Inlägg

Inlägg som Gigantrix har skrivit i forumet
Av Gigantrix
Skrivet av jnsson:

Jag hade hållit med dig, om det inte vore för att han inte fick med några kablar när han fick nytt nätagg av EVGA!

Fikk personen der fikk PSU erstattet noen informasjon hele tatt om forandringer der ville gi grunn til å skifte ksblene?

I det her tilfellet ville nok ikke noen gå ut fra en revisjon der kablene fra den opprinnelige PSU ville bli ubrukelige og medføre en risk gjennom å ha en annen pin layout internt og samtidig bruke samme kontakter på selve PSU.

Her er det EVGA som ikke gjort sin jobb og neppe forbrukeren. Det er ikke noen krav for en kjøpere av PSU også skal ha en ingeniør utdannelse eller være svagstrøm elektriker for å være sikker på å få samme produkt som vedkommende kjøpte i første omgang ved en garanti eller reklamasjon.

Av Gigantrix
Skrivet av sweuser:

Hej! Har nyligen bytt bredbandsleverantör till Bredband2. Enda skälet var att minska mina månadskostnad. Tecknade 10/10 för 206 kr/mån i 12 mån (kampanj) och därefter 229 kr/mån. Ingen bindningstid. Startdatum 16/3 dvs. endast 5 dagar och nu får jag meddelande om prisförändring. 279 kr/mån och ev. kampanjrabatt dras av på det fr.o.m. den 1/5. Det är lika mycket eller mer än jag hade tidigare dvs. jag hade aldrig bytt då. Dessutom tillkommer en startavgift. Är detta verkligen tillåtet? Antar att jag bara kan avbryta/säga upp men ska jag behöva betala startavgiften då? Beställningen lades den 1/3 för att jag inte skulle glömma när den gamla sades upp men jag hade valt den 16/3 som startdatum.

Tips och råd mottages tacksamt. Känner mig bra lurad.

Når fikk du opplyst om den nye pris på 279 kr? Det skal være 30 dager innen det nye pris vil gjelde. Se linken: https://www.hallakonsument.se/varor-och-tjanster/andring-av-p...

Citat:

Avtal med bindningstid får i regel inte ändras under bindningstiden. Gör företaget det ändå, utan att uppge ett giltigt skäl, kan du ha rätt att avsluta avtalet omedelbart.

I ett tillsvidareavtal får företaget ändra villkor och pris, om de informerar dig minst en månad innan ändringen görs. De ska då även informera dig om din rätt att avsluta avtalet utan kostnad.

Vill du klaga på ändringen är det bra att göra det skriftligt. Skicka gärna ett mejl.

Av Gigantrix
Skrivet av favouredhawk:

Tack för tipset! Jag har hamstrat mina favoritfläktar så jag har så det räcker, men ska absolut hålla det där i åtanke i framtiden!

Den ende baksiden med å bruke Y-splitter når du kobler flere vifte på samme PWM 4-PIN header er at du ikke kan styre hver vift for seg. Du må bør helst også bruke samme modell når de deler samme PWM ettersom hver tilvirkere kan ha ulike profiler for hvordan viftene vil rotere ved ved en viss Volt.

Du kan også bruke CPU_OPT header til en til vift, dersom du ikke skal bruke to vifte på prosessor kjøleren. Så alt i alt har du 3 4-PIN PWM header og en CPU header (hvilket du kan også bruke en Y-splitter dersom du på trass av alt må ha to CPU vifte på kjøleren.

Av Gigantrix
Skrivet av Peterrrrr:

Tack så jättemycket! Du är dagens hjälte!

Her kan du hente ned MS Windows for å kunne starte den fra USB stikken å gjøre nødvendige endringer slik at du kan starte din Windows system normalt. Du kjør altså Windows fra USB stikken for å kunne reparere bootloader i MS Windows der ligger på ditt system.

https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10

Av Gigantrix
Skrivet av Peterrrrr:

Gjorde en uppdatering av Bios och nu bootar inte datorn till Windows, Windows är installerat på en M2 SSD, hur/vad ska jag göra för att få den att boota in i Windows igen?

<Uppladdad bildlänk><Uppladdad bildlänk>

Nå er jeg ikke noen ekspert på RAID og BIOS/UEFI oppdatering.

Som jeg skjønner det trenger du bare å kunne ta deg inn i Windows igjen. Er det kun det du trenger så hent ned MS Windows og legg det på en USB stikke.

Plugg inn USB stikken med Windows, så når du siden skal til å starte maskinen holder inne tasten (DELete eller F1/F2) for å komme inn i BIOS/UEFI. Der må du endre til boot fra USB stikken, slik at du kan kjøre en begrenset utgave av Windows for å gjøre forandringer til din RAID slik at den igjen kan leses av din opprinnelige MS Windows.

Problemet er antagelig at du når du oppdaterte BIOS/UEFI, så ble dine innstillinger for BIOS/UEFI for RAID i BIOS/UEFI nullstillet til standard (eng. default) for BIOS/UEFI. Dette i sin tur har gjort at RAIDen ikke lengre kan lese filsystemet for RAIDen. Les i linken svaret fra Misgar!

Du kan lese den her tråden der diskuterer nettopp ditt problem og de eventuelle løsninger som finnes der dersom du fortsatt vil ha behov av å bruke RAID og er nødt til å gjøre en oppdatering av BIOS/UEFI.

https://forums.tomshardware.com/threads/bios-updating-and-rai...

Av Gigantrix

Takk!

Da kan jeg føle meg trygg på at det kun var plast skyddet som måtte fjernes og ikke noen film.

Av Gigantrix
Skrivet av shugge:

På de kylare där kylpastan kommer förapplicerad brukar det sitta ett skydd i hårdplast som man tar av innan montering.

På kylare utan förapplicerad kylpastan brukar det istället sitta en skyddsfilm i mjukplast som man drar av.

Det brukar inte finnas både och.

Veldig vanskelig å føle noen plast film på NH-D15S. Så vidt jeg husker fra når jeg monterte en CM 212, så hadde de en tydelig markering på filmen hvor en skulle fjerne den. På den her kjøleren så er basen veldig polert, nesten som en speil.

Av Gigantrix

NH-D15S - er det noe film som en må fjerne på kopperbasen?

Hei!

Holder på å montere sammen en 13700K og har en Noctua NH-D15S.

I manualen nevnes noe om en film på selve kopperbasen som skal fjernes innen bruk på den del som skal være i kontakt med prosessoren.

Har forsøkt å rive forsiktig i kanten ned naglen på kopperbasen, men kan ikke føles noe kant eller noe der ligner på en tejp/film som en må fjerne innen bruk.

Kjøleren kom med et plast skydd, så jeg lurer på det er kun plast skydd for å beskytte basen eller er det også en film/tejp?

EDIT:
I følge manualen så er det et "protective cover" som en må passe på å fjerne. Er det plast beskyttelsen eller finnes det også en film/tejp der en må fjerne.

https://noctua.at/pub/media/blfa_files/manual/noctua_nh_d15s_...

Av Gigantrix
Skrivet av cheddar_bob5:

Jaha, då var det dags att byta grafikkort i grabbens dator. Av någon anledning började det lukta extremt illa (kemikaliskt, bränd plast) etc från datorn och rätt vad det var stängdes datorn ned. I panik sprang han till mig varpå jag konstaterat att grafikkortet är rökt.

Utan grafikkortet startar datorn (ingen bild dock ), därav hoppas jag i detta nu att endast grafikkortet gett upp. Grafikkortet är köpt begagnat för 2-3 år sedan, utan kvitto, så reklamation blir nog svårt… eller? Kan man kontrollera garantitider mm på serienummer?

Han spelar mest Fortnite, Roblox, Minecraft. Vad för grafikkort rekommenderas? Budgeten är inte enorm (2-4k) givet att vi PRECIS haft en kostsam jul……

Dersom prosessoren (CPU) har et integrert GPU, så kan det være verdt å flytte koblingen mellom skjerm via HDMI eller DisplayPort (DP) til den porten der finnes på moderkortet for HDMI/DP. For det skal fungere må du også se til at BIOS/UEFI ikke vil ha hatt dette slått av i innstillinger i UEFI for den integrerte GPU fra prosessoren.

For AMDs prosessorer vil det istedet bli nevnt som APU . Intel forkortet dette til iGPU - ikke alle prosessorer har integrert iGPU, så du sjekke i listen for linken (lengst ned) for hvilken prosessor du har i systemet.

Du kan nulle ut BIOS/UEFI til default gjennom å ta ut batteriet en lengre tid (flat typ CR2032) eller så kan du kort slute to pinner på moderkortet med spissen på en flat skrumejsel, men les da først på i manualen for moderkortet hvilke pinner dette gjelder innen du vil gjøre. Det er flere pinner der er uten beskyttelse på et moderkort, så du må vite helt presis hvilke pins dette gjelder.

Du kan finne de fleste manualer for moderkort som et PDF på Support siden og under siden for BIOS/UEFI pleie det være en forklaring for hvor disse pinner befinner seg og hvordan en vil gå frem.

Husk at et nullstilling av BIOS/UEFI også vil si at alle BIOS/UEFI innstillinger vil bli slettet. Ta derfor bort alle andre enhet (koble ut fra SATA porten alle enheter der ikke du trenger for å starte opp Windows) enn boot enheten der MS Windows ligger på for å kunne starte datamaskinen med Windows.

For du starter datamaskinen må du sjekke at alt inne datamaskinen vil se ordentlig ut dvs ingen tegn på kortslutning, noe der virke å være løst eller noen komponenter der lekker væske. Fjern støv (sv. damm) med trykkluft og bruk ESD armbånd for å unngå å lade deg ut når du holder på med rengjøring eller når du sjekker for fysisk feil på moderkortet.

Sjekk også PSU (Power Supply Unit) eller nett aggregatet, slik det ikke finnes tegn på risk for brann eller feil der og at alle koblinger fra PSU til respektive enheter inklusive moderkortet er ordentlig på plass.

Når du har gjort alt dette og kan få et bilde gjennom iGPU/APU på skjermen, så kan du sjekke at alt annet fungerer normalt. Fungerer det å få bilde og alt annet i hårdvaren virker å være intakt, så er kan du begynne å se på hvilke grafikk kort der ville passe din budsjett og behov.

Hvor gammel er nett aggregatet (PSU)? Kjøper du et mer krevende grafikk kort, så kan det være verdt og også skifte ut PSU.

Av Gigantrix
Skrivet av zyxxx86:

tack så mycket

Nå virker det som ditt problem er blitt løst, men i fremtiden ville det nok være bedre å bruke en mer relevant seksjon på Sweclocker som Nätverk och uppkoppling og legg også opp informasjon om hvilken drivrutin som du har på ditt nettverkskort eller hvilken build av MS Windows du kjører.

For å finne ut hvilke MS Windows build du kjører så kan du bruke kommando Winver i søk feltet på MS Windows eller fra kommando promten. I MS Windows Update will du også kunne se hvilke oppdateringer du ev. har installert som kan være relevant gjennom loggen der.

Winver er et sammentrekk som står for Windows Version, så det burde være lett å huske neste gang du trenger å sjekke dette.

Når det gjelder nettverkskortets drivrutin, så kan du finne dette gjennom Device Manager eller på svensk Enhetshanteraren (i linken vil du kunne se hvordan det vil se ut). I Properties (virker som MS Windows hjelpside ikke oversatt dette til svensk, der resten er på svensk), så bør du kunne se hvilken versjon der aktiv på enheten (i det her tilfellet nettverkskortet).

Det eksisterer fler måten å gjøre dette på enn fra Enhetshanteraren (eng. Device Manager).

Av Gigantrix
Skrivet av Coca:

Det är olagligt att binda en person till ett avtal baserat på att dom inte säger nej.

Det finnes unntak fra dette når det gjelder et avtale der en allerede er kunde, så kan avtal løpe videre med de nye vilkår dersom kunden ikke selv velger å heve avtalen.

Dette gjelder kun på løpende avtaler som for eksempel ved forsikring (der lovgiver sett det bedre å ha en forsikring uten avbrudd enn dersom forsikringen ville bli avsluttet uten å kunden ville vært klar over det).

Det er et par andre område der det er lov å binde en kunde i avtale der kunden må aktivt gi beskjed for å heve løpende avtale der vil automatisk fornyes dersom kunden ikke selv gir beskjed med ev nye avtale betingelser.

Av Gigantrix
Skrivet av yoggan:

Det dumma är ju att man kan anta att det är allmän kunskap att mjukvara idag innehåller säkerhetsbrister.
Frågan är hur någon kan sälja mjukvara ö.h.t med alla dessa stolpskott

Det er en viss forskjell mellom hardvare og mykvare; mykvare kan jo patches eller bli oppdatert til en versjon der risken for problemer med sikkerheten vil kunne bli redusert, i mens hardvaren er jo låst fra når det er blitt produsert.

Det ende en kan gjøre på hardvare nivå er å bruke firmware for å blokkere risken så langt det er mulig uten å gjøre fysiske forandringer på hardvaren.

Av Gigantrix
Skrivet av Extol:

Köpte på Steam

Samme her.

Kjøper du gjennom Steam appen på mobilen (Android eller IOS) eller via din datamaskin (Windows)?

Har hatt problemer den siste tiden med å gjøre kjøp på mobilen både via Steam og Firefox (begge på Android mobil). Først når jeg bruker web leseren (FF) på datamaskinen så vil kjøpet gå igjennom med BankID, der jeg bekrefter med med QR koden på skjermen gjennom BankID på mobilen.

Hade problemet vært kun uBlock Origin, så hadde det i det minste gått igjennom på Steam appen, men det er noe annet som ikke funker som det skal når jeg gjør kjøp på Steams butikk via mobilen.

Bruker samme bank og VISA kort, som jeg gjort i mange år og det har fungert på mobilen uten problemer inntil nå. Andre kjøp via mobilen har ikke vært noen problemer, så det er noe Steam har gjort der ikke lengre fungerer mellom Steam på mobilen og Skandiabanken (+BankID) systemet.

Av Gigantrix
Skrivet av Extol:

Då var det bra att jag köpte det idag

Hva betalte du for BG3? På Steam ble € 59.99 til rundt 711 SEK og på GOG ville de ha i SEK 678, i Euro 58.69 og USD 62.80.

Så vidt jeg vet vil BG3 være DRM fri også på Steam, så da er det ikke så stor forskjell mellom å kjøpe det på GOG eller Steam. Kun muligheten til å bruke Workshop er vel det som skiller mellom disse to butikker.

Early Access (EA) versjonen skal jo bli til en deluxe utgave når den når release i morgen (den 3. August), så det kan være verdt å kjøpe BG3 innen vi når release utgaven (der du mest sannsynlig vil se en bas utgave og en deluxe versjon i butikken i stedet for kun EA utgaven som er nå i butikken) på Fredag kl 17.00

Av Gigantrix
Skrivet av Pepsin:

Traditionellt brukar inflation och höga priser leda till minskad efterfrågan vilket på sikt leder till lägre inflation och lägre priser när lagren fylls och tillverkarna behöver få produkter sålda.

Dock har AMD, Nvidia och Intel andra stora marknader inom datacenter o.s.v. där de kan göra vinst istället. Så risken är att dessa prisökningar kommer bita sig fast lång tid.

Så vidt jeg vet er det også blitt nevnt fra andre siter at hårdvare på server siden er også på vei opp med økte utgifter der vil havne på forbruker siden (altså alle virksomheter der bruker server vil ta mer betalt).

Problemet med inflasjon har alltid vært å få pris økningen i balanse med andre faktorer som arbeidsledighet (en av utgift siden ved produktsjon), få forbrukersiden til å fortsatt forbruke (ikke legge penger på sparing dvs flytte penger ut fra den økonomiske sirkulasjon - beste kompromisses vil være når disse penger vil bli brukt for investeringer i produksjon gjennom kapital investeringer) og samtidig holde valutakurser stabile så langt det er mulig for å ikke eksport/import i sin tur vil gi underskudd på balansen mellom lands resurser.

Inflasjon er komplekst og alt for ofte vil folk overforenkle hva som gjør at prisene øker i forhold til de resurser (ofte målt i penger) folk hatt tidligere.

Innenfor teknologi industrien har det allerede vært signaler om at metaller og annet råmaterial er på vei opp i pris, og dette vil også påvirke Intel, AMD, Nvidia og andre teknologiske hardvare produsenter ettersom de må både bruke energi og selve tilgangen til råvarene er blitt alt mer begrensede (både direkte i produksjonprosessen og indirekte gjennom råvarene der må først brytes og foredles, transport etc).

Av Gigantrix
Skrivet av DatorAmatören12:

Tack för tipset!
Outlets kikar jag alltid på framför allt Elgigantens, hittade samma ASUS för 5200:- nyskick utan originalförpackning. Det är ju nästan 2k billigare vilket gör det väldigt frestande att slå till på.

En fundering bara, om man jämför cpu:n mot Asus:en jag länka på typ cpubenchmark.net så känns i5-12400H klart stabilare än en i5-11300H? Men det kanske är andra specs som gör laptopen vassare? Förutom RAM-minnet då som jag isf tänkte utöka som jag skrev tidigare

Du må kontrollere dersom det i hele tatt er mulig å montere et DDR4 modul på moderkortet. Fra det jeg kan se på MM info om laptoppen ASUS R1605PA-MB155W, så er alle rede en modul fastlødet på 8 GB og den plass der er fri er opptatt av den andre 8 GB DDR4 modulen, så du kan ikke oppgradere RAM gjennom å bare legge til mer RAM moduler. (Du må enten fjerne den på 8 GB og erstatte den med en større RAM kapasitet og med et der passer med resten av RAM spesifikasjoner for å få et stabilt system.)

Kjøp en laptop som en komplett pakke, der du ikke vil trenge å oppgradere på senere tidspunkt (etter kjøp) ettersom det er ikke sikkert du kan få fatt i deler der passer.

Laptop i dag er ofte en SoC løsning hvilket gjør at produsenten kan bruke et tynnere chassi, men til priset at en ikke vil ha samme mulighet til å tilpasse etter behov ved senere tilfelle komponenter der sitter internt på moderkortet.

En annen ting er at det svært vanskelig å bruke data om hvor bra en skjerm vil være under dagslys (brightness/sv. ljusstyrka målt i cd/m2), hvilket kan være et problem dersom du må kunne se på skjermen i et normalt arbeidsmiljø.

Høyere brightness faktor vil ofte si mer lys fra diodene der lyser bak skjermen (TN og IPS) for kunne gi rett vinkel på krystallene, men dette vil også trekke mer strøm, så på de billige laptop er ofte det som ryker når det gjelder kvaliteten på skjermen.

Folk som kjøper en laptop vil ofte heller se på hvor lang tid etter en ladning et batteri vil fungere (et tall der hvilket ofte ikke stemmer med virkelig bruk) enn hvor bra skjermen er til å gjengi farver (og tekst) under dagslys.

Av Gigantrix
Skrivet av Massy:

Var det inte precis tvärt om? Att numret tillkom på grund av nummerskiva? Alltså att 90 000 var enkelt att slå på en telefon med nummerskiva? Bara ändarna på skivan så man slänger runt den hela varvet.

Edit:

Missade svaret som redan innehåll infon.. Men för att citera Wikipedia:

"Numret 90 000 valdes i en tid då telefoner var stora och hade fingerskivor, och det var särskilt anpassat för Sverige. Till skillnad från de flesta andra länder hade de svenska fingerskivorna siffran nio, och inte noll, sist och numret ansågs vara enkelt att komma ihåg och enkelt att slå även i mörker. Man behövde inte heller hålla full kontroll på hur många nollor som slogs eftersom samtalet kopplades upp då de fyra första hade slagits. "

På den tiden eksisterte fortsatt telefon bokser, altså små kurer (telefonkiosk) med med elektromekaniske mynt telefoner og på disse fantes det også en særlig knapp en kunne trykke inn i stedet for å slå nummer på telefon skiven. Vanskelig å finne bilde på dette, men jeg husker at den knappen var tydelig markert for nødsamtaler (SOS/90 000) med en en rød punkt i sentrum. (I art. linket nedenfor nevnes også denne knapp: På apparaterna fanns en knapp för gratissamtal till nödnumret ”90 000”.)

Altså trengte en ikke slå 90 000, uten det holt med å trykke på knappen for å bli koblet til SOS.

Bilde fra en art. i Svenska Dagbladet der viser nummer skiven (grønn telefon - standard under 70-tallet til rundt 80-tallet på offentlige telefonkiosker). Der begynner tall serien med null "0" og ender med ni "9".

https://www.svd.se/a/8e026223-beee-3120-92dd-a84a36be11bd/sa-...

Av Gigantrix
Skrivet av SanTeoX:

Något JAG inte kommer köpa igen är MSI:s skitmoderkort. Har haft 3 MSI kort genom åren (olika modeller) och varenda ett har strulat tillsammans med grafikkorten med grafikoutput. Switcha mellan två grafikkort eller till det ombyggda genom att ta ut ett kort är det inte tal om, då får man resetta bios. Aldrig varit så sur på moderkort som på MSI:s olika.

Moderkort från Asus har jag dock alltid tyckt varit kanon, fungerat bra även om det krävt en hel del uppdateringar ibland. Speciellt med första serierna av Ryzen, men det var väl mest AMD:s fel med deras kassa AGESA-versioner.

Men nu har dom alltså klantar sig rejält? Vad ska man köpa för tillverkare nu då? MSI går bort..

Gå inn på prisjakt.nu og bruk deres filter, da vil du se hvilke produsenter der eksisterer innenfor salg mot Sverige. Der lister prisjakt.nu opp ASUS, MSI, Gigabyte, AsRock og NZXT. Det er disse du kan regne med er mulig å få fatt i innenfor Sverige og Europa. Det finnes andre produsenter av moderkort, men de har sitt fokus mot Asien eller andre deler av verden og ikke realistiske alternativer dersom du ikke selve vil stå for import og ev. risk ved reklamasjon.

Når det gjelder moderkort for AMD så faller nok NZXT vekk (virker som de ikke har moderkort for AM5, kun AM4 for AMD CPU). I prinsipp er det kun de fire store moderkort produsentene du har å velge mellom.

Av Gigantrix
Skrivet av Dinoman:

Deras disclaimer på nedladdningssidan för att åtgärda exakt det felet som gjorde att processorn kunde smälta uttryckte att garantin är "void" om man installerar fixen.

Moment 22. Titta på videon så går han igenom detta trams av ASUS.

Det er litt verre enn å bare kun å være et moment 22 her, ettersom ASUS fjernet alle tidligere versjoner slik at den som ikke er innsatt i hvilke BIOS versjoner der eksisterte på ASUS Support sider for moderkortet vil nå tro at det kun denne BIOS der ligger på deres side. Altså historikken over tidligere BIOS/UEFI versjoner forsvant når ASUS la opp denne versjon. Utover dette så virker denne versjon ikke ens senke den mengde Volt til CPU som er problemet når GN måler selv med multimeter, så her ligger mistanken at hele sirkuset med Beta versjon er kun for å redusere legitime krav på reklamasjon dersom det ville gå galt med prosessor og moderkort.

Av Gigantrix
Skrivet av Lakoni:

Angånde Jay videon

Så om jag har förstått rätt från videon är att Jay har haft ett långt "partnership" med ASUS men 2023 har dom inget på skrivet kontrakt med ASUS. Alla andra hade det redan klart i Januari men nu är det Maj och inget kontrakt har blivit påskrivet fast ASUS har under tiden skickat allt möjligt till Jay fast inget nytt kontrakt för 2023 har inte fastställts. Nu undrar jag om det hade varit detsamma om ett kontrakt hade blivit påskrivet i tid för 2023.

Nu har han inga obligationer mot märket förutom då förlora en långt förhållande med ASUS som han inte verkar vilja ha. Då exempel på RMA på två vita moderkort, ett bios som är i beta som inte garanterar garanti om man använder, 12 serien moderkort som brann upp med och krångel på sin streaming dator.*Ta denna mening med en nypa salt* Tar upp ASrock som fungerar klockrent och hade använt det om den skulle passat hans färgschema till bygget?? Som han även kan ha ett "partnership" med som man inte vet??? Vad tillför det mot problemet som ASUS har framför sig med att nämna ASrock... Vettefan aja

Nu är jag till och med berörd då jag har ett x670 Hero med 7900x och allt detta suger verkligen då jag ville ha det "bästa" typ iallafall och allt detta skit händer. Vill dock tillägga har varit solid med bios 0805. Ja har galen coilwhine med mitt ASUS ROG Strix LC II 360 dock.

Hele poenget med å nevne AsRock i J2C video var jo at AsRock i lang tid blitt sett som et dårlig alternativ pga deres kvalitet ikke lå passe samme nivå som konkurrentene. Gjennom årene har AsRock forbedret kvaliteten på sine moderkort og er i dag et alternativ til ASUS Moderkort.