Inlägg

Inlägg som KPatrik har skrivit i forumet
Av KPatrik

Det är ändå lite gläjde att se så många som bryr sig om detta. Enligt https://chatcontrol.se/faq/general/ kommer inte Signal ge vika för chat control så förhoppningsvis kan man side loada appen på android använda för chatt. Meta/Whatsapp verkar inte så intresserad av att lägga in bakdörr heller när dem fick frågan i storbritannien. Så om detta vansinne går genom så kommer det säkert finnas sätt att chatta utan bakdörrar.

Av KPatrik

Jag förstår varför MS inför det i Win 11 för högre säkerhet men jag förstår inte vad Secure boot och TPM modul kan göra för att stärka anti-Cheat? Secure boot är ju för att förhindra en dator från att boota osignerad mjukvara. TPM använder de väl för någon typ av disk kryptering likt Bitlocker antar jag? Vet någon hur detta hjälper Anti-Cheat? Räcker det inte att Valorant redan har tillgång till allt i OSet?

Av KPatrik

Använder Bitwarden, har dock inte vågat använda det till allt ännu. Det är som en testperiod just nu. Men än så länge är jag nöjd.
Vad jag förstått så kan inte obehöriga få tag i dina lösenord även om Bitwarden skulle läcka information/valv osv då det bara finns krypterad info på deras servrar. Stort plus att man kan använda hårdvarunyckel som Yubico.

En fungering är bara hur man skall kunna logga in i typ appar på en smart tv. Rätt otympligt att skriva långt lösenord med fjärrkontrollen.

Av KPatrik

Jag hade liknande problem med min Displayport skärm. Men jag kunde stänga av Deep sleep för DP och då försvann problemet. Det låter som samma problem som du har. Hoppas LG löser det snart.

Av KPatrik

Har kört Linux och Nvidia i snart 2+år. Har inte haft några större problem. Gällande tearing så märkte jag en förbättring när jag gick från cinnamon till KDE Plasma. Små lagg i spel kan bero på Nvidias shader cache som är låst till 128mb(?) per default. Många Lutris script tar bort den spärren i scriptet. Men du skulle kunna kolla så variablerna: __GL_SHADER_DISK_CACHE =1 __GL_SHADER_DISK_CACHE_PATH=/path/to/gamefolder. Sista variabeln skall helst peka på en folder på en SSD disk.

EDIT: På Laptop kan jag starkt rekomendera POP_OS! kör det på min laptop med 860m. Allting bara fungerade. Den är baserad på Ubuntu om jag inte missminner mig.

Av KPatrik

Ryzen stödjer ECC minnen men det är lite jobb att hitta rätt mb som stödjer det också.
EEC minnen tycker jag inte är nödvändigt alls. För backup lagring räcker det gott och väl med en raid för redundans.
Om du är lite händig/nyfiken skulle jag rekomendera en ubuntu server + lxd. Då kan du segregera varje tjänst du vill använda och kunna ta snapshots ifall något skulle gå fel.
Kanske lite lunchläsning: https://lxd.readthedocs.io/en/latest/

Av KPatrik

@TheHaxxorcist: 2000 kr? Vart står det? Ser bara en gratis nedladdning: https://www.gns3.com/software

Av KPatrik

GNS3

@TheHaxxorcist: Om du bara vill labba lite med nätverk och pfsense kolla in GNS3. Om jag inte minns fel så kan du skapa ett virtuellt nätverk i GNS3 koppla "Internet" till din fysiska nätverksport och sedan ha lan trafiken mellan pfsense, ubuntu 1 och 2 i ett virtuellt nätverk via virtualbox. Det borde dra ned traffiken på din laptops nätverkstrafik.

EDIT: https://docs.gns3.com/docs/ lite dokumentation om det.

Av KPatrik

Tänkte testa denna i en VM och kanske byta bort Solus mot denna Har förstått det att Endeavour OS skall vara en intro distro till Arch. Tycker det låter spännande. Aldrig suttit på Arch.

Av KPatrik

Kolla på Zowie mössen. Jag har en nu och är skitnöjd. Den behöver ingen mjukvara.

Av KPatrik

När du väl är inne i windows och kopplat in diskarna. Testa att formatera om dem och se om det hjälper. Om du inte har något viktigt på dem förstås. Eller så installera om och ställ in ACHI. Jag hade nog gjort det sistnämda.

Av KPatrik

Tjena,
Båda verkar som bra val. Det som irriterar mig med MSI är att dem använder sina egna namn på saker i BIOS. Var lite irriterande när man skulle börja med överklockning och man fick leta efter rätt inställningen.
Fördelen är väl som du säger med att flasha utan CPU installerad. Har själv precis bytt till B450 med Ryzen 3700 till "servern" hemma. Sitter och väntar på en till CPU som är kompatibel bara för att flasha bios...

Så jag hade nog gått med MSI om jag inte skall överklocka och ASUS med bättre VRM vid överklockning. Sen får man väl se om det är värt att få tag i en ytterliggare CPU bara för att flasha

Av KPatrik

Kolla in https://www.sweclockers.com/forum/trad/1138840-overklocknings...

Den är väldigt gammal men där kan du lära dig lite mer tillvägagångssättet hur man skall tänka vid överklockning. Stegvis öka spänning och multiplier osv.
Har själv inte överklockat någon nyare CPU så jag vet inte hur mycket som har förändrats. Någon annan kanske har något att tillägga.

Av KPatrik

Tjenare,
Låter som att laptopen kör spelet på den integrerade GPUn istället för 2060. Kommer inte ihåg exakt var du hittar det nu (Kan kolla hemma efter jobbet). Men du skall i nvidia kontrollpanelen kunna ange vilken GPU som skall användas till specifika program.

Ibland kan du även högerklicka på spelet i startmenyn och välja vilken GPU spelet skall starta med.

Av KPatrik

Tjenare,
Har testat med andra SATA kablar? Upptäcks diskarna korrekt i BIOS?
Om jag förstår det rätt så fungerar iallafall diskarna som det skall i din egna burk?

Av KPatrik
Skrivet av mini-z1994:

kan vara så att spänningen på moderkortet inte riktigt håller sig på den nivån som den ska och då leder till att aida64 stoppar.

Nättagget är Guld certat så tror inte det är den som orsakar felet. Men om moderkortet leverar lite ojämn spänning, finns något sätt att motverka detta?

Av KPatrik
Skrivet av kriller007:

Skulle tippa att BIOS till moderkort eller ev höja lite volt på minnena, testa även köra stockhastigheter på minnena.

Tror inte du behöver köpa nya minnen, skulle testa köra med 2x4Gb ram med XMP, fungerar det hade jag sålt 8gb om du inte absolut behöver 16gb

BIOS är nyligen uppdaterad till senaste versionen. Kan testa att aktivera XMP och höja volten till ca 1.550 eller liknande. Minnerna skall per standard vara 1.5 V.

Tyvärr behöver jag 16 GB (Om inte mer) då jag labbar en del med flera Virtuella maskiner.

Av KPatrik

@kriller007: Kan meddela att det var xmp som strula på minnena. Datorn har klarat sig i 12 timmar med aida64 test. Är det bara nya RAM minnen som gäller eller?

Konstigt nog flagga inte windows minnes test på det efter 6 rundor. :/

Skickades från m.sweclockers.com

Av KPatrik

@Zpnk: Jag använder Noctua NH-U12S CPU kylare. Stockkylaren är aldrig använd.

Av KPatrik

Jag har inte ens klockat min 4690K och Prime drar upp tempraturen med Small-FFT test till 77 - 83 C. Medans Aida64 håller den runt 58 - 65 C. Har hållt på det senaste med kylpasta som en galning för jag trott att jag applicerat det fel.

Men så jag förstår det rätt så kan det bli galna tempraturer med Haswell och Prime95.
Jag håller nämligen på att testa min dators stabilitet inför en överklockning.

Testar inte AIDA64 AVX alls är det därför som tempraturskillnaden är så stor?

Jag tackar för infon i denna tråden