Inlägg

Inlägg som Rolle2000 har skrivit i forumet
Av Rolle2000

Intel, ny speldator till barn

Jag behöver hjälp med att hitta rätt delar till en dator för en 10-åring kille.
För det mesta spelar han bara spel som är på Internet dvs Flash- eller Shockwavebaserade.

Nu när det ändå ska köpas en tror jag att lämplig prestanda är om datorn kan återge spel som tex dessa med högsta behållning Fifa 11, Civilization, Sims, Spore. Märkvärdigare än så är det nog inte.

Det är nog bara dumt att lägga pengar på hårdvara som maxar Call of Duty, StarCraft II, Wow, Battlefield när han inte kommer att spela såna spel de närmaste två åren. Kanske kan man byta grafikkort när den dagen kommer.

Hans dator idag är en Shuttle X ss51 och den ska helt ersättas. (Den har fått ett bättre grafikkort)

Kan ni hjälpa mig att hitta en lämplig Intel-maskin som är tyst och tillräckligt snabb. Det som bör ingå förutom det självklaraste är även bildskärm, mus, tangentbord, operativsystem och montering.

Datorn ska troligen stå på skrivbordet så någon stor låda är inte önskvärd.

Jag gillar bäst att handla från Webhallen och Dustin. Kan tänka mig Inet om ni förespråkar det.

Av Rolle2000

Igår lämnade jag tillbaka mitt AT5IONT-I till Webhallen. Det var inga problem med det. Jag bad om att få kartongen plomberad när jag köpte kortet men det kunde de inte erbjuda. Han påstod att kortet låg plomberat i kartongen, vilket visade sig inte stämma.

Däremot skulle jag absolut inte vilja vara köpare av kortet som jag lämnade igen pga hur han som tog emot min retur hanterade kortet. Plockade ut det ur påsen och fingrade på kortets undersida. Inget ESD-skydd på varken golvet, anslutet till honom eller moderkortet.

Nåväl, jag är tacksam för att Webhallen accepterade min retur och något annat hade varit otänkbart. Nu väntar jag med nöje på AT5IONT-I Deluxe. Chassi kommer kanske att bli ett Emko EM-154B. Får köra med extern CD/DVD vid de tillfällen när det kommer att behövas.

Minnen har jag (också) redan köpt från Kjell & Company. Det är två stycken Kingtiger SO-DIMM DDR3 - 1GB
204pin / PC8500 / 1066MH för just nu REA-pris 100:-. Det minnet är med på ASUS QVL för detta moderkort vilket känns tryggt. Egentligen var jag inriktad på att ha 4 GB RAM på min nya htpc men för totalpriset på 200:- kan jag väl nöja mig med endast 2 GB RAM tillsvidare.

Av Rolle2000
Skrivet av speedis:

"AT5IONT-I 0312 BIOS
First release Bios"

Ovanstående är den BIOS-version som användes när nuvarande QVL skapades (2010-07-09) så troligen är det även den versionen av BIOS på moderkort man köper i dag. (2010-08-16)

Av Rolle2000

Varför tycker du att det inte är lönt med mer minne än 2 GB till en htpc?
Om det är så att grafiken tar 512 MB kvarstår bara 1,5 GB till operativsystem och program och det anser jag inte vara mycket.

Enligt ASUS.com har AT5IONT-I stöd för 4 GB RAM vilket Intel® Atom™ processor D525
(1M Cache, 1.80 GHz) också officiellt har.

AT5IONT-I har stöd för SO-DIMM DDR2-800/667 (2xx pin?) och SO-DIMM DDR3-800 (204 pin).
SO-DIMM DDR3 1066/1333 kan också fungerar eftersom att de kan gå ner i hastighet till 800.

Eftersom att moderkortet är Single Channel memory architecture borde det inte spela någon roll hur man blandar minne nr.1 och minne nr. 2 i det två minnesplatserna. (Vid t.ex. 2x1GB och 2x2GB)