Inlägg

Inlägg som Mattsingen har skrivit i forumet
Av Mattsingen
Skrivet av apnfr06:

Hej Sweclockers!
Är ganska kass på att bygga datorer då jag alltid ber en kompis om hjälp som fixar allt. Så också inför detta bygge. Skulle hursom främja min självkänsla genom att iaf installera DDR-minnenna själv. La moderkortet på ett bord med antistatisk plast under och tryckte sedan dit DDR-minnena. Kom sedan på att det sitter små piggar på moderkortets baksida. Det är inga synliga skador men man kan ju tänka sig att de fått sig en törn när jag tryckte dit minnena.

Ser ju mest ut som fästen för komponenterna på ovansidan men min fråga är ändå: Kan jag ha pajjat moderkortet?

Tack på förhand för svar.

Så länge som det bara är lödtenn som bilvit ilte tillplattat så ska det inte vara någon fara. Ett tips är att ha kartongen till moderkortet eller ännu bättre en antistatmatta under så minskar risken ytterligare.

Av Mattsingen
Skrivet av BlueFlux:

Hej! Kan man göra 3-pinsfläktar pwmstyrda genom att köpa en 4pins-y-splitt och koppla 3pinsfläktarna till den?

Skrivet av Fluf:

PWM fungerar som så att du har;
Pin1 Jord
Pin2 12V
Pin3 RPM signal från fläkten till moderkortet
Pin4 Pulsstyrning från moderkortet till fläkten

3Pin fläktar styr du med variabel spänning på Pin2

Så för att kunna styra 3pin fläktar från en PWM signal behöver du en logikbräda som kan omvandla PWM signalerna från Pin4 till ett variabelt motstånd på Pin2. Det finns säkert färdiga och/eller ritningar på hur man gör om du kollar på den.

Teorin bakom att göra om en PWM-signal till en spänning för en fläkt är att enkelt sett ha två olika transistorer och en kondensator (lite mer saker behövs för att reglera allt men de är inte de som gör jobbet). Den ena transistorn omvandlar den 5V PWM-signal som moderkortet skickar till en 12V signal som driver den andra transistorn (en fälteffekts transistor liknande de som sitter i spänningsregleringen på moderkorten) som gör det faktiska jobbet.
Här stannar vissa tillverkare av stykort och skickar en PWM-signal till fläkten i stället för en reglerad spänning. Det kan göra att styrningen i fläkten slits ut i förtid eftersom den i praktiken sätts på och stängs av 15000 gånger i sekunden, dess utom kommer rapporteringen av varvtal från fläkten bli rappakalja.
De som gör ett bättre jobb lägger till en kondensator också. Den gör så att den fyrkantsvåg som en PWM-signal är bilr "ett medelvärde" av den tid som det skickas 12V och den tid som signalen är 0V och ger därmed en reglerad spänning som motsvarar det som moderkorten som styr med spänning skickar.
Anledningen till att vissa inte har med kondensatorn är att det krävs en ganska stor kondensator och denblir därmed ganska dyr.
Det finns även färdiga kretsar som gör detta men de är oftast ännu dyrare vilket gör att de inte är värda att använda i en fläktstyrning.

Av Mattsingen
Skrivet av Casten83:

Oki, låter bra då fortsätter vi, Monterade just en fläkt till på radiatorn och justerade fläktkurvan lite, Känns som tempen sticker iväg lite och att vattenkylningen reagerar lite långsamt Tempen sticker snabbt upp till 69 grader för att efter 2-3 minuter stabilisera sig på runt 62-64

Är det så att du har pumpen kopplad med någon styrning? Att temperaturen går upp förts för att sedan gå tillbaka, låter som att det är en styrning som inte reagerar snabbt nog på förändringar.

Av Mattsingen
Skrivet av mini-z1994:

Själv så köpte man sitt 6870 när det var end of life på 6xxx generationen av gpuer och när 7000 serien släppts ut fick det för 1500 vilket kändes vettgt då :3.

Jag köpte två HD6870 kring när HD7970 lanserades för 1500kr styck. Om man inte får tag på ett till nästan gratis så känns det svårt att rekommendera att lägga ut pengar på något som inte håller i längden.
Vad som ska köpas i stället beror på budget och användning. Tror dock att GTX 970 är ett av de mer prisvärda korten just nu.

Av Mattsingen
Skrivet av Fluf:

Ett halvt riskorn. Dvs kanske 1/4 av det du har där

Syftet med pastan är att fylla de microskopiska repor som är på IHS och blocket. Slätare block behöver mindre pasta. All pasta som är mer än det ytterst lilla som behövs agerar som isolator och ger sämre värmeledningsförmåga.

Sedan är det i princip bara ca en kvadratcentimeter i mitten som behöver ordentligt med kylning, dvs den biten som är precis över skälva chippet.

Så, ett halvt riskorn ungefär, tryck ner och vrid lite fram och tillbaks. LYFT INTE UPP BLOCKET FÖR ATT KOLLA, då får du luftbubblor mellan som isolerar.

Det är fördelen med IHS, allt blir enklare. Bara att lägga på lagom lite.
Bytte kylpasta på två stycken HD6870 för ett par veckor sedan. Där har inte GPUn någon IHS och det flöt inte ut i ena hörnet på ena kretsen. Det räckte för att temp under belastning klev över vad datorn tyckte om och stängde ner. Efter rengöring och en ny något större prick blev det perfekt. Det jobbigaste var att någon i fabriken hade tyckt att ju mer desto bättre på ett av korten. Att behöva blötlägga processorn i IPA och försiktigt tvätta för att få bort den från början cementhårda pastan från de ytmonterade motstånden runt processorn tog nästan 1,5 timme. Var väldigt glad när det andra korten nästan inte hade något som flutit över kanten och bara tog 10 minuter att rengöra.

Av Mattsingen
Skrivet av TIEEM:

Blev lite orolig om det kommer vibrerera bara men nej jag kommer inte ha någon fläkt där. Vet du bästa sidan man kan köpa plexi, lim och isopropanol?

Isopropanol använder jag Biltemas elektronikrengöring på sprayburk. Den är Isopropanol och drivgas.

Av Mattsingen
Skrivet av cheben:

För att såga i chassiet, plåtsax eller vinkelslip. För plexit fungerar fogsvans eller annan såg. Varför hög smältpunkt? Skall det vara plexiglas så är det typ samma ämne, så högre smälpunkt behöver annat material.

Kontaktlim kommer nog fungera bra, annars kan du köra epoxi, är starkare men frågan är om du behöver det.

Jag skulle nog använda en sticksåg. Den borde klara både plåt och bitumen.
Även plexiglas bör gå bra att kapa med sticksåg.

Av Mattsingen

Ett ställe som oftast är ganska bra är popnitar eller skruvar som inte är svartoxelerade. Efter att moderkortsdistanserna monterats brukar jag sätta klämman på den delen av dessa som sticker ut på baksidan.

Av Mattsingen

Om du har servern kopplad direkt mot "fiber-modemet" så kommer den få sin IP från din ISP. Därav att den får ett 172 när din andra enheter går via routern och får lokala adresser. Vad du då gör för portforward i routern spelar ingen roll eftersom den inte hittar den externa adressen i det interna nätet.
Vad händer om du i din laptop anger din servers IP i adressfältet i en webläsare? Samt kan du koppla servern på routern och se vad som händer då, antar att du har ett domännamn som webservern nås via?

Av Mattsingen
Skrivet av Hubbee:

Subqueries i all ära, men jag skulle göra något i den här stilen:

SELECT a.* FROM TabellA a INNER JOIN TabellB b ON a.ID = b.ID INNER JOIN TabellC c on a.ID = c.ID INNER JOIN TabellD d on c.ID = d.ID

Min SQL är lite ringrostig, så rätta mig om jag har fel.
Detta förslaget med inner join bör vara mycket snabbare än det med sub query, men om data inte är fullständigt i alla tabeller så kommer de rader som inte har en match alla tabeller tas bort i resultatet.

Av Mattsingen
Skrivet av xpanterx:

Ja 4790K går ju att klocka precis som 4690K, konstigt argument vissa har, som att säga att "ingen idé att köpa en snabbare bil, bara att gasa med min bil så kommer jag upp i samma hastighet som den när den kör 120".

Det jag menade var att i stock så bör en 4790K vara ca 12% snabbare än en 4690K. Vilket visas här.
Om man är på en begränsad budget och kan tänka sig att justera klockfrekvensen lite, så är det fullt möjligt att nå samma resultat med en lätt överklockad 4690K som en stock 4790K. Där med inte sagt att en 4790K också kan klockas och bli ännu snabbare. Samt att du har HT som kan ge en riktig boost vid rätt tillfälle.

Av Mattsingen

Det som skulle kunna tala för 4790K även om man bara spelar spel som är enkeltrådade, är den högre klockfrekvensen. Jag vet att det är en barnlek att få upp 4690K till samma frekvens som i7:an, men alla vill ju inte klocka. Vinsten är nog inte lika stor som prisökningen, men inte långt ifrån.

Av Mattsingen
Skrivet av SweJE:

Jag tror jag har satt den rätt men den ger mig ändå inte power att starta

För att utesluta det som fel kan du, ta bort alla anslutningar till frontpanelen och kolla upp vilka två pinnar som ska vara power switch. Dessa två kan du kortsluta en kort stund med ett lämpligt metallföremål, t.ex. en skruvmejsel. Detta kommer datorn tro är en signal att starta.

Av Mattsingen

I värsta fall är det så att ditt moderkort behöver en uppdaterad bios för att klara den processorn.
Börja dock med att kolla över att du fått dit både 24- och 8-pins kontakterna ordentligt.
Sen ser du till att bara ha minne och skärm anslutet till moderkortet, utöver ström och kontakter till frontpanelen. Kommer du inte till BIOS då så är något trasigt eller inte kompatibelt.

Av Mattsingen
Skrivet av Jonte94:

det jag saknade i denna tråd då jag läste huvud saken i början bara ( ursäkta om den har kommit upp ) men han berättade att NB var man tvungen att överklocka förr också på det gamla men hur är det nu när det är så kallat hyper buss liknande , är det lika viktigt att överklocka min NB? tjänar man nått på det ?

Hur vet man ifall en udda del som NB är flaskhals? blir det som cpu/gpu är flaskhalsar att man får sämre fps i spel?

Om det är den datorn du har i din signatur via pratar om, så har den inte en NB. De funktionerna är integrerade i processorn istället. Det finns en bra tråd som tar upp Sandy Bridge, Ivy Bridge och Haswell, så läs även den för mer exakta råd kring den processorn du har.

Av Mattsingen

Är du säker på att det är rätt sladd så det inte är en 6+2 till PCI-e? Om det är rätt sladd, försöker du stoppa i den åt fel håll?
Annars så är svaret den ska ända in, så att du säkert har kontakt.

Av Mattsingen

Om du har Windows 7 Home Premium så är du begränsad till max 16GB minne så allt för mycket är inte säkert till din fördel.
På första frågan om det kommer ge någon skillnad med ni kompis 3x2GB 1333MHz-minnen, det beror på om det du gör begränsas av mängden minne eller minnets hastighet. För om du inte är begränsad av mängden minne så kommer du göra din dator något långsammare.
6GB räcker oftast så om du inte har problem med för lite minne så behöver du kanske inte göra så mycket utan i stället se om du kan spara dina pengar till nästa uppgradering.

Av Mattsingen
Skrivet av Ramengaijin:

Som sagt. Det är ju det jag är lite kluven över eftersom mina minnen går i 1.65v och inte 1.5v

Det finns tre olika profiler på dina minnen. Även om Intel rekommenderar 1,5V så är 1,65V den över tolleransgränsen. Prova om den profilen fungerar. Gör den det så kör på den. Fungerar den inte, välj nästa lägre och se om den fungerar. När du hittat en som fungerar kan du ju (om du vill) prova dig uppåt igen med manuella inställningar tills du nått ditt tak. Jag rekommenderar dock inte att öka spänningen till mer än 1,65V.

Av Mattsingen
Skrivet av dma1977:

Men man bör väl kunna ha kvar samma CPU kylare?

Om du byter från AMD till AMD så ska det inte vara problem, då de har haft samma fästen länge. Mellan Intel och AMD måste olika fästanordningar användas, så där måste man kolla upp vad kylaren klarar.

Av Mattsingen

Så länge som det är DDR3-minnen som kan användas vid 1,5V (och har rätt fysiska mått) så borde det gå att få minnena att fungera.
Så om du följer ovanstående, så ska du kunna välja fritt. Det finns dock inga garantier för att man kan använda högre frekvenser än 1600MHz även om minnen är ggaranterade att klara högre. Vad som fungerar beror på just den unika kombinationen av processor, moderkort och minnen.