Inlägg

Inlägg som ejma har skrivit i forumet
Av ejma
Skrivet av PhantomOfTheLoo:

Har precis fått hem en telefonbox för fiber telefoni och man blev ju lite nyfiken över uttagen på baksidan av den.

PSTN = Ingen aning vad den är tänkt till och får ingen signal om jag kopplar telefonen till den.

PSTN = Public Switched Telephone Network, det vi brukar benämna analogtelefoni. Telefonerna matas med -48 V från telefonstationen, i ditt fall telefonboxen. Även om telefonen är analog är nätverket digitalt.

Antar att du kan konfigurera ett SIP-konto i din box och sedan koppla in analogtelefoner. Din box fungerar som omvandlare mellan din telefon och ditt SIP-konto.

SIP används ofta av företagstelefoner och har stöd för flera olika ljudcodecar som kan användas internt. Din box har troligtvis bara stöd för G711 för det är standarden bland telefonväxlar.

Av ejma

Hämtar MS in någon information operatörerna inte har tillgång till? Det är inte helt ovanligt att appar skickar hem användarbeteenden och HW prestanda utan vår vetskap.

Av ejma
Skrivet av MatteN:

C2ans 905 har kanske sämre prestanda än UX4ans Exynos, men communitystödet är mycket bättre vilket innebär att C2 är ett bättre val om man tex vill ha den som mediaspelare och vill slippa en massa trixande med terminal och kompilerande.

Avkodningen av H264/H265 påverkar ej CPU då C2 har HW-avkodare. Pi har HW-avkodare för H264. Har övervakat CPU både på Pi+ och en C1+. Med H264 film stiger CPU-lasten max 5% från viloläge och troligtvis är det nätaktiviteten som bidrar mest.
Med en H265 film märks ingen skillnad på C1+, men Pi+ som då kör med SW-avkodare sticker lasten upp i taket.
Tex MX10 kommer PnP vilket kanske är bättre för de som bara vill ha en mediaspelare.

En enkortsdator eller AppleTV är ett utmärkt sätt att förlänga livet på en TV. Min smarttv blev senil efter 2-3 år pga tillverkaren inte ville uppdatera SW längre. Istället för att transkodera filmer den inte klarar av fixar en enkortsdator uppgiften galant.
Det går även att titta på Youtubesändningar, Netflix, Viaplay, Kodi etc.

Av ejma

Finns många enkortsdatorer som fixar HEVC med inbyggd HW decoder. Odroid C2 fixar HEVC 10 bit med Android. Kika på ebay och det finns flera mediaboxar som kostar ungefär som en PI3.
Ganska korkat att trankodera om det inte behövs.

Av ejma

Om det är du som skall supporta farmors dator kanske det är väl spenderade pengar att köpa nytt och lite mer än vad som behövs.

Jag har kört Windows 10 på 60 GB med officepaket och lite annat, men det kräver att man har lite koll på diskutrymmet. Rekommendationen för SSD är att ha 20% utrymme fritt, annars sänks prestandan märkbart.

Av ejma
Skrivet av DPG:

Jag har 1/1Gbit hos Bahnhof och försökt ladda upp en stor fil till en server med 1/1Gbit men kommer högst i 100Mbit i upload. Hur kan det komma sig? Ska det verkligen vara så? Borde jag inte komma högre än så? Även i nedladdning är det samma i singel fil.

Kan bero på servern. Om servern kör snurrdisk är 1 gbps nära dess maxgräns. Om servern dessutom utför andra jobb på den disken tilldelas du inte full kapacitet. Kan även vara andra jobb som utförs på anslutningen.

Kan finnas många andra orsaker, men kapacitetsproblem hos servern är vanligt.

Av ejma

Dela desktops högtalare med Mac?

Finns något smidigt sätt att dela desktopens trådanslutna högtalare med en laptop (MBP)? Ibland kopplar jag in laptopen till desktopens skärm och vill då gärna använda desktopens högtalare. Jag kan enkelt dela filer och skrivare, men högtalarna?
Jag vill inte streama ljud från en viss app, utan jag vill att allt ljud från laptopen går till desktopens högtalare.
Finns någon inbyggd support för detta i Windows10 samt High Sierra eller måste extra SW installeras?

Av ejma

Varför är gästkontot aktivt by default? Min privata Mac där jag är admin har gästkontot aktivt och jag har av lathet inte stängt det tidigare. När används gästkontot?

Av ejma
Skrivet av Florrpan:

Är småbildskamera = Fullformat ?? Aldrig hört någon kalla Fullformat för småbildskamera. Småbildskamera är en annan sak, men sensorn har samma storlek.(vad jag vet)

Jodå, småbild är sedan länge ett etablerat begrepp oavsett film eller digitalt. Det är inget snack om vilket bildformat det pratas om. Mellanformatskameror brukar också särskiljas med fullformat och crop.

Av ejma
Skrivet av Plattelöparn:

Vilken modell av Inteno rör det sig om?

XG6846 ser det ut att vara. Antar att Zitius kan göra alla nödvändiga uppdateringar fjärrledes.

Av ejma

Byte från Inteno till Raycore fiberomvandlare?

Vår villa hänger på en fiberaccess ägd av Svensk infrastruktur sedan typ 3 år tillbaks. Någon månad tillbaks började IPTV:n få problem med bildfrysningar. Varje heltimma fick vi sammanhängande frysningar i ca 2 minuter och sedan lite pixelfrysningar ungefär vart 5:e minut. Efter felanmälan och dialog med Viasat visar det sig att Zitius som administrerar nätet har gjort några uppgraderingar som Inteno CPE inte lirar med till 100%. Nu skall de byta Fiberomvandlare från Inteno till Raycore hos kunder som upplever problem med IPTV.

Någon som redan gjort detta byte? Försvinner problemet?

Av ejma

Om hen pingar från gbg till sto är det nog okej? Jag pingar sto på 1ms och gbg på 13 ms.

Av ejma
Skrivet av blade80:

Borde man inte kunna överklaga till Europadomstolen?

Kan bli besvärligt.

Domstolen konstaterar i sin dom att det genom EU-praxis står klart att det är möjligt med föreläggande mot internetleverantörer vars tjänster utnyttjas för att begå upphovsrättsintrång, även om leverantörens del i det hela enbart består i att tillhandahålla internetanslutning. Detta utifrån det så kallade infosoc-direktivet.

http://www.idg.se/2.1085/1.675835/pirate-bay-blockera-bredban...

Av ejma
Skrivet av Thumbii:

Om BIOS versionen han har nu inte stöder Kaby Lake så låter det väl inte alls så konstigt? Man kan inte komma in i BIOS utan processor så att ha en processor som inte stöds är väl ungefär samma sak.

BIOS är lilla systemet och skall fungera utan att kringutrustningen som tex CPU snurrar. Vart i manualen står att användaren måste ha tillgång till 2 olika generationer CPU för att kunna uppgradera firmware?

Av ejma

Operatörerna har ingen skyldighet att hålla igång kopparnätet om lönsamhet saknas. Spelar det någon roll om fibernäten är omoderna om 30 år? Kabeltv lanserades 1986 i Sverige och det grävdes koax i villagatorna. Koax är nu EoL och byts ut mot fiber.

De första mobilnäten började använda fiber kring 1990 så tekniken är inte ny. Så länge mobilnäten inte använder annan bättre teknik än fiber för att kommunicera lär inte heller konsumenterna få något bättre.

Av ejma
Skrivet av Luddegust:

För kommer inte in i bios

Du borde kunna ta dig in i BIOS så länge tangentbord och skärm är anslutna. Att du måste ha en tidigare generations CPU för att uppgradera BIOS tror jag inte på. Hör med gigabytes support för att få det bekräftat.

Av ejma
Skrivet av Bewise:

Kan inte vara många watt skärmen får dra då!

Eh, meningen är väl att skärmen skall kunna ladda laptops och annat?

Av ejma
Skrivet av calippo81:

Det finns, kikat lite i loggarna, men tycker det inte är nåt som sticker ut direkt.

Statistiken kanske inte visar belastningsspikar som tex ger videoproblem. Webvideo hämtar datasegment om flera sekunder som ger en "taggig" belastning. Om belastningen i nätet i övrigt är hög kan det bli för trångt att få hem segmenten i tid och då hackar filmen.

Av ejma
Skrivet av Oscar The Great M8:

Skulle också vara bra att veta hur mycket plats windows 10 pro tar.

Min windowskatalog tar ca 18 GB jämfört med W8 som tog 30 GB.

Av ejma
Skrivet av kre:

Det stora problemet är ju att vi inte hittar dom nya telefonerna i pbx.

Har ni inte en manual? Om det är en Asterisk PBX finns drösvis med manualer på internet. Om ni har tid att labba borde ni installera en labserver som ni använder som utbildningsserver. Har ni kort om tid, hyr in en konsult som fixar problemen och lär er initiera nya telefoner/användare.