körts in så mycket gamla bilvrak som då för övrigt.

Av Hinkan

Nu krasha AMD helt. Lol

Av Hinkan

Kom ju fan upp out of stock hos amd, fånigt snabbt!

Av Hinkan
Skrivet av Mikazu:

3200mhz är max för det moderkortet

Då har se ändrat, kör det moderkortet med 3600-minnen.

Av Hinkan
Skrivet av Mansonite:

Jag kan verkligen INTE FÖRSTÅ folk som får restskatt. JAG som har ett otroligt aktivt sparande och EXAKT inkomst, som jag OMEDELBART investerar i nästa #GME får då ingen restskatt. Staten kräver ränta på restskatt vet du!! Oansvarigt av dig att ha restskatt! DÅLIGT

Jag får det på mina sidouppdrag som domare av anledningen att föreningarna betalar ut alla arvorden brutto, däremot ingen på min vanliga lön.

Kan i övrigt sägas domaruppdragen inte är en exakt inkomst, det beror på tillsättning (och i år, restriktioner)... Fick bara 1/4 av normalt i sidoinkomst pga pandemin.

Av Hinkan
Skrivet av kelthar:

26k får jag! Då blir man glad!

Vilket betyder du egentligen skulle haft 2000 mer i månaden övriga året. De ger tillbaka vad du betalat för mycket, lite som att du får växel i butik.

Av Hinkan
Skrivet av Nioreh83:

Ja, det finns "bättre" sätt. Alla här förstår det. Fortfarande märkligt att du har så svårt att förstå andra sidan av argumentet.

Jag förstår argumentet, jag tycker dock det har brister.

Men folks egna val, i slutändan så blir det lika för alla.

Av Hinkan
Skrivet av anon134512:

Helt otroligt att inte du kan se poängen. Även om du personligen inte fungerar så, så är det faktiskt inte så svårt att ställa sig in i tankegången hos dom som gör så.

De som gör så, har ju bevisligen inget behov av pengarna och "låser" gärna in dom hos skatteverket, om man nu kan kalla det för det.

Finns bättre sätt att spara på, behöver man inte pengarna så skaffa låsta sparkonton med vettig ränta, det är bättre rent ekonomiskt.

Av Hinkan
Skrivet av anon134512:

Jo fast alla fungerar inte så. För många är det helt enkelt ett sätt att spara utan att man "märker av" det. Jag har bett jobbet dra 300kr extra i månaden, bara för att aldrig riskera att hamna minus på skatten. Det är inte så att det hade gjort någon direkt skillnad i livet om jag hade tagit dom direkt i plånboken varje månad.

Ofta är det liksom småsummor, som man faktiskt inte har nytta av under året utan hellre tar som en klumpsumma.

Är förvisso väldigt ekonomiskt lagd och även då jag enbart hade aktivitetsersättning lyckades jag ha ett sparande, så kan vara därför jag inte ser poängen då jag sparar oavsett. Har man svårt att ha pengar utan att de åker iväg så kan det väl bli en en fördel att "låsa dem" hos skatteverket.

Av Hinkan
Skrivet av str8forthakill:

Det är folk som inte förstår sig på sparande.
En liknelse är något som vi flesta gjort som barn, haft en spargris av något slag. Kasta in lite för mycket skatt här och där, lite avdrag här och där. Och varje år får man ut det som slängts in i spargrisen som kallas skattekonto. Klart man blir glad över pengar

Jag förstår mig på sparande, men jag sparar mina pengar på konton som faktiskt ger något tillbaka, och jag har ett väldigt aktivt sparande i övrigt.

Av Hinkan
Skrivet av skog1s:

Jag fattar ditt tankesätt!! I really do.

Men att aldrig förstå folks lycka över att få pengar tillbaka på skatten.

Shit, det är djupt. Väldigt djupt.

Är ju pengar du kunde haft nytta av under året. Själv får jag alltid restskatt numer pga att alla uppdrag som idrottsdomare betalas ut brutto.

Av Hinkan
Skrivet av ehsnils:

Ser ju ut som en tillverkningsartifakt.

Det, eller om det varit minimalt med kylpasta på sockeln, det är oavsett minimalt det som de upptäckte, så du kanske kan förstå jag blev synnerligen förvånad.