Inlägg

Inlägg som Tea42BBS har skrivit i forumet
Av Tea42BBS
Skrivet av heretic16:

Jag har märkt en sak. Folk skriver GUI för hand.
Varför, när det finns wysiwyg?

Visst, många kanske tycker att det går snabbare. Men går det verkligen snabbare om någon annan ska läsa det?

Om du menar Webb? Så är det för att det inte finns ngn wysiwyg som klarar av att göra koden

1. läsbar
2. responsiv
3. mobil first

Förr i världen så var det "OK" med position absolute och exakta X,Y,Z värden på varje HTML element, men så kan man inte bygga idag

// LZ

Av Tea42BBS

Tack för alla svar! Speciellt tack @Dixon

Jag skulle varit mer tydlig - länken var bara för att visa varför jag började fundera på det hela - det jag är nyfiken på är precis som Dixon hintar, själva processen som ligger bakom att kunna brute forc:ea en okänd kryptering innehållande okänd data

Som nån sa här ovan "en binär har alltid vissa kännetecken" och det är ju sant - men om man då flerstegs krypterar, kan man fortfarande brute forc:ea? Dvs man tar en fil och sen använder man en annan fil som krypteringsnyckel(dvs ingen algoritm) och sen kör man en vanlig algoritm-kryptering på det - är det då möjligt att få tillbaks originalfilen utan att ha den andra filen som användes som kryptonyckel?

Jag tycker att man ibland när man läser dessa artiklar om hur de "överlistat något krypterat" med enkla medel får känslan av att det inte är någon mening att kryptera då det är så "lätt" att bryta. Men jag gissar att sanningen/verkligheten är att det är både tidskrävande och komplext utanför en lab miljö.

Av Tea42BBS

Tekniken bakom att bruteforce:a starkt krypterad data, hur funkar det?

Tjo,

Läste precis detta: https://www.tomshardware.com/news/single-core-pc-breaks-post-...

Dvs man har lyckats knäcka en av de krypteringsalgoritmer som skulle vara post-kvantumsäkra.

Jag kan inte förstå hur det går till - tänker att någon här kan förklara

Säg att jag har en binärfil för ett för hackaren okänt OS som jag krypterar med en 2048 bitars nyckel. Hur kan hackaren veta när han hittar nyckeln då han inte vet vad det står i filen? Dvs finns inga kända "strängar" o kolla efter.

Om man krypterar en plain text så förstår jag att man kan "skjuta" på filen tills man börjar hitta ord man känner igen(även här kan det väl trixa till sig om man inte vet vilket språk texten är på?)

Förstår ni mina tankar? Någon som kan förklara och eller peka på någon bra källa som jag kolla på för att förstå

mvh Lazze

Av Tea42BBS

Haft ett antal kaffebryggare(bytt flera gånger på landet) - men hemma har vi kört vår Moccamaster "club" i typ 10 år. Den är bäst - brygger alltid lika bra kaffe. Lätt att rengöra. Har inga problem med 2 lock (om man är så stressad, så funkar bryggaren utan något lock också

Köpte en ny electrolux bryggare till friggeboden på landet - brygger helt OK/Gott kaffe - men srtuligare filterhållare o svårare att se hur mkt vatten man hällt i.

Tur ändå att vi tycker olika, annars hade det ju bara funnits 1 modell av allting

Av Tea42BBS

Har sån tur att sonen som är 17 nu oxo är intresserad av kodning, science och teknik. Vi kodar, bygger datorer och snackar teknik - ytterligare "tur" är att min fru jobbar som testledare IT sen många år och jobbar ofta nära utvecklare, så hon har ganska bra hum om vad jag gör. Men resten av min bekantskapskrets ser nog bara mig som "den där snubben som kan hjälpa till när det skitet sig med datan"

Har många kunniga och trevliga kollegor som man kan nörda ner sig med de dagar man fysiskt är på jobbet

// Lazze

Av Tea42BBS

Inregos priser är ett skämt, IMHO

Om man är lite händig kan man ofta plocka ihop nästan nya grejer för samma peng. Man får ju beakta att en ny "snikig cpu" ofta presterar bättre än en 5-6 generationer äldre men "bättre" cpu.

Laptops slumpas inte sällan bort hos NetOnNet / MediaM, Elefanten - då får man en ny maskin med ny teknik för samma peng som InDyro vill ha för en 5-6år gammal maskin

Av Tea42BBS

det trista med privatisering i sverige är att konkurrens aldrig verkar uppstå. Utan mer "samprissättning", ingen som någonsin sänker sitt pris när någon höjer , utan alla höjer typ exakt lika mycket.

Samma inom livsmedelshandeln, 0 konkurrens

Av Tea42BBS
Skrivet av Kgel:

Ett genuint intresse är alltid bra, och med det kommer ofta att man sitter på fritiden och kodar/vidareutbildar sig.
Vet inte om du menade ens egen personliga, obetalda fritid, men på ett bra företag så får man avsatt tid/nån bonus för att vidareutveckla sig. Så att man inte behöver offra sin fritid för det

En sista kommentar "Offra sin fritid", IMHO, har man den inställningen så kommer man aldrig bli en grym utvecklare.

// LZ

Av Tea42BBS
Skrivet av Kgel:

Ett genuint intresse är alltid bra, och med det kommer ofta att man sitter på fritiden och kodar/vidareutbildar sig.
Vet inte om du menade ens egen personliga, obetalda fritid, men på ett bra företag så får man avsatt tid/nån bonus för att vidareutveckla sig. Så att man inte behöver offra sin fritid för det

kanske det - är du en bra resurs så kommer du vara belagd 100% o då är det svårt att hitta arbetstid för att studera.

Finns ofta lite tid runt semestern och kanske vid årsstart, men annars ska man ju vara belagd... om man nu är konsult - jobbar man på en fast IT avdelning så finns det säkert mer tid, men inte samma möjlighet till löneavancemang

Av Tea42BBS

Hur vet du att han skickade paketet till dig alls? Han kan ju postat det till en kompis(skickat en tom låda) och visat dig inlämningskvitto?

Känns lurigt

Trist!

Av Tea42BBS
Skrivet av Owowo:

Tjena,
Är Ekonomi-studerande men funderar på att sadla om till IT/programmering då jag hört att karriärsmöjligheterna där ser väldigt bra ut.

Har ett allmänintresse kring IT och tech men inte så bra koll på jobbmarknaden eller hur man tar sig dit. Vad jag förstår kan idag få jobb både via formell utbildning men även som ”självlärd” (typ codeacademy och liknande)?

Har lekt runt med lite introkurser på Codecademy (Python och Javascript) men vet egentligen inte alls hur branschen ser ut och vad som efterfrågas på marknaden just nu.

Om målet är ett välbetalt jobb (och gärna den kortaste vägen dit). Vilken approach skulle ni rekommendera?

Jag har jobbat inom IT som konsult sen 1995. Är idag senior lösningsarkitekt på Softronic(sen 8 år).

Som många redan skrivit, för att få ett välbetalt jobb så ska du vara ordentligt duktig så att du står ut. Du ska kunna uttrycka dig, vara bra med kund, ta ansvar och sedan leverera i rätt tid med bra kvalité. Att bli en duktig utvecklare är IMHO mer ett kall än ett yrke - man behöver lägga en hel del "fritid" på att vidare utveckla sig, testa nya ramverk - ta kurser etc

Under alla mina år så har jag träffat på en hel del med inställningen att de ska ha ett "fett utvecklar jobb", ofta trevliga & drivna personer, men sällan bra utvecklare. De brukar efter 1 år eller så byta bana och bli projektledare, förvaltningsledare, säljare(inom it) eller gå över mot verksamhets utveckling och krav.

En annan väg är att de satsar hårt o lägger ner alla timmar som krävs - gör 1 eller 2 lyckade projekt, skriver in det i CV:t o söker nytt jobb med ett högt lönekrav. Sen gör det så 2-3ggr o får upp lönen så högt att de "sitter fast". Dvs deras lön är så hög att ingen vill anställa dem just då, för att de har för få år/erfarenhet vs sin lön. Så då får man hoppas att man landat på ett bra företag där man kan vara kvar ett tag.

Lycka till!

mvh Lazze

Av Tea42BBS

Jag vill ha en kärnfri CPU nästa gång

Har hamnat i ett skede i livet då en bra laptop känns mer lockande. Har då iofs en helt OK "burk" iallafall, med 5900x, 64gb, 3080 - så det går ju ingen nöd på mig direkt

Av Tea42BBS

du har inte bytt cpu kylare? Monterat om cpu?

Tyvärr så är det inte helt ovanligt att böjda cpu pinnar gör så att minnes-platser slutar fungera

Har du inte rört datorn, så får du kontakta Inet o kolla hur garantiärendet ska skötas

Av Tea42BBS

Skärmen klarar av att ta emot video+ström+skicka touch via singel USB-C när jag använder min laptop som källa.

Mest förvånad, då jag trodde USB C och 3 typ var samma standard, förutom PD och Thunderbolt

// LZ

Av Tea42BBS

Skärmen har både USB-C/Thunderbolt och HDMI. Kopplar jag in den via USB-C till laptopen, med 1 USB-C kabel, så får jag ström, bild o touch.

Servern har inte thunderbolt USB-C (dvs ingen bild). Så kopplar in den via USB-C dator -> USB C -> Skärm + en HDMI kabel för bild. Men då funkar inte touch.

Får sätta USB-C kabeln från skärmen i en USB 3 port på datorn för att få touchen att fungera(via en adapter USB C->A)

Skärmen är från kina o de skickar med en kort USB C->A kabel, så det känns som de vet att den behövs.

Men jag trodde som sagt att det var samma "USB" i en C kontakt som en USB A v3 kontakt, förutom thunderbolt.

// LZ

Av Tea42BBS

Absolut inte för gammal - IMHO så det som behövs för att lyckas inom IT/Programmering är ett genuint intresse. Det räcker inte att bara plugga några kurser o sen jobba med det på dagtid. Man behöver lägga lite "egentid" på att läsa på, göra egna projekt - fundera ut lösningar o problem, då har man en gyllene karriär

Lycka till!

// Lazze

Av Tea42BBS

Är inte USB-C 100% bakåtkompatibelt med "vanlig usb"?

Köpte en extra bärbar 12.3" touchscreen som går att koppla in med hdmi / USB-C.

I laptopen funkar allt via USB-C, då den har USB-C/Thunderbolt, så både bild o touch o ström via 1 kabel.

Jag ska dock koppla in denna skärm i min server, dvs en stationär dator. Så kopplade in bild via HDMI och tänkte köra en USB-C mellan dator o skärm för tocuhen o ström. Dock så funkar inte touch när den är inkopplad så, får ha en USB-C -> USB adapter på datorsidan där jag kopplar in den i en USB 3.1 kontakt i datorn. Då funkar touch + ström.

Testat detta på 2 olika maskiner(en med intel 12600 och en Ryzen 5900k maskin) - samma resultat. Jag trodde liksom att USB-C var lika mycket USB som en vanlig 3.1 kontakt?

Nån som kan förklara?

// Lazze

Av Tea42BBS
Skrivet av mrqaffe:

Det är ju Windows som är den verkliga bromsklossen idag och om win kom i vettiga ARM och RISC-V versioner så skulle det nog inte ta länge innan X86 dog. Men då har ju Intel inga patent för att dämpa konkurrens så de vill nog snarare motarbeta den utvecklingen.

Jag tror att Windows for Arm kommer explodera under 2023. Så Intel behöver nog rikta om bössan och trimma litografen att rita nytt

// LZ

Av Tea42BBS
Skrivet av gutor:

Ja det gjorde jag. Kanske inte var så bra nu när jag skickade tillbaka det 🤔

Borde inte spela ngn roll. Mest nyfiken, då BIOS updates brukar lösa 8/10 av sådana här mysko vill-inte-starta-fall Men då var det något annat fel på detta!

Lycka till!

mvh Lazze

Av Tea42BBS
Skrivet av gutor:

Är det dags att kontakta inet?

körde du BIOS update med knappen?

// LZ