Inlägg

Inlägg som Secterna har skrivit i forumet
Av Secterna

Hemmabyggd router - PfSense

Hej!

Jag har bestämt mig för att jag ska bygga en egen router nu med pfsense som plattform.
Jag har googlat runt lite och tittat på olika delar. Jag kollade på Atom processorn, men läste att det kanske blev lite tungt för den om den skulle köra VPN tunnlar, samt högre WAN-LAN throughtput. (Dock bara sådant jag har läst, så jag vet inte om det är sant).

Så jag tänkte att jag skulle fråga här på forumet ifall någon har några idéer eller tips på hårdvara. Det skulle uppskattas!

  • Budget = Helst under 2k.

  • Minst 3x nätverksportar (Jag ska köra en port WAN och 2 portarn LAN via etherchannel till switchen). Det måste vara

  • !

  • Strömsnål

  • Den ska vara liten (Mini-ITX, Micro-ATX)

  • Den ska klara och routa gigabit inom LAN (mellan VLAN:en) samt att den ska ha minst 100mbit WAN-LAN throughput

  • Kommer även köra en VPN tunnel

Routern kommer hantera följande saker:

  • NAT

  • Routing mellan VLAN

  • IDS/IPS (Pfsense tillägg (Snort)

  • VPN

OBS: Jag kan tillägga att jag har ett PCI-E kort liggandes, så det skulle vara skönt om jag kunde använda det i detta projektet, men det är dock inte nödvändigt ifall moderkortet inte stödjer PCI-E.

Av Secterna

IM app som klarar protokoll som Xmpp för android

Hej!

Jag vet inte om det redan finns en tråd där det har diskuterats om detta ämnet, men jag tar upp det ändå.

Jag söker nu en IM (Instant Messenger) applikation för Android. (Samsung Galaxy S3). Vad jag kräver av applikationer är följande:

  • Den ska inte tömma batteriet på 10 minuter

  • Applikationen ska inte käka upp allt minne

  • Den ska inte ta upp allt SD-minne.

  • Den ska klara protokoll som xmapp (google talk, facebook) samt MSN.

  • Finns skype så är det bara bra, men är inget måste.

  • Ska gå och ha i bakgrunden

  • Notifikationer ska finnas. Med andra ord den ska säga till när jag får ett nytt meddelande. Helst ska LED lampan på framsidan av telefonen synas (men det gissar jag på gäller de flesta applikationerna beroende på telefon).

  • Det ska gå att ha alla protokoll igång samtidigt.

  • Applikationen ska vara stilren

Jag körde Xabber tills den började bugga ur och fick förfrågningar från personer som inte finns. (fick bara ett ID). Den bestämde sig för att logga ut konton ibland, applikationenen hängde sig.
Jag testade även Imo Messenger men den krånglade när jag skulle logga in på MSN (verkade vara en bugg med den senaste uppdateringen, hört många andra som har haft problem med just inloggning av MSN).

Argumentera gärna om produkten. (Om ni kan vara seriösa) Berätta varför ni tycker den är bra och vad den har för nackdelar.
Det ska inte vara massa argumentationer som (IM app 1 är jätte bra för att den bara är det, utan seriösa argument tack).

Tack på förhand
Henke

Av Secterna
Skrivet av phz:

Inget att tänka på i praktiken. Har inte hört talas om ett moderkort som inte funkat "out of the box" i Linux på många, många år. Allt Intelrelaterat har också alltid brukat spinna på helt problemfritt då Intel satsat och satsar mycket på just Linux och öppna drivrutiner i allmänhet (och nu för tiden är Intels egna chipset uteslutande normen på Intelkompatibla moderkort).

Det enda som löpande fortfarande ställer till med vissa problem är Nvidia Optimus, vilket uteslutande bor på laptops.

Okej, det var skönt att höra. Eftersom jag inte ska köra på en laptop så är det ju inga problem där då.

Av Secterna

Moderkortsval för hemmaserver (Ubuntu)

Hej!

Det är så att jag håller på och bygger ihop en ny hemmaserver som ska köra Ubuntu som jag har gjort i många år nu...

Jag blev dock lite tveksam om moderkortet, om det är något speciellt man måste tänka på.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/2258308/2012-09-05 <-- Här är delarna jag tänkte köpa.

Det jag använder servern till är bland annat:

- Filserver
- Streamserver
- Webserver (Är endast för privatbruk, så den kommer inte ha speciellt många träffar åt gången)
- Fjärrstyrning av rummen t.ex. fläktar och lampor (Kör med en Telldus stick).

Jag kan nämna också att jag har 4 diskar, möjligen ytterligare 1 disk till.

Så min fråga som sagt är om det är något man borde tänka på inför köp av moderkortet?

Anledningen till varför jag valde att lägga tråden i linuxforumet framför köpråd är för att det är "linuxbiten" som är det viktiga/intressanta.
Tack på förhand!

Av Secterna

Jag bestämde mig för att köpa S3:an och jag är mycket nöjd. Jag håller med det folk säger om batteritiden. Blev väldigt imponerande faktiskt för att vara en smartphone. Enda jag kände var lite negativt om jag nu ska kritisera lite så var det basen i telefonen.
Jag testade att köra först med de hörlurarna som hängde med, men det skickas ju alltid med skit. Så jag kopplade in mitt headset och genast lät det mycket bättre. Men det var ändå rätt svag bas tyvärr och fick inte riktigt den här goa känslan.

Hur som helst är jag väldigt nöjd med telefonen. Det måste dock se lite roligt ut när jag pratar i telefonen då många säger att det ser ut som en tegelsten i storleken haha. Men jag var ju ute efter en bra och stor skärm så då finns det inte mycket man kan göra åt det.

Jag vill passa på och tacka alla som har skrivit, kommenterat och diskuterat. Fick reda på väldigt mycket och lärde mig mer utav telefonena.
Ha en fortsatt skön sommar allihopa!

Av Secterna

Tack så mycket för alla svar, uppskattas verkligen!
Jag får ta och kika lite på Linnéuniversitetet och se vad de har att erbjuda.

Tack och glad midsommar på er!

Av Secterna
Skrivet av ClubT:

Jag läste Grundläggande programmering med ett objektorienterat språk för något år sedan, helt på distans hos Högskolan Väst parallellt som jag jobbade. Kursen hade en kodmässig inlämning samt en vidareutveckling när man tog koden för den första inlämningen och lade på ett grafiskt gränssnitt samt avslutningsvis en tentamen. Tycker det fungerade bra och läraren var enkel att få kontakt med tillskillnad från andra kurser jag läst...

Tack! Det låter intressant och vettigt, ska ta och kika på det.

Skrivet av Algoroth:

Jag läste Introduktion till Java programmering på Blekinge Tekniska Högskola, en helt och hållet distanskurs. Kursen hade väldigt bra inlärningskurva med grundläggande kunskaper inom java och de lärde ut mer och mer inför tentan på ett bra sätt så att det gick att hänga med. Var även en hel del inlämningsuppgifter också, vissa var svåra, andra var lätta, men skolan hade väldigt bra kontakt med elever och lärare så det var inga problem med kontakt med lärare.

Tack! Det låter väldigt intressant med, och verkar dessutom vara ett bra upplägg. Jag har ju läst lite Java innan, så kan väl de mest grundläggande fast skulle behöva börja från början tror jag, så det här vore ju perfekt.

Hur fungerade tentorna på Blekinge Tekniska Högskolan?
Jag hade tänkt att söka till nedanstående kurser på Blekinge Tekniska Högskolan. Men det blir nog efter jag har slutat på Tekniska högskolan i Jönköping som jag läser nu (har 1 år kvar). Jag och en kompis tänkte söka de kurserna tillsammans så det får vänta.

Av Secterna
Skrivet av serdyllon:

Om det är nybörjarnivå finns det en hel del distanskurser på de "nya" universiteten och högskolorna. Gotlands högskola, Linnéuniversitetet och Mittuniversitetet är tre exempel. Kvalitén är väl so-and-so, enligt vad jag har fått erfara, men det är å andra sidan sällan platsbrist. Om du ändå har tänkt att göra det lite "vid sidan av" och inte söka studiestöd kan du ju pröva att skicka in en sen anmälan. Kolla på studera.nu och gör en sökning på vilka kurser som fortfarande har platser kvar i höst.

Min erfarenhet av distanskurser i Java är inte särskilt god, ofta tycker jag att forum + webbguider + youtube är lättare att haka på. Men det blir ju lite mer uppstyrt om man har tvång på sig att lämna in labbar, projekt och sätta tentor under givna deadlines.

Tack för det snabba svaret!
Ja precis, det var lite så jag tänkte med. Jag googlade en del på distanskurser men det finns ju rätt många skolor som erbjuder det. Problemet är ju bara att man vill hitta "rätt". Så det var därför jag tänkte att någon hade någon skola som de rekommenderade mer.

Av Secterna

Jag vet att jag stavade fel på "distandskurs" men försökte redigera det men hittar varken en knapp för att redigera det eller ta bort tråden, för att sedan göra en ny med rätt namn.

Av Secterna

Bra distanskurs för Java

Hej!

Jag har faktiskt inte kikat än om det fanns någon tråd om detta men jag skapar en ändå.

Jag skulle vilja ha lite bra tips om bra distanskurser för Java programmering. Jag har läst lite Java men skulle verkligen vilja gå någon kurs för det.
Det måste vara helt nätbaserat då jag redan går på högskolan fast ett nätverksprogram, men skulle vilja klämma in programmering också då jag får tid över.

Så om det är någon som har något tips om någon bra "distanshögskola" som lär ut Java programmering så skulle det uppskattas.

Tack på förhand!

Av Secterna
Skrivet av skooglund:

Det är många som har haft fel, men det är ju nästan bara de som har fel som hörs. One X har sålt otroligt bra.

Jag själv köpte på releasedagen och hade fel, flimmer. Lämnade in den och tog pengarna tillbaka. Då det bara var några veckor kvar till S3 eventet så avvaktade jag. Blev dock besviken på S3 och åkte in dagen efteråt och köpte en One X igen. Ny batch, inga problem. Telefonen har fungerat bra sedan dess. Likadant för mina vänner/bekanta, inga problem med deras One X.

Jag tycker inte det är en stor flopp, inte ens flopp. Kanske första batchen där många exemplar var dåliga.

Vad va det som gjorde att du blev besviken på S3:an?

Av Secterna
Skrivet av DragonRapide:

Läste att det blev on om minne på din gamla telefon.
Har för mig att hox inte har någon minneskortplats men att sgs3 har det. Annars så skulle jag ta en sgs3 för att den har bättre bild känns snabbare och har inte hört om så mycket fel om den som med en hox.

HTC Desire har stöd för att byta ut det externa minnet men inte det interna som är väldigt litet.
Vissa applikationer går att flytta över till det externa minnet men tyvärr är det alldeles för få applikationer som jag använder mig av som kan det.

Av Secterna
Skrivet av No_Jah:

Angående fjärrstyrning misstänker jag att Secterna fjärrstyra sin dator med fjärrskrivbordet.
Till det finns tex. 2X Client som funkar riktigt bra faktiskt.

Nah jag menar mer att jag fjärrstyr rummet, t.ex. fläkt, lampor, TV, osv genom egna applikationer.
Sen givetvis fjärrstyr jag datorn med men det är bara genom en SSH klient då jag använder mig av Linux.

Av Secterna

För mig spelar inte designen någon större roll. Utan det är prestandan jag är ute efter.
Men jag ska läsa lite mer på swedroid. Jag har varit inne där innan, men det har dykt upp länkar som man har fortsatt till och läst, så har inte riktigt läst igen allt.

Men tack så mycket för alla snabba svar och för era åsikter! Om ni har flera åsikter / diskussioner så är det bara att skriva på. Skönt att höra från folk som har One X dessutom.

Av Secterna

Tack för alla snabba svar från alla!

Hur bra fungerar Touchwiz då?

Det låter som att Samsung inte har några som helst negativa sidor, men det måste ju alltid finnas något som inte är alls lika bra med den?

Jag har som sagt inte någon jätte bra kunskap om just mobiltelefoner då jag lutar mig mer mot datorer. Så alla era åsikter uppskattas väldigt mycket!

Men jag får dra ner till affären igen och kika lite på dom.

Av Secterna

HTC One X vs Samsung Galaxy S3

Hej!

Jag står här nu med ett val som jag har väldigt svårt att göra, nämligen HTC One X och Samsung Galaxy S3.

Jag har läst en massa reviews om båda, och som jag har läst och hört så är båda telefonerna bra.

Det jag använder telefonen till är bland annat:

  • Fjärrstyrning

  • Applikationer som dra en hel del minne och CPU kraft

  • Bilnavigator (som ni säkert vet dra en del batteri).

Det jag kräver att mobilen ska ha:

  • Högupplös och bra skärm

  • Hyfsat bra ljud

  • Enkelt att navigera i

Saker som bara ge bonus men som inte är ett måste.

  • En bra kamera samt en bra videokamera (tar sällan kort eller filma så det är inget nödvändigt)

Jag har använt mig av en HTC Desire som jag har varit väldigt nöjd med, men tyvärr blev det ont med minne för mina applikationer och batteriet dör snabbt, dessutom vill jag har en större skärm.

Jag kan meddela att jag har aldrig ägt en Samsung innan, så jag vet ej hur tidigare modeller har varit, och hur deras support är.
Jag vet att Samsung telefonen har fått mycket bra kritik på det mesta, men och andra sidan är den dyrare. Så jag undra om det är värt de pengarna.

Så jag vill helt enkelt höra era åsikter och vad ni tycker.

Tack på förhand
// Secterna

Av Secterna

När du försöker ansluta mot din bärbara HP dator, säger den ifrån direkt, eller får du upp rutan med att skriva in inloggningsuppgifter?
Oftast när du ansluter i Windows till någon annan dator, så försöker den sig på logga in via den lokala "domänen" som datorn du sitter vid har.
Har du testat att skriva:
\<användarnamnet>
<lösenordet

Du märker att när du skriver \ att så blir det tomt efter Domän:

Men jag gissar på att du redan har provat det med.

Angående din Asus server, är det 2 externa hårddiskar som är kopplade direkt till routern via USB?

Av Secterna
Skrivet av 93Clocker:

Hej nu är de så att jag har köpt en Hp bärbar och ska försöka dela filer med den och alla datorere i mitt nätverk.

Men de går inte. Problemet är att Hp datorn syns för datorerna i nätverket men ingen kan komma åt filerna till den eller gå in på den.
Jag har kollat brandväggen har testat att stänga av både windows varianten och kaspersky utan någon framgång.

Men hp datorn kan komma åt andra datorer FÖRUTOM mina 2 hårddiskar som är kopplade till min asus router. Det behöver jag också hjälp med att få igång.
På mina andra datorer heter den nätverksplatsen ASUS SERVER men min hp hittar inte den men alla andra datorer i nätverket.

Precis som ohoy sa, så behöver du dela ut och ge rättigheter att komma åt de mappar eller om det är hela disken.
Högerklicka på mapp -> Egenskaper -> Delning -> Avancerad delning... -> Dela ut mappen. Glöm inte att ändra behörigheterna också.

Angående att din ASUS inte kommer upp. Har du försökt att pinga den? Du kan testa att nå datorn via utforskaren. \\datornamn\

Vill du slippa att behöva logga in får du stänga av lösenordsskyddet. Så länge du gör det bara lokalt och du inte har några "viktiga" filer så borde det inte vara några problem.
Avancerad delningsinställningar via kontrollpanelen - Nätverks- och delningscenter