Inlägg

Inlägg som DanneBern har skrivit i forumet
Av DanneBern
Skrivet av DanneBern:

Hej igen,

Har mekat runt med det mesta nu men känns som jag landar tillbaka på att det är gpu som är defekt. När jag plockar ur gpu nu ser jag detta,
<Uppladdad bildlänk>

Där är pin näst längst till höger kortare. Det känns väl defekt.

Mvh

Nu ser jag i och för sig att pin på andra sidan ser lika dan ut.

Kanske ska vara så då, odds att båda är trasiga är väl liten.

Av DanneBern
Skrivet av DanneBern:

Det ligger på agendan o byta ut dom padsen också till minnena. Tycker bara det är skumt att den inte dör om man stresstestar i en timme men efter surf och 0% belastning dör datorn. Hittar inget riktigt samband..

Hej igen,

Har mekat runt med det mesta nu men känns som jag landar tillbaka på att det är gpu som är defekt. När jag plockar ur gpu nu ser jag detta,

Där är pin näst längst till höger kortare. Det känns väl defekt.

Mvh

Av DanneBern
Skrivet av Rouge of Darkness:

Just sayin.

Om grafikkortet går för varmt på någon del eller har hårdvarufel är det högst troligt att just grafikdrivaren kommer crasha.

100°c på minnena är väldigt stekigt... Och skulle inte vara ovantat att de ev skulle kunna orsaka div fel pga värmen.

Mit 3070 så kommer jag knappt över 70°c på minnena visserligen lägre klockade än på 3080 men ingen jätteskillnad tbh.

Det ligger på agendan o byta ut dom padsen också till minnena. Tycker bara det är skumt att den inte dör om man stresstestar i en timme men efter surf och 0% belastning dör datorn. Hittar inget riktigt samband..

Av DanneBern

Tänkte uppdatera igen, datorn krashade igen medans jag slösurfade lite igår. Ingen belastning på datorn.

När jag startade om märkte jag att hela datorn "laggade", muspekare hackade sig fram, ljudet hackade, allt var slött. Efter nån minut kom blåskärm, aldrig hänt innan med felkod SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION vilket enligt lite googlande verkar vara att drivrutiner inte lirar som dom ska.

Jag ska nog testa att omformatera hela datorn o lägga in windows på nytt för att veta att man börjar om på ny kula och att det inte ligger kvar något som kan störa.

Av DanneBern
Skrivet av Dalton Sleeper:

Memory är för hög, har för mig de börjar throttla och bete sig skumt där. Så var det med mitt 3090 när vattenblocket inte tryckte tillräckligt på minnena (fel thermal pads i de första revisionerna).

Ja det känns ju spontant lite högt. Märkligt bara att det inte dör under tiden man kör furmark då utan efteråt när temps börjar gå ner igen.

Men kan vara värt o byta ändå kanske, funkar dessa? Pads på Komplett

Av DanneBern
Skrivet av mrqaffe:

Men har du testat utan grafikkort i datorn , dvs demontera det och kör på integrerat.

Nej det gjorde jag aldrig, testade bara köra skärmen direkt i mobo men fick samma bekymmer. Får testa rycka ur gpu om det skulle vara så.

För övrigt på performance bios nu så krashade det. Körde furmark i 32 minuter, inga problem alls o allt ser bra ut. Stänger ner furmark, ska svara dig här på swec och då krashar det.

Nu ska jag ha quiet-bios på o se om det återkommer. I så fall testar jag utan gpu för att utesluta.

Hur det ser ut efter 10 minuter furmark i quiet-bios. Jag vet inte, är memory temp lite hög? Man har ju läst att vissa byter ut kuddarna mellan kylare och kort.

Av DanneBern
Skrivet av RaidSoft:

Kan vara så att quiet biosen boostar lägre och att GPU'n har blivit lite degraderad över tiden vilket gör att default boost beteendet inte riktigt är stabilt längre. Om du underklockar kortet i standard mode till samma nivå quiet moden kör i kan du se om det är nått sånt som pågår.

Om den använder märkbart mycket mindre ström i quiet mode så kan det även vara PSU relaterat där högre load gör att den inte riktigt levererar helt ren ström vilket orsakar ostabilitet men då du har ett 1000w nätagg så känns det inte så jätte troligt.

Det som får mig att tvivla på de här teorierna är dock att du sagt att det har hänt vid låg load som youtube tittande, det gör många potentiella problem inte så troliga längre. Det viktigaste nu är att verifiera om det någonsin händer i quiet bios eller inte.

Har ändå haft lite på känn att det kan vara nåt sånt som spökar också. Men så svårt o utesluta när det händer så oregelbundet.

Nu har jag testat att starta upp på performance-bios igen och uppdaterat till senaste som släpptes i oktober någon gång. Då lirar exempelvis furmark och spel direkt utan problem. Sen om det är en tillfällighet återstår väl o se.

På performance så ligger den på 340W ca, 1500 core clock, 9500 mem, 62 grader.
Startar jag upp spel så boostar den core till 1950 nu ca utan o dö.

Jag vetitusan vad det kan vara men jag får väl se om det håller i sig nu utan o dö. Känns bara osannolikt att vbios skulle börja haverera bara sådär. Om det inte är nån annan uppdatering i datorn som påverkat det på nåt sätt.

Tack för alla idéer, jag återkommer om problemen återkommer, vilket kan bli redan om en stund om jag känner problemet rätt

Mvh Daniel

Av DanneBern
Skrivet av ronz:

Har du några andra PCI-Ex kablar att prova mellan nätagg och grafikkort?

Det låter som samma problem som varit ganska vanligt med 4080 och 4090 där den nya kabeln ställt till problem. Ett typiskt exempel är de folk som köpte kablar från CableMods där sense kabeln var lös bredvid och kunde skapa problem. Problemen som uppstod var exakt sådant problem som du har.
Jag har självt haft detta tills jag bytte till ny PCI-Ex kabel. Jag upptäckte till och med en skada på kabeln så inte undra på.

Nu har du inte den nya kabeln då du inte har ett 4080 eller 4090. Men det kan mycket väl vara ett liknande problem där det blir något "fel" med strömmen till grafikkortet.

Tror absolut inte det är något mjukvaruproblem. Jag hade felsökt Nätagg > Kabel > Grafikkkort.
Men jag förstår att det är svårt om man inte har extra grejer

Tjena

Jag glömde nog nämna det men jag testade att ta 2 oanvända pci-ex kablar till mitt nätagg och ersätta men fick samma problem. Testade då med nya utgångar i nätagget också men samma problem.

Nu kan jag nämna att det sista jag gjort är att jag bytte dip-switch till quiet-mode på grafikkortet, startade upp datorn och kört furmark i 10 min nu utan problem. Tänkte låta det rulla 30 min eller nåt o se men verkar vara stabilt. Känns väl spontant väldigt märkligt att det skulle blivit nåt vajsing med vbios?

Ca 68 grader. 335W förbrukning , 1480 core clock och 9500 memory.

Sen har det ju funkat i intervall innan så jag är väl lite skeptisk tills jag testat en stund...

Återkommer med resultat!

Av DanneBern

Uppdatering

Testat HDMI i samma skärm, ingen skillnad, dör vid furmark. Ska testa i TV om en stund
Testat att uppdatera till nya drivisar som kom idag
Testat att köra direkt via mobo, samma bekymmer
Windows minnesdiagnostik säger inga problem, ej testat memtest86

Av DanneBern

Uppdatering

Ny DP kabel verkar inte funka, 1 sekund in i furmark så fick jag svart skärm. Fortsätter felsöka.

Av DanneBern

Svart skärm men ljud finns

Hej!

Jag har haft problem med min stationära ett par veckor nu. Det kommer när det själv vill och hittar inte riktigt ett samband med felet.

Felet som uppstår är att skärmen blir svart och säger "no signal" fast jag hör fortfarande ljud i spel / youtube. Efter omstart återgår datorn till det normala. Ibland händer det vid vanlig surf, ibland vid spelande. Igår testade jag köra furmark, gick fint i 1h inga problem och normala temperaturer, sen startade jag upp ett spel o fick svart-skärm.

Jag har googlat runt och hittat massa tänkbara lösningar som inte verkar hjälpa mig. Jag har inte möjlighet o testa med annan hårdvara tyvärr då det vore kul o testa utesluta gpu & nätagg.

Min fråga är, har ni något mer ni kan tänka er att jag ska testa? Tar emot alla tips ni kan ha.

Grejer jag testat (av det jag minns)

Ren installation av drivrutiner, olika versioner med DDU
Ominstallation av GPU i dator, byte plats på PCI-kablarna i nätagg
Ominstallation av ram-minnen
Nollställt bios, testat olika inställningar i bios (xmp / ej xmp / pci versioner..)
Samma fel i om jag har DP-kabel i moderkortet som i GPU
Klockat ner GPU lite grann för att se om det kan påverka
Diverse mjukvaruinställningar i windows, energisparlägen osv
Ta bort "overlay"-funktioner in geforce experience, discord osv
Alla temperaturer ser helt ok ut i HW-monitor, likaså spänningar.
Testat "starta om" drivrutin med CTRL+SHIFT+WIN+B - Inget händer

Kvar att testa:
Ny DP-kabel & skärm
Ominstallera windows
Plocka ram-minnen o se om något är defekt (memtest86?)
Använda whocrashed för att se vad som krashat - event logger visar ingenting
Testa "quiet" bios på GPU istället för performance (uppdatera VBIOS kanske?)
Uppdatera bios version

Specs:

MSI Optix MAG342CQR

I7 8700k
32GB Kingston 2667 DDR4
Asus Prime Z370-A
Asus TUF RTX 3080
Cooler Master V1000

Av DanneBern

Hörde på radio idag att någon journalist testat detta, hittade en artikel:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/per-fran-uppsala-de...

Själv tycker jag att det känns som en dålig idé.

Av DanneBern

Fick motor utbytt (till helt ny) på vagnskada efter sambo pajjade oljetråget på en grusväg o körde oljetorrt. Detta på en V60 -12 D5 som hade gått ~15500 mil med helförsäkring.

Av DanneBern
Skrivet av zonar:

Dra inte nätverkskabel utan använd istället fiber. Förslagsvis färdigkontakterad fiber samt en omvandlingsbox i varje ände från fiber<-> RJ45.

Prylar som kostnadsexempel:
2 x Omvandlare
1 x Fiber

På så sätt slipper du mängder av möjliga problem kopplat till både störningar och olika potential mellan husen som kan steka prylarna. Alternativt är att använda radiolänk mellan byggnaderna.

/z

Helt rätt men så det inte köps fel så blir det svårt att sätta en LC-fiber i en SC-konverter. Så i detta fallet är ju en:
Fiberpatch SC-SC

Av DanneBern

Kan inte ens starta spelet efter uppdatering nu, får "disk read error" meddelande när den _nästan_ har laddat klart (steam). Testat verifiera filer o så men ingen skillnad. Kanske får ominstallera det o se.

Edit: För info så funkar det efter ominstallation av spelet.

Av DanneBern

Annonsen är avslutad

Av DanneBern

Cooler Master Cosmos 2

Hej,

Säljer mitt gamla Cosmos 2 chassi då jag ej använder det längre och den tar ganska mycket plats... Haft den ute på annons innan men svalt intresse så provar igen. Chassi i bra skick och funkar som det ska. Endast upphämtning i Växjö pga storleken och vikt.

Läs hela annonsen här

Av DanneBern

Logitech Driving Force GT

Säljer min ratt som står o dammar nu för tiden. Testade den precis med Forza Horizon 5 och funkar fint. Kan skickas mot förskottsbetalning eller hämtning i Växjö.

500 + frakt.

Läs hela annonsen här

Av DanneBern

Cooler Master Cosmos 2

Säljer mitt gamla chassi då jag bytt till mindre iom flytt till lägenhet. Bra skick o allt funkar som det ska. Avhämtning i Växjö som gäller pga storlek.

Läs hela annonsen här

Av DanneBern

Cooler Master Cosmos 2

Hallå,

Säljer mitt Cosmos 2 som inte är använt på länge nu och bara samlar damm. Köptes vid release för 3600:- (om jag minns rätt) och bytte sedan till ett mindre chassi då jag flyttade till lägenhet.

Chassit är i bra skick, nån liten repa nånstans och sedan är plasten trasig bakom skruven (se bild 2) som håller fast topp-locket men påverkar inget om chassit står still. Har kvar lådan till den.

Hämtas i Växjö, skickas ej pga storlek.

Mvh Daniel

Läs hela annonsen här