Inlägg

Inlägg som lunaspice har skrivit i forumet
Av lunaspice

"Mest pengar" är ju svårt att värdera då produkterna skiljer sig otroligt mkt i pris. Min gamingstol kostade över 5k men min mus ca 1700:-. Båda två är "highend"-produkter.

Av lunaspice

Hade en kollega som körde fläskfärs, ketchup och lökpulver. Det kan omöjligen ha blivit något bra av det.

Jag kör nötfärs, krossade tomater, kalvfond/oxfond, paprikapulver, ev vatten, vitlök, gul lök. Sen får det puttra en bra stund. I med grädde & färsk basilika.

Ibland gör jag en nordisk variant. Då kör jag istället svampfond samt timjan istället.

Av lunaspice

Kan jag återställa permanent borttagna videos (Android)?

Jag har inga jättehöga förhoppningar att det finns en lösning men jag frågar ändå.

Jag har en Samsung A52 som jag där jag plockat bort videoklipp vilket jag nu ångrar bittert. Dessvärre har jag också raderat dem från papperskorgen. Hade Google Foto säkerhetskopierat men det hjälper såklart inte när papperskorgen också är rensad. Ingen säkerhetskopiering till varken Samsung Cloud eller OneDrive. Sedan tidigare vet jag att det är svårt att återskapa och jag har använt flertalet recovery-appar men går bet tyvärr.

Det är dessutom en företagstelefon och vilket gör att jag inte kan/får roota den. Finns det några andra sätt än recoveryprogram? Tacksam för tips!

Av lunaspice

Tack för den här tråden TS! Jag är i en liknande situation. Utbildad sjuksköterska med många år i arbetslivet. Jobbar nu med digital verksamhetsutveckling på statlig myndighet men har ingen formell utbildning. Den här tråden gav mig många bra tips. Önskar dig lycka till och hppas du hittar något du verkligen vill jobba med!

Av lunaspice

Kreativa program för en 10-åring

Jag försöker hitta andra sätt för min 10-åriga son att använda datorn, annat än att spela och kolla Youtube vill säga. Det finns misstankar om ADHD hos honom och jag behöver hitta stimuli för honom men som inte pumpar dopaminbelöning.

Vilka kreativa program finns att rek? Pussel, kluriga program, memory, rit/skapande-program etc? Enklare programmering? Tacksam för alla möjliga tips och ideér som finns!

Av lunaspice
Skrivet av Rouge of Darkness:

om du tänker på utseende skulle du nog börja med att måla klart väggen och faktiskt såga 45 regeln vid väggen rakt i änden.

men tror inte att sätta ett hyvlat 100 bräda mellan benen på varje sida att fästa skenor i skulle se illa ut.

iaf inte värre än ändträt på den snedsågade 45 regeln sålänge du sågar rakt med fogsvansen på brädorna.

Väggarna ska rivas så det är ingen större mening att iordningställa varken stödreglar eller måla vägg. Skrivbordsskivan kommer dock vara den samma även när väggarna är iordning och därför planerar jag för hur det kan lösas med MIDI-keyboardet.

Om jag inte hittar fästen att fästa på skivans undersida så får jag nog testa att sätta dit planhyvlat virke.

Av lunaspice
Skrivet av Eazy:

Lådskenor kan du hitta på Bauhaus. Sedan är det bara att sätta mdf-skivor under skrivbordet som du montera skenorna på.
Jag har byggt mitt skrivbord själv och det har en liknade lösning:
http://www.bronsaldersvagen.se/Eazy/desk.jpg

Edit:
Finns även lådskenor på Ikea... verkar billiga där för de lite bättre skenorna.

Jag behöver lådskenor som går att montera under skrivbordet ( tex https://www.hornbach.se/p/tangentbordshylla-hettich-utdragbar... ) då jag saknar sidor att montera lådskenor/expansionsbeslag på. I värsta fall får jag montera ett par reglar och sedan sätta skenorna på dessa men då landar det hela i en utseendefråga.

Av lunaspice

Hylla under skrivbordsskiva för keyboard

Jag har idag en furuskiva som skrivbord, ca 65 cm högt. Jag har tangenbord, mus etc där. Väggmonterad monitor. Dock har jag också ett stort MIDI-keyboard som jag använder när jag gör musik men jag upplever att detta i dagsläget inte är den mest ergonomiska placeringen. Jag skulle därför vilja testa att bygga en egen utdragsbar keyboardhylla för MIDI-keyboardet. Har letat efter skenor och dylikt men bara hittat på Amazon (där jag av olika anledningar ogärna beställer ifrån). Har ni andra tips/lösningar på denna setup?

Tack!

Av lunaspice
Skrivet av KroesusSork:

Tog reda på vad det bästa var när jobbet betalade för ~15-16 år sedan, vilket var Filco. Kört Filco Majestouch, Filco Majestouch-2 och Filco Majestouch Ninja sedan dess både hemma och på jobbet. Har testat Ducky och allt vad de heter men det är liksom inte samma kvalitet eller ens i närheten av. Det är ju mest för typists men funkar hur bra som helst i gejming.. Duger till att hålla mig i masters i Overwatch2 ivf!

Ah, det är därför jag cirkulerar runt silver-gold. Har fel tangentbord!

Av lunaspice

Definitivt! Tack! Men mitt malwareprogram hittar inte malwaret. Finns det andra metoder att avlägsna?

Av lunaspice

CPU på 50% i idle

Jag har en i5 11600KF med en Asus 240 mm AiO-kylare. Sedan några dagar tillbaka har jag märkt att CPUn ligger onödigt högt i temperatur och märkte att den arbetar på 50% i idle. När jag öppnar aktivitetshanteraren sjunker load till 3-4% och så fort jag stänger den går load upp till ~50% igen. Hur kan jag lista ut vad det är som skapar CPU-load och hur åtgärdar jag det hela?

Jag har testat att successivt stänga ner alla program men ingen skillnad. Dessutom kan jag för lite för att se om det är några bakgrundsprocesser som tar CPU när aktivitetshanteraren är stängd.

Tack!

Av lunaspice

Hoppas verkligen inte han blåser i kassetten!

Av lunaspice
Skrivet av nu1mlock:

Hur listar du alla enheter? Du behöver manuellt kolla upp IP-adressen på varje dator, eller hitta datorerna och dess IP-adresser i gränssnittet för din router.

Edit: Såg nu att du blev rekommenderad appen Fing. Var det den du använde?

Om det är datorerna du har pingat och du får svar, då är det konfiguration av brandvägg som eventuellt kan vara fel.

Fildelning i Windows har jag för mig kräver ett användarnamn och lösenord numera. När jag har delat ut mappar till t.ex. Kodi så har jag varit tvungen att skapa en användare (i mitt fall döpte jag den till Kodi) och tillåta användaren åtkomst. Det har inte varit tillräckligt att bara dela ut mappen som det har varit tidigare.

Listar dem via routern, alltså undersöker vilka enheter som är kopplade till routerns nätverk. Kan vara så att jag behöver användarnamn, ska kika!

Av lunaspice

När jag listar alla enheter som är uppkopplade på nätverket så får jag svar från samtliga datorer när jag pingar. Då borde felet ligger hos min dator? Brandväggen som är felkonfiggad kanske?

Av lunaspice
Skrivet av Mullvaden83:

Kan du pinga datorerna mellan varann?

Om du kan det. Då vet du att det är nåt galet med fildelningen iaf. O inte nätverket.

När jag kör ipconfig /all på WiFi-datorerna får jag upp alla på WiFi men ser inte min stationära som direkt till ISP-routern. Samma sak åt andra hållet. Ipconfig /all på min stationära listar inget annat än min egen dator.

Av lunaspice
Skrivet av Mullvaden83:

En enhet som sitter på wifi till en av mesh enheterna. Vad säger den om default gateway? och vilken sida kommer du in på då?
Om du kommer in på ISP routern så är allt på samma nätverk.

Samma gateway som min stationära. Udda att fildelningen inte fungerar inom nätverket då.

Då handlar det om att lösa det interna och inte krångla till det ytterligare. Vet dock inte vad som är tokigt. Fildelning är aktiverad på samtliga enheter och jag har delat mappen från min dator enligt instruktioner.

Av lunaspice
Skrivet av nu1mlock:

Då kan du behålla routern från din ISP och konfigurera om ditt mesh-system till accesspunkter istället så blir det inga problem med dubbel NAT eller olika nätverk. Som andra har skrivit kan du ansluta en switch till en mesh-nod så att du får ytterligare portar och kan använda kabel till enheterna som går.

I övrigt låter det inte som att det finns något som helst behov av WiFi 6 med så få enheter. Varken någon klient eller Plexserver lär vara begränsad av ditt nuvarande WiFi.

Här har du t.ex. en utmärkt 5-portarsswitch för 189kr: https://www.amazon.se/dp/B017JKGBYM/

Här är en annan beroende på vilken färg och vilken sida du vill ha lamporna på: https://www.amazon.se/dp/B07RPVQY62/

Tack!

När jag loggar in på routerIP (gateway IP enligt ip-config) så landar jag direkt hos min ISP-router. Antar att meshrouter och satellit redan är satta till AP då (kanske gjorde det för 3 år sen när jag installerade). Netgear hänvisar nämligen hela tiden till appen när jag försöker logga in på orbilogin.com och via appen kan jag inte konfigurera routen alls utöver väldigt basala funktioner. Men om meshrouter redan nu agerar som AP borde vi inte ligga på samma nätverk?

Jag ber om ursäkt för alla dumma frågor. Detta är inte vardagsmat för mig

Av lunaspice

Tack!

Ett annat problem är att jag har bara en router och en satellit. Svärfar är elektriker och hjälpte att sätta nätverksuttagen. För att förtydliga det hela: Uttagen sitter på vån 1 och 2.
Dessa är kopplade till varsin port på ISP-routern. 3e porten löper till min stationära. Uttaget på vån 1 går till meshroutern. Uttaget på vån 2 går till satelliten.

Jag har insett att detta inte alls är en optimal lösning och att plocka bort ISP-routern och istället köra meshroutern där + switch skapar ett annat problem. När jag mäter signalstyrka och hastighet i källaren där ISP-routern är nu (meshroutern en våning upp) får jag väldigt svaga signaler och dåliga hastigheter. Detta innebär att om jag byter ut ISP-routern kommer jag behöva sätta meshroutern i källaren (eftersom alla kablarna urspringer därifrån) vilket ger dåliga signaler på vån 1 eftersom det inte finns någon accesspunkt där.

Av lunaspice
Skrivet av nu1mlock:

Läge att uppgradera till WiFi 6? Menar du att bandbredden på ditt nuvarande WiFi 5 inte räcker till för enheterna som kör trådlöst? I sådana fall är det nog bättre att ordna kabel till dessa enheter. Mobiltelefoner och liknande har i princip ingen användning för WiFi 6 i praktiken utöver i enstaka undantagsfall.

Ta bort routern som ni har fått från er ISP och anslut alla kablar till ditt mesh-system så är ditt problem med olika nätverk löst.

3 stationära datorer, 2 bärbara, TV. hemmabio, nVidia Shield samt diverse mobila enheter. Alla på WiFi. Använder dessutom min stationära som Plexserver. Det kärvar ibland dessvärre. Jag vill också dra kablar till samtliga stationära samt till laptopshubbar men det är inte bara jag som har tycke här hemma. Sambon är mer estetiskt lagd och trots att vi kan dra kablar relativt osynligt samt använda gamla ventilationskanaler i väggarna går inte den idéen hem.

Nuvarande Meshrouter har lite snålt med ethernetuttag. Funkar det att sätta en TCP/IP-split efter routern eller strular det till det då?

Av lunaspice

Tack för era tips! Inser nu också efter lite undersökning att det kanske ändå är läge att uppgradera till WiFi 6 så passar på att göra om nätverket i samband med det.