Inlägg

Inlägg som Palkess har skrivit i forumet
Av Palkess

Har haft ett sug efter 2D-spel på sistone så det blev mest det under rean.

Brothers - A Tale of Two Sons - 1.49 €
Dead Cells - 14.44 €
Hell Yeah! Wrath of the Dead Rabbit - 4.41 €
Hollow Knight - 9.89 €
Ori and the Blind Forest: Definitive Edition - 9.99 €
Shantae and the Pirate's Curse - 11.99 €
Slain: Back from Hell - 5.19 €

Nu är jag nog klar med fyndandet på rean

Av Palkess

Far min har haft samma problem med sin mail i nån månad och när de sa att det var färdigt så ville det ändå inte fungera. Har hjälpt han att byta över till en ny email nu men när jag försöker slå igång Automatisk vidarebefordring på BBB's uråldrigt designade webbmail så får jag ett '[SAVE ERROR]' på skärmen...

Ringde dem för en liten stund sen och svaret var: "Ja det är lite strul med den delen just nu, vet inte när det kommer att åtgärdas".
Tråkigt att man inte ens kan flytta till en fungerande tjänst...
En egen SMTP-server är nog inte ett alternativ för oss dels då jag inte har tid att hålla på med det samt att gubben inte är särskilt teknisk av sig.

Av Palkess

3st 24" skärmar. Dokumentation/hjälpmedel på vänster skärm, Sublime Text/Android Studios i mitten, Chrome/Firefox på höger skärm

Av Palkess

Följer väl riktningen resten har tagit i tråden, hitta ett problem som du har i vardagen och tycker verkar intressant. Skriv ner en enkel kravspec och sen börja koda!

Om det är något nytt språk du vill lära dig så kan jag rekommendera att ta korta onlinekurser på https://www.codecademy.com/ .

Något jag har lärt mig är att det inte alltid måste vara roligt när man kodar, när jag upptäcker att jag inte har kul i ett projekt eller tappar intresse så försöker jag ändå tvinga mig igenom den perioden. Oftast får jag ut ett resultat som jag kan vara stolt över och lära mig av till nästa projekt. Man kommer ingenvart om man bara slutar koda när det blir tråkigt/svårt.

Av Palkess

Jobbar både i Windows 8(stationär) och Ubuntu Gnome(bärbar). Föredrar Ubuntu då det är snyggare, lättare att anpassa och jag har mer kontroll genom terminalen samt att det är enklare att komma åt mina servrar. Cygwin i windows fungerar men klickar inte riktigt med mig.

Dem flesta verktygen jag använder för att utveckla, dokumentera och rapportera finns både på Windows och Ubuntu(Sublime text, Google Docs, LaTeX, OpenOffice) så det funkar egentligen vilket som, har inte märkt några större begränsningar hittills.

VB är inget jag rekommenderar annat än att testa en ny distro i, då dualbootar jag hellre Windows bredvid Linux.

Av Palkess

Jakt/hobbykniv till bror min

Halloj! Har börjat titta på julklappar och tänkte mig en kniv till min bror som jagar och fiskar ofta. Han har redan all utrustning som är nödvändig och fileknivar i överflöd så jag tänkte något lite finare som man kanske kan ha och visa upp men samtidigt är användbart och inte bara något som är fint att titta på.

Jag hittade http://www.sportfiskeprylar.se/sv/artiklar/rapala-marttiini-fallkniv-mfk-2-w.html som verkar vara i stil med det jag letar efter men jag tänkte se vad folket här på sweclockers har att säga om saken!
Budgeten får nog ligga runt 500kr då jag fortfarande är studerande

Tack för att ni läste o ha det gutt!

Av Palkess
Skrivet av JesperVilgot:

Hejsan!

Är ute nu lite i sista sekunden!
Jag håller på och kodar en webbsida men vet dock inte riktigt hur jag ska göra med menyn?
Problemet är att när man klickar på en av kategorierna på menyn så forslas man inte vidare till den kategorin utan man är fortfarande kvar.
Så jag undrar ifall det är en speciell kod man använder för det samt skapar en ny CSS för just den kategorin? (tänker jag rätt?)
Och hur får jag in innehållet där?...

Hejsan Jesper!

Om jag har förstått det rätt så vill du att din css, meny och footer hänger med när man navigerar sig genom meny-valen men innehållet ändras baserat på vilken kategori man väljer.
Jag vet inte hur mycket du har jobbat med hemsidor men en simpel lösning kan vara att använda sig utav lite PHP för att göra sidan lite mer dynamisk.

Jag har tagit din kod och gjort lite ändringar. Först och främst flyttar jag ut början av dokumentet till slutet av menyn i en egen fil jag kallat "header.php"( ett tips är också att ta vana till att använda <meta charset="utf-8"> så blir åäö inte så konstiga )

header.php

<!DOCTYPE html> <html lang="sv"> <head> <meta charset="utf-8"> <link rel="stylesheet" href="isakcss.css" /> <title>Örebro Bryggeriet</title> </head> <body> <div id="container"> <div id="header"> </div> <div id="menu"> <ul> <li class="kontakt"><a href="#">Kontakt</a></li> <li class="omoss"><a href="#">Om oss</a></li> <li class="produkter"><a href="products.php">Produkter</a></li> <li class="vaelkommen"><a href="#">Välkommen</a></li> </ul> </div>

Dold text

Därefter gör vi samma sak med footern ända till slutet av dokumentet, den väljer jag att kalla "footer.php"

footer.php

<div id="footer"><h3>Örebro Bryggeriet sedan 2015</h3></div> </body> </html>

Dold text

Så, när vi väl har båda delarna så kan vi nu slå ihop dem i vår index.php med vårt innehåll på index-sidan

index.php

<?php include 'header.php'; ?> <div id="content"> <div id="content_top">hejsan</div> <div id="content_main"> </div> <div id="content_bottom">Hejsan</div> <?php include 'footer.php'; ?>

Dold text

Detta gör att om du behöver göra några ändringar i t ex menyn så appliceras det på alla sidor genom att ändra ett dokument istället för att behöva ändra det på alla dokument du har. Du såg kanske att jag hade ändrat en utav dina länkar i menyn. I products.php gör jag samma sak som i index.php men ändrar innehållet till det passande.

products.php

<?php include 'header.php'; ?> <div id="content"> <div id="content_top"></div> <div id="content_main"> <h3>Produkter</h3> </div> <div id="content_bottom">Hejsan</div> <?php include 'footer.php'; ?>

Dold text

Gör du nu en ändring i header.php så ändras det på varje sida då allt är kopplat till den och samma sak med din css-fil så du slipper skapa flera css-filer för varje sida. Har du några funderingar så fråga på!

Av Palkess

Bra video! Tydligt ljud och tydliga instruktioner samt toppen att den är på svenska! Finns en hel del internationella guider men detta är nog den första på svenska jag har sett.
Att den skriker amatör-gjord är helt klart men det är ju det som är charmen med hela raspberry pi-communityt, att vem som helst kan göra en guide utan att ha nån speciell video-utrustning och fortfarande ge tydlig hjälp till dem som söker det.

Om du är ute efter lite kritik till framtida videor så kommer det här!

  • Möjligtvis kolla upp hur man kan installera eller göra något på ett annat operativsystem än Windows som t ex Linux och lägga till det som en notis eller en länk till en annan källa som visar hur man gör.

  • Kanske ge en kort förklaring om dem tekniker som används som t ex när du använder SSH i videon då alldagliga svenssons kanske aldrig har varit i kontakt med *nix-miljöer tidigare så kan det nog vara lite förvirrande( eller magiskt! ) att se nått hända genom att ändra på en text-sträng eller två.

  • Det blev en lite udda crossover i videon när du skulle visa hur man SSH:ade in till Raspberryn på datorn då upplösningen var helt annorlunda. Om du är ute efter lite alternativ till ditt inspelningsprogram( kände tyvärr inte igen det ) så ta en titt på OBS som främst är ett streaming-program men kan även strömma till filer lokalt på dator med hög kvalite( plus att det är Open Source!!! ). Har provat det själv och har fått väldigt bra resultat efter lite ändringar i inställningarna, det finns säkert nån som kan ge mer info på nätet om vad man ska ändra

Det mesta jag skrivit ovanför kan man ju självklart anta att användaren ska kolla upp själv vid behov men det skadar inte att lägga till det för att spara användaren några musklick

Av Palkess
Skrivet av andreas_dock:

Inte enorm skillnad.
Ungefär 1/8

Jag hade hellre kört 2st 970 om du hittar dem för bra pris, alltså runt 3k/st.
Det är mycket beräkningsprestanda i 2st 970 ändå.

Skrivet av Gilgamesh:

köp inte 2st 970. jag sålde ena 970 just pga skandalen.

Skrivet av stimpen:

Problemet är inte att du bara skulle få 3,5gb. Problemet är att du kan få stuttering etc när du börjar använda mer än 3,5gb grafikminne vilket du troligen kommer göra i sli på en 4k skärm.

CF på 290x så får du mer prestanda än 970.
Men 4gb kan bli lite lite för 4k. Finns 290x 8gb men smakar det så kostar det men 8gb är nog att föredra i 4k då liren redan är uppe i 3,5gb+

Skrivet av RealPower:

Om du kör i 4K så skulle jag aldrig köpt 970 på grund av minnet. Kommer inte vara tillräckligt helt enkelt. Kör på två 290/290x istället.

Skrivet av Vangen:

Jag hade om jag vore dig väntat på 300-serien av AMD.
380 och uppåt.

Tack så myckt för alla svar!

Skrivet av Range:

Som andra nämner 4GB känns lite snålt i 4k.
Mitt tips till dig är att vänta tills 980 med 8GB kommer
Om du inte kan vänta så är nog 290x 8GB det bästa nu för 4k.

Har dem släppt någon information om när 980 med 8GB kommer?
Om jag känner min svåger rätt så vill han ha datorn ganska snart men det går nog att övertyga honom att vänta om 980 är ett bättre val än 290x

Av Palkess

2 st 970 eller 1 st 980 för 4K?

Halloj! Jag håller på att plocka ihop en speldator till svågern och vi är lite kluvna på vilket grafikkort som ska väljas. Han tänkte spela på deras 4K TV och vill att den ska klara av dem kommande spelen på höga inställningar.

Så jag sträcker mig ut till ni som har bättre koll på dessa kort och undrar vilket som är mest prisvärt just nu, 2 stycken 970 eller ett 980?
Jag har läst lite om denna "skandal" som Nvidia var med om att deras 970 inte levererade 4GB men hur stor skillnad gör 3.5GB mot 4GB på 4K-upplösning?

Av Palkess
Skrivet av Stoff3th3m4n:

Formaterar sd kortet som vanligt med SDFormatter, laddar ner img filen från openelecs sida, den för pi 2. Sedan lägger jag in imagen på sd kortet med Win32diskImager som vanligt.

Det enda som händer är att man ser startskärmen med alla färgerna, sedan händer inget mer.

När du startar Openelec, får du då en liten regnbågs-färgad fyrkant uppe i högra hörnet? Hade samma problem som dig när jag först installerade openelec, den startade och visade Openelec -loggan o sen hände inte mycket mer. Provade att ominstallera det fler gånger än jag vågar erkänna innan jag märkte fyrkanten

Den fina lilla fyrkanten i hörnet tydde på att pajen inte får tillräckligt ström så jag traskade ner till Kjell o köpte en Reseladdare på 2.1A och vips så funkade allt som det skulle( efter en ominstallation av openelec, den installationen jag hade på kortet blev korrupt av nån anledning ) så nu puttrar den openelec utan problem.

Om detta inte är ditt problem och du har en nätdel som ger din paj 2A så vet jag inte vad det kan vara tyvärr

Av Palkess
Skrivet av beh:

Med lite tur så passar den, annars kan du kolla här: http://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=46&t=16222

Där kanske vi har nått! Hittade den kortläsaren han använde på http://se.farnell.com/wurth-elektronik/693063020911/memory-so... så om jag inte får pli på läsaren från kameran får det nog bli en beställning därifrån

Tack för tipset!

Av Palkess
Skrivet av beh:

Kan du inte bara ta en SD till MicroSD adapter och löda kablar från denna till din trasiga SD hållare?
http://josh.wilsdon.ca/images/opened-sd-microsd-adapter.jpg

(snubben som lött denna var inte så duktig, men enda bilden jag hittade)
På det sättet kommer du billigt undan, du får visserligen köra på MicroSD, men du kan i alla fall byta kort.

Jo det hade vart en snabb o billig fix men jag vill hellre ha någonting som ser lite bättre ut och passar på pajen( en paj ska ju trots allt vara lite söt ^^ )

Men jag tänkte om man kunde återanvända en annan enhets kortläsare? Kom på att vi har en digitalkamera som inte fungerar längre som ligger o drar nånstans så man kan väl löda loss SD-läsaren därifrån och slänga på den på pajen?

Av Palkess
Skrivet av Nattmannen:

De har släppt en ny raspberry pi, med 4 kärnor och 900 MHz istället för 1 kärna och 700MHz, du skulle kunna byta upp dig helt och hållet.

Jo jag var o inskaffade en 2:a igår, kör Openelec på den just nu( funkar prima topp! ). Anledning till att jag vill ha kvar den gamla är att vi just nu håller på med ett projektarbete där vi använder en raspberry och vi har bara tillgång till en pi så tänkte ta min egna o utveckla på den medans dem andra i mitt team jobbar på den vi fick utav uppdragsgivaren.

Skrivet av hakro807:

Jag googlade lite snabbt på det och det verkar inte helt omöjligt att boota en Pi från USB-sticka istället. Men detta är bara ett utkast, du får återkomma undersöka det bättre själv.

Skrivet av aniron:

Vad jag förstår behöver du ändå ett SD-kort, med en minibootloader som "pekar på" USB-minnet...

Jo jag googlade lite på det med förut och fick samma svar som aniron gav, den läser boot-koden från sd-kortet så man måste ha den fungerande :/

Av Palkess
Skrivet av freddyfresh:

Jag körde med att löda kablar från pins till pins på sd. Funka bättre. Dem där är värdelösa, kör på nya med microsd istället.

Okey, jo det kanske är bättre att uppgradera den till microsd istället.
Är helt ny på det här men är det nått sånt här jag är ute efter då? http://www.electrokit.com/kontakt-microsd.45489
Samt vilka kablar man ska använda, går det med vilka som eller är det något speciellt man ska kolla efter?

Tog en elektroteknik-kurs i gymnasiet men tydligen fastnade det inte så mycket från den ^^

Av Palkess

Byta ut SD-kortläsare på Raspberry Pi B

Skulle ominstallera Raspbian på min B-modell imorse och lyckades knäcka plasthöljet på kortläsaren när jag skulle sätta tillbaka pajen i chassit så jag undrar om någon vet vart man kan köpa en ny kortläsare att ersätta med?

Jag har kollat runt efter svenska butiker som säljer dessa separat men har hittills inte hittat nått. Det jag är ute efter är något i stil med det här som håller lite bättre.

Av Palkess

Är trött på att stöta på otrevligt folk som bara bryr sig om sina fina skinande ranker i MM så tänkte kolla här om det finns nån/några som delar min uppfattning av vad som är skoj med att spela CS!
Att förlora gör mig inte nått, det är från det som man kan lära sig att göra bättre ifrån sig nästa gång samt att det behöver inte vara så allvarligt hela tiden, det är ju meningen att man ska ha kul när man spelar!

Ålder spelar väl ingen större roll, är själv 20 år, sålänge man kan betee sig som folk
Delar du min syn på CS, släng en förfrågan!
https://steamcommunity.com/id/palkess/

Av Palkess
Skrivet av Sveyh:

Till exempel

public int Move()
{
int age = 5;
return age;
}
Nu returnerar jag en int eller hur?

Precis!
Om du vill leka runt i UML-diagram och se hur saker ser ut så rekommenderar jag starkt att kolla runt på http://www.genmymodel.com/ där du enkelt kan lägga till t ex en variabel och sedan välja om den ska vara private,public eller protected med mera. Även Astah är ett gott verktyg att använda sig utav när man håller på med UML-dokument men tar lite mer tid att lära sig vart allt är och gör.

Finns säkert mycket bättre verktyg att lära sig UML utav men den sidan hjälpte mig en hel del när vi började lära oss använda klassdiagram i våra projekt och Astah är det som jag använder just nu när jag skapar UML-dokument.

Av Palkess
Skrivet av Sveyh:

class Player
{
public string name;
private string id;
public void Serv()
{

}
public void Move(int nummer)
{

}
enum haircolor { blue}

}

ungefär så här? Hur vet man att + är = public o - är = private osv?

Move() ska returnera en int, inte ta emot en. Isåfall hade detta funnits i parameterlistan i UML:et
+function() : returntype

Av Palkess

Riktigt häftig miljö, skulle vara kul att få besöka något liknande och se om man blir lika paranoid där som i DayZ
Som tidigare inlägg sa, vart är dessa foton/filmer tagna ?

Tack för att du delade med dig ^^