Inlägg

Inlägg som anden55 har skrivit i forumet
Av anden55
Skrivet av Treant:

Är också student, hur fan då?

http://www.sweclockers.com/forum/22-microsoft-windows/878230-...

Av anden55

Har nu installerat win8 och fortfarande samma problem. Antar att det är något som är trasigt i datorn eller något som har dålig kompatibilitet med receivern. Nu har det börjat knastra även om man använder koaxial också. Verkar som jag får nöja mig med att köra analogt tills jag uppgraderar datorn helt enkelt..

Edit: Var trådlösa nätverkskortet det var fel på.

Skickades från m.sweclockers.com

Av anden55
Skrivet av jonatan80:

du har ju felsökt så långt att man kan dra slutsatsen att antingen gtx 460 / datorn eller kompatibiliteten mellan gtx 460 & stereon inte funkar.. ?

nästa vore väl testa gtx 460 alt hela datorn hos nån polare som har helt annat ljudsystem..
har du nån hdd kvar så installera vista / linux / annat os kolla om skiten är kvar

Smart, laddar ner win8 nu så får hoppas att det funkar bättre.

Av anden55

Knäppande ljud från högtalare

Formaterade om stationära datorn igår och har fått problem med ljudet. Man skulle kunna beskriva ljudet om knäppande, sprakande eller poppande. Det är typ samma ljud som man får om man kopplar in tex en telefon som redan spelar musik till en receiver som redan är på (alltså det ljudet som uppstår när man ska plugga in 3,5mm kontakten).
Men tillbaka till problemet. Ljudet fungerade alltså utmärkt innan jag formaterade datorn och bytte OS från vista x86 till win7 x64. Ljudet går från ett gtx 460 i sli till en receiver(pioneer vsx322) med hdmi. Det jag har testat hittills:

- Fungerar utmärkt om jag kopplar på samma sätt fast med min laptop.
- Har bytt drivrutin till en från ett år tillbaka (ren installation).
- Testat med moderkortets inbyggda ljudkort och det fungerar utan problem.
- Testat koppla hörlurar till receivern för att utesluta högtalarna.
- Inaktiverat SLI.
- Testat med olika källor (film, YouTube, spotify osv).
- Ändrat inställningar för ljudkortet från kontrollpanelen och ingen fungerar (dom där 16bit 44100hz osv).
- Har installerat alla Windowsuppdateringar utan resultat.

Sen var det slut på idéer. Nu är jag tvungen att spela på laptopen och det är ju inte så kul hehe..
Tacksam för alla tips och all hjälp jag kan få!

Uppdatering:
Testade med koaxialkabel nu och det fungerar utan problem. Fungerar ju som nödlösning men skulle vara skönt att slippa fler kablar än jag behöver.
Vad är skillnaden i ljudkvalitet mellan koaxialkabel och hdmi?

Skickades från m.sweclockers.com

Av anden55

Begagnat? Du får mycket mer för pengarna då. Viktigaste är bara att du köper rätt storlek och kollar igenom så att allt ser sjysst ut.
Ska du köpa nytt är det ganska svårt att hitta något vettigt i den prisklassen, möjligtvis om du kollar på t.ex. crc.
Är inte jätte insatt i marknaden just nu men kan rekommendera rock shox gafflar, avid bromsar (finns en del bra från shimano också) och shimano drivlina. Alla dessa är lättmekade och det är lätt att få tag i delar från Sverige.
Är också värt att kolla upp hjulen eftersom det är en sak många tillverkare sparar in på.
Övriga komponenter är mer en smaksak.

Skickades från m.sweclockers.com

Av anden55
Skrivet av oyegie:

30watt låter lite såvida man inte mäter med 0.001% THD eller nåt,ibland brukar man mäta med 10% dist och då får man lite mera glädjewatt,tyvärr så finns det ingen standard på effektangivelserna så det kan vara väldigt luddigt.

Okej kanske tog i lite väl där, men några 500w rms står jag fast vid att det inte är. Att titta på siffror mätta med 10%thd är ju onödigt, går ändå inte att lyssna på..

Skickades från m.sweclockers.com

Av anden55
Skrivet av imo:

Edit: Glömde säga när jag pratade om Watt att basen är den som kräver mest. Därför har ofta logitecs kompakta system hög watt men det är bara för att driva basen. Man får ingen uppfattning vad som faktiskt topparna får. Köper du ett eget 2.1 eller 5.1 har ofta basen egen förstärkare (så kallad aktiv bas) på några hundra watt till över några tusen watt.

Det där är väl inte helt sant heller(om du syftade på Logitechs system nu). Logitech specar ju efter hur många watt varje högtalare ska klara av och inte efter hur många watt som kommer från förstärkaren. Sen går det ju alltid att få tag på specifikationerna på något sätt, men det är ju inte det dom skyltar med för oss konsumenter. Skulle gissa på att förstärkaren i z-906 ligger på ca 30wrms fast dom specar systemet till typ 500w rms.

Skickades från m.sweclockers.com

Av anden55
Skrivet av mrqaffe:

Filtret är en viktig bit och i enklare förstärkare så är de rätt simpla, billigare hembiomaskiner brukar ha ett par frekvenser att välja på och inget mer, detsamma gäller de "plateampar" som är billiga och köper man ett hemmaslutsteg så har de ofta inget filter alls. (och PA stegen är ofta fläktkylda och kan behöva tystas)
Vill man ha bra kontroll och möjligheter till att använda en parmetrisk eq så är det bra med nån dsp, sedan om den är i en separat burk eller inbyggd i förstärkaren spelar egentligen ingen roll, bara man löser det på nåt sätt.
Separata delar ger ofta mest kontroll och flexibilitet, men det finns förstärkare med inbyggda dsper också som Xtz s speciella subdrivare http://www.fyndborsen.se/bild-ljud/xtz/forstarkare/rubrik_5 och Behringers Inuke dsp serie http://www.behringer.com/EN/Category/Power-Amplifiers.aspx?s=...
Det handlar om hur bra man vill ha det att låta och en dsp kan ofta agera som ett bra filter och dessutom sköta om parametrisk eq vilket kan vara en enorm fördel främst i basen, det är därför de bättre basmodulerna i princip alltid har de funktionerna, man kan dämpa de värsta resonanserna i basen som i princip alltid uppstår i de mindre rum som nog > 99% av alla spelar i.

Ska man bygga nått så utgår man från en färdig ritning eller så simulerar man fram nått eget, det beror på intresset och vilja men att följa en fabrksritnning som tex den från Seas du länkade funkar bra, och köper du element hos någon butik så brukar de oftast hjälpa till med ett lådförslag då det inte är så jobbigt att ta fram ett baslådeförslag, det är oerhört mycket mer jobb med att göra en "topp"

A500 är ett skapligt steg som går att modda så det blir riktigt bra för pengarna, men som basdrivare så är det kanske lite klent då är det tex mycket bättre att kika på ett Inuke 1000dsp http://www.behringer.com/EN/Products/NU1000DSP.aspx det är i nästan samma prisklass.
Du kan ju ladda hem kontrollmjukvarorna och kolla så kanske det är lättare att förstå vad sakerna kan göra
http://www.behringerdownload.de/iNuke/iNuke_Remote_Connect_V0...
Det är lättare att få en uppfattning om filter och eq funktioner när man ser det.

Efter att ha kollat runt i Behringers program blev det genast mycket lättare att förstå vad en dsp gör. Tack för tipset!
Det är just det där med fläktarna i Behringer stegen jag är lite tveksam till. Men jag hittade ett klipp på youtube där någon hade bytt ut fläkten mot en tystare, och OJ vilken skillnad det var. Så om det skulle bli ett Behringer så måste jag nog göra det, går ju inte att ha den i rummet annars..

Om dom kunde räkna ut en låda i butiken skulle det ju vara mycket underlättande och själva bygget borde nog inte vara några problem. Kul att ha något projekt att bygga också!

Men det känns ändå som det kommer landa på ett något högre pris än att köpa en färdig baslåda, men jag tvivlar inte på att det kommer låta bättre med en hemmabyggd. Får helt enkelt se vad ekonomin tillåter. Kanske köper ett steg utan dsp i början och köper en minidsp senare istället. För det borde ju ändå fungera tillfälligt utan? Jag menar många färdiga lådor har ju inte en dsp inbyggd.

Tackar återigen för all hjälp!

Av anden55
Skrivet av Sellman94:

Att jag inte tänkte på de! tack så mycke, de här tangentbordet skickar ja tillbaks imorgon.

Haha ja det är lätt att missa småsakerna ibland. Skönt att det löste sig!

Skickades från m.sweclockers.com

Av anden55

Kanske någon volymknapp på t.ex. tangentbordet som är glapp?

Skickades från m.sweclockers.com

Av anden55
Skrivet av mrqaffe:

En dsp använder man som filter och eq och idag är ofta en dsp billigare än komponenterna till ett passivt basfilter om det ska byggas bra. Minidsp är som sagt en trevlig enhet som går att konfigurera på olika sätt http://www.minidsp.com/ den kostar från $80 och man kan ju kombinera den på en massa olika sätt och även bygga in den i en befintlig burk, det är ju bara ett kretskort i sin enklaste form och bygger man själv går det att nog bygga in den på nått sätt så man sliper en separat låda, när det gäller slutsteg så behöver det iknte alls bli så dyrt, switchade steg är ofta mycket bra i basen och man kan köpa moduler i olika kvalite som man kan bygga in i baslådan
det finns en mängd olika typer och kvalitetsnivåer.
nån enkel alltiettplatta med rimlig effekt:
http://www.ebay.com/itm/Subwoofer-Plate-Amplifier-200-WATT-YU...
En mer avancerad 2.1 förstärkare
http://www.ebay.com/itm/SUBWOOFER-TWO-SATELLITES-PLATE-AMPLIF...
En liten 4 kanalig klass d slutstegsmodul med nätdel om man tex bygger 4 lådor.
http://www.ebay.com/itm/4-X-100W-Class-D-Audio-Amplifier-Comb...
Det behöver alltså inte kosta mer än ca 1000kr för förstärkaren och det går att använda nästan vad som helst, även en begagnad integrerad förstärkare eller en äldre hembiomaskin, då får man många kanaler att leka med och de äldre som inte har hdmi brukar vara billiga
Men det går att skaffa större/bättre prylar också om man vill det.

Det kan gå bra att bygga en sub med många mindre element också, från 5½" are kan det fungera om det är lättare att få plats med många sådan istället för ett större element, det första bilbassytemet jag byggde var med 12x 6½" och det motsvarar ungefär 2x15" i area men det var lättare att få plats med rent mekaniskt.

Ber om ursäkt för att vara lite trögfattad, men till exakt vad behöver jag en dsp till? Delningsfilter har jag ju ändå i förstärkaren. Är dsp till för att kunna använda en mic för att mäta upp rummet?
Hittade denna förstärkaren: http://www.thomann.de/se/behringer_a500_studioendstufe.htm, kan den vara något att ha? Hittade också en del PA-förstärkare men dom hade fläkt och det vill jag ju helst undvika.
Men det största problemet just nu är att jag fortfarande inte fattar hur jag ska bygga lådan. Om jag t.ex. köper någon av dessa: http://www.hifikit.se/hogtalarelement/hifi/bas/12-tum/xxls-83... http://www.hifikit.se/hogtalarelement/hifi/bas/12-tum/sls-830... hur ska jag då göraföratt räkna ut lådan? Eller borde jag köpa något som redan har en färdig ritning som typ denna: http://www.hifikit.se/hogtalarelement/hifi/bas/10-tum/design-...

Av anden55
Skrivet av mrqaffe:

Du sätter själv nivå på ett bygge men när det gäller basar så är det svårt att hitta färdigbyggda som är bra.
Att räkna ut en bas är inte så svårt jämfört med en fullregisterhögtalare och det finns en del projekt att kolla på om man inte vill räkna själv, elektroniken kan man köpa beg normalprylar eller som nått att bygga in i lådan eller helt fristående, det går att bygga en bas för ca 4000kr med nya delar. Om man ska ha fristående eller inbyggd elektron är mest en fråga om tycke o smak, det kan vara flexiblare med fristående om man vill ha flera lådor men ljudmässigt så spelar det ingen roll, däremot kan man växla lådvolym mor effekt och kanske pris, större blir bättre och effektivare och behöver mindre effekt, kan man köra med 15" eller 18" i riktiga lådor blir det ofta lättdrivet, men stort, man kan kanske börja med att fundera på hur stora lådor man kan bygga.
Kolla på byggen med sls eller xxls element om det kan vara nått passande, de kräver inte så stora lådor.

Känns något stort med 15" bas eftersom rummet är ca 4x3m. Farsan har ett par 18" PA basar(används såklart inte inomhus) och dom känns ju helt enorma. Tror nästan att 12" är det största jag kan ha om jag ska få plats med den. Ska försöka söka efter lite byggen för att få inspiration.
Såg i någon annan tråd här på swec (tror det var du som gjorde inlägget) att man kanske beövde en dsp också. Vad har man en sån till?
Såg att xxls elementen låg på ca 2300kr och sen lär ju förstärkaren gå på lika mycket. Material till lådan kan jag nog få tag i hyfsat billigt. Men om man sen måste ha en dsp blir det ju genast ganska mycket dyrare.

Av anden55
Skrivet av i7 2600k:

Här är ett till alternativ: Prissänkt på komplett från 7000 till 5.5. Inte världens bästa gaminglaptop men duger till spel såsom Minecraft och League of legends mm.
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=780429&utm_source=komple...

Har själv en sån fast med något bättre grafikkort. Funkar till det mesta och kommer garanterat klara minecraft och film. Enda negativa är att den är lite plastig.

Av anden55
Skrivet av mrqaffe:

Bygg egna basar, det är bland det lättaste att snickra och de färdiga subarna är bland det mest oprisvärda sakerna i hifiindustrin, så att bygga basmodulen själv är väldigt prisvärt.

Oj märkte att jag totalt glömde svara..
Det kan ju vara något att fundera på, men känns som om det kommer bli ganska mycket dyrare än att köpa tex XTZ 99 W10.16 eller liknande. Har aldrig byggt något liknande förut så antar att det blir en sluten låda man bygger då? Vad jag har förstått så ska det vara mycket svårare att räkna ut en portad. Sen kommer jag ju behöva något steg till också. Är det bättre att ha ett separat eller ett "inbyggt" i så fall? Skulle ju vara sjysst att räkna på vad det kommer kosta på ett ungefär. Du kanske vet några bra sidor man kan beställa från? Nackdelen är ju att det blir typ omöjligt att provlyssna om man ska bygga själv.
Tänkte köpa sub, eller alternativt bygga en då, när lönen kommer. Så jag har ju ett tag på mig att bestämma vad det blir.

Av anden55
Skrivet av mrqaffe:

För att testa fasen så kan du endera spela upp en monosignal, tex ladda hem en signalgenerator http://tolvan.com/index.php?page=/tone/tone.php och kör ut bastoner, placera högtalarna bredvid varandra och spela tex 50 Hz, är högtalarna felfasade så blir det mindre bas om du spelar på båda högtalarna samtidigt.
Du kan även prova dem genom att använda ett 1,5V batteri baskonen ska gå utåt när du anslutit plus på högtalaren till plus på batteriet.

Fasvänt var det inte, Tror helt enkelt att högtalarna inte är byggda för att kunna spela djupbas (trodde ju att det var golvare först). Vill inte byta ut dom heller eftersom jag tycker dom låter bra i övrigt. Blir nog att spara till en sub istället.

Tackar för all hjälp hittills! Ljudet har blivit mycket bättre efter alla tips, tydligare tal osv. Blir nog bättre om jag får upp högtalarna lite och lösningen med Lack-borden var ju riktigt smart! Nu gäller det bara att hitta en sjysst sub.

Av anden55
Skrivet av Lasse468:

Det är inte så att du fasvänt högtalarna? Det märks för och främst i basregistret. Kolla + pol (normalt röd) på stärkaren och respektive högtalare.

//Lasse

Kopplingen mellan stärkaren och högtalarna är rätt, men det kan ju vara felkopplat i högtalarna kanske. Kan man testa byta plats på kablarna utan att något går sönder?

Skrivet av mrqaffe:

Det var vanligt med stora stativare ett tag på 80-90 talet, men modet ändras och idag sätter man basen på sidan och gör en smal och hög låda istället, du kan kanske använda nått annat för att få upp dem också, ett Ikea Lackbord som du kortar benen på kanske funkar, eller nån pall, eller nått helt annat du hittar.

79 kr styck är ju helt klart överkomligt. Tror nästan jag köper dom och moddar dom lite.

Skrivet av teejee:

XTZ's 8-tums sub för 1500kr ger mkt bra bas för pengarna, den kan jag rekommendera. Den ger inte riktigt samma djupbas som 10 &12-tummarna, men jag tror inte du blir besviken. Jag har den själv.
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=149054
Om du vill ha ännu bättre djupbas och köpa 10 eller 12-tummare så blir det rejält dyrare om det ska låta bra, det är svårare att driva större baselement. Speciellt om det ska låta bra för musik också. Kolla XTZ's större subbar om du är intresserad, de är prisvärda.

Jo vad jag har förstått så ska xtz vara mest prisvärt när det gäller sub. Känns bara som att 8" inte räcker eftersom jag har 8" i frontarna. Musik tror jag den funkar alldeles utmärkt till men är osäker hur den är till film. Tycker du den funkar bra till det? Skulle ju vara bra i så fall eftersom 10an är dubbelt så dyr. 12an blir nog lite stor för rummet.

Skickades från m.sweclockers.com

Av anden55
Skrivet av mrqaffe:

Täpper du igen basreflexportarna så borde basnivån minska, inte öka och låga stativ går att få tag på om man vill tex Target gör låga stativ, men du kan göra nått eget också.
http://www.targethifi.co.uk/

Jaha där ser man, så fel man kan ha ibland hehe
Tack för tipset! Jag letade nog lite för dåligt, kollade bara på kända svenska sidor. Jobbigt att allt ska vara så dyrt bara.. Blir nog att snickra ihop ett par själv istället. Borde gå att få hyffsat stabilt eftersom dom inte behöver vara jättehöga.

Skickades från m.sweclockers.com

Av anden55
Skrivet av Rosslan:

Fick även jag Roacutan, tydligen ett riktigt rävgift, man ska kontrollera leverprover och dylikt innan, vissa får väldiga psykiska problem av preparatet samt att man tydligen inte ska sträcksola. Det var i alla fall va läkarna sa och vad jag senare läste mig till. Uttorkning är även en bieffekt, men jag hade inga problem under själva perioden.

Ja det var ett jävla snack om biverkningar innan. Kanske fick något torrare läppar, men inte mer än så.
Man skulle tydligen inte förtära alkoholhaltiga drycker under medicineringen eftersom levern inte pallade trycket. Men då var man ung och dum och körde på ändå. Blev ju en billig fylla i alla fall, hehe..

Skickades från m.sweclockers.com

Av anden55
Skrivet av ggustavsson:

ffdshow är bara codec som man kan använda till valfri mediaspelare, eller åtminstone till alla mediaspelare som stödjer externa codec, tex MPC HC.
http://ffdshow-tryout.sourceforge.net/download.php

Använde denna under några månader när MPC HC inte hade stöd för nått visst ljudformat en viss tid, tror det var DTS HD.
Normalt behöver man inte använda ffdshow men man får lite mer konfigurerings möjligheter med det, tex när man vill justera nivåer per input kanal.

Han inte testa igår men kanske idag. Lite jobbigt att lära sig ett till program bara, verkar ju finnas ganska många inställningar att hålla koll på. Men blir ljudet bättre så är det ju värt!

Skrivet av mrqaffe:

Det är nog snarare större stativare, de är för låga för att funka golvstående, men de har ju ändå lite lådstorlek så de borde klara av mera bas.

Ja dom är lite låga faktiskt, man måste sitta på golvet för att få det bästa möjliga ljudet. Har försökt hitta stativ men det finns bara till mindre högtalare. Vill inte betala allt för mycket heller. Kan man kanske ställa något under framkanten så att dom blir vinklade uppåt?
Ja man tycker ju det men, svårt att veta hur dom tänkte när högtalarna designades. Börjar kännas som om det nästan blir lättare att bara köpa en sub så borde jag slippa alla problem, förhoppningsvis..
Kom på nu på lunchen att man kanske kan plugga igen portarna? Då borde dom ju spela lägre?

Skrivet av matnojje:

Det finns ingen inställning på förstärkaren där du kan stänga av subwofer kanalen eller tvinga stereo trotts att signalen är 5.1? Finns ialla fall på min och det löser alla basproblem.

Jag har ställt frontarna som "large" och resten av kanalerna är ställda på "off". Har en stereo inställning som jag använder och den funkar bra till allt utom filmer med 5.1. Förut lät det som att resten av kanalerna försvann och jag hörde bara front kanalerna vid 5.1 uppspelning. Efter att ha bytt till mpc och gjort inställningarna längre upp i tråden blev det mycket bättre, bara basen som fortfarande är lite halvdålig. Men börjar tro att problemet är att mina högtalare helt enkelt inte kan spela tillräckligt bra bas.
Tycker som sagt att musik funkar bra, fast då lyssnar jag inte på så bastung musik heller.

Skickades från m.sweclockers.com

Av anden55
Skrivet av Laine:

Ska inte ge mig in i eran diskussion, men för att få lågfrekvent bas (väldigt förenklat) behöver du ett litet element i en stor låda. Eller ett stort element i en ännu större låda.

Har du ett stort element i en relativt liten låda tenderar du att få stark, men inte så djup, bas. Ibland kan det upplevas mer som en midbas då, se Logitech och liknande system.

Jaha så det är så det hänger ihop, man lär sig något nytt varje dag! Förhoppningsvis är mina bättre än Logitech i alla fall

Skrivet av mrqaffe:

Så det var nån mätning du syftade på, originalposten gick att tolka som att du gjort en eq kurva som reducerade basnivån.
Vad är det för högtalare du har då`? De kan ju inte vara särskilt stora om de faller på det viset.

Läste igenom mitt inlägg igen och insåg att det kanske inte var så jättebra skrivet, my bad.
Högtalarna är ett par gamla Pioneer golvare från tidigt 90-tal. Storleken är (BxHxD) 35x60x27 ca. Jag tycker dom är stora, men kanske inte tillräckligt stora för ett 8 tum element då?