Inlägg

Inlägg som adzer har skrivit i forumet
Skrivet av Tralle:

Är det någon som har gjort en prestanda per krona graf? Kan va intressant att se jämförelse

Inte per krona, men per dollar:

Väldigt intressant det där med drivrutinerna. Min första reflektion av 3090 är att det är ju ett arbetskort och jämfört med rtx titan ett ganska prisvärt sådant, men om detta kort är mer nedlåst och har mycket sämre prestanda i en del scenarion så är det en en helt annan historia. Det betyder att om det kommer en 20GB 3080 med precis samma drivrutin som 3090 så är inte 3090 i min bok ett titankort, inte mer än 3080 iaf. Om nvidia sedan faktiskt släpper en titan ampere så hade jag om jag vart 3090 ägare blivit lite trött på nivida.

Problemet i min bok är inte priset. Att det finns produkter i högre prissegment är helt ok. Problemet är myglandet och den sneda marknadsföringen. 3090 är det nya titan, fast egentligen inte. 3090 är "8K gaming ready", fast egentligen inte.

Jag blev positivt överraskad när jag fick se 3000 seriens priser, men det har stadigt gått nedåt sedan dess. Nivida kommer alltid vara nvidia verkar det som.

ps.
Vill påpeka att jag inte kommer köpa något 3090 utan bara en reflektion av hur jag ser nvidias agerande.

Skrivet av erikakasinnes:

Vad är detta för chassi och cpu-fläkt?

Gissar på Fractal Define Mini C och Noctua D15.

Så det du ser är ett chassi med plats för 315mm grafikkort med ett grafikkort på 300mm installerat.

Skrivet av JonasT:

Vi har faktiskt testat 8K med RTX 3080! Kika igen på den sidan i recensionen.

Jag som är blind bara. Er kan man lita på. Tack så mycket

@JonasT Tack för recensionen. Hade vart intressant att testa 3080 i 8k också. Iaf i några titlar. För nvidias "8K gaming" spektakel hade blivit ännu mer dråpligt om det visade sig att 3080 klarar det nästan lika bra.

Skrivet av Mahti:

Verkar som du Noctuas är marginellt större då, härligt att det löste sig ändå.

Jag har funderat på att stoppa 2x 140mm i toppen också, har redan fläktarna hemma. Men då blir det inte längre övertryck i chassit så vet inte om det är önskvärt

Ja gummit går ju lite utanför ramen så det blir så. Tar du bort dem så går de säkert in precis som fractals. Jag är dock ganska anal när det gäller ljud ifrån datorn så alla fläktar sitter med noctuas gummifästningar inkl deras skruversättningar.

Se upp med att sätta en fläkt i taket för nära fronten för risken är att den kalla luften ifrån fronten går rakt ut genom taket istället för genom cpu kylaren. Du kanske bör testa med en fläkt längst bak endast. Så kör jag för tillfället, men inte 100 på om jag tänker behålla taket öppet eller ej.

@Mahti: Blev inspirerad av dig och satte dit en noctua 120mm i botten. Gick tyvärr inte att få dit den med existerande fästen trots en del våld så den står nu på golvet av chassit och sitter fast med buntband. Fläkten kommer inte flytta sig någonstans och då den är vibrationsdämpad i hörnen så är det gummi mellan fläkt och chassi iaf.

Känns skönt att ha fläktmaximerat fronten

Skrivet av zOlid:

Det stämmer bra på nvidias egna kort, men dom kort som ligger i samma pris som det, tex Asus TUF, MSI Ventus osv kör samma kylare för 3080 som 3090, vilket är lite "oroande" för deras ljud nivå.
Asus Strix 3080/3090 kör olika kylare tex, men då kostar det också 20k, vilket gör prisskillnaden ännu högre.

Enligt asus hemsida så är det precis samma mått för strix 3080 och 3090. Vad har du fått info om att det skulle vara olika kylare?

Skrivet av danielwerner:

Tack för info allihop!

Hmm, "en måste ha dubbla kontakter"? Hur kommer det sig? Jag läste att det var optimalt att köra tre individuella PCIE-kontakter om möjligt. Skulle det funka att då köpa två av denna:

https://www.inet.se/produkt/6903350/corsair-sleevad-pcie-kabe...
(För det där är väl endast EN kontakt på båda sidor? Blev lite osäker på om de syftade på sleevingen i sig eller kontakterna.)

Eller är det nån nackdel med tre enskilda kablar VS två splitter-kablar där den ena på första kabeln hänger utanför? Säg till om jag fattat nåt fel nu.

Det var givet att man använder 2st kablar. Då behöver minst en ha dubbla kontakter om kortet kräver 3st kontakter. Om du kan och vill så kan du köra 3st separata kablar även om jag tycker att det är onödigt.

Den bör fungera och ser ut att vara en kontakt i var ände, men har du inga kablar som följde med du kan använda? Tänker bara så du inte spenderar pengar i onödan.

Det är ingen nackdel med 3st kablar mer än att det tar mer plats och kostar mer ifall man tänker köpa sleevade tex. Det är dock rejält "hängslen och livrem" då kortet förmodligen skulle kunna köra på en enda kabel med dubbla kontakter. Att då dra 3st kablar tycker jag är lite onödigt, men det skadar absolut inte.

Define C och mini C får inte plats med det grafikkortet och en fläkt framför. Utan fläkt går det, men så skulle inte jag vilja köra ett 350w grafikkort.
Tar du ett kortare kort som tex Asus tuf så får du in en fläkt framför.

Personligen så hade jag tagit ett Meshify S2 så att komponenterna får lite luft.

Skrivet av danielwerner:

Det verkar som att Corsair 750X bara har två platser medan 850X har tre? Asus rekommenderar 850 watt till sina Strix-kort; kanske är därför? Eller?

Så om man vill ha tre individuella kablar, ska man då köra på två stycken av denna?

https://www.inet.se/produkt/6903350/corsair-sleevad-pcie-kabe...

Vad är det isf för skillnad på denna:

https://www.inet.se/produkt/6903343/corsair-sleevad-eps-atx-1...

En är för GPU och en för CPU eller? Men vad är det isf för skillnad, jag tycker att slottarna ser exakt likadana ut.

Ja du kör med 2st pcie kablar varav minst en måste ha dubbla kontakter. Du behöver dock inte köpa några nya kablar utan dessa bör följa med nätaggregatet.

Den ena är ämnad för moderkort/cpu och den andra till grafikkort. De är inte kompatibla varken vad gäller den fysiska kontakten(olika lås) eller "pinnkonfigurationen".

Skulle bli förvånad om det fanns lediga kontakter som du inte fick med en kabel till. Dvs om nätagget inte kommer med mer än 2st pcie sladdar så kan du nog inte koppla in fler. Kan finnas undantag, men det lär inte vara vanligt.

Har ni bara 2st pcie kablar och en av dem har dubbla kontakter så kan ni köra 2s kablar med 3st kontakter. Jag tvivlar på att de flesta kommer överklocka så högt att det inte räcker.

Skrivet av quattromaniac:

Komplett verkar ha fått in en hel del kort. Bokade ju ett TUF oc dagen efter släpp å den packas nu 😀

Va? Jag bokade 20min efter lansering och mitt kort har inte packats än :/
"Beställd, förväntas i lager 17 oktober 2020, 1 st."

Ungefär vad man kan fortvänta sig med tanke på specifikation så inga nyheter där.

Detta kort är ju i samma segment som tex threadripper, 64GB minnesstickor osv. Vet du att du har behovet av så mycket minne eller så många kärnor så finns det ett (kostsamt) alternativ för dig. Om du inte vet att du har det behovet så har du förmodligen det inte.
På samma sätt som att ingen (bör) rekommendera 128GB i ram och 32kärnor för spel så är inte heller 24GB grafikminne något som är ämnat för spel. Tycker dock det hade vart bättre om nvidia hade behållit titan namnet för att förtydliga detta.

Skrivet av rstolpe:

@adzer: Iofs sant det du skriver. Smaken är som baken

Absolut. Man bör köra det som funkar bäst för en själv sas

Skrivet av rstolpe:

@adzer: Varför styr du chassifläktarna efter Mobo temp? Om CPU temp går upp så blir ju allt i lådan varmare runt omkring den och då bör ju även chassi-fläktarna öka för att försal ut och in luft.

Enkelt. För jag vill inte att alla fläktar i burken skall gå upp och ned med cpu belastningen då denna varierar allt för mycket. Det påverkar inte cpu temperaturen nämnvärt att cpu fläktarna ökar kortsiktigt och vid längre belastning så går chassitempen upp och då går fläktarna också upp. På samma sätt kan jag fråga varför du inte har dina chassifläktar kopplade till gpu temp? gpun drar ju oftast mer ström, alstrar mer värme och låter mer än cpu så bör vara gpu tempen man bör styra efter isf?

Jag anser att chassifläktarnas syfte är att hålla temperaturen på luften i burken på bra nivå och sedan så har de individuella komponenterna som tex cpu och gpu sin egna kylning som baseras på deras egna temperatur.

Fördelen som jag ser det är:
* Mindre spinnande upp och ner.
* Arbetar lika mycket för gpu som cpu.
* Spinner inte ned bara för att cpu belastningen minskar om burken fortfarande är varm.

Jag tycker att detta fungerar väldigt bra för mig personligen.

Jag har själv en D15 på cpun. PSU samt GPU är semi-passiva. Alla fläktar är noctua och pwm-styrda enligt följande:

CPU fläkten(Noctua D15) styrs av CPU-temperaturen.
< 60c: 36%
75C: 60%
90C: 100%

Chassi fläktarna(Noctua) styrs av moderkortets temperatur.
< 28C: 29%
47C: 100%

Alla fläktar sitter och på en 2.6sekunders utjämningstid så de inte går upp och ned hela tiden.

Ovan gör så att vid vila så står PSU och GPU fläktarna still. CPUn går på ca 650varv och chassi på 400varv. Väldigt tyst mao. Vid användning så ökar fläktarna efter behov. Cpu efter cpu temp, gpu efter gpu-temp, psu efter psu-temp/belastning och chassi efter moderkort/luft-temp.

Skrivet av lakabaka:

Ok tack. Känns som man borde kunna köra en OC på 75MHz utan att ändra i volt eller power limit. Någon som vet om det är testat ?

Jag tror det iaf, men vekar som att alla recensenter fått OC versionen så jag vet inte. Kollar man dock på recensioner av olika tillverkade och modeller av 3080 så verkar de flesta klocka till ungefär samma nivå.

Har du bara de 2medföljande fläktarna i chassit? Isf skulle jag sätta 2st till i fronten och även ta bort hela frontpanelen. Med fronten av så kommer du ha väldigt snarlika temperaturer som S2.

Fractals medföljande fläktar är kanske inte de bäst. Här har du ett juste pris på fläktar till hela chassit:
https://www.proshop.se/Chassi-kylare/Arctic-P14-PWM-PST-5-pcs...

Detta rör dock mest chassitemperaturen. Har du problem med CPU eller gpu specifikt så kanske kylaren på denna är problemet?

Skrivet av lakabaka:

Någon som vet skillnaden mellan TUF och TUF OC ? Är det bara 40mhz överklockat som någon sa så spelar det ingen roll.

75MHz verkar det vara. 1815MHz på OC och 1740MHz på icke-OC i performance läget. Ingen större skillnad, men det är det inte på priset heller iof.

https://www.asus.com/Graphics-Cards/TUF-RTX3080-O10G-GAMING/s...

https://www.asus.com/Graphics-Cards/TUF-RTX3080-10G-GAMING/sp...