Inlägg

Inlägg som Weuffelhjaern har skrivit i forumet
Av Weuffelhjaern
Skrivet av Nozomi:

Haft telenor i ett år snart nu. Kör 8888, 8844 som DNS.

Enligt deras instruktioner kan du ha en Wifi Router direkt i användarnoden, och en dator + tv + telefon inkopplad också direkt i noden.

Problemet är ju dock kvar även om jag kör helt utan router. Alltså bara en enhet.

Enligt deras bild så har de som exempel:
Nod -> Nätverkskabel -> Router med Wifi (för ex Telefon, Padda, Laptop)
Nod -> Nätverkskabel -> Vägguttag 1 -> Vägguttag 1 i vardagsrum -> Dator
Nod -> Nätverkskabel -> Vägguttag 2 -> Vägguttag 2 i vardagsrum -> Telefon eller TV osv

Går att välja fritt vilka portar som används, sa de när jag pratade med IP only iallafall i telefon.

Noden har inga specifika uttag för olika ändamål. Har 8st uttag på den.

Av vad jag hittar hos IP-Only så är det både ja, och nej. En port är till dator/router, en annan till TV(Box), en tredje till IP-Telefoni. Men att val av port skulle kvitta.

IP-Only om portarna

Dom säger att det rekommenderas att bara använda en port till varje enskild utrustning/tjänst. Tror att det möjligtvis kan ha blivit konstigt i fibermottagaren så den kanske behöver återställas? Hade nog ringt deras kundtjänst imorgon.

Av Weuffelhjaern

Så om jag förstått det rätt:

Dator kopplad direkt i väggen, patchad från uttag till Mediaconverter i skåpet.
Router med Wifi kopplad i annat uttag, sedan patchad från uttag till mediaconverter i skåpet separat?

Om det är så, så är det ju det som är problemet.

Av Weuffelhjaern

Vet inte om någon redan nämnt det. Men Elektrikerskruv funkar överallt, Alternativt Byggskruv om man behöver fästa tyngre saker.

Av Weuffelhjaern
Skrivet av aalleexx:

Jag behöver ta beslut i dagarna och tänkte här komma med ett par frågor (den ena kanske dummare än den andra). Min folder innehåller bokstavligen "antal nätverksuttag" och min mäklare blir blek när jag frågar. Here we go!

1) Om vi, hypotetiskt, antar att jag väljer 4 nätverksuttag utmed lägenheten. Är en "vanlig uppsättning" att samtliga anslutningar går till den s.k. IT-Lådan, som i sin tur går via en trådning när till husets centralenhet/backbone?

Det vill säga, när jag ansluter mig i valfritt nätverksuttag; ansluter jag då mig till lägenhetens LAN? Eller direkt ut mot nätet? (ner till husets centralenhet/backbone)

2) Idag har jag Comhem med en trådning till en router. Då lägenheten är ganska liten så har jag fått en schysst Wifi signal utmed hela. Är det några tekniska hinder att sätta en wifi/router/ap på någon av mina ev. kommande 4 nätverksuttag, eller måste den vara vid den s.k. IT-Lådan (entrén)?

3) Jag försöker förstå nyttan av dubbeluttag. Jag är helt övertygad om att ni har rätt, men bara att jag inte fattar. Kan ni dra det igen? Som om jag vore fem...

Du lär få en Mediacentral som sitter brevid den vanliga elcentralen. Det är så vi installerar i de flesta nybyggena. Då sätts mediakonvertern (Fiberboxen som ger dig internet/tv/ip-telefoni) i Mediacentralen. Därefter kan man sätta sin router var man vill. Man kan sätta den vid mediakonvertern då där är vägguttag i mediacentralen, och då kopplar man bara patchkablar (vanliga nätverkskablar) mellan din router och nätverksuttagen som går vidare runt i lägenheten. Då är det bara att koppla in TV, dator m.m direkt i nätverksuttagen ute i rummen.

Dubbeluttag är ju alltid bra då du kanske vill koppla in mer än en sak. Dator + konsol eller tv på ditt kontor/sovrum, eller TV + Konsol i vardagsrummet. Så slipper man sätt en switch eller Accesspunkt för att dom skulle få trådat istället för Wifi.

Av Weuffelhjaern
Skrivet av ch1llone:

Hej behöver göra egen / laga en del cat5 kabel här hemma och såg på youtube att det finns pass-through kontakter
https://www.aliexpress.com/w/wholesale-rj45-pass-through-conn... <- tex

så man kan dra igenom ledarna och sedan krimpa och sedan bara klippa av det som sticker ut (om man inte har rätt verktyg som gör det åt dig). Detta är så mycket enklare för mig än att få allt perfekt från första början.... Har vi nån idé om var man kan införskaffa dessa pass-through kontakter i sverige?

Vet inte vad du menar med "Passthrough-kontakt", men antar att du vill ha en helt vanlig RJ45-kontakt alternativt RJ45 modularjack att sätta i väggen att plugga in i?

Flesta byggvaruhus eller el/elektronikaffärer i sverige har det.

Edit: Och koppla alltid efter 568B. A används i stort sätt inte längre. Och definitivt inte crossover.

Av Weuffelhjaern
Skrivet av tcntad:

Beroende på vad det är för elkabel kan det vara förbjudet..

Skrivet av tcntad:

Jag har å andra sidan inte sagt att det definitivt är förbjudet rakt av, ellerhur?
Under vissa omständigheter kan det vara förbjudet

Inte?

Av Weuffelhjaern
Skrivet av tcntad:

Elsäkerhetsverkets regler kan vi skita i mao?

Om du läst något som säger att man absolut inte får göra det så länka gärna. Är inte emot att bli bevisad fel.

Av Weuffelhjaern
Skrivet av tcntad:

Beroende på vad det är för elkabel kan det vara förbjudet..

Ingenting i standarden som säger att man inte får det. Det är dock rekommenderat att man håller minst 5-10cm avstånd från kraftkablar-datakablar om det ska dras längre än 5m. Men det är bara en rekommendation och det gäller mest professionellt/hos företag/större anläggningar, hos svensson gör det inte direkt skillnad.

Av Weuffelhjaern
Skrivet av ztenlund:

Det är nog du som har svårt att förstå...

Man måste inte CE-märka något om man bygger om/tillverkar något för eget privat bruk. Det är först om man säljer den som det är aktuellt.

https://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/dina-elproduk...

Att göra fel går alltid, även när man gör annat som är tillåtet att göra om man har nödvändig kunskap, men det är inget unikt för lampor. Vet man inte vad man håller på med så ska man låta bli, men det du påstår stämmer alltså inte. Är det sådant man är beredd att lägga pengar på, t ex kristallkronor, så kan man lämna in dem och få jobbet gjort mot betalning. Och tänk, de jordar dem då.

https://www.kristallkronor.com/reparation/

" Vi kan det mesta inom området. Byte av ljusimitationer, omdragning av gamla ledningar, ändring från levande ljus till ljusimitationer – eller tvärtom – eller elmontering i en krona som helt saknat elljus är en del av det vi kan hjälpa till med. Allt görs idag enligt gängse regler dvs. skyddsjordat och med godkända lamphållare, anslutningskontakter och ledningar."

Och dom är certifierade att göra det för dom har kunskapen om att göra saker säkert med hjälp av samarbetspartners. Det har inte Svensson hemma på Svenssongatan 7B. Vilket går tillbaka till att man inte ska göra det själv, som sagt tidigare.

Av Weuffelhjaern
Skrivet av Iskra:

Återigen säger du "skall", men kan du hänvisa till någon regel?

Man får bygga sin egen armatur från grunden om man vill. Men det gäller förstås att man vet vad man gör.

Läs gärna vad elsäkerhetsverket har att säga om saken: Tillverka lampor för eget bruk

Om du ändrar skyddsklass måste du få den CE-Märkt då det klassas som att skapa en ny produkt. DU måste intyga att den inte kan bli strömförande och orsaka skada. Alltså, JORDA INTE GAMLA OJORDADE ARMATURER. Gör du fel och den blir strömförande så är det direkt livsfarligt.

Vad är svårt att förstå?

Av Weuffelhjaern
Skrivet av Pamudas:

Hade DCL i tidigare lägenhet och det var absolut inga problem varesig med passform eller hur de klickar fast.

Men har man bestämt sig för att det är skit så äre väl så 🤷🏼‍♂️

DCL hanar är mindre roligt att koppla ihopa, mest för att dom är så små och pilliga. Annars är där inget fel på dom nya uttagen.

Av Weuffelhjaern
Skrivet av Pender:

Tack för återkoppling!

Yes, bild 2 visar alltså kontakten i taket. Den "hänger ut" några centimeter. Vet inte om den är jordad. (Vi är relativt nyinflyttade i denna brf och vet inte vad som gjorts tidigare i lägenheten.(

- Det verkar vara lite osäkert om kontakten i taket jordad - jag borde kanske ta reda på om det är jord i taket?
- Byta hela kabeln och sätta jordi stålfästet.. det låter som ngt för en elektriker? Eller det kanske är enklare än jag tror. Som sagt, jag är osäker på el.

Först: JORDA ALDRIG NÅGOT SOM INTE ÄR DESIGNAT FÖR ATT VARA JORDAT. DET ÄR LIVSFARLIGT.

Andra: Om du kan, byt båda kontakterna, köp två nya från Kjell, en jordad Hona att sätta i taket, en ojordad Hane att sätta i lampan. Häng sedan upp och koppla in.

Ja, är elektriker om någon undrar.

Av Weuffelhjaern
Skrivet av orp:

Det är redan gjort.

Då har jag helt missat det för det kommer jag inte ihåg.

Av Weuffelhjaern
Skrivet av UndaC:

Jag har ögnat ett par olika distar som jag tänker mig blir nästa test för oss.

Jag har själv vettat en lista här, tycker ni att något alternativ verkligen saknas så skriv gärna det som kommentar men rösta gärna ändå på det alternativ ni tycker är bäst av de jag valt ut också. Därav har jag medvetet valt att inte ha med en "Annat"-knapp.

Tycker Pop!_OS borde testas, Baserat på Ubuntu fast med valet av förinstallerade drivare till nvidia m.m.

Av Weuffelhjaern

Om det inte är en för stor flisa så är knivbrev ett alternativ, dom fixade våra Global som hade fått ett antal jack över eggen. Och varför inte en Global kockkniv? Väldigt hög kvalitet, och är japanska.

Av Weuffelhjaern

Elektriker.

Av Weuffelhjaern

Skulle personligen ta kontakt med hyresgästföreningen. Är svårt att lägga någon sorts formulering då vi inte vet kraven eller hur hyresvärden agerar.

Av Weuffelhjaern

Föreslår att man tar kontakt med sin bank för att få hjälp och rådgivning då det gäller så högt belopp. No offence, men hade inte litat på något forum med anonyma personer med finansiell rådgivning i de summorna.

Av Weuffelhjaern

Håller med föregående. Leta efter en processor med kompetent grafik istället, och lägg till grafikkort vid senare tillfälle om så behövs.

Av Weuffelhjaern

ifixit har allt man kan tänka sig behöva för elektronik. Bra kvalitet på grejorna också. Och leverans/frakt har aldrig krånglat.