Inlägg

Inlägg som Teere har skrivit i forumet
Av Teere
Skrivet av eonic:

Har du tänkt något på säkerhetsbackup och liknande också eller är det strunt samma ifall disken havererar?

Om du har tillräckligt med delar för att bygga en dator och slänga in massa diskar så kan jag rekomendera mjukvaran FreeNAS som är fri mjukvara baserad på freeBSD. Jag har kört den i några år nu och kör man den gamla OS:et innan version 8 så kräver det nästan ingen hårdvara alls. Jag kör 8an på en AMD E350 CPU utan några som helst problem. Det är ju framförallt driftkostnaden som kan sticka iväg lite om man använder gamla saker. Men om du har grejor liggande så kan du iaf testa och se om det är något för dig.

www.freenas.org

Man måste inte kunna något om BSD för att köra det, men det är en fördel. En stor fördel är att freenas går att köra med ZFS som filsystem istället för EXT eller FAT.

Säkerhetsbackup är absolut intressant, i dagens läge körs det två st 1TB diskar i RAID 1 i HTPC (är inte backup, men iallafall redundans), och är något som jag skulle hata mig själv för om disken skulle paja.
FreeNAS ser absolut intressant ut, det enda där är att man behöver ha en burk ståendes och komponenter till den, och även om man väljer billigare alternativ så känns det kanske som att det springer iväg i pris iallafall.

Skrivet av ggustavsson:

Just sådana riktigt billiga som tex den du har i din länk skulle jag undvika, överföringshastigheterna brukar vara riktigt usla, vet inte just med denna, men liknade har varit upp i trådar förut just om den usla prestandan, om inte annat så beöver du ju föra över mediafiler till den då och då, och om det tar timmar för inte så många Gb är det hela inte roligt.

Har själv en Dlink DNS320 den ligger på ca 20-25Mb/s och skulle inte välja en sån idag PGA den låga prestandan, och då är den ändå bra snabbare än dom du grunnat på, men den funkar just för att bara ha media på som strömmas till andra enheter.

Nästa NAS för mig blir nått betydligt snabbare större och bättre, eller egenbyggt med freenas

Precis, är det jag har hört oftast också. Och är nog sant som du säger, att man kanske orkar med det ett tag, men till slut blir man nog bara irreterad på de låga hastigheterna och önskar man tog någonting bättre.

Skrivet av njanja:

Hejsan

Allt beror på din budget, har möjlighet att satsa ungefär 4000kr, för NAS-en och 2 st HHD, så ska du satsa på Netgear ReadyNAS Ultra 2 RNDU2000 och 2 st Seagate Barracuda Green 2TB 5900RPM 64MB. Jag har en sådant uppsättning. Helt nöjd, går extremt fort att flytta filer. Hastigheten ligger mellan 60-100MB/s.
Samt det finns massa extra funktion som till exempel: Du kan ställa and den startar och stänger av sig vis tid, det finns FTP, kan ställa olika rättigheter till mappar, 2 st USB 2.0 finns, printer server och så vidare.

Rekommenderas varmt.

mvh
Njanja

Budgeten är väl något strypt, diskar har jag redan som jag kan använda. Men omkring 2000:- för resterande skulle jag nog säga. Det med timer låter absolut intressant, då man sällan har nytta av filerna mitt i natten. Har även rätt bra erfarenhet av just ReadyNAS, har haft ett gäng på kontoret.

Skrivet av Micke O:

Synology DS212j

Liten, smidig, användarvänligt gränssnitt, strömsnål - jämfört med att ha en hel dator stående.

Absolut intressant!! Något som verkar stämma in på det mesta jag är ute efter.

*Till alla*

Om man ändå ska trappa upp till en "riktigt" enhet, bör man då gå åt färdiga byggen (ReadyNAS mfl.) eller en egenbyggd variant med linux / FreeNAS. Det jag tänker där är om man väljer att börja köra andra typer av servrar på (läs Teamspeak / Ventrilo), kanske blir svårt i en färdigbyggd maskin med begränsad mjukvara?

Av Teere

Enkel och billig NAS-lösning

Hej!

Är just nu ute efter någon lösning av NAS / Nätverksdisk, då jag tycker att det känns onödigt att alltid behöva köra igång HTPC:n för att nå alla mina mediafiler över nätverket.

Detta är de enheter som finns i mitt nätverk just nu, som jag gärna vill ge tillgång till dessa filer:
1st Stationär PC
1st Bärbar PC
1st HTPC
2st iPhone 4s
(Snart ska en androidplatta tillkomma, ex: ASUS TF300)

Som sagt så ligger alla mediafiler på HTPC:n i dagsläget.

Mina krav på prestanda är inte höga (Det tyngsta som kan hända här är att streama, High Profile 1080p film, säg runt 10-12mbit bitrate), så hellre en diskret enhet som kan stå på 24/7 än en "högpresterande" miniserver.
Så det jag har tittat på är främst färdiga NAS-diskar som kopplas via Ethernet, alt USB3.0 som man kopplar till routern. (Notera att min router idag inte har USB-anslutning).

Har ni någon erfarenhet av enheter liknande denna (alt 2tb versionen)?
http://www.inet.se/produkt/4303726/lacie-network-space-2-1tb

Hur är det med stödet för USB i routrar, generellt känns väl det som lite struligt / dålig prestanda?

Och om ni tycker att jag ändå ska skaffa / bygga en "riktig" NAS med flera diskplatser, så är jag öppen för förslag om argumenten är bra!

Av Teere

http://www.inet.se/produkt/1902259/asus-p8z77-m-pro

Det kortet har ju även det 8pin, hur står sig det i den här debatten?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Teere

Om jag inte minns helt fel, så bör en onChange triggas när man ändrar i just select.

Av Teere

Jao, jag skulle väl beskriva det som en webbutvecklare som arbetar främst på serversidan av webbapplikationer. Exempelvis mycket PHP eller .NET samt databaser. Och väldigt lite html / css / javascript som anses var frontend.

Av Teere

Det beror på olika saker, vilken upplösning du använder och främst vad du gör med datorn? Om du spelar, vilka spel främst?

Av Teere
Skrivet av NiklasN:

Nej kör en liten luftkylare, blir bara dyrt och krångligt med vatten. Kanske även högre ljudnivå (pumpljud, flödesljud).
Satsa på en Big Shuriken II med fläktarna som du tänkt så blir det säkert bra!

Skickades från m.sweclockers.com

Tänkte samma sak själv, blir nog för omständigt alla andra sätt. Speciellt dyrare! Tack för ditt svar!

Av Teere

Hej igen!

Och tack för alla svar hittills!

Har mätt ordentligt nu och det finns inte en chans att få en in radiator + fläkt mellan chassit och dvd-läsaren. Det är totalt 31mm däremellan.
Har dock kommit på att en Corsair H100 faktiskt får plats (utan fläktar) då fläktplatserna sitter precis bredvid varandra.

Här finns en bild för att ni ska lättare förstå hur det ser ut i chassit:

http://archive.linkin.se/overhang.jpg

(Här ser man cpu med big shuriken under dvd-läsaren och 12cm fläkten precis bredvid, man kan även se de två 80mm fläktplatserna på bakdelen av chassit)

Så det finns egentligen 3 alternativ som jag ser det:

1. Köra en Scythe Big Shuriken + 2st 120mm chassifläktar som blåser in i närheten av cpu:n.
* Bästa här är att även grafikkortet och resten av pc:n får mer luftflöde. Dock kanske högre temp på cpu än vid vattenkylning.

2. Köpa en Corsair h100 (120*2 radiatorn) och försöka köra passivt? Dock med 2x80mm fläktar som sitter bredvid (se bild ovan)
* Kommer det ens räcka att kyla processor?, och ger sämre luftflöde i hela lådan.

3. Köra en Corsair h100 och försöka fästa en mindre fläkt på? Exempelvis 80 / 92mm?
* Lite av en mittemellan, svårare att lösa med fläkt på men kan få lite bättre kylning?

Av Teere
Skrivet av IvP:

Jag kör själv med den efter rekomendation från http://www.silentpcreview.com/article30-page1.html

"Installation is painful, but among low profile coolers, this is about the best we've found. May 2010."

Har ett http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=197159 chassi och det är lite lägre än ditt så det ska nog gå bra. Var dock tvungen att montera cpu/kylare innan jag stoppade i det i chassit, för det var supertajt att mecka under flänsen.

Trevligt! Är i princip det jag också fått fram efter ha läst recensioner av liknande kylare också. Har dock en förhoppning på att kanske kunna byta till en fullstor fläkt istället för den smala som följer med, men blir nog för tajt.

Skrivet av bourne94:

borde du inte köra ett färdigt system med en komplett vattenkylning (typ antec h2o, corsair h**)?

vet dock inte hur trångt det är i lådan, men det finns ju 12 cm fläktplatser.

Lycka till!:D

Skrivet av 4.0:

Tror du får in en https://www.inet.se/produkt/6901310/antec-kuhler-h2o-620 eller liknande då. Du borde verkligen mäta lite och kolla runt vad du får plats med i stället för att bara köpa en HTPC kylare. mATX är ju inte direkt jätte litet.

Jag har kikat lite både på corsairs och antecs vattenkylningskit men tvivlar att de går in. Har mätt lite och platserna (120mm) vid cpu får vara max ca 30mm djupa annars går de emot dvd-hållaren. Vore ju dock väldigt trevligt eftersom de förmodligen smiskar Scythe-kylaren med hästlängder. Ska mäta än en gång lite mer noggrant.

Hur är det med ljudnivån på pumparna annars? (Tänker främst på antec 620, corsair h40 / h60)
Är allergisk mot allt vad missljud heter

Av Teere

Japp blir nog den kylaren, då lådan även har 2st 120mm chassifläktar ca 5-6cm från cpu-flänsen.
Så luftgenomströmningen blir nog bra och kan inte hitta en kylare med större bas men så låg höjd!

Av Teere

Kyla i5 2500K i HTPC (Begränsat utrymme)

Hej alla glada!

Jag går i tankarna att uppgradera min HTPC till P67 + i5 2500k (mATX) för att kunna spela lite. Min fråga är egentligen vad för val av kylaren när man har begränsat med höjd?

Maxhöjd innan kylaren slår emot dvd-läsaren är ca 70mm och har tittat en hel del på Scythes kylare och kommit fram till:

https://www.inet.se/produkt/5331076/scythe-big-shuriken-ii-re...

Vad tror ni om den för en i5 2500k?

Överklockning är inte ett måste men vore ju trevligt, samt värt att nämna är att chassifläktarna kommer gå som mest på lågvarv.
Så lite högre chassitemperaturer är att räkna med.

Min låda: http://www.inet.se/produkt/6900938/silverstone-grandia-gd04b-...

EDIT: Grafikkortet som används är AMD HD6950 (vilket i sig medför högre temps vid load)

Av Teere

Nej det går inte göra den vägen, vad har du för uttag på skärmen? DVI (oftast vit), VGA (blå), sen finns mindre portar som displayport och hdmi. Ifall du har exempelvis DVI behövs en adapter, i detta fall HDMI -> DVI adapter. Och på så vis kan du koppla din mac direkt till skärmen.

Av Teere

HP Envy 15" FullHD upplösning, fullstort tangentbord (macbook pro stuk), Windows miljö, sitter i Eclipse / Visual Studio och delvis adobe programvaror.
Väldigt bra prestanda med 8gb ram, quad core i7, ssd. Lätt att ta med, följde även med extra batteri för väldigt lång batteritid. Normalt är den kopplad till två externa skärmar, mus och tangentbord.

Av Teere

Snyggt! Väldigt stilrent chassi minsann!
Hur är det med utrymmet för kylaren, finns det marginal för högre kylare än den du valt?

Av Teere

Köpte en sådan till jobbet, ca 35MB/s via USB2 och runt 90-95MB via USB3 var hastigheterna jag fick ut.

Av Teere
Skrivet av Kiiiba:

Jag kan väl lägga in mina 2 cent med. Jag kör just nu på PicoPSU och i dagsläget har jag 2x PicoPSU kopplade till varandra där jag har ett dedikerat till mitt 6850 medan mitt andra driver resterande av systemet. Innan jag gjorde denna uppgradering hade jag min i5 med en 5670 och vid starcraftspelande drog det runt 120W.

Hur har du gått tillväga för att koppla ihop två stycken?

Av Teere

Precis, den kalkylatorn baserar ju mest sina uträkningar på TDP-värdet av komponenterna man väljer. Men det är ju sällan grejerna ens når 85% av det, pga att tillverkarna vill ju ha lite marginal. Och kalkylatorn är nog ett bra verktyg för att få en riktlinje vid köp av en "vanlig" dator. Men vi vill ju helst anpassa nätagget efter systemets verkliga förbrukning.

Av Teere

Har använt den kalkylatorn, fast gratisversionen ett par gånger. Jag gissar att det är rekommenderade värden som visar 8.6A?

Bara tester av en i5 2400S med ett 9400GT (Runt 30W i load) visar en system full load på runt 85W-90W.

http://www.silentpcreview.com/article1202-page3.html

Vilket i mina ögon visar att man lätt kan driva ett system med ett diskret grafikkort med en PicoPSU, har för mig att jag även läst byggloggar med ett 150W nätagg där de har kört ett HD5570.

EDIT:
Och angående 20-pin kontaktet, har faktiskt ingen bra förklaring till det, men gissar att det är för att den interna DC / DC har ändå bara 1st 12v lina. Jag personligen ser ju hellre en 24-pin kontakt.

EDIT2:

En till länk som visar cpu-load watt:
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core-i5-2400s_6....
(Här testas systemet helt utan ett diskret grafikkort)

Av Teere

Jag är också inne på att försöka köra en HTPC med ett mindre nätagg. Och vad jag har fått ut genom tester och recensioner är att det bör gå att driva ett system med i5 2400S med ett 6570 på ett 150W picoPSU, den har ca 96W på 12v linan (8A).
Så med ett 2100T kan du nog säkerligen få in ett 6670 på den linan.
(Detta är dock räknat med en ssd, 2 ddr3 minnen)

EDIT:
Finns även trådar om folk som byggt en HTPC med gamla i5 (1156) och ett 5570 på ett 150W nätagg.

Av Teere
Skrivet av cider123:

Ett grafikkort med radialfläkt hade gjort datorn mycket tystare under spelningar, men skulle kanske låta lite från grafikkortet just när du spelar då. Ett 5770 borde man väl som minst ta om man ska spela? (6870 = samma bräda)

Problemet i ett litet chassi är dock värmeutvecklingen och strömförbrukningen, ett 6750 presterar faktiskt rätt bra utan AA och AF i 1080p på medium / high i de flesta spel.