Inlägg

Inlägg som Darkling har skrivit i forumet
Av Darkling

SWERTY!

Har ett 75% ANSI keyboard med SWERTY layout för att få "det bästa av båda världar" som systemutvecklare.
Mindre fingergymnastik för specialtecken, men med ÅÄÖ lätt tillgängligt.

Av Darkling
Skrivet av Sarg:

Tittade lite på det då jag länge funderat på att om man skulle köra på ANSI för att slippa en del fingergymnastik, och få lite större utbud när det gäller potentiella tangentbord, men jag funderar på vissa saker som du kanske kan besvara: hur länge tog det att lära sig de förändra sätten att nå de vanligt förekommande ' ? och "? Känns även som om man inte utnyttjar ANSI till sitt fullo för att man inte har samma lätta åtkomst till {[]} etc.

Hur gick det med import när du köpte NuPhy Air75? Försöker lista ut om det är lågprofil jag är ute efter, men G915 TKL och MX Mechanical Mini är lite dyra.

Jag har kommit in det rätt snabbt, även om det inte alltid flyter på helt automatiskt.
Tänker att jag nog ska göra en swerty v2 framöver där jag vänder på steken med att ha ÅÄÖ dolt under modifiers istället för som nu, specialtecknen. Skriver ändå majoriteten på engelska, särskilt i jobbet.

Ingen import vill jag minnas, prissatt i SEK och skickades väl antagligen via en EU återförsäljare.

Av Darkling

Jag väcker liv i den här så ingen går miste om Air75 i onödan...
Vill bara tipsa om "swerty" layout för ANSI-tangentbord, för mig känns det som det bästa av två världar.
https://johanegustafsson.net/projects/swerty/

Är systemutvecklare, och att jobba med ANSI layout är väldigt bekvämt med alla speciella tecken som används ofta där.

Jag har själv NuPhy Air75 och det är en dröm att knacka loss på, älskar det. Och med swerty uppsättningen saknar jag inga tecken, även om keycapsen saknar Å, Ä och Ö så "ligger dom på rätt plats" så att säga.

Av Darkling

När jobbet flyttar hem får hemmet vara med i jobbet!

Det är rätt fantastiskt ändå att kunna ha lill-dockan med sig på jobbet, att gå mellan hem -> arbete -> hem med sekunders varsel och att kunna avlasta den som är föräldraledig om så bara för att få några minuter på toa för sig själv...

https://cloud.sannagatan.se/index.php/s/3TqFkHKJm8p8J3T/preview

Av Darkling
Skrivet av Roger W:

Finns nog ett flertal spel jag saknar om jag tänker efter, men det som jag kommer på nu är Interstate 76!
Det spelet skulle vara kul att se en remake eller remaster av!

Nya features borde vara:
- Moderniserad grafikmotor (åtminstone DX11 eller motsvarande) med enorm drawdistance, mycket mer detaljerad terräng utan synlig LOD hantering, mer detaljerade bilar bilar osv. Grafiken kan även piffas upp en del, men bör ha en hyfsat enkel minimalistisk look som speglar originalet. Kanske lite inspirerad av tex Firewatch?
- Stöd för VR!
- Moderniserad spelmotor som klarar alla framerates osv utan problem.
- Fysikmotorn kan behövas skrivas om helt för att faktiskt bli mer "fysikbaserad" (bilar som kan rolla/välta osv, mer äkta moment i bilarna vid kollisioner, mer realistisk väghållning osv) MEN med finkänslighet och respekt för originalspelet.
- Stöd för joypad, samt förstås även mus/tangentbord/joystick/ratt/HOTAS osv också.

Saker som måste finnas kvar:
- Välfungerande cockpitvy och extern vy.
- Stilen, karaktärerna mm.
- Musiken!
- Bilarna och vapnen!
- Singleplayerkampanjen (ev små tweaks och tillägg med respekt för att få ett längre eller mer sammanhållen upplevelse)
- Salvagesystemet i SP kampanjen.

---

Ett annat spel jag nästan tänkte ta upp är TIE fighter och X-wing spelen, men det verkar ju nya Star Wars Squadrons förhoppningsvis kunna täcka upp rätt bra

Åh ja! Och uppföljaren Interstate '82 förtjänar också en remake, fast med lite goodies plockade från '76, som den mer avancerade armor/chassi hanteringen.

Spenderat ohemult mycket tid i dom spelen alltså, så bra!

Av Darkling

Givetvis. Både i arbetet och privat.
Privat, OVPN med Wireguard ftw.

Av Darkling
Skrivet av henkiii:

Japp. Arbetar numera i källarn. Börjar bo in mig rejält med en samling tomma kaffekoppar bredvid musen.

Känns snart motiverat att investera i en bättre kaffebryggare, får leta inspiration i den andra tråden.

Jag har börjat "betala av" mina kaffekoppar med 20 armhävningar eller situps varje gång jag går och hämtar en färsk kopp.
Tänker att antingen får jag en bitig överkropp (fuck legday) eller så drar jag ner kaffekonsumptionen till rimliga nivåer.

Win-win.

Av Darkling

Jag jobbar som systemutvecklare åt ett av de större konsultbolagen i Sverige och har lite periodvis jobbat hemifrån någon - några dagar i veckan de senaste åren men har sedan dryga månaden kört 100% hemifrån.

För att jag kan och gärna gör det om det kan hjälpa till att platta ut kurvan.

Lyckligt lottad att "mina" projekt ännu inte blivit påverkade, så det är business-as-usal egentligen, förutom att jag faktiskt nu styrt upp en mer seriös arbetsplats än "laptop-i-knä" modellen som det varit innan.

Av Darkling
Skrivet av Edvin-89:

Ni som har era foton och videor sparade i molnet, har ni det rakt upp och ner eller krypterar ni allt så ingen kan snoka?

Jag krypterar mitt lokalt. Jag förutsätter att data är röjd när den lämnar min enhet.

Av Darkling

Alla enheter jobbar mot filserver (Win server 2016 VM på en HP MicroServer Gen8) som i sin tur backas mot en NAS (QNAP TS219P) nattligen.

Den datan krypteras lokalt och backas sedan veckovis till Azure.

Så 3-2-1, tre kopior av datan (filserver-NAS-offsite), 2 separata enheter hemma (filserver och NAS), 1 offsite (Azure).

Av Darkling
Skrivet av BasseBaba:

@Darkling: Vad kostade din smart-house install? Var det nybygge eller ändring i befintlig installation?

Jag hittar inte fakturan, och jag tror det var så att jag köpte genom mitt förra jobb och bara fick ett pris och fakturanummer att pynta in det mot. Så jag har inte kvar kostnaden tyvärr.

Av Darkling
Skrivet av BasseBaba:

@Darkling: Vad kostade din smart-house install? Var det nybygge eller ändring i befintlig installation?

Det är en kombination av ny- och utbygge, vi byggde ut med en stor huskropp och i den placerade vi en undercentral med majoriteten av Smart-House styren.
Nu håller vi på med ursprungliga huset och börjar så smått tråda om all el där och drar då med bus-slingor och extra trådar som skall användas när vi byter och kompletterar den befintliga centralen/installationen.

Jag ska leta upp offerterna för den initiala installationen, men sen har jag haft turen och köpt ett begagnat helt paket för 5k att komplettera med.

Av Darkling
Skrivet av fish:

Jag har betat av en väldans massa olika lösningar de senaste 15 åren, X10, diverse RF lösningar som telldus, wifi brytare, fibaro, hue, etc. Oftast har jag haft kombinationer av dem och försökt synka dem via någon egen mjukvara. Det största problemet jag haft är pålitlighet, är det inte 100% så blir det snabbt irriterande, framförallt för de i hushållet som inte är lika entusiastiska som jag. Ju mer komplicerad sammansättning ju större chans att någon inte funkar hela tiden. Vissa brytare synkar via cloud, då blir man beroende av att internet inte går ner, vissa kräver att man inte rör brytare på väggen för då slutar de svara (t.ex. hue).

Efter att vi gjorde en större renovering förra året så bytte jag det mesta till plejd och det har fungerat fantastiskt bra, jag har lite rörelsevakter samt hue lampor kvar på ställen där de bara kontrolleras av rörelsevakter, såsom källarutrymmen, etc. Men allt som man ska kunna styra själv är kopplat till plejd.

Plejd fungerar som ett vanligt trådat system, man sätter fjädrar i strömbrytarna på väggarna och det är infällda dosor som kontrollerar lamporna, long press blir dimmning och dubbelklick går att koppla till scenarion, såsom släck allt, eller tänd ett antal lampor i en grupp, etc. Väldigt flexibelt och har även inbyggt astrour för automatisering. Det enda som saknas är google home/homekit koppling, men det har visats på mässor och ska komma innan årets slut säger de.

Jag kör sedan med google home över hela huset, mini, home och max, samt chromecasts på tv apparater och stereon. Har helt avvecklat mitt sonossystem för ljud nu till förmån för google home.

För första gången på 15 år så känns allt funktionellt

Alla svar hitintills förutom det här bygger på att du livar upp någon typ av halvt genomarbetat ekosystem av trådlösa prylar som i bästa fall kan beskrivas som "konsument"-klass, med tillförlitlighet därefter.
Och jag ska inte kasta skit, beroende på ens use-case är det kanske handen i handsken MEN, jag personligen skulle aldrig orka gå den vägen, jag vill ha skottsäker tillförlitlighet från dag ett (hur många trådar finns det inte om att "jag uppdaterade min hass.io och nu funkar ingenting" eller "mitt sdkort pajjade, nu kan jag inte tända i huset") och då finns det mer seriösa alternativ.

Om du ändå ska börja från början tycker jag att du ska kolla in system baserade på KNX (det är nog äldst och mest beprövat i gemet), ex Control4, Carlo-Gavazzis DupLine-baserade system Smart-House (det har jag själv, extremt nöjd) eller Plejd (bluetooth, primärt för ljusstyrning).

Av Darkling

Jag kör ett Dupline-bus baserat system från Carlo-Gavazzi, Smart-House, i mitt hus.

Där styr jag belysning, brandlarm, larm, värme och kyla. Ventilation styrs direkt på aggregatet men tar styrsignaler från övriga system.

Alla drivdon till downlights styrs via Dali bus, som i sin turs styrs via en Dali gateway i Smart-House systemet.

Övriga inomhuslampor styrs via aktorer i centralen, både on/off och dimmrade. Utomhusbelysning styrs via astro-urs funktion i systemet och luxmätare på fasaden.

Värmen styrs dels direkt av värmepumpen (i den del med radiatorer kvar) och dels av Smart-House systemet. Shunten för att styra golvvärmens framledningstemperatur samt alla rums temperatur styrs via Smart-House.

Brandlarm är bus-kopplat, så larmar en deckare tjuter samtliga, det skickas sms till förinställda nummer och all belysning går till 100%.
Vid inbrottslarm (bara via rörelsedeckare idag) tjuter sirener, mess skickas och belysningen pulsas 0-100% för att förvirra och störa.

Framtida automationer är att köra ned projektorduken och starta scenen "Projektor" när projjen startas, styrd motorvärmarstolpe och styrning till poolens solvärmeanläggning.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Darkling

Vill du skeppa av den i delar är jag sugen på två ram-stickor. Förutsatt att det är udimm, inte rdimm.
Fridens.

Av Darkling

Söker tillfälligt boende i Sthlm under utbildning

Hejsan.

Jag har kommit in på en utbildning i Kista hos Academic Work till junior systemutvecklare inom C#/.NET som sträcker sig mellan 12 Sept - 2 Dec och söker nu någon typ av boende (rum, inneboende, allt är av intresse) i rimlig närhet.

Jag kommer mestadels veckopendla, så helgerna är jag inte på plats och under veckorna kommer jag studera stenhårt, så nåt festande och liknande kommer det INTE bli.

Alternativt lugn ställplats för husbil med tillgång till el om någon med villa/trädgård vill tjäna en krona på att ha en enstöring i trädgården under tre månader.

Skötsam, rökfri familjefar med ordnad ekonomi.

Maila mig på lars@sannagatan.se om ni har nån bra ide!

Mvh
Lars

Av Darkling

Även om idén om att använda kondensorn som värmeväxlare i ett vattenbaserat system kanske känns som en bra grej skulle jag skippa det om jag vore du.
För det första är det väldigt långa slingor av klen dimension = höga tryckfall = behov av större pump för att få något flöde att tala om, och för det andra kommer du få massa esterolja med i vattenkretsen, och den är stygg mot de flesta packningar och o-ringar av Butyl, Viton, EPDM och naturgummi. Ovärt att märka att just dina o-ringar är av butylgummi genom att det droppar vatten i burken... :-/

Av Darkling
Skrivet av Dahl1n:

Tjaaa!
du har fått mig till att köpa detta moderkort tycker din modd vart sjukt nice
jag undrar bara hur många sata portar är det på?
sedan undrar jag oxå eftersom att det är ett nätagg till moderkortet hur får du ström till diskarna?
och sist men inte minst, kan man driva 4diskar och en dvd läsare på det inbyggda nättaget om det är det man använder?

//Dahl1n

Roligt att du gillade bygget!

Det är fyra SATA portar på kortet. På moderkortet sitter det ett vanlig molex-uttag där du kopplar in den medföljande adaptern för strömmatning.. DOCK så är det jävliigt underligt att dom valt att skicka med en adapter med tre SATA-ström kontakter och inte fyra... Ska du ha fler enheter får du köpa en y-kabel, typ denna.

Ang. antalet enheter vet jag inte alls hur mycket det pallar med. Kör själv bara med en 2,5" enhet så jag har inte provat.

Av Darkling
Skrivet av PhenPhantom:

USB kontakterna du har i fronten som du kopplat till mobot. Vad heter dem? kan du skicka en produktlänk? ) Helst i PM <<

USB-Uttagen i fronten är tyvärr inget jag köpt, utan plockat från en USB-expansionsplatta som satt bak på ett gammalt HP-chassi. Men den här är snarlik: Kjell & Company - 38733 - USB x2 uttag 1x8-pol kontakt. Jag fick förlänga kablarna på min, då dom inte riktigt räckte till uttagen på moderkortet.

Skickade precis ett PM också.

Av Darkling
Skrivet av duckstar:

fan asså precis nått sånt hära tänkte jag göra med ett gammalt NES som jag hittade på tippen för ett tag sen får bli när lönen stadgar sig.

Alltid roligt att inspirera folk. Lägg upp ett galleri när/om det blir av så man får se på't!