Inlägg

Inlägg som anden55 har skrivit i forumet
Av anden55

Jag hade kört något i den har stilen om du inte absolut vill köra Intel, så sparar du några tusenlappar också.

https://komponentkoll.se/bild/Wgcwy.png

Vill du ha Intel istället så kan du spara lite om du byter PSU och moderkort. Välj några snabbare minnen också så blir det säkert skitbra

Av anden55
Skrivet av Mugen08:

Fick precis mitt 4080S och har inte kört tre separata kablar från nätagget till splittern utan två, där den ena kopplas till två 8-pins på adaptern. Har inte haft några problem hittills men vilka är riskerna mer konkret? Gjorde samma sak med tidigare GPU:er, t.ex. en kabel från nätagget som fått mata 6+8 pins ingångar simultant. Upplevde inga problem med det.

Det är kontakten som är begränsande så du kan lugnt köra vidare. Brukar vara 16 eller 18 AWG kablar, eventuellt att det finns någon billig PSU där man snålat.
Man skulle kunna komma i närheten att överbelasta kabeln om man t.ex. flashar annat BIOS på ett kort med två 8-pin och bara använder en kabel.

Av anden55

Hade lätt kört vattenkylning om du har pengarna. Kommer bli jäkligt tyst om du kör 360 + 420 radiator, speciellt om du styr fläktarna baserat på vattentemperatur. Kombinera med några sjyssta fläktar som t.ex. phanteks T30.

Av anden55

Snyggt med SFF men tyckte det var tight att bygga i ett O11 så kommer nog inte bli ett mycket mindre chassi än så. Kanske att jag skulle kunna gå ner till O11 mini eller likande, men det räknas väl inte som SFF

Av anden55

https://www.amazon.se/dp/B0CRFBD7JK/
7029kr om du har prime, ca 50% bättre än 4060ti.

Eller 7800xt om du vill spara lite pengar. Ca 40% snabbare än 4060ti
https://www.proshop.se/Grafikkort/ASUS-Radeon-RX-7800-XT-DUAL...

Av anden55

Tycker du har lite för höga temperaturer om jag jämför med vad jag har på min 7800x3d(dock med annan kylare).

Nu kanske det här är en lite långsökt tanke om vad som kan vara fel, men freezer 3 har offset montering om jag inte minns fel. Kan det vara så att Inet monterat den med offset åt "fel håll" så att kylförmågan blir sämre istället? Jag hade kollat det och även kontrollerat kylpasta mm. när du ändå håller på

Av anden55
Skrivet av kultingen:

Nu blev det svårt... Antar att corsair commer släppa ny 850x med atx 3.0, modellen har ändå något år på nacken. Men 850e har ändå tre års kortare garanti. Googlade snabbt på atx 3.0 men vet inte om det är något jag kommer använda, men samtidigt surt om jag nu 2024 köper nytt PSU och sen upptäcker jag om något år att min nya setup behöver atx 3.0.

Fast jag vet inte, jag lutar nog ändå åt den där 850x.

Den nya heter RM850x Shift men då är kontakterna på sidan istället så det kommer inte bli bra i ditt chassi tyvärr.
https://www.inet.se/produkt/6905686/corsair-rm850x-shift-850w

Skillnaden på ett ATX3.0 är typ att du får en 12VHPWR-kabel och att dom måste ska klara högre "effektspikar". Är absolut ingen expert så någon får gärna rätta mig om jag har fel.

12VHPWR-kabeln går att köpa löst om du skulle behöva ha i framtiden: https://www.inet.se/produkt/6905609/corsair-sleevad-12vhpwr-pcie-5-0-gen-5-svart

Jag köpte mitt RMx när ATX3.0 var ganska nytt men min tolkning är att om man köper ett nätaggregat med bra kvalitet så klarar det ganska höga "spikar" ändå, även om det inte är certifierat ATX3.0.

Har också hört att en del upplevt missljud från RMe, vet dock inte om Corsair åtgärdat det än.

Av anden55
Skrivet av kultingen:

Denna verkar trevlig?
https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/nataggregat/modu...

Över 2000 är jag inte så sugen på att lägga. Tänkte först billigare men googlat runt lite och verkar kanske lönt att kosta på lite.
Varit nöjd med mitt tidigare corsair så är sugen på det märket igen. Googlade och deras x serie verkar bättre än e med bättre kondensatorer. Tyckte den ovan hade ok effekt, väldigt lång garanti så borde inte vara skräp.

Eller 850x?

RMx är bra, har själv ett RM1000x som jag är nöjd med.
En nackdel är att dom inte är ATX3.0. Vill du ha det får du köra på RMe istället.
Eftersom det skiljer så lite mellan 750w och 850w hade jag köpt ett 850w så har du marginal för uppgraderingar i framtiden. Men 750w räcker såklart gott och väl om du vill spara någon hundring.

Av anden55
Skrivet av Eclipse:

Vad skulle jag få ungefär för mitt 7900 XTX (Red Devil) inköpt på inet 2023-11-30. Har väl spelat i runda slängar 70h max, aldrig överklockat. Aldrig hört något coil whine heller.

Ca 9000kr skulle jag säga är rimligt eftersom man kan köpa ett Merc310 för 11500kr.

Av anden55

Kan rekommendera vattenkylning om man tycker det börjar bli tråkigt att bygga. Kräver lite mer hantverk och planering än att bara montera ihop delar.
Blev nyligen klar med min första dator med vattenkylning och det är nog det roligaste bygget hittills! Nackdelen är att det är ganska mycket mer tidskrävande och kostar mer än att köra luft/AIO.

Av anden55
Av anden55
Skrivet av Peterrrrr:

Gjorde det med, men samma resultat.

Men allt fungerar som det ska om du kör på standardinställningar?
Vad boostar den till om du kör t.ex. cinebench multi?

Av anden55
Skrivet av Peterrrrr:

När man kör Wizard ställer den in allt själv.
OC i videon ovan följer jag de värdena.

Du kan använda videon som referens men börja lite lägre, alla CPUs är olika så det är inte garanterat att någon annans inställningar kommer fungera på just din CPU.
Börja med kanske 47 på core ratio och 1.30-1.35V och testa om det är stabilt så kan du öka ratio stegvis efter det. Försök att hålla volt så låg som möjligt, jag hade inte gått mycket högre än 1.35V utan biffigare kylning.

Av anden55

Vad kör du på core voltage och core ratio?

Av anden55
Skrivet av ehskha:

Vi som funderar på köpa AMD grafikkort...är det så mycket strul med drivisar att man skall överväga att inte köpa dessa?

Köpte mitt 7900XTX december 22 och jag har egentligen inget att klaga på. Eventuellt att prestandan i VR var lite halvdålig i början men det fixade dom. Har kört med både Intel och AMD processor om det skulle ha någon betydelse. Kan såklart vara att jag har haft tur också.

Av anden55

240mm radiator är lite på gränsen skulle jag säga. Tumregeln brukar vara 120mm/100w.
Just det där chassit har inte världens bästa luftflöde. Ett Lancool 216 eller liknande med 360mm radiator hade nog passat bättre.
Sen är det alltid en balans mellan prestanda, ljudnivå och estetik såklart

Jag hade börjat med att montera om kylaren om du inte redan gjort det. Du kan också testa ta bort frontpanelen och köra chassifläktarna på max för att se om ett chassi med bättre luftflöde hade hjälpt.

Av anden55

Testa köra utan överklockade minnen ett tag och se om det hjälper.
Alternativt kör testmem5 eller likande för att kolla stabilitet.

Av anden55

Prova clear CMOS bara för att se om det hjälper och för att det är enklast att börja med.
Det kan inte vara så att dom flyttat på inställningen i BIOS bara? Har du letat runt lite?
Annars kan du leta reda på EXPO-profilen för dina minnen och lägga in det manuellt.

Av anden55
Skrivet av Cranzle:

Dock är det rätt markant skillnad på 5800X3D och 7800X3D. Och jag vill ha ett större hopp än vad 5800X3D ger, det räcker inte för mina "besvär" för det mesta.

Låter lite som du redan bestämt dig. Jag hade köpt detta:

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/BsklAblSZXP7_U5DvrrntcgRHbg/na...

Grymt bra CPU och till ganska bra pris också!
Alternativt vänta på 9000 x3d men dom kommer nog först 2025

Av anden55

Tror det blir tight att få in ett 4090 + arctic 3 360 i det chassit.