Inlägg

Inlägg som Alucius har skrivit i forumet
Av Alucius

För egen del så har jag gillat Webhallen länge. Jag brukade alltid göra mina fysiska spelköp på Webhallen. Men sedan för några år sedan så började utbudet ganska drastiskt minska och det blev till och med sämre än på Elgiganten eller MediaMarkt. Man tog bara in blockbusters.

Så jag bytte till Spel & Sånt och har inte behövt titta tillbaka efter det. Superbt utbud, kunnig personal och superbemötande. Inte alltid på kronan billigast på allt men jag stödjer gärna en av de sista fysiska spelbutikerna, även online.

Datorkomponenter har jag handlat i en lokal butik när det varit möjligt annars har det blivit prisjakt som fått styra. Där har Inet ofta hamnat bra till.

Av Alucius

Har ett 1660Ti och ett 980Ti i mina burkar. Trivs ganska gott med "helt galet" tills det finns anledning att uppgradera. 980Ti fungerar fortfarande fint i spel.

Av Alucius

Båda mina burkar på skrivbordet har 32GB DDR4 och intelplatformar (i9-9900K samt i5-9600K).

i9 burken används till primär spelburk/jobb burk (kodning) och i5 burken används som surf/film dator vid sidan av. i5 burken har även ett sämre grafikkort i Turing generationen av modell 1660Ti (Asus ROG STRIX) så jag kan dualboxa på den i vissa spel om behov finns. (Tex Eve-online).

Av Alucius

USA har skjutit upp Huawei embargot i 90 dagar. Så det kommer förhandlas med kineserna fram till i augusti.

Av Alucius

Jag köper konsoler efter vilka spel jag vill spela, inte spel efter vilka konsoler jag har. Så har hänt att jag köpt konsoler för ett enda exklusivt spel ibland i en generation.

PS4: Bluerayspelare i Vardagsrummet idag.
PS4Pro: Har flest konsolspel till denna.
2st PSVita: Min favorit i handhållna spelmaskiner. Har en extra i reserv. Båda av Oled varianterna.
2st 3DSXL: Gillar utbudet av spel till 3DS. Klar tvåa efter Vitan när det gäller tid den får av mig när det gäller handhållna.
WiiU: Köpte den för två spel i princip. Xenoblade X samt för att kunna låta min Wii pensioneras i vardagsrummet åt sambon då den är bakåtkompatibel. Exempel på Wii spel som spelats på WiiU flera gånger om är Pandoras Tower, Xenoblade Chronicles och det fantastiska The last story.
Switch: Används mest i dockat läge. Mycket imponerad av denna maskin och ser mig använda den mer framöver då Nintendo har många intressanta exklusiva titlar samt snart pensionerar 3DS till förmån för Switch. Xenoblade 2, Fire Emblem three houses, Octopath traveler med flera.

Har även konsoler från de äldre generationerna inkopplade så som gamecube, Wii, PS2, PS3, 360 osv. Vissa av dem i dubbla utgåvor så jag har en reserv liggande. Vad jag inte har haft behov av att köpa med min "välj plattform för spelen inte spelet för plattformen" policy är Xbox one i någon version. Jag har även en bra gaming PC och Xbone erbjuder inget som inte görs bättre på min PC.

Av Alucius

@Xyborg: Kanske citera de inlägg du ämnar kommentera nästa gång i sådana fall? Du citerade nämligen mina när du skrev de saker jag reagerade på

Av Alucius

@xyborg: Så du anser att man inte skall diskutera konsekvenserna av något innan det inträffat? Märklig inställning. Det brukar kallas en konsekvensanalys och det är något som fler borde införa före beslut tas i många instanser Diskuterar man konsekvenser efter något inträffat så kallas det en utvärdering och då är det liksom för sent att göra något åt saken i många fall.

Nu vet jag inte var i mina inlägg jag skriver om orwellska förtryckarstater. Länken jag bifogar har uttalanden av legender som Vint Cerf, Tim Berners-Lee och många fler. Berners-Lee som brukar kallas world wide webs fader (nej det var inte Al Gore som uppfann internet). Det är inte tokjönsar eller foliehattar utan några av världens främsta på området. Läser du vad de skriver så ser du att övervakning faktiskt ÄR ett av de faror detta beslut öppnar för.

Här har du deras brev i PDF format https://www.eff.org/files/2018/06/13/article13letter.pdf

Här har du även en skrivelse av Max Planck institutet som avråder även de med motiveringar. https://www.ip.mpg.de/fileadmin/ipmpg/content/stellungnahmen/... Insitutet är inte riktigt en studiecirkel för foliehattar.

Av Alucius

@Xyborg Och du tror på fullaste allvar att det kommer vara människor som förstår tekniken som gör bedömningen vad "best effort" är? De kommer kika på omsättningen av de stora drakarna globalt, inte bara i EU, för att sedan ställa orimliga och ogenomförbara krav.

Så att påstå att de konsekvenser som över 70 av de mest kända och kunskapstäta datorexperterna i världen varnar för bara är nys är att gå lite för långt i sin naivitet.

Av Alucius
Skrivet av lonewolfshade:

@_anka_: Ja det är hemskt för inget företag i världen kommer att kunna hålla kolla på alla världens upprättsskyddat material. Man kommer därför behöva ta i lite mer för att säkerhets ställa att upphovsrättsskyddat matterial som kan ge kostnader aldrig kommer upp på ens sida.

Detta kommer effektivt se till att nyuppstartade företag och små företag får det otroligt mycket svårare att konkurrera mot dom stora drakarna do dom saknar kapital för att riskera kostnaderna som deras användare skulle kunna få dom att betala.

Dom som tagit fram dessa lagar har noll koll på vad det skulle innebära i praktiken att genomföra detta föredrag varav artikel 15 och 17 bara är en mindre del fullt ut.

Undrar om förbudet att privat videofilma ett sport evenemang togs bort eller inte från föredraget.

Mycket riktigt.

Faktum är att den form av filter som behövs för att granska samtliga uppladdningar före de publiceras online med den precission som krävs inte finns idag. Det är ett för stort jobb för att göra manuellt då mängden data är enorm. Det måste således göras med automatiska filter. De filter som finns är väldigt trubbiga instrument som om de används kommer skära bort stora mängder av material som inte är i närheten av upphovsrättsskyddat.

De så kallade stora drakarna kommer aldrig lägga de enorma mängder pengar som krävs för att _försöka_ utveckla något med den precision som krävs för att uppfylla detta. Tekniken finns inte idag. Oavsett hur mycket pengar de slänger på det så kommer de aldrig kunna vara klara inom 24 månader. Så det finns realistiskt två alternativ på vad som kommer hända.

Det första är att det blir någon form av licens modell där ett schablonbelopp betalas till en central uphovsrättsfond som sedan fördelar pengarna och sedan fortsätter allt som förr. Tänk Copyswede. Det är lite det här som uphovsrättsorganisationer hoppas på eftersom de då kan sitta ned och förhandla med dessa drakar om en sådan modell med det här EU direktivet i ryggen. De kan i princip diktera villkoren.

Det andra är att de stora drakarna anser att det inte är möjligt pga kostnader och tekniska utmaningar att skapa det filter som krävs samt inte vill hamna i någon godtycklig licensmodell och istället väljer att antingen deaktivera möjligheterna att dela länkar eller material för europeiska IP adresser i sina tjänster. Eller så blockerar de européer helt. Dvs internet som vanligt folk känner det idag upphör att existera.

Att de ansluter sig till en godtycklig licensmodell är nog de mindre troliga alternativet.

Av Alucius

Jag är inte så säker på att nya TES blir bra. Det har gått utför med åren sedan Daggerfall.

Den här dokumentärskaparens dokumentär om Elderscrolls serien säger det bättre än jag kan.

Av Alucius

Stora aktörer som Google och facebook kommer aldrig lägga de pengar som krävs på att utveckla den formen av internetfilter som behövs för att följa det direktiv som klubbats av parlamentet. Ett filter av den typen finns inte idag. Dagens filter är väldigt trubbiga och även på den nivån är de dyra.

Så en av två saker kommer hända. Antingen kommer företagen förlika sig med rättighetsalliansen inom EU (lobbyisterna som beställt lagen) om en licens avgift som betalas på fast basis och sedan fortsätter allt som förr för oss användare. Den här lagen har trots allt inget med säkerhet på internet att göra eller någon annan form av trams. Det är helt och hållet en lag för att överföra pengar från dessa företag till kultursektorn. Eller som vissa europeiska MEPs ser det, överföra pengar från en allt för dominerande amerikansk tech sektor till EU.

Går företagen inte med på en sådan lösning så kommer de istället för att lägga stora pengar på att bygga filter för endast europeiska användare att helt enkelt filtrera bort europeiska användare från sina tjänster. Stänga ned de funktioner som berörs rätt och slätt för alla med IP adresser från EU, eller helt stänga EU användare ute. Det innebär att även om tanken med lagen kan ha varit att stoppa apptillverkare och företag att tjäna pengar på att tex autolänka till ingresser och rubriker på nyhetssidor och visa små highlights så kommer dessa möjligheter att stängas ned för samtliga användare, även privatpersoner. De har ingen skyldighet att leverera en infrastruktur eller tjänst till européer. Där har europeiska MEPs kommenterat att det är OK för då kan Europeiska alternativ till den dominerande amerikanska tech sektorn få utrymme och så kommer alla europeer surfa via en europeeisk konkurrent till Google eller facebook. (eller hur).

Så det är ett illa genomtänkt förslag. Vilket det ofta blir när politiker lyssnar på lobbyister som föreslår att lösningen på alla skrala och bantade kulturbudgetar i hemländerna samt den pågående tidningsdöden kan lösas genom att magiskt hitta pengar hos stora amerikanska företag.

Det man kan veta med säkerhet i slutändan är att som vanligt är det inte små kulturskapare som kommer se några pengar över huvud taget hur det än går. Det kommer bara vara de stora aktörerna som kommer få en del av kakan av eventuella licenspengar om företagen går med på en sådan lösning.

Så den bästa julklappen till dig själv som Europe kommer vara en VPN tjänst. Tills någon lobbyist får för sig att även dessa skall begränsas. Finns redan ett sådant tryck.

Av Alucius
Skrivet av filbunke:

Du köper alltså då bara spel från GOG (som låter dig ladda hem installationsfilerna) och bojkottar också Steam?

TL&DR: Köper från GoG ja, då de erbjuder något unikt. Eftersom alla stora släpp funnits på alla aktörers marknader i princip så är det snarare så att vi som konsumenter har haft friheten att välja. Om jag inte väljer tex Razer store eller att inte handla från Discord framför tex GoG eller Steam så betyder det inte automatiskt att jag bojkottat dem. Jag kan ju trots allt fortfarande välja. Men Epic bidrar inte bara till en allt mer fragmenterad marknad, de försöker även fragmentera innehållet på marknaden genom att köpa sig exklusiviteter/monopol på produkter. Det är ett beteende som jag personligen anser är skadligt för marknaden och för konsumentens fria vilja att välja. Så kan jag välja ett annat alternativ än Epic så kommer jag göra det. Konsol när det kommer till Detroit. Windows store när det kommer till The outer worlds osv. Som konsument är detta det enda sättet vi kan visa att något inte är OK. /TL&DR

Det har funnits fler aktörer än Steam på marknaden en bra stund utan att folk varit speciellt upprörda. GoG som du redan nämnt samt tex Humble. Att det inte varit lika upprörda tongångar då kan nog utläsas i att dessa söker vinna marknadsandelar genom att hitta något unikt som inte deras konkurrenter har och luta på det. Tex GoG kör hårt på att hitta abandonware och andra äldre spel och fixar så de funkar på nyare hårdvara. Samt trycker hårt på ej DRM. Humble kör sitt krut på välgörenhets bundles. Detta med framgång.

Däremot så är det så att när fler och fler aktörer äntrar marknaden och den fragmenteras så minskar vinstmarginalerna för samtliga aktörer. Just nu så skall tydligen alla sälja spel. Till och med Razer och Discord. Det ökar trycket på samtliga aktörer och det är då bara en tidsfråga innan några får släcka lyset, med de konsekvenser jag nämnde i mitt inlägg.

Epic skiljer sig från alla andra aktörer dock. De bidrar inte bara till en fragmenterad marknad, de försöker även fragmentera innehållet på marknaden genom att köpa sig exklusiviteter. Dvs du som användare har inte längre valfriheten att välja i vilken infrastruktur du vill köpa via, oavsett anledning du må ha till ditt val. Du måste välja Epic. Det gör marknaden ännu sårbarare och är ett mycket fult sätt att försöka kapa åt sig marknadsandelar. Jag tror det är detta som gör att Epic skapar så mycket upprördhet idag trots att de är sent in på banan när det gäller aktörer som vill ha en del av Steams kaka.

Det finns redan exempel på en aktör som har fått släcka lyset, Stardock Impulse som köptes av Gamestop där det senare avvecklades. En annan mer okänd aktör är Gamersgate, svenskt företag tror jag dessutom, som fortfarande är igång, men tack vare sin svaga ställning så lär de vara i riskzonen snart om detta fortsätter.

När jag väljer GoG framför Steam så betyder det inte att jag bojkottar steam,razer,discord,uplay,origin,humble osv osv. Jag har helt enkelt valt dem för att de lyckades fånga min uppmärksamhet och ge mig en anledning att välja dem när jag skall handla. Jag hade fortfarande möjligheten att välja någon annan och det gör jag också av samma anledning. Med Epic store så tas det valet ifrån mig. Där spelar det ingen roll hur de sköter sig eller hur deras erbjudande står sig mot konkurrensen, för det finns ingen konkurrens när de köper exklusiviteter/monopol på en produkt. Så jag kommer således visa min avsky mot detta försök att fragmentera innehållet på marknaden genom att, överallt där det går, välja något annat än Epic. Konsol för detroit, Windows store för The other worlds osv. Jag är en backer för Phoneix point osv så jag kommer fortfarande installera Epic och ha spel där. Men jag kommer aldrig bygga mitt spelbibliotek på deras plattform för jag vill inte att andra aktörer skall titta på Epic och tycka att de också skall börja köpa exklusiviteter och fragmentera innehållet ytterligare. Jag vill att de skall titta på Epic och känna att, aha titta där har vi ett exempel på att fri konkurrens är bättre än att köpa sig monopol.

Av Alucius

Har samtliga på konsol. Kommer inte skaffa dem på Epic store då jag inte vill stödja en fragmentering av en redan sårbar marknad för digital distribuering av spel. Ej heller Epics metoder att köpa exklusiviteter.

Allt fler aktörer idag vill leverera våra spel, antingen via streaming eller via nedladdning via en egen plattform. Men varje aktör gör det på egen infrastruktur. Det må fungera väl anser många så varför bry sig om en extra installerad klient?

Det fungerar väl, tills det inte gör det. Det blir ett uppvaknande för många när första aktören går omkull. För med dem försvinner deras infrastruktur och således alla konton och spel som fanns på denna infrastruktur. Vi äger inga spel vi köper digitalt. Vi hyr dem i princip.

Det skulle vara som att vi skulle privatisera vägnätet och när aktören som äger sträckan Stockholm Uppsala går omkull så grävs inte bara vägarna upp utan alla bilar som kört där skrotas samtidigt oavsett vad ägarna tycker.

Av Alucius

Inte så mycket för min del denna gång. DLC till Starpoint Gemeni Warlords, DLC till Stardrive II samt en ny Visual novel (Song of memories). Har en rejäl backlogg redan och väntar på X4 Foundation.

Av Alucius
Skrivet av Dual-Tjur:

Precis. Som 57:nde håller jag med om detta.

Hur många %? Har svårt annars förstå värdet av nyheten som ni skriver.
Varför har ni börjat skriva om spekulationer så mycket det senaste året? Iaf fortare än förr så att man kunde gallra bort skiten oftare när man hade fått mera info?

Självklart att 0,0?? % av korten faller ihop första veckan? Siffran är säkert ännu högre för moderkorten.

Varför gör SweC en nyhet av det här? För Amd-fanboys???
Skulle ni skriva om "100.00% av Turing-kortena funkar" om inte "ett fåtal" hade fått problem???

Sweclockers är inte de enda som uppmärksammat detta.

https://www.digitaltrends.com/computing/nvidia-rtx-2080-ti-gr...

Att få ut siffror på RMA rates på nyligen släppta kort är beroende av Nvidias goda vilja i sammanhanget och det kan man inte ta för givet att de släpper här och nu.

Av Alucius
Skrivet av Söderbäck:

Betalar vanligt folk 400 spänn för att titta på deras PRevent och marknadsföring?

Jag har inget emot ett sådant upplägg, men det är inte alla som kan ta betalt för reklamvisning ;). Brukar tvärt om vara så att det kostar.
Well played i så fall!

Ja det finns en hel del dubbelmoral runt det här. Jag har heller själv inget emot ett sådant upplägg men jag höjer på ögonbrynen åt folk som går i taket när CIG tänkte köra en liknande modell för Star Citizen, fast inte i närheten lika dyrt, för sitt CitizenCon. Men att dessa människor sedan själva inte ser något problem i att Blizzard och andra developers gör samma sak för sina konvent, då är det OK tydligen

Av Alucius
Skrivet av sirlen:

En fråga om det fetmarkerade. Finns det verkligen så mycket content i detta spel för att spendera timme ut och timme in i nu flera år?
Ta inte detta som en dryg fråga utan jag vill bara veta om det snart börjar bli dax att ge detta en chans eller om jag ska vänta ytterligare något år.

Beror på vad du förväntar dig. Single player delen Squadron 42 bör man vänta till den släpps, där har vi inget val. Det kommer ske episodiskt. Roadmap för detta kommer äntligen i December.

När det gäller Persistent Universe delen av Star Citizen så har CIG beskrivit att det krävs 12 pelare i form av teknologi som skall vara implementerat innan de själva räknar spelet som färdigt nog för en första release. Content i form av solsystem, missions, landingzones, planeter osv läggs till löpande hela tiden så det räknar de inte in som en av pelarna. (solsystem kommer börja läggas till så fort object container streaming som nu testas är stabilt).

Av dessa 12 har de 3st kvar att implementera. Fullt utbyggdt organisation system (guild/klan system för spelare), Full persistence i hela spelvärlden (lämnar du ett skepp någonstans så skall det finnas kvar när du eller någon annan besöker samma område senare tex. Spelet skall inte vara en themepark som andra MMOs utan spelare skall kunna göra permanenta avtryck i världen genom sina handlingar) och slutligen Server meshing (möjliggör tusen till tusentals spelare i samma område).

Så jag skulle vänta tills dessa tre är implementerade innan jag lägger någon allvarlig tid på Multiplayer delen av spelet. Det vill säga om man inte vill testa det för att testa då det är underhållande med de pelare som redan finns, men det är inte färdigt.

Man kan följa roadmapen på https://robertsspaceindustries.com/roadmap/board/1-Star-Citiz... och de kommer säkerligen basunera ut stort när alla 12 pelare är på plats.

Av Alucius
Skrivet av MultiMan:

https://robertsspaceindustries.com/spectrum/community/SC/foru...

"Feedback - 3.3 Not Playable
Discussion
Yesterday at 23:32
RSI really needs to take a huge step backwards. 3.3 is in no condition to be presented to anybody really. Here is my experience:

1 - Loaded the PTU and it took 5 hours
2 - Logged in, crashed
3 - Rebooted and logged in again, crashed
4 - Rebooted and logged in again... got to the menu
5 - Selected first hanger, crashed
6 - Logged in again and made it to hanger
7 - Hanger was so dark I could not see much of anything, turned on flashlight but not much help
8 - Could not figure out how to get into my Hammerhead in the dark, switched to Reclaimer
9 - Reclaimer did not fit in hanger and was smashed into the sides
10 - Could not figure out how to get into Reclaimer in the dark
11 - Went back to main menu and enter PTU, crashed
12 - Logged back in and tried to go to the PTU, Crahsed
13 -Rebooted and logged back into PTU and got in
14 - Tried to call up my Hammerhead but there was not any room in the Starport
13 - Tried another ship, crashed

I know its Alpha but come on folks. At least deliver something that is better even a tiny bit. This is no where near releasing to anyone. Not even close."

Det där är en spelare som inte läst patch notes. Hittar man inte ens ingången till ett skepp så har man ju andra problem dessutom Man skall radera User katalogen om man stöter på problem med crasher av det slaget killen beskriver. Har fungerat klockers för egen del. Det har crashat två gånger so far på många timmars testande och det är då GPU crasher relaterat till Object container streaming. Bugrapporterat båda i vanlig ordning.

Själva huvudsyftet med Public Test server builden av 3.3 är att hitta alla edge case crasher med OCS. Det kör multitrådat asynkront så crasher av det slaget hittas bäst av många spelare med olika hårdvara som är aktiva på testservern. Det har pushats två uppdaterade builds redan på test servern sedan 3.3 släpptes till Wave 1 testare igår.

När man testar en build som är i aktiv development, på en testserver, innan den är redo att släppas till alla som en alpha, så får man ju räkna med att man hittar buggar på vägen. Det är ju liksom själva syftet med en test server Kan bara skaka på huvudet åt vissa klagomål man ser.

Av Alucius
Skrivet av Rouge of Darkness:

Tveksam att Crunchyroll blir drabbat då de inte har en sida för eu, en för asien, usa osv så som netflix eller hbo utan är ju samma som används över hela världen så den är inte EUrotad så just anime streaming har nog ett kryphål sålänge de inte väljer att göra en specifik sida just för EU.

Crunchyroll har regionfilter och europeiska mirrors för att kunna strömam i 1080p utan lagg. Du kan inte se mycket av innehållet i Europa som du tex kan se i USA, precis som med Netflix och HBO.

Av Alucius
Skrivet av Xinpei:

Var har du fått den idén ifrån? Din kommentar är ungefär på samma nivå som de som tror att artikel 11 och 13 kommer att förbjuda memes. EU kommer inte att förbjuda Crunchyrolls. De kommer inte heller förbjuda Netflix.

Chruncyroll är en streamingtjänst för film och serier som visar uteslutande japansk Anime (några fåtal kinesiska) samt japansk Spelfilm och TVserier plus Manga.

Det finns ingen direkt produktion av Anime i Europa. Således blir det omöjligt för Chruncyroll att möta kravet på 30% om de inte börjar förhandla upp avtal samt lägga pengar för att lägga till en massa europeisk spelfim motsvarande 30% av sitt utbud i alla genrer och det är fullständigt osannolikt.