Inlägg

Inlägg som b3h4ppyn0w har skrivit i forumet
Av b3h4ppyn0w
Skrivet av Bruun:

Varför en större istället för två?
Den mindre enbart till Windows

Du kan lika gärna köra Windows på din gamla 120GB då det inte kräver prestandan av en M.2 och köpa en större M.2 för snabbare laddtider på de spel och program du använder primärt

Av b3h4ppyn0w
Skrivet av Bruun:

Det står såhär på nätet om mobo. Kanske två sådana som Moody länkade? Samt ett grafikkort. Men bromsar inte CPU ner ett 4060?

Intel® Z370 Chipset
6 x SATA 6Gb/s ports1
2 x M.2 slots (Key M)
Supports up to PCIe 3.0 x4 and SATA 6Gb/s
Support PCIe 3.0 x4 NVMe U.2 SSD with Turbo U.2 Host Card2
M2_1 slot supports 2242/ 2260 /2280/ 22110 storage devices
M2_2 slot supports 2242/ 2260 /2280 storage devices
Supports Intel® Optane™ Memory Ready for all M.2 slots
The SATA1, SATA5 and SATA6 ports will become unavailable with some conditions of M.2 devices. Please refer the manual for M.2 & SATA combination table .The Turbo U.2 Host Card is not included, please purchase separately.

Skulle rekommendera dig att köpa en M.2 NVME med lite mer lagringsutrymme än två och köra denna i din primära M.2 port

Av b3h4ppyn0w

Om du inte spelar allt för krävande spel så räcker processorn till rätt så bra fortfarande.

Tror du skulle märka en stor skillnad om du byter till ett nytt grafikkort till exempelvis rtx 4060, rtx 4070, rx 7700xt eller rx 7800xt.
Alternativt rtx 3060, rtx 3070, rx 6700xt eller rx 6800 från föregående generation om du kan hitta det till bra pris.

Sen så skulle jag slängt in en större SSD i burken

Av b3h4ppyn0w

Lite crossovers med andra serier i DC-universumet https://arrowverse.info/

Av b3h4ppyn0w

Kolla på denna video från 8:48 och framåt så får du en bra uppfattning över hur bra många luftkylare fungerar på AM5 plattformen https://youtu.be/N18bDk7Cv_E?si=pPGcx9y2t7S9i8As

Dark Rock Pro 5 som ovanstående rekommenderar fungerar bättre på Intel än AMD så rekommenderar ej denna, en Noctua NH-D15 speciellt med offset monteringsanordning är ett säkert kort.

Men i videon jag länkade finns det många prisvärda luftkylare om du inte går all in på en 360mm eller 420mm AIO

Av b3h4ppyn0w

Hej, min syster har en Ryzen 5 1600 liggandes efter att jag uppdaterat hennes datorn med en Ryzen 7 5700X.

Kan ta emot bud och se om hon kan tänka sig att sälja den.

Av b3h4ppyn0w

Kan instämma att jag också köpt en begagnad PG279Q för 1500kr för snart tre år sedan då jag behövde en till 27" skärm för hemarbete och det var snyggast att ha två likadana skärmar på skrivbordet då jag hade en till sen tidigare

Av b3h4ppyn0w
Skrivet av lord_dubbdäck:

Jag köpte 2016 en ny Stig/AM cykel och gjorde ett stort misstag. Jag stirrade mig blind på vilka komponenter jag fick för pengarna och inte på geometrin. Den är väldigt omodern har jag senare fått erfara, kort hjulbas, hög, och brant gaffelvinkel för cykeltypen. Lägg till det att den hade bromsar som var väldigt aggressiva och dessutom hade okonsekvent "bettpunkt". Den var som en gunghäst, sjukt lätt att fara över styret. Har gjort om den med offset bussningar till bakdämparen för att flacka ut geometrin, och bromsar som jag kommer bättre överens med. Har funkat för mig i både Järvsö och Åre, men känns som jag hade velat haft nått stabilare.

Min Scott har jag största ramen på, så den är rätt lång och känns stabil pga det. Men inget jag skulle ta till en bike park.

Min 2021 Trek Fuel EX är också redan antik mot dagens stigcyklar och skulle idag kategoriseras som en downcountrycykel med längre slaglängd...

Är ju så det verkar vara nu för tiden...

Var tredje år går XC upp till geometrin på föregående generations stigcyklar men bibehåller XC-cykelns slaglängd eller adderar 10mm vipps så har man en downcountrycykel.

Sen för stigcyklar (och numera utdöda begreppet All Mountain) så gör man samma sak, man tar geometrin från föregående generations enduro cykel men tar bort 20-30mm slag så man ligger i kvar i spannet 130-160mm.

För Enduro cyklar så lägger man på 5-10mm reach, gör gaffelvinkeln 0,5°-1° flackare och effektiva vinkeln på sadelrörer 1-2° brantare för varje ny generation, i stort sett samma princip för downhill bortsett från att de inte har mycket fokus på sadelrörets vinkel och även bearbetar längden på kedjestagen mer för bra hjulbas och balans i höga farter utför.

Riktigt revolutionerande helt enkelt att alla kategorier alltid skall bli mer kapabla (bättre utför), allt för att locka och mjölka kunder att följa den senaste trenden. Cykeltillverkarna vet nog redan de optimala förhållandet i geometrin för varje kategori men håller tillbaks på dessa för att kunder skall fortsätta köpa nya cyklar istället för att underhålla sina gamla tills ramen är hel uttjänt.

Av b3h4ppyn0w

Har ett Asus RTX 3080TI Strix OC 12GB jag eventuellt skulle kunna sälja då det är overkill för mina behov och återgå till mitt gtx 1080ti som jag har liggandes.

Bud mottages gärna för att se om jag skall överväga att släppa det

Av b3h4ppyn0w
Skrivet av norrby89:

helt underbart svar! tackar!

Ja jag gjorde faktiskt exakt samma tråd på Happyride och inväntar lite mer informativa svar där också

Uppdaterade mitt första inlägg då jag såg att Trek Marlin släppts med en ny Gen 3 i år med modernare geometri med längst reach och flackare gaffelvinkel än de andra modellerna du nämt, så den är mest kapabel utför sett till geometrin samt att den har dropperpost så du kan få undan sadeln när man cyklar utför så man har lite bättre utrymme att manövrera positionen på kroppen och tyngdpunkten vid utförscykling.

Den har fortfarande rakt gaffelrör vilket är en stor begränsning för uppgradering till bättre gaffel, om man blir såld på MTB kommer man börja uppgradera cykeln vet jag ut egen erfarenhet. De kör fortfarande gammal standard på hjulnaven med så hjulen kommer inte vara lika styva i sidled då ekrarna på navet siter tätare ihop på 135mm QR än på boost 148mm.

Skrivet av lord_dubbdäck:

Jag har en äldre Scale 960, 2013 års modell, som är lika brant. Och jag upplever inte att gaffelvinkeln gör att den känns instabil. Kanske om man skulle köra utför på riktigt med den så att säga, men då ska man nog inte välja en XC cykel till att börja med.

Jag hade en White XC 290 Pro från XXL, tror den hade 70,5 eller 71° vinkel på styrröret tillsammans med lite längre 70mm styrstam, visst gick det ta sig nerför även när det var lite brantare men man tvungen att hålla tillbaks på hastigheten då den trotts rätt tryck och inställningar på gaffeln hade en tendens att vilja dyka då framänden på cykeln blev överbelastad och instabil. Kommer fortfarande ihåg en gång jag kopplade hage över styret när den dök och slog över då cykeln tog tvärstopp och jag fortsatte springa 20m 😆.

Dagens XC går mot lite aggressivare geometri med längre reach och flackare gaffelvinkel då även XC på tävlingsnivå börjat bli mer teknisk.

Men som jag skrev, sitter idag på en fulldämpad stigcykel med 150/130mm slag och aggressivare geometri som är mer lämpad för lite brantare backar än en XC.

Av b3h4ppyn0w

Gjorde själv misstaget när jag köpte in första MTB i vuxen ålder att jag köpte en hardtail crosscountry med omodern geometri (kort reach, kort hjulbas och brant gaffelvinkel), detta gjorde cykeln väldigt instabil så fort det gick lite utför på stigar då cykeln hade en tendens att vilja dyka då tyngdpunkten kom väldigt långt fram på cykeln.

Med brant gaffelvinkel och kort hjulbas får du en cykel med som är väldigt responsiv i tajta kurvor, på planmark och även väldigt trampeffektiv på planmark och uppför.

När man väl kommer igång med cyklingen så inser man att det är roligt att ha en cykel som är stabil utför så man inte behöver oroa sig för att tappa kontrollen och bli slängd av cykeln så fort det är brant med lite rötter och sten.

Av de modeller du länkat så är alla cyklar hardtail crosscountry cyklar så alla kommer vara väldigt effektiva på grusväg och lättare stig så de kommer fungera bra på grusväg och enklare stig, så perfekt för pendling.

Trek Malrin 8 skulle jag undvika om det är gen 2 (före 2023) direkt då den har rakt gaffelrör, en modern ram skall ha koniskt (tapered) styrrör vilket underlättar om man måste byta en trasig gaffel eller vill uppgradera till en bättre. Den har även väldigt omodern geometri.

Om det är Trek Marlin gen 3 som lanserades 2023 är geometrin modernare med längre reach och flackare gaffelvinkel än övriga modeller du nämt, den har fortfarande rakt styrrör vilket minskar utbudet av bra gafflar om man kulle vilja uppgradera cykeln i framtiden, även baknavet är fortfarande av äldre QR-standard.

Scott Scale 970 skulle jag också undvika då den har brant gaffelvinkel så den kommer vara lite instabil utför.

Scott scale 965 (eller lägre modellnummer) för högre utrustning skulle jag ranka högst då den har flackare gaffelvinkel och längre reach så den kommer vara stabilare än de andra modellerna när det går utför. Den har även modernare standarder på hjulnav (Boost 148mm) m.m.

Efter Scott scale 965 skulle jag ranka Specialized Chisel, lite kortare reach och 0,6° brantare gaffelvinkel.

För bättre råd rekommenderar jag dig att vända dig till forumet på happyride

Jag blev helt såld på MTB och gick över en mer mångsidig fulldämpad stigcykel som fungerar både på planmark för crosscountry och cykelpark med lift för utförsåkning.

Av b3h4ppyn0w
Skrivet av iknight:

Jag har tidigare jobbat för en stor datorbutik företag, och nummer 1 frågan borde alltid vara, "vad ska du göra med datorn?" Dvs: Vad är det för spel? I vilket upplösning ska du spela? Vad ska du använda VMs till?

Jag förstår om man (har råd och) vill kasta pengar på ett system bara för att man vill ha det nyaste/coolaste, men ifall du är inte den typen av person, du borde fundera mer på vad exakt du kommer göra med dator, och välja komponenter utifrån det.

Att lägga 40tkr på en dator innebär inte att du har "säkrat upp dig för framtiden". Visst, den kommer förmodligen hålla längre än ett dator för 10k, men man vet aldrig hur nästa generations komponenter kommer prestera, eller om dina VMs kommer plötsligt om 2 år kräva en ny funktion som endast den 'nyaste' CPUn har.

En fördel att välja AMD AM5 före Intel ur detta perspektiv då det troligtvis kommer två generationer processorer till som kommer passa moderkortet.

Av b3h4ppyn0w
Skrivet av Bamse_jp:

tack för tips, jag är som sagt ingen expert men vill säkra upp mig inför framtiden.

Kommer vara till spel och även Virtuella maskiner som jag kommer använda i mitt jobb.

Redigerade mitt förra inlägg, men om du kommer använda datorn till jobb kan detta vara bättre.

7950X eller 7950X3D

Sen finns chassit och kylaren utan RGB om du inte har behov av detta vilket ger samma prestanda för lägre pris.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/dhIaAdL1uUW0AklBnibY0tUeIb0/namnlos

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/dhIaAdL1uUW0AklBnibY0tUeIb0/na...

Av b3h4ppyn0w

Bara onödigt dyra komponenter i TS inlägg, utan att ge någon direkt extra prestanda.

Om spel är primära användningsområdet så är detta paket med en Ryzen 7 7800X3D och 32GB 6000MHz CL30 ram det bästa alternativet.

Priset på Asus Strix RTX 4090 är svårt motiverat då det inte ger tillräckligt mycket mervärde över MSIs alternativ i detta paket.

Vid behov av mer lagring addera en till SSD.

Om datorn kommer användas till arbete som rendering och videoredigering kan processorn byttas till en Ryzen 9 7900X, 7900X3D, 7950X eller 7950X3D med 64GB ram, viktigt att välja ram mellan 6000-6400MHz med CL30 och AMD EXPO för maximal prestanda från processorn.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/CBIaAXiLYjKdRgFKuZdNK41t5wk/namnlos

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/CBIaAXiLYjKdRgFKuZdNK41t5wk/na...

Av b3h4ppyn0w
Skrivet av Blosberg:

1500 Plus frakt för Cpu, moderkort, ram. Så slipper du skicka till flera😉

OT: Bara så att du tänker på det så passar inte processorn och moderkortet tillsammans

Av b3h4ppyn0w

OT, dessa diskar har 5 års garanti och har inte funnits på marknaden i 5 år än, så varför sälja en defekt disk när du ska kunna skicka till baka den till din återförsäljare för garanti mot Samsung och få en ny?

Eller har disken använts till mining så den är helt slut?

Av b3h4ppyn0w

Har ett Asus RTX 3080 ti Strix OC i Jönköping som jag känner eventuellt är lite overkill för mina behov och funderar på att gå tillbaks till mitt gtx 1080ti jag har liggandes.

Hur mycket är du villig att ge för detta?

Av b3h4ppyn0w
Skrivet av FinnFinn:

Hej! Ja, de såg verkligen väldigt lika ut 😁 skulle va kul och testa iaf.
Vad vill du ha för ditt kort då?

Svårt att säga 250kr + frakt kanske

Av b3h4ppyn0w
Av b3h4ppyn0w