Inlägg

Inlägg som nils45 har skrivit i forumet
Av nils45

Jag tror Steam var obligatoriskt när CS 1.6 släpptes, var det inte så? I sådana fall är mitt Steam konto runt 21 år gammalt, när får jag mitt pris?

Av nils45
Skrivet av Petterk:

Vem fick du boxen av? Väldigt få fastighetsägare står för utrustning själva utan leverantören skickar utrustning när du kontaktar de. Du kan fråga Tele2 om det finns kabeltv på adressen, finns det men det plockats bort i lägenheten bör boende kräva att det rättas till (av fastighetsägaren) eller att de får en hyressänkning motsvarande vad kabeltvn kostar.

Det låter intressant, ska kolla upp det, tack. Jag ringde och gick ner till hyresvärdens kundcenter och förklarade situationen och dom gav mig Tele2's/Comhem's digitalbox.

Av nils45
Skrivet av Petterk:

Jag förstår inte vilken väg du försöker ta här?

Har du en box från Tele2 utan ethernet så är den för kabeltv inte för antenn. Kabeltv använder samma IEC-kontakt som antenn och har ett uttag på väggen som fastighetsägaren har ansvar att den ska finnas.

Då förstår jag. Dock så gav fastighetsägaren mig en digitalbox med kabeltv när det inte finns uttag för kabel-tv i lägenheten, jag förlitade mig på att dom skulle ge mig rätt. Men tack för att du klargjorde att Kabeltv använder samma IEC-kontakt som antenn.

Av nils45
Skrivet av mrqaffe:

Marknätet kräver per definition en antennanslutning men 1,2 och 4 är gratiskanaler i marknätet och de har även playtjänster som är gratis.

Skrivet av Viita:

För att få in de fria kanalerna 1,2 och 4 räcker det med att tv:n har en inbyggd digitalTV-motagare för det marksända nätet, DVB-T och sedan kopplar du in något sånthär: https://www.biltema.se/kontor---teknik/bild/antenner/tv-anten...
Har inte TV:n någon inbyggd DVB-T-mottagare behövs en digitalbox likt den du länkade i det första inlägget, till den ansluter du sedan en antenn för det marksända nätet..

Av erfarenhet kan jag säga att den fungerat utmärkt de gånger det varit problem med Tele2 (gamla comhem).

Skrivet av Petterk:

Fastigheten har förmodligen ett utbud över fibernätet som ingår. Utbudet är knutet till utrustning du måste beställa från leverantören.

Äldre hus kan ha centralantenn, nyproduktion brukar bara ha fiber eller kabeltv. Abonnemang kollektivt eller inviduellt kommer behövas här där antenn, kabeltv eller satellit saknas.

Skrivet av Mega-Dark:

Ni får gärna rätta mig om jag har fel.

Mig veterligen så måste hyresvärden (om det är en hyrresrätt) kunna erbjuda ett gratis alternativ för att få gratis kanalerna. Andra kanaler får man oftast bekosta skälv.
Så är det för mig, har en nybyggd lägenhet med enbart enternet. Jag funderade på om jag behövde köpa en egen anten, men så frågade jag några gånger hyresvärden (FABO) och fick svar att jag skulle gå till våran lokala telia butik och bara be om en box från de. Kart. För hyresvärden hade avtal med telia för gratis kanalerna.

Är det en bostadsrätt så kan det vara så att föreningen som har förhandlat fram ett paket med kanaler till alla som bor där.

Så ja hör med värden/föreningen

Gammal artikel. Men Hyresvärden MÅSTE kunna ge gästen möjlighet att se TV, vi betalar ju ändå svt genom skatten så. Hur är lite olika.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hyresvard-ska-halla-med-tv...

Skrivet av Fryk:

Finns det något inkommande kopplingsskåp i lägenheten med fiber och tv?

Har sett lägenheter där man har patchpanel för coax/RJ45. Man kopplar coax - RJ45 till patchpanelen och plockar ut det i i uttaget i rummet. Sedan har du en RJ45 - Coax på andra sidan du kan koppla in. Kan det vara denna lösning?

Finns info längst ned så sidan hos Kjell.

https://www.kjell.com/se/kunskap/hur-funkar-det/tv-teknik/mot...

Skrivet av cp_:

Vad du behöver kolla är om det finns någon TV-mast i närheten (sök via https://www.teracom.se/privat/) och om så är fallet köpa en liten TV-antenn (inomhus-antenn https://www.prisjakt.nu/s/tv-antenn-inomhus/) att koppla in till TV:n. Kan vara bra om det är någorlunda fritt i riktningen mot TV-masten, inga höga berg och sånt i vägen. Då borde du få in boxers grundutbud (SVT1, SVT2, SVT24, Kunskapskanalen och TV4). De flesta TV-apparater har inbyggd mottagare för digital-TV, men det kan ju vara värt att kolla om modellen ni använder har det. Men om TV:n inte är äldre än typ 20 år så borde den kunna ta emot boxer. Det analoga nätet stängdes ner 2007.

Annars kan ni vara mer moderna och betala något abonnemang med kanaler som går att se via internet. S.k. IP-TV.

Skrivet av Prelatur:

Om jag har fattat det rätt så får man inte plocka bort det utan att ersätta det.
Så om det finns en uppkoppling via Koax med gratis kanaler och det ersätts med IPTV så måste hyresvärden ersätta det med en box som kan visa gratis kanalerna.

I detta fall har det aldrig funnits några gratis kanaler och då behöver värden inte göra nåt.

Skrivet av Petterk:

Rent juridiskt gäller inte vidaresändningstvånget fastighetsägaren utan den som tillhandahåller tvnät, men ofta har de avtal för detta.

Skrivet av robbe60:

Även via antenn/coax uttaget digitala kabeltv nätet Comhem/Tele2 som jag har, kör med antennkabel från uttaget direkt in i tvn utan någon box

Skrivet av Petterk:

Du har antenn-uttag kopplad till kabeltvnätet på väggen, det har inte TS. Just det jag hänvisa till när jag skrev om de sakna uttag.

Tack för alla fantastiska svar.

Jag löste det hela genom att köpa en antenn som Viita och cp_ rekommenderade, https://www.biltema.se/kontor---teknik/bild/antenner/tv-anten..., som jag sedan kopplade in i en digitalbox.

Jag hörde av mig till hyresvärden och hämtade ut en digitalbox ifrån Tele2 men fick inte in några kanaler med den då boxen inte kom med ett ethernet uttag (såklart), det gick även inte att få in kanaler med den genom antennen (någon som vet varför?), så jag fick använda en digitalbox som jag köpte på Kjell & Company som fungerade alldeles utmärkt.

Tack igen för alla svar. Jag tror jag kommer uppgradera hans TV till Chromecast om några månader.

Av nils45
Skrivet av Rouge of Darkness:

jag lovar att bredbandsporten inte skickar några kanaler bara rätt upp och ner du kan ta emot via en antenningång...

troligen behöver du ett tv abbonnemang för iptv (gratiskanalerna räcker om du inte vill ha ett betalabonnemang)

brukar då ingå en box i abonnemanget.

den boxen du provat med är för det marksända nätet dvs du behöver koppla den till en antenn inte inkommande internet port.

vad det var för skum idé personen du pratade med snacka om vet jag inte men det du beskrev att han sa man skulle använda existerar inte.

Skrivet av Petterk:

Det är ingen lösning som finns, finns kablar som ser ut som det du beskriver men de är omöjliga att använda med något förutom någon speciallösning. Sakna du TV-uttag i en lägenhet finns det inte antenn, kabel eller satellitsändningar.

Via internet eller fibern. Leverantörerna säljer TV-boxar ihop med abonnemangen, förmodligen ingår det redan i lägenheten ett startutbud med SVT och TV4. Det som ingår kollektivt behöver man registrera/teckna sig mot så skickar de ut box, brukar inte vara svårare än att kolla värdens hemsida för att lista ut om de har ett utbud.

Det finns inomhusantenner, men de flesta lägenheter kommer inte ligga så bra till att det är enkelt eller ens möjligt att få in signal från marknätet.

Skrivet av MatteN:

Kontakta värden och ta reda på vad som behövs.

Skrivet av mrqaffe:

Om det inte finns "gamla antennuttag" (de i nederkant på bilden) så kanske det finns f kontakter ? (den översta i mitten på bilden nedan.)
https://www.bauhaus.se/media/catalog/product/cache/21699f94d6be91d029a9b3d1b5079673/2/1/2142902A.jpg
Om det verkligen inte finns några antennuttag alls behöver man endera strömma via nån app i tvn om den är internetansluten eller så behöver man en tv-box/mediaspelare som passar den signal/videoström som finns att tillgå.
Har man internet kan man alltid strömma nått via det men många operatörer har även andra sätt att överföra tv via fiber eller bredbandsnäten.

Skrivet av seville57:

Jag hade mina TV kanaler via antenn kabel, "3 hål i väggen", det var så innan iallafall, ej inkopplat längre då jag å TV:n har "reklam allergi". Har alltså internet abb hos Tele 2 (fd Combort) å bor i Tele 2 lägenhet.

Oj, tack för alla svar.

Höghuset han har flyttat in i är precis nybyggt, så de enda uttag som finns verkar bara fiberanslutning som ser ut såhär https://images.ctfassets.net/lqy9luz7fyfj/36zdWBkXhSCceys4Imq...

Att få in marknätet, alltså kanal 1,2 och 4an trodde jag skulle fungera med digitalboxen i värsta fall för det ska man väl inte behöva ett abonnemang för?

Jag ska kontakta hyresvärden och kolla, tack igen för alla svar.

Av nils45

Får inte in några kanaler.

Hej.

Försöker hjälpa en person att få in kanaler i hans nya lägenhet, då det inte finns de gamla antenn-uttagen kvar så finns det bara nätverksuttag. Jag pratade med en person som sa att det räckte med att bara köpa en antennsladd med ett nätverksuttag som man kan koppla ifrån uttaget direkt in till TV:n och göra en digital kanal-sökning, men det funkar inte och TVn hittar inga kanaler. TVn är av ett lite äldre slag så jag försökte med en digitalbox, men även med en digitalbox so hittar inte TVn några kanaler.

Jag försökte med den här digitalboxen, https://www.kjell.com/se/produkter/ljud-bild/tv-tillbehor/dig...

Någon som vet vad problemet är? Hur får man in kanaler idag på TV?

Av nils45

Låter farligt och dumstridigt att bara låta en AI i framtiden förstå sig på programmering. Alla blir inte en programmerare bara för att man kan ge AI kommandon som sedan översätter om det till kod, däremot så kan det vara ett bra sätt att lära sig koda. Men jag antar i det långa loppen så är detta oundvikligt, AI:n måste kontrolleras annars så kan den skapa språk som vi inte kan förstå oss på.

Av nils45
Skrivet av 13ers3rk:

Om kortet ligger på 82 grader och fläktarna går upp till max-varv så bör du genast leta efter en lösning. Låter som att det är tjockt i damm eller så har kylpastan torkat ihop lite och kylaren inte längre kyler lika bra.

Att applicera ny kylpasta på ett grafikkort är något vem som helst kan göra med viss försiktighet. Osäker på vad du har för power target / temp target men vill minnas att taket brukar ligga runt 82 grader standard.

Tack. Det verkade inte förekomma så mycket damm varken i fläkten eller kylaren, så det kan nog vara kylpastan som har torkat ihop sig lite. Jag ska testa och sätta dit ny kylpasta.

Det är den här modellen.

Av nils45

Fläkt på grafikkort har börjat gå upp i varv.

Hej.

Mitt grafikkort RTX 3080 har börjat gå upp i varv medans jag spelar, fläkten går upp till 100% och sedan ner efter ett kort tags spelande, sedan håller den på så där (aldrig gjort innan). Temperaturen ligger runt 82 grader vid spelande, och jag har monterat bort kortet och försökt ta bort så mycket damm som det går (ej mycket damm). Jag använder inte MSI Afterburner eller några andra liknande program som kan styra fläktarna. Någon som vet va detta kan bero på, och är det skadligt för grafikkortet? Börjar grafikkortet ge med sig, eller kan man ordna det på något sätt, som att t.ex. applicera ny kylpasta?

Av nils45
Skrivet av LaoLao:

Klokt val. Återkoppla gärna när du har fått kontakt med vården, så vi får veta att du lever.

Ta hand om dig. Depressioner kan vara tuffa så se till att även ha någonstans där du kan ventilera utanför vården. Tråden finns här för att hjälpa till.

Ta hand om dig.

Tack LaoLao, betyder jätte mycket att ni tar er tid och skriver tillbaka, och att ni verkligen förstår. Känns inget bättre när man genom internet får kontakt med fina människor som förstår en på direkten.

Av nils45
Skrivet av Sunix:

Gör som griid säger och sluta även jobba för det kan bli mycket värre om man har en depression och fortsätter jobba. Tro mig, jag fortsatte jobba. Tog 3 år innan jag var på banan igen.

Tack Sunix, betyder mycket att ni svarar tillbaka. Har sjukskrivet mig nu. Tack igen.

Av nils45
Skrivet av griid:

Låter som en depression..:( Jag hade ringt till vårdcentralen och ställt mig i kö till KBT, det är riktigt bra.

Tack griid.

Av nils45

Någon annan som har den här känslan av att inte vilja leva längre? Känslan av att det inte finns något kvar i dig längre, känslan av att du inte platsar in i så som världen ser ut? Att man varit inne i livet och levt och mått bra och har haft kul ända tills nu? Då du känner att din existens tappat mening? Låter kanske lite hårt. Någon som har någon förklaring på vad det kan vara?

Av nils45
Skrivet av tcntad:

Då byter du tangentbord till ett trådar så går det bättre, är jag rätt säker på.
Vad får du för fel/meddelande innan den startar om?

Skulle göra om installationsmedet och pröva igen,

Tack, ska testa. Det kommer inte upp något felmeddelande, det hinner bara komma till "Lenova" loggan innan den startas om igen. Jag misstänker att man måste in i BIOS och ändra boot ordningen, kanske. Tack för att du tar din tid med att hjälpa, jag ska testa annat tangentbord, och försöka installera om Windows på USB stickan.

Av nils45
Skrivet av tcntad:

Du har inte bara prövat dra ur USB-minnet?
Fungerar tangentbordet?

Har prövat att ta ur USB-minnet utan resultat. Tangentbordet är ett trådlöst tangentbord, det verkar fungera vid start för om man trycker ctrl+alt+delete så startas datorn om sig manuellt. Jag har försökt nå BIOS men det går inte oavsett knapp.

Av nils45

Dator startas om i en loop efter Windows10 installation!

Hej.

Höll på och installera Windows10 på en dator med USB och efter installationen så startades datorn om automatiskt vilken installations programmet påpekar att den kommer göra, men efter omstart så startas datorn om hela tiden i en loop, så nu kan jag varken fortsätta installation eller göra en ny installation. Jag har försökt att komma in i BIOS men det går inte oavsett vilken knappt jag än trycker på. Datorn är en Lenova av typen https://www.mediamarkt.se/sv/product/_lenovo-ideacentre-310s-...

Någon som vet vad som är fel?

Av nils45
Skrivet av pv2b:

Installera bara så ska Windows aktivera sig självt om det är samma hårdvara så när som på hårddisken.

Skrivet av Andreaz1:

Du behöver ingen nyckel. Den är kopplad till din hårdvara och kommer att aktiveras efter att du installerar Windows med valfritt USB-minne. Antingen ett färdigt eller så tar du ett eget och går hit: https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10

Tack igen. Jag har sött på ett nytt problem som ni kanske också kan hjälpa mig med :). Jag lyckades starta Windows 10 installationen med en USB sticka och installationen fungerade bra tills den sa till att den skulle startas om som den brukar göra under en installation, men efter omstart så är nu datorn fast i en omstarts loop där datorn hela tiden bara startar om sig. Jag har testat att ta ut USB stickan men samma sak händer fortfarande, och tyvärr lyckas jag inte komma in i BIOS, vilken knapp jag än trycker på. Är något fel? Datorn är likt en sådan här Lenova, https://www.mediamarkt.se/sv/product/_lenovo-ideacentre-310s-.... Ska påpekas att datorn använder ett trådlöst tangentbord, och Hårddisken är ny.

Av nils45

Nystartsjobb.

19 000:-, före skatt
17 000:-, efter skatt
13 000:-, efter hyra
9 000:-, efter mat
5 000:-, efter fritid
5:-, i slutet av månaden

Av nils45
Skrivet av pv2b:

Installera bara så ska Windows aktivera sig självt om det är samma hårdvara så när som på hårddisken.

Skrivet av Andreaz1:

Du behöver ingen nyckel. Den är kopplad till din hårdvara och kommer att aktiveras efter att du installerar Windows med valfritt USB-minne. Antingen ett färdigt eller så tar du ett eget och går hit: https://www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10

Tack så jätte mycket både utav er.

Av nils45

HD sönder på köpt stationär dator med Win10. HD utbytt, men hur får man tag på Win10 nyckel igen som ingick till datorn?

Hej.

Krånglig rubrik, men jag köpte en färdig stationär dator (Lenova) till en person som nu hårddisken har gått sönder på. Jag har bytt ut hårddisken till en ny och undrar nu hur man kan installera windows10 på den igen utan att behöva köpa win10 separat med tanke på att det ingick i datorn vid köp. Går det att göra, i sådana fall hur får man tag på Win10 nyckeln, och hur laddar man ner Windows 10? Kan man använda ett redan köpt och använt windows10 på USB för att bara installera men med en ny nyckel, eller måste hela USB stickan vara ny.

Tack.