Inlägg

Inlägg som HugSeal har skrivit i forumet
Av HugSeal
Skrivet av Alpha77:

Detta är också otroligt dåligt, händer ju någorlunda ofta att dom säger i videon att vi kan inte tala om det här för det tycker inte youtube om.... borde finnas lagstifning mot censur?

Jag har nog inte en enda gång sett att någon säger att de inte kan prata om något för att videon kommer tas bort eller liknande, alla gånger jag sett någon nämna det handlar det om att de inte vill bli av med reklamintäkterna för videon. Mycket kan man beskylla google för men är det deras fel att sponsorer inte vill betala för att synas i samband med vissa videor?

Det finns lagstiftning mot censur, den nämner däremot inte att alla ska ha rätt att göra sig hörda via vilken plattform som helst.

Av HugSeal

Och om det är möjligt, spara plats i budgeten för en extra skärm och ett externt tangentbord om du inte har det.

Av HugSeal
Skrivet av m4gnify:

Kan detta vara något? https://elscooterkollen.se/elscooter/registrera-elscooter-som...
Idiotisk lag iallafall. Finns väl ingen max effekt lag för bilar eller mopeder? Bara hastighet.

Det finns regler för maxeffekt för moped klass ii, det finns också regler kring maxeffekt för lätt motorcykel. Det som de har gemensamt med elcykel är att det är fordon med begränsningar. Att göra jämförelsen med en bil som är blir då lite märklig.

Där har vi istället begränsningar på saker som vikt jämfört med exempelvis en lastbil.

Av HugSeal
Skrivet av pine-orange:

Testa att inte hälla ut mjölk när korken är i vägen

Det funkar inte när den ibland fjädrar tillbaka och täcker hela öppningen under hällning.

Av HugSeal

Gissar på att de har en massa avgifter som står för mellanskillnaden.

Av HugSeal
Skrivet av DennisOlof:

Den duger nog men man kanske behöver en eller två APs till i huset att koppla till denna 4G enhet. Enklast kan vara någon form av t.ex. TP-Link Deco liknande system. Alltså att man har ett WiFi man kör i huset där en av dessa Deco enheter kopplas med en RJ45 kabel till 4G routern som står placerad i ett fönster eller liknande i det väderstreck där mobilmasten finns som man kör mot.

Man bör också kolla med sin mobil inomhus vad man får för mottagning på 4G så man vet om det system man tänkt sig duger eller om det måste till flera saker som bättre 4G prylar för mottagningen. Har man lite tur får man mycket bra fart på 4G men det är mycket beroende av vart man bor, vart masterna finns och en mängd andra faktorer.

Ja justja, är det dålig wifi-täckning i huset går det ju att haka på en extra AP. Rätt säker på att jag har några gamla routrar liggande som skulle funka som det.

Tack för tipsen!

Av HugSeal

Billig router för mobilt bredband

Hej!

Jag har en bekant som nyligen har flyttat. Hen har möjlighet att få in fiber till sommaren så tänkte klara sig med ett mobilt bredband fram tills dess. Huset är 114kvm uppdelat på två våningar, inte mycket betongväggar och sådant att tala om så det borde inte vara så mycket som äter upp signalen.

Användningsområdet är huvudsakligen att kunna strömma video till mobiler och tv, ett par tre enheter simultant som mest.

Har kollat på något i stil med den här:
TP-link Archer MR200 4G-router med modem AC750 - 4G-router

Har någon erfarenhet av den eller förslag på något annat? Målet är att hitta något som kan levereras snabbt och som fungerar tillräckligt väl fram till sommaren.

Av HugSeal
Skrivet av Gurrrra:

Jävlar, det där var by far det högsta priset jag sett för en hifi-kabel!
Kan ju dock ge dom att dom där kablarna potentiellt faktiskt kan ge en ljudlig o mätbar skillnad iom att den där lilla klumpen på kabeln kan innehålla nån kondensator o resistor eller liknande för att kanske filtrera bort lite av toppen o på så vis ge ett sk "varmare" ljud, vilket ironiskt nog INTE kan kallas för transparent. O inte heller finns det nånting i varken material eller RND-kostnad som gör att den bör gå ens i närheten av 1,4 mille, utan det är enbart för att separera köparen från en oerhörd mängd pengar som går rakt ner i tillverkarens ficka.

Det är lungt, du får ju en halv mille i inbyte om du byter in din gamla sketna opuskabel vid uppgraderingen.

(Fast då kan de väl sälja opuskabeln för mer än nypris eftersom den är "inspelad")

Av HugSeal

Så rent och skärt bedrägeri då?

Av HugSeal
Skrivet av eFoppa:

Det har jag inte heller påstått. Jag har enbart kommenterat att en annan medlem är korrekt när han säger att soundstage och imaging inte är mätbart.
Du är fri att bevisa motsatsen. Jag frågar en gång till ifall du missade min fråga; vad är det som mäter dessa egenskaper och hur påverkar mätvärdena resultatet?

Inte jag. Diskutera det med dem som hävdar det.

Nej, och det är irrelevant för poängen. Om det vore relevant så förklara hur du mäter dessa egenskaper hos högtalare.

Jag har svarat att man kan mäta mycket. De flesta som designar högtalare gör rigorösa mätningar och använder sen öronen för att se att slutresultat också stämmer överens med deras filosofi. Kanske för att allt inte går att mäta?

Som sagt du kan börja med videon och sen söka ”can soundstage and stereo imaging be measured in speakers?”. Jag orkar inte leta artiklar åt dig. Men om du påstår att dessa egenskaper kan mätas borde väl detta inte heller vara nödvändigt??

"Det enda psuedovetenskapliga påståendet är att allt går att mäta" är vad du svarade mig. Om det inte var vad du försökte få det jag sagt att betyda, varför ens nämna det?

Du är den som pratar med mig kring mätningar och du har varit rätt ihärdig i att säger emot mig när jag bara försökt reda ut vad det är som inte kan mätas och vilken del av ljudet som existerar bortom ljudvågor och fysikens lagar (säger inte att du är den som sagt detta).

Så det är irrelevant att vi uppfattar ljud med ljudvågor när vi pratar om det går att mäta ljudvågor? mmmkay?

En annan sak jag skulle kunna börja med är en av alla dessa artiklar som finns, har fortfarande inte fått någon länkad dock?

Men jag skall vara ärlig, jag kommer nog inte svara mer. Har försökt förstå vad det är som inte kan mätas i en ljudvåg och varför det skulle göra någon skillnad vad som omvandlar en signal om slutresultatet är identiskt. Jag har fått invändningen att allt inte kan analyseras vilket är ett rimligt påstående som kan diskuteras.

Men sedan har jag också fått reda på (säger inte att det är från dig) att ljud tydligen har någon komponent som ligger utanför fysikaliska lagar, att jag är jante så att det smäller om det för att jag inte ser att någons inkomst är relevant för diskussionen, och fortfarande har ingen förklarat varför det går så bra att mäta in och placera ljud i rummet när det gäller att producera musik men inte går att göra för andra saker.

Det blir liksom rundgång när jag har fel eftersom jag inte köper dyra prylar och har en tilltro till fysikaliska lagar, och då tröttnar jag.

Av HugSeal
Skrivet av MsSmith:

Det är ingen som har sagt emot dig eller någon annan gällande att spela in.

Det handlar enbart om att beskriva en typ av karaktär som uppenbarligen är svårbegriplig. Du är fortfarande den som tjatar om din teknik - aldrig har du nämnt något om att du ens haft möjligheten att lyssna på något bättre.

Du har själv svarat på det sista:
Gurrrra håller inte med dig, alla högtalare och förstärkare låter likadant, ibland med lite DSP påläggning.

Självklart är det inte så. Spelar roll hur mycket man kan mäta, fysik eller teknik, om du medger att de spelar olika. Det jag säger, igen, är att en DSP inte fixar att en sämre högtalare låter som en bättre, oavsett hur precis mätning vi har. Vet ej varför detta är så svårt att begripa.

Så om något spelas in, hur är inte det en signal som mäts in?

Vad har gurra sagt att alla högtalare och förstärkare låter likadant? Jag har inte sett det i denna tråden åtminstone. Som du själv skriver, "ibland med lite DSP-påläggning". Då spelar de ju inte lika till att börja med.

Jag vill bara veta vad det är som inte är mätbart, om det nu är så uppenbart så förstår jag inte varför det är så svårt att skriva det i ett inlägg? Det är ju tydligen någonting som händer med ljudet utanför fysikens lagar, men kan du inte bara tala om för folk vad det är eftersom det tydligen är så uppenbart?

Av HugSeal
Skrivet av MsSmith:

Att mäta och spela in ljud så som en orkester och placera allt på rätt ställe kräver mycket utrustning av alla slag med en hel del handpåläggning efteråt. Det ska sedan trattas ned till att återges i en eller flera högtalare i hemmet. Att spela upp ljud, borde väl därför vara var ämnet ligger.

Jag säger inte emot mig själv och jag drog upp jantelagen för att specifikt du verkar ha hängt upp dig på en "dyrare" högtalare och min "framgång" när jag har lyft fram att det handlar om en "bättre" högtalare och att man måste ha vissa egenskaper för att vara intresserad nog för att komma till en högtalare i den prisklassen och tycka att det är värt det. Du säger att du inte bryr dig, men du är nästan den enda som tjatar vidare om det.

Fortfarande handlar det inte enbart om fysik eller teknik, det är bara du som pratar om det, och ju snabbare du inser det dessto bättre.

Så det kräver mycket utrustning och handpåläggning, men det går ju uppenbarligen att göra. Tyder inte det på att det finns en ganska god förståelse för hur signaler behöver manipuleras för att placera ljud?

Du är den som flertalet gånger talat om för folk här hur framgångsrik du är och hur du bara vill ha det bästa, och jag är den som har hakat upp mig? Den köper jag inte.

Okej, så ljuduppspelning handlar inte enbart om fysik eller teknik? Vad är det då som spelar in? Vad är det utanför fysiken som omvandlar signalen tills den når dig som en ljudvåg?

Av HugSeal
Skrivet av eFoppa:

Videon är en bra start. Om du föredrar läsa på ASR, finns en hel del där också.
Det enda pseudovetenskapliga är påståendet är att allt går att mäta. Du är mer än välkommen att förklara hur du mäter soundstage och stereo imaging. Att inspelningen, rum och akustik har en större inverkan på dessa innebär dock inte att alla högtalare presterar lika under samma förutsättningar.

Jag har redan svarat på din fråga gällande inspelning. Man kan mäta mycket, inte allt. Kika du på Atkinsons video, den är pedagogisk.

Såvida du inte på ett konkret sätt kan förklara hur och vilka mätvärden som säger vad för dessa typer av egenskaper så föreslår jag att du taggar ner med termer som pseudovetenskap.

Okej, så inga länkar till någon av alla artiklar som finns?

Jag säger inte att allt kan analyseras perfekt, vi har inte ens kommit dit eftersom jag har fått mothugg redan vid att det går att mäta signaler i kablar och ljudvågor i luften.
Jag vet inte varför du nämner att alla högtalare inte presterar likadant under samma förutsättningar? Att olika högtalare spelar olika är väl inget som jag eller någon annan här har sagt emot?

Uppfattar vi ljud med något annat än ljudvågor, och främst genom våra öron?

Jag har inte sett att du har svarat på min fråga kring inspelning. Hur lyckas vi spela in och skapa en skiva med ljudet av en triangel till vänster på tredje raden om mäta in och spara ner ljudet av en triangel till vänster på tredje raden om det är något som inte kan mätas in?

Av HugSeal
Skrivet av eFoppa:

Det va alltså för jobbigt att googla?
Du kan börja titta på denna video

https://youtu.be/j77VKw9Kx6U?si=CtqABhvxIlnWMfrU

Som sagt, alla egenskaper hos en högtalare går inte att mäta. Inte ens Amir (ASR) är så cynisk att han påstår detta, men om du lyckats komma på ett sätt, berätta gärna.

Nej, det var för jobbigt att filtrera googleresultaten eftersom det är spridda skurar mellan faktisk fakta och psuedovetenskapliga gissningar. Din källhänvisning till "en hel del artiklar" var inte heller särskilt tydlig. Du får gärna länka en hel del artiklar för fördjupning, det borde väl vara rätt enkelt för dig som vet vilka det är?

Var det för jobbigt att svara på frågan kring inspelning?

Av HugSeal
Skrivet av TeamRocket:

Privatpersoner behöver inte skrivare. Det är ju bara att skriva ut på jobbet, skolan eller biblioteket. En skrivare måste representera minst nytta per kg produkt..

Jag är privatperson och jag har rätt mycket nytta av en skrivare.

Allt från rollspelsformulär, etiketter och liknande som kräver lite specialinställningar för att funka bra med en specifik skrivare, små kort för plastfickor som behöver skalas korrekt, märklappar för fröpåsar och liknande.

Klart att det går att beställa utskrifter på nätet eller liknande, men det skulle vara väldigt mycket långsammare och väldigt mycket dyrare. Ungefär som att säga att privatpersoner inte behöver bil när det finns buss och taxi.

Så utifrån det skulle jag säga att jag behöver en skrivare.

Av HugSeal
Skrivet av eFoppa:

Korrekt. Det finns aspekter som inte kan mätas. Exempelvis hur bra ett par högtalare är på att skapa en stereobild, och placera ut instrument i rummet. En av de sakerna jag tycker är viktigast när jag väljer högtalare.
Det finns en hel del artiklar i ämnet du kan söka på om du vill fördjupa dig.

Men om separationen och placering av instrument är egenskaper som inte beror på ljudvågorna (du svarade "korrekt" på frågan om det). Hur menar du då att de hörs av mottagaren?

Tycker du inte att det är att sträcka sig lite väl långt att prata om att en del av ljudet beror på något odefinierat eteriskt som inte är ljudvågor?

Du får också gärna svara på frågan kring inspelningen av ljudet. Om vi inte har instrument som kan mäta in och spara placering och separering, hur lyckas vi då spela in och spara dem på skivor? Mikrofoner är mätinstrument.

Av HugSeal
Skrivet av MsSmith:

Fast jo... Jag är ytterst klar med vad jag avser. Jag kan bara utgå från att du driver med mig eftersom du hoppade in mitt i diskussionen. Att jämföra Cerwin Vega och Focal i detta fall är av allting det mest relevanta eftersom det är dessa som avger det ljud du så gärna vill mäta. Hela diskussionen började med att man, gravt felaktigt, påstår att en DSP fixar biffen genom att pilla med grafer. Det handlar fortfarande inte om en dyrare högtalare eller någons framgång även om jag förstår många här lider av ett slag av Jantelagen, utan om att det är en bättre högtalare mot en eller flera sämre högtalare med tillhörande utrustning i samma skala. Ursäkterna från vetenskapsmännen här är att allt låter likadant oavsett, vilket för mig är komplett faktaresistent. Tänker inte ge mig på fler liknelser, för de går uppenbarligen förbi er helt.

Poängen med bluray och orkester var för att belysa att graferna inte klarar av det exempel jag målade upp. Jag har inga problem med att mäta ljud, men jag har problem med att ni verkar tro att det är allt. Möjligen en liten DSP på det. Om era grafer inte kan placera ett ljud, kan ni inte med en DSP få en sämre högtalare att låta som en bättre högtalare - vilket har varit hela tesen ni drivit från första början.

Nej, det är du uppenbarligen inte. Om folk inte förstår dig och talar om det för dig så blir det lätt komiskt när du talar om att du är tydlig.

Ja, högtalaren avger ljudet. Men ljudvågorna har inget fingeravtryck och mätinstrumenten vet inte vilken högtalare som spelar. Så varför är det så relevant att jämföra högtalare när vi inte diskuterar om en högtalare är bättre än en annan?

Varför börja prata om jante? Jag har redan talat om för dig att jag ärligt talat struntar i om du har pengar eller ej och vad dina högtalare kostar. Är det verkligen så svårt för dig att greppa att människor kan ha invändningar mot hittepåfysik att du måste bortförklara kritik mot ditt intresse som avundsjuka?

Det skulle verkligen hjälpa om du höll dig inom fysikens gränser.

Du pratar med mig så jag förstår inte varför du ska tala om för mig vad några anonyma vetenskapsmän säger? Det har inget som helst att göra med vad vi pratar om.

Och tack, du får väldigt gärna sluta dra fler liknelser som inte har med ämnet att göra.

Du har ju redan accepterat att det inte spelar roll om utrustningen eller en DSP ger upphov till en signal till en högtalare så länge den är densamma (inom gränserna för människans hörsel). Insåg du först nu att ditt accepterande av det innebär kognitiv dissonans för dig?

Du fortsätter tjata om grafer, läs mit meddelande du citerar och rätta det tack.

tusenkronorsfrågan:

Hur menar du att ljudet från triangeln på precis rätt position hamnar på den där blurayen om det inte finns mätinstrument som kan "uppfatta" placeringen av den där triangeln och spara ner den datan?

Källan till skivan har uppenbarligen antingen mätt in triangeln och sparat det eller så har signalen manipulerats för att placera ut triangeln på rätt ställe. Oavsett vad så har vi ju uppenbarligen nog med kunskap om signaler för att peta ut instrument på plats.

Men när det kommer till att mäta högtalare så försvinner tydligen all denna kunskap? Hur vet mätinstrumenten att de lyssnar på en högtalare och inte på en orkester?

Du har inte fysiken eller tekniken på din sida och det är därför du börjar dra upp jante, säga emot dig själv , och tala om hur jag inte förstår istället för att tala om vad det är jag inte förstår. Jag tror att det viktigaste för dig inte är att du har rätt, det viktigaste är att du har rätt.

Av HugSeal
Skrivet av MsSmith:

Ett exempel. Framför oss har vi en bluray med en stor orkester på 120 personer. De sitter i fyra rader, delade på tre sektioner. På den tredje raden, fem personer in, sitter någon och spelar på en triangel. En ljus ton i en hög tonart som hänger kvar en stund.

En bumlig högtalare så som en party högtalare eller en Cerwin Vega skulle inte kunna placera denna person och det instrument på rätt ställe, eller återge tonen i rätt nyans, medan en Focal - i synnerhet med dessa beryllium diskanter - kommer kunna skapa en trovärdig bild av att det är just där personen sitter. Möjligt att det går att mäta ett individuellt triangelslag, uppenbarligen har det hörts och där med skapat en ljudvåg, men kan en graf placera den på tredje raden, fem personer in (givet att källmaterialet har den tydligheten också, men det tar jag som en självklarhet). Beroende på förutsättningar, teknik etc, kommer mätningen att vara mer eller mindre exakt. I Cerwin Vegas fall, inte exakt alls.

Du verkar snurra in dig i begrepp nu. Förstår inte heller varför du börjar prata om en cerwin vega jämfört med en focal, det är ju fullständigt irrelevant. Du fortsätter att dra upp dina högtalare när de inte har att göra med diskussionen. Det blir svårt att komma någonstans när du konstant och helt omotiverat skall falla tillbaka på att du äger dyra högtalare.

Vi pratar inte om att dina ljudalstrare är bättre än någon annans ljudalstrare och vi pratar inte om att du har mycket dyrare högtalare än andra eftersom du är så otroligt framgångsrik. Vi pratar om det går att mäta ljud elelr inte. Jag säger ja, du sa tidigare ja men verkar nu ha ändrat dig igen?

Varför skulle mätningen bli mindre exakt bara för att det är en cerwin vega som mäts? Mätinstrumenten bryr sig inte om vad ljudalstraren kostar.

Men ja, mätningar kan vara mer eller mindre exakta. Men det finns mätinstrument och teknik som är vida överlägsna människoöron när det kommer till ljud, så även en enligt ett mätinstruments referensram mindre exakt mätning kan vara ofantligt mycket noggrannare än en människa.

Förstår du hur människans hörsel fungerar? Att vi har två öron som uppfattar ljud och placeringen av ljudet beror på när vilket öra uppfattar vad. Så om vi skippar blurayen och tar en riktig orkester till exempel: Om du lyssnar på en sådan och blundar så kan du placera instrument eftersom dina öron plockar upp ljudet. Varför skulle inte andra instrument som är ofantligt mycket känsligare än våra öron också kunna plocka upp det ljudet?

Tidigare så hade du ju inga problem med att acceptera att ljud kan mätas. Nu backar du i det och jag förstår inte varför (Fast jo, det gör jag nog. Men jag försöker hålla en konstruktiv ton). Och du verkar tillskriva någon eterisk placering av instrument i ljudvågen. Men triangeln beter sig som alla andra ljud, när ljudvågen från triangeln når fram så hörs den. Sedan placerar hjärnan ljudet i rummet beroende på hur våra öron plockar upp ljudet.

Varför skulle det krävas att en graf kan placera ett ljud? Det låter som en märklig artificiell begränsning att det skall kunna presenteras på en graf. Men du har ju uppenbarligen inga som helst problem med att acceptera att tekniska instrument kan mäta in och spara ner den där triangelpositionen till att börja med, för hur menar du annars att källmaterialet producerats?

Av HugSeal
Skrivet av MsSmith:

Som nämnts innan, det är du med flera som gillar era mätningar. Det är inget för mig, annat än en del av något större. Jag är rätt övertygad om att det är där vi springer ifrån varandra. Man kan säkerligen mäta det mesta om man så vill men det säger inte så mycket om placering eller separering (för mig är det en väldigt viktig parameter). Förstår man inte detta så tror jag att det är för man inte upplevt en bra anläggning som kan återge detta och man håller sig till sina studier och grafer. Det är min ståndpunkt och ännu har ingen lyckats överbevisa den.

Nu förstår jag dig inte riktigt. Du pratar om placering och separering. Menar du att detta är egenskaper som inte beror på ljudvågorna?

För om vi kan mäta signalen och ljudvågorna men placering och separering inte kan mätas, vad består de då av?

Av HugSeal
Skrivet av MsSmith:

Jag har läst den flera gånger nu och tycker fortfarande det är en konstig formulering. Men sak samma. För att svara på din fråga så låter det som att du är mer audiofil än jag. För några år sen var jag i ett stadie där musik skulle vara så naturtroget det bara gick, så som skaparen hade tänkt sig det hela. Resultatet blev förvisso som jag tänkt, men i slutändan upplevde jag det som trist och tråkigt och allt för kliniskt. Jag började inse vad jag inte gillade och började byta ut delarna för vägen mot det perfekta ljudet, väl medveten om att det finns inga genvägar (...) - men man föddes inte rik tyvärr utan har gått igenom samma stadie av finansiell utveckling som de flesta och man fick ta det i de steg plånboken tillät. Det landade i en karaktär som jag trivdes med. Någon av de som jag har testat hårdvara med (se längst ned) är mer inne på film och föredrar en helt annan ljudkaraktär som jag blir trött i öronen av.

För att svara på din fråga så tror jag att vi missförstår varandra. Ramverket att förhålla sig inom, det du antagligen avser med mätbart, tar jag för givet. Jag nämnde tidigare Metallicas album Death Magnetic som inte håller sig inom ramverket och låter därför illa. Men det jag hävdar inte är mätbart, vilket du också skriver, är smak och tycke och är helt och hållet den andra halvan som jag refererar till och som jag tror vi pratat förbi varandra om. För mig det alltid helheten, jag bryter sällan ned saker i detaljer.

Det enda jag kanske invänder mot är det du skrev här:

Invädningen skulle vara att det inte uppfattas likadant av två människor.

Där har du egentligen hela skillnaden tror jag och jag tror egentligen ingen av oss ifrågasätter det. Men det blir lätt skämtsamt när någon tror sig kunna skapa ett ljud ur en enkel högtalare som en Dynavoice M65 med tygdiskant som är väldigt nära en fullvuxen pjäs som en Focal Scala Utopia med beryllium diskant (där av min liknelse med en gammal Volvo med bortplockad ljuddämpare som ska efterlåta en V8, eller vad det var jag skrev) med hjälp av en DSP.

Sista punkten: Det är vad vi kallar för blindtester då ingen vet vilken uppsättning som kommer spelas. Att det finns andra som har en mer korrekt variant av hur ett blindtest ska utföras - återigen, inte blodigt allvar och det skulle ta bort nöjet i det tror jag. Metoden duger fint för oss och kan absolut kalla det för blindtester.

Jag är väldigt långt från audiofil, lyssnar inte ens så mycket på musik i nuläget. Det blir mest böcker och poddar Men jag menar alltså inte att jag vill ha en helt rak kurva som exakt återger mastern. Däremot så vill jag helst att utrustning inte ska manipulera en signal utanför min kontroll. Om jag slår på en tv vill jag inte att den skall ändra kanal eller volym om inte jag säger åt den att göra det.

Jag är inte särskilt intresserad av din ljudresa eller karriärresa, inte heller av storleken på din plånbok. Det jag är intresserad av är din nuvarande syn på ljud och vad som är mätbart.

Som tur är så spelar det ingen som helst roll huruvida tycke och smak är mätbart eftersom det är variabler som kommer in först efter att ljudet har producerats. Och eftersom ljudutrustning har som uppgift att producera ljud och inte att lyssna på det så är vi alltså överens om att det inte är några konstigheter att mäta upp ljudutrustning?

Förstår inte vad din invändning har att göra med vad jag skrev? Jag pratar om två signaler som uppfattas av en person. Jag förstår inte alls varför du återigen, och trots att det är något vi redan rett ut att vi är överens om, börjar prata om att ljud kan uppfattas olika av olika personer.

Men om det är det enda du invänder mot så tolkar jag det som att du inte har någon invändning mot att två signaler vars variation ligger utanför människans uppfattningsförmåga skulle uppfattas som identiska?

För då låter det ju som att du håller med om att ljud är mätbart och att det inte är några konstigheter att jämföra exempelvis förstärkare genom att jämföra utsignaler utifrån en identisk insignal?

Håller du också med om att det inte spelar någon roll på vilket sätt förvrängningar av ljudet introduceras så länge signalen i slutändan är precis så förvrängd som lyssnaren önskar?

Det jag försöker få fram är att ljud är mätbart. Och det spelar ingen roll vad du använder för att få fram en signal så länge signalen i slutändan är den önskade.