Inlägg

Inlägg som Holmgren3n har skrivit i forumet
Av Holmgren3n
Skrivet av MP-Jan:

Varför man skulle välja en iD4 framför en MY, om man gillar båda, är lite svårt att begripa. Den ena har bara precis mognat till en hyfsad elbil och den andra är världens mest säljande bil och elbil. Man sticker ju inte direkt ut i en Tesla MY men det kan man knappast påstå att man gör i en iD4a heller.
Jättebra att du provkör fler bilar men jag gissar att det inte blir en fabriksny iD4a?

Skrivet av Wishie:

Jag vet inte heller varför man skulle välja en ID.4 framför en Tesla Model Y, jag har ju inte valt något. Jag tror dock att jag kommer att gilla Teslan mer, men det återstår att se.

Oavsett vad för bil vi väljer i slutändan så känns det bra att prova minst två bilar och därefter välja baserat på det, så att man åtminstone har någon referenspunkt att jämföra med.

Om man skippar kostnadsskillnaden på bilarna så hade jag valt den nya ID4:an över nuvarande Model Y. Precis det jag gjorde när jag valde tjänstebil, nu valde jag visserligen ID7 för bättre räckvidd men det var bara av ren slump att den hamna på en kampanj precis när jag skulle beställa, hade bestämt mig för en ny ID4 GTX (kör en sådan idag).

Det enda positiva jag ser med Model Y är navigationen och dess inbyggda ruttplanering.
Annars ser jag inget den slår ID4:an på.

Acceleration är helt obetydligt för min del då köra fort rakt fram är av noll intresse och ingen av bilarna är ”roliga” att köra på små landsvägar då dom är SUV modeller och inte alls byggda för det.

ID bilen har enligt mig bättre/skönare säten, tystare kupé, högre byggkvalité och sensorer för regn, parkering och ”autopilot” som funkar felfritt samt Apple CarPlay, heads up display.

Jag har inget för stora skärmar i bilen, tittar aldrig på dom ändå typ utan tuffar mest på med autopiloten påslagen på större vägar och har samtal/pod igång via CarPlay.
Vid långresor med laddstopp kollar jag oftast ABRP snabbt innan, ser vart den rekommenderar laddstopp, sen kör jag Google Maps och tar en laddare i närheten när batteriet börjar sina bara.

Nu får man ju förvärmning av batterierna i dom nya ID bilarna så dom lär ladda 10-80% snabbare än Model Y till och med.

När Model Y uppdateras till ”highland” kanske vågskålen tippar över igen, vem vet.

Hade jag köpt bilen privat för egna pengar med/utan lån så hade jag nog valt en helt Standard Model Y dock, då det är mycket bil för pengarna utan tvekan!

Av Holmgren3n
Skrivet av Felixark:

Oj kortare leveranstid en vad jag trodde det skulle ta minst 6 månader att få sin bil.

Förresten har du någon aning om vad vinterdäcken till ID.7 kostar går ju inte att se på deras hemsida ?

Skrivet av MacAllan:

Brukar ligga mellan 20 och 30 tusen beroende på typ och storlek av fälgar.

Tror jag såg ett pris på 26000kr eller 28000kr men valde bort då mina till ID4 borde funka, kanske att det är för hög profil på däcken, men fälgen passar till 100% så då blir det nya sulor på bara i så fall.

Av Holmgren3n
Skrivet av Felixark:

När beställda du ? var vinterdäck inkluderat i priset du skriv ?

13 februari, nej inga vinterdäck. Har en ID4 idag så kommer ta med vintersulorna från nuvarande bil.

Av Holmgren3n
Skrivet av Felixark:

Har du beställt en ID.7 ? isåfall hur mycket blev det faktiska priset med rabatt ?

Japp en totalt fullutrustad ID7 med den nya ”aquamarine” blåa färgen. Blev 683 244kr inkl moms.

Hoppas på leverans i Maj nån gång om allt går som det skall.

Av Holmgren3n
Skrivet av alpha:

Om jag minns rätt så räknar Tesla inte med elen som går åt vid uppvärmning innan man kör iväg - därav lite lägre siffror. ID4 kanske gör annorlunda här?

Andelen mil som jag kör på 110/120-vägar är relativt liten, vilket också bidrar till den låga förbrukningen.

ID4 Räknar med förvärmning så på vintern är många resor över 300 i förbrukning.

Skrivet av ztenlund:

Det är klart att det beror på hur man kör också, men även om man teoretiskt tog drivlinan från ID.4 och stoppade i Model Y så skulle förbrukningen rimligen sjunka jämfört med ID.4. Model Y har bättre cd-värde och jag misstänker starkt att frontarean är mindre också. Lägger man ihop dessa två, vilket ju är vad man behöver göra för att få den verkliga effekten av luftmotståndet så är det inte konstigt att Model Y blir mer effektiv, även om man skulle ha exakt samma effektivitet i själva drivlinan.

Så är det helt klart. Annars är MEB/MEB+ relativt effektiva plattformar i sig.

Jag körde nyss Vemdalen - Göteborg, varav halva sträckan var snöstorm och oplogade vägar.

Totalt så blev resan 752km, snitthastighet på 73km/h och 19.8kWh/100km i snittförbrukning.

Av Holmgren3n
Skrivet av Henrico:

162 låter fantastiskt bra måste jag säga, min förbrukning nollställdes vid sista mjukvaruppgraderingen men skulle gissa på att det ligger runt 230 på ID4 GTX:en vilket inte är jätteimponerande...

Min ID4 GTX är typ 220, kör 3500 mil om året nästan uteslutande på motorväg.

Tror det beror mycket på snitthastighet också inte bara bil, även om Model Y helt klart är snålare än ID4 i förbrukning.

Skall bli intressant att se hur min nya ID7 kommer bete sig i jämförelse då det är en mycket mer slimmad profil som borde ge mindre förbrukning.

Skall även bli intressant att se ID7 Touring vs vanlig i snittförbrukning efter ett år. Framförallt ser jag fram emot att slippa SUV stuket.

Av Holmgren3n
Skrivet av Fredrik Vikström:

Kan ev. vara felmärkning då modellbeteckningen är 43UL3J-M vilket tyder på att det är en 43” modell. Annars onekligen väldigt bra pris.

Av Holmgren3n
Skrivet av JoOngle:

En annan grej nu när jag har en med-mx30 ägare på forumet, har ni problem med att fönstren kan "skaka" lite så det knittrar i dörren/fönstret när vägen inte är helt bra? Jag upptäcker att det är en irriterande ljud från fönstret (vibrationer) vid vissa vägar?

Nej inga missljud öht. Är väldigt nöjd med bilen överlag som en andrabil

Kommer ha kvar den så länge det bara går, ekonomiskt väldigt bra bil för oss. Enda som får mig att byta bort den är om vi får två barn, blir lite väl bökigt med två barnstolar i en så liten bil, förutom det så är vi supernöjda med köpet.

Har ägt den sedan lansering, köpte deras ”1st edition” eller vad det kallades när man förbeställde den innan lansering.

Av Holmgren3n
Skrivet av JoOngle:

Har haft samma problem med min Mazda MX30.

Imma bildas så snabbt det blir för kallt ute, t.ex. -12c eller neråt, kring -6c etc. och uppåt har det aldrig varit nåt problem.
Tur så har vi sällan så kallt i Sverige, men jag var tvungen att ha klimat anläggningen på Auto hela tiden för att stoppa dimman.
Och det blev aldrig riktig värmt i bilen, strax när det blir -6c etc. ute, så är det 20c+ inne i bilen utan problem.

Kan vara för att våra bilar använder värmepump? Och värmepump är inte speciellt effektiva i iskyla.

Vi kör Auto på våran hela tiden, trodde först det hade med ECO läget på klimatanläggningen att göra, så stängde av det och körde ”bara” auto. Samma sak ändå… får köra full blås på vindrutan för att få bort det, sen auto, sen full blås igen osv för att hålla det borta. Men som du säger är det oftast vid kallt väder, typ -5 och kallare.

Varmt tycker jag dock det blir i bilen oavsett. Hela sommarhalvåret kör vi 19 grader på klimatanläggningen och ECO aktiverat.

Av Holmgren3n
Skrivet av K-D][Aramis:

Oj det är en lång jäkla historia. Men främst problem med fukt/imma i bilen. Måste konstant köra fullt blås på vindrutan fram och tillbaka för imman kommer hela tiden. I vintras när det var som kallast hjälpte inte heller det utan det blev isbildning på insidan rutan så man fick skrapa samtidigt som man körde.

I helgen så slutade Klimatiseringen funka helt och hållet. Fick stanna för jag såg inget. Efter 3 resetter av infotainment och 4 omstarter av bilen kom den igång.

Bilhandlaren hittar inget fel, pekar på ev fukt i mattorna, men de gånger det var som värst har det varit 0 fukt i dom. Då jag medvetet hade kört AC i bilen under 12h den laddades och sedan vädrade ut den.

Det här var en resa på 10km https://files.fm/u/ydxnwwpfvn

Har exakt samma problem i vår Mazda MX30, trodde det var nått skit med den bilen bara. Men då finns det alltså fler bilar som har exakt samma problem…

Jag har inte ens orkat säga till Mazda om det, trodde bara att ”så här är väl denna bilen”, men kanske är något fel då. Får säga till på nästa service kanske.

Av Holmgren3n
Skrivet av Alastor Moody:

Ville bara tacka för bygget. Han blev skitnöjd. Presterade ju långt över mina förväntningar också, COD/Warzone som han spelar mest ligger på 160FPS i genomsnitt, så klart godkänt. Några multiplayer maps är stabilt över 180 FPS.

Detta på en 1440p skärm.

Av Holmgren3n
Skrivet av Xyborg:

Kul! Jag provsatt en ID7 förra helgen, provkörningsbilen var utlånad. Man satt i alla fall otroligt bra, och design och materialval var verkligen bland VWs bättre. Det enda som grämer mig är att jag nog kommer sakna 4WD ganska mycket under de snöiga vintrarna här i Gävle-bukten. Annars känns den som en fullpott på pappret åtminstone.

Har aldrig haft 4WD innan GTX bilen jag har nu och märker ingen skillnad egentligen. Föredrar nog faktiskt bakhjulsdriften, så vet man åtminstone vad som händer om/när det släpper och vad som händer när man trycker på gasen.
Men bor också strax söder om Göteborg, så inte mycket till vinter och vinterväglag här. Så räckvidd > fyrhjulsdrift för min del.

Tycker också att det var trevliga material i bilen och körpositionen var väldigt bra samt sätena var grymt sköna och den nya massage funktionen var rätt skön den med, oklart hur mycket man kommer använda den dock.

Så skall bli kul att testa, den är lite tystare vid färd också kontra GTX som jag upplever det, samt att jag valde den utan panoramataket för att få ner ljudnivån i kupén ytterligare. Annars är den fullutrustad.

Av Holmgren3n

Blev beställning på en ID7 idag. Byter från nuvarande ID4 GTX.
Skall bli skönt med bättre räckvidd och framförallt förvärmning av batteriet så framtida turer på vintern går lite smidigare/snabbare vid laddstoppen.
Även skönt med lite mer utrymme i baksätet så jag kan ha barnstol bakom förar/passagerarsätet utan att kompromissa med positionen på framsätet.

Tydligen skall ju även den inbyggda navigationen blivit bättre då den förvärmer batteriet och man kan lite mer styra vilka laddare den skall prioritera, skönt nu när många är så fruktansvärt dyra, försöker hålla mig till Tesla, OKQ8 och Cirkle K.

Leverans verkar bli i slutet på Maj som det ser ut nu, så hoppas det håller eller att den kanske till och med kommer tidigare.

Av Holmgren3n

Ny speldator till 13 åring

Hej,

Har en kusin på 13 år som haft sin nuvarande burk sen han var 8 år så börjar bli dags att köpa nytt.

Alla delar får gärna vara nya pga garantier etc, bygget kommer användas till PUBG, Apex, Minecraft och lite racingspel i dagsläget.

Han kommer få ärva min gamla Acer skärm som är 27” 1440p 165Hz.

Jag själv la ner spelandet för ca 4 år sedan så har dålig koll på vad man bör köpa idag. Budgeten är någorlunda ansträngd så letar efter ett så mycket budget bygge det går men som skall klara av dagens spel i 1440p.

Någon som kan hjälpa oss hitta rätt inför ett bygge?
(Han har idag en ny Samsung M2 2TB disk i datorn så det behövs inte)

Tacksam för all hjälp man kan få!

Av Holmgren3n
Skrivet av General Nord:

Tesla Model Y är intressant, men borde du i så fall inte vänta på Juniper facelift (kommer förhoppningsvis senare under 2024)?

Vet ju tyvärr inte när dom levereras eller vad det är för pris på dom. Nu vet vi priset och 1.99% ränta på det.

Är för företaget, en leasingbil.

Skrivet av Holic:

Kör Y idag, och med priset dom sänkte så är ja nästan sur att ja inte tog en performance. Fick leverans i nov.

Kollegan kör också y, och han lämna på service i måndags och fick sin bil samma eftermiddag. Strejkvakterna utanför verkstaden hejade och log mot oss och arbetet på verkstaden verkade glida på som vanligt? Så ja märker inget direkt av att det är strejk?

Men ren bil för pengarna så tycker jag det är svårt att inte tycka att en Y RWD är enormt prisvärd. Lastar skitbra, väldigt bra utrustning och fin räckvidd. Laddar dessutom väldigt bra! Prestandan räcker gott, kör min YLR i chill som ja förmodar är ungefär vad en YRWD blir, samt båda blir bakhjulsdrivna då. Med det snökaoset som varit även här i gbg så har den gått som en stridsvagn i snömodd o isbackar o allt möjligt. Supernöjd.

Trevligt att höra, frågan är hur det är med leveranser i och med regplåtar osv bara.
Skulle jag köpt den privat hade jag köpt RWD den är ju sjukt prisvärd nu!

Men på leasing mellan LR och Performance så skiljer nästan ingenting, därav känns valet på performance värt det, kanske även för andrahandsvärde, lär köra den i chillmode för det mesta ändå. Är en familjeslädje och ingen lekbil.

Av Holmgren3n
Skrivet av Xyborg:

Ang. priset så börjar ju en arteon på nästan 600tkr - så det är inte vansinnigt dyrt med 650tkr för ID.7 i jämförelse, skulle jag säga.

En positiv grej är att 2024 års ID4 och ID5 också får det nya infotainment-systemt (fast med lite mindre skärm), så det verkar lovande. Från att ha varit ett stort jäkla "nej tack" så kan jag faktiskt överväga en ID4 GTX som nästa bil.

Står i valet nu mellan detta också typ.

Har en ID4 GTX idag, men är lite halvnöjd med infotainment och framförallt avsaknaden av förvärmning.

Står och väljer nu mellan en ny ID4 GTX, ID7 eller Model Y Performance.
Med tanke på att Model Y ändå är relativt mycket billigare än fullutrustade ID4/7 så faller nog valet på den, dock lite orolig för hur det är med leveranser, service och support för Tesla just nu. Vill gärna inte sälja nuvarande bil och sen inte kunna få en ny ev. Tesla levererad.

Av Holmgren3n
Skrivet av SwedZi:

Tycker det är sjukt. Är noll grader där jag är. Igår laddade jag upp till 86% körde sen 4,5 mil och ställde bilen över natten. Ny är en på 65%. Känns inte speciellt ekonomiskt med elbil om man ska tappa 20% på att köra knappt 5 mil...ska jag då tappa 40% när det är -15 grader ute?

Vilken bil är ju relevant. Har du en bil som går 20-30 mil på full laddning är ju det fullt rimligt att bli av med 20% kapacitet på 5 mil.

Speciellt om du förvärmde batteri/kupé då det drar väldigt mycket om batteriet är runt 0 grader.

Ser man till min ID4 GTX så kommer jag 35-40 mil på motorväg under sommaren, på vintern 20-25 mil om det är några minusgrader och batteriet inte är i rätt temperatur vid avfärd.

Av Holmgren3n
Skrivet av Felixark:

Teslas laddare runt 3-5kr/kWh på dom flesta andra får du räkna med 8-10kr/kWh.

Cirkle K och OKQ8 kör 5.5kr/kWh.
Jag brukar hålla mig till Tesla, Cirkle K och OKQ8 vid långresor bara för att det är enkelt.

Men finns en hel del andra operatörer som tar 5-6kr om man kikar på Chargefinder t.ex.

Av Holmgren3n

Annonsen är avslutad

Av Holmgren3n

Uppgradera RAM på iMac 2017

Hej,

har en fundering på att sätta in 32GB ram i iMac av denna modell: iMac 27" 2017
Hittade billiga 8GB stickor av modell CT8G4SFS824A.

Av vad jag kan läsa mig till så skall det funka med 4 x 8GB av dessa. Men någon som kan bekräfta det innan man trycker på beställ?