Inlägg

Inlägg som frekish har skrivit i forumet
Av frekish

Köper den gärna för 1500kr + frakt

Av frekish
Skrivet av mambans:

Så ni har Unraid bara för lagringen (och proxmox), och sen helt annan dator för Plex? Hur kommer Plex åt hårddiskarna, network shares?
Vilken RAID kör ni på Unraid?

Angående den långsamma SMB, kommer inte de också påverka TrueNAS mm.., är det inte själva protokollet som är kast?
Har ni något automatisering för att spara senaste bilderna på SSD? Cache?

Japp, exakt så. Plex kommer åt filerna med network shares, i Unraids fall disk share eller user share.

Unraid använder inte RAID, du kan lyssna här om hur det fungerar med Parity etc: https://www.youtube.com/watch?v=dX2PvD1qtKw

SMB per se är inte långsamt med Unraid, det är SMB i kombinationen med user shares och många små filer, bilder i mitt fall. När jag hanterar stora filer ser jag inget problem precis utan då är det vanliga problem som man har med mekaniska diskar.

Så protokollet kommer vara typ lika bra eller dåligt oavsett OS, men det finns edgecases som i mitt fall med bilderna där Unraids implementation i kombination med just user-shares fungerar dåligt.

Japp, den user-sharen för bilder har en cache-pool till sig så allting som är nytt kommer in dit först. Sen så har unraid en automatisering som kallas för "mover" vilket sen då flyttar filerna från cache till "storage". Mover kan du ställa in väldigt granulärt, eller så kör du manuellt, eller bygger egen automation.

Av frekish

Själv kör jag Unraid som base OS (på metal), sen kör jag Proxmox på en VM i Unraid som ligger på NVME diskar, detta för att kunna nyttja LXC:er istället för att köra Docker på Unraid. Här kan jag köra, Unifi-controlller etc. Sen en dedikerad Optiplex burk för Plex, som för de få enheterna som inte klarar directplay/directstream då har QS för att hantera det. Samt en dedikerad box för HomeAssistant, vilket såklart går bra att köra i ProxMox, men passar inte mitt usecase.

Unraid är som andra nämnt långsamt, men fungerar bra som ren storage och för att husera en Proxmox VM, såvida denne ligger på minst SATA SSD.

Det enda som för mig är galet frustrerande med Unraid är den långsamma SMB-prestandan när du inte kör disk-shares. Har du exempelvis ett bildbibliotek som du skall bläddra lite i och öppna en bild här och en bild här, glöm då "user-shares". Du måste mer eller mindre köra disk-shares för att du inte skall ruttna. Och att köra disk-shares kommer med sina baksidor. För mig slutade det med att alltid ha senaste årets bilder på ssd lagring så jag bara stöter på långsammheter när äldre saker skall visas, vilket inte är lika frekvent.

Är det viktig data, så kom ihåg att skicka det till annan plats, regelbundet

Av frekish

Slänger in 4000+frakt

Av frekish
Skrivet av Yahbulon:

Vart skulle det skickas isf, spårat eller vanlig frakt?

Till Västerås, och spårbart med postens tillägg om försäkring på upp till 50K, kostar 122kr att skicka då.
Vi kan ta detaljer i PM om du godkänner mitt bud.

Glömde fråga, finns det ett kvitto?

Av frekish

3000kr + frakt budar jag.

Av frekish

Intresserad av två stycken Firecuda, gärna med så få TB som möjligt skrivna. Går kvitto att ordna? Detaljer i PM?

Av frekish
Skrivet av Eott:

Så boxen kostar 1000kr medan man kan köpa dom via Apple för 300kr, har jag förstått det rätt?

Skrivet av Zoux:

Ja, det stämmer.

Notera dock att om du har en blu-ray spelare och TV som bägge hanterar 4K och Dolby Vision, så kommer skivorna leverera bästa möjliga bild.

För att få bra bild från AT4K krävs en riktigt bra uppkoppling.

Värt att tilläga också är att du aldrig kommer få lika bra bild och ljud via AT4K som via ren UHD-skiva, så om du vill ha bästa upplevelsen finns bara ett val

Av frekish
Skrivet av joeldeluxe:

We committed to never writing the querying IP addresses to disk and wiping all logs within 24 hours. Cloudflare's business has never been built around tracking users or selling advertising. We don't see personal data as an asset; we see it as a toxic asset. While we need some logging to prevent abuse and debug issues, we couldn't imagine any situation where we'd need that information longer than 24 hours.

https://blog.cloudflare.com/announcing-1111/

Cloudflare är bäst eftersom de stödjer DNS over HTTPS
https://developers.cloudflare.com/1.1.1.1/dns-over-https

Quad9 stöder också DoH
https://www.quad9.net/doh-quad9-dns-servers/

Av frekish
Skrivet av flwsterB:

Är dom inte kompatibla med varandra?

För mig är det att jag behöver 512e diskar och inte 4Kn. Sen drar 004:an lite mindre ström men det är försumbart i detta sammanhang.

Av frekish

Quad 9 loggar bara följande:
"What does Quad9 log/store about the DNS queries?
We store details of the DNS records queried, timestamp, and the city, state, and country from where the query came. We do not store source IP information of end-user queries."
Kanske ett alternativ?

Av frekish
Skrivet av flwsterB:

Rackars också! Men tack för info

Av frekish

Gissar på IronWolf och inte IronWolf Pro? Om så är fallet, är det 0022 eller 004?

Av frekish
Skrivet av Laxpudding:

Finns inget behov av mer än den gamla 100 mbit-nivån eftersom den video som strömmas som regel ligger runt ≈20 mbit som mest. Sedan har vi Wifi med betydligt mer och fungerar för sådant som casting från mobil etc. 8K kan eventuellt komma att ändra på Ethernetportarna för där räknar man med minst 100 mbit/s för att strömma video med kvalitet.

Annars finns det inget stort behov av snabba nätverksförbindelser på en TV. Det tjötas lite om det från folk som remuxar sina piratkopierade filmer och liknande och vill att TV:n ska vara den där omnipotenta schweiziska armékniven. Av alla tusentals specifika nischer likt denna ser nog tillverkarna inte detta som en högsta prioritet. Just det behovet går utmärkt att tillfredsställa på andra sätt.

Det stora problemet med strömmande av privatkopierade UHD-diskar i mitt fall, är om du vill exempelvis att Plex i TVn skall sköta det så klarar inte TVn av att skicka vidare TrueHD, så Plex kommer transcoda. Här behövs då extern spelare. Sen så blir det ett problem i vissa UHD releaser ändå just pga 100Mb/s-cap, men det är inte det största problemet i min mening. Som exempel :

FoTR Disc 1: "Maximum Overall bit rate: 128 Mb/s" och "Overall bit rate: 91.3Mb/s" som helt klart kommer över 100Mb/s ibland.

Av frekish
Skrivet av Def_Dog:

Är det inte viktigare att se vad folk i regel har för hastighet på sina bredband än döma ut en tv för att den "bara" har 100mbit ethernet?

I vilket läge har du användning för mer än det förresten?

Fast externa hastigheten mot Interwebbz är ju oftast irrelevant. Det är dock relevant för LAN om du exempelvis skall stream rena kopior av UHD-material eller liknande som kräver mer än 100Mbps. Streaming då hastigheten mot Interwebbz kommer i spel, kommer nästan aldrig i dagsläget upp i ens 100Mbps.

Av frekish
Skrivet av sKRUVARN:

Tackar för den infon, satt och funderade på om dom lagt taket på 109 eller 127.9 när jag skrev inlägget ovan, fick jag svar på det Tror jag fortfarande inte sett någon release där dom utnyttjat den där HTR zonen för lite extra bandbredd.

@sKRUVARN
Kollade Disc 2 också och den har "Maximum Overall bit rate: 128 Mb/s" och "Overall bit rate: 79.5Mb/s" samt är på 71.6 GiB

FoTR Disc 1: "Maximum Overall bit rate: 128 Mb/s" och "Overall bit rate: 91.3Mb/s" samt är på 67.4 GiB
FoTR Disc 2: "Maximum Overall bit rate: 128 Mb/s" och "Overall bit rate: 87.5Mb/s" samt är på 74.9 GiB

RoTK Disc 1: "Maximum Overall bit rate: 128 Mb/s" och "Overall bit rate: 87.7Mb/s" samt är på 78.3 GiB
RoTK Disc 2: "Maximum Overall bit rate: 128 Mb/s" och "Overall bit rate: 88.0Mb/s" samt är på 83.4 GiB

Av frekish
Skrivet av Baxtex:

https://www.blu-ray.com/movies/The-Lord-of-the-Rings-The-Two-...

Om detta är en pålitlig källa eller ej vet jag inte men det står iaf Codec: HEVC / H.265 (64.76 Mbps) på den. Så ja, ripparna är ju lika bra som skivorna i så fall.

.m2ts filen för TT Disc 1 ligger på "Overall bit rate : 88.5Mb/s" och "Maximum Overall bit rate: 109Mb/s" 65.9 GiB. Hoppas att allt sånt här material och "smartare" TV-apparater medför att vi får se RJ45or med 1Gbit snart istället för enbart 100Mbit så du måste köra extern spelare.

Av frekish
Skrivet av BergEr:

Ja, personligen gör jag mitt bästa för att undvika sånt.

T.ex var med tjejen på stan och köpte skor, hon ville prova sen gå hem och beställa för att spara typ 150kr.
Var bara att släpa henne till kassan, vill man ha fördelarna av att prova/klämma på något ska man fan betala för det.

Hur får du ut Atmos genom plex?

Atmos är inga problem, dock går Dolby Vision enbart via en beta för Android än så länge, mig veterligen. För att få Atmos och eller True HD så måste det dock gå via en enhet som vill/kan skicka vidare det. Exempelvis så kan inte inbyggda Plex appen på min XH95 inte göra det och då transcodar den.

Av frekish
Skrivet av Teddis:

Tråkigt att man inte vågat ge sig på att släppa 48fps Hobbitfilmerna. BluRay stödjer rimligtvis 50fps så de hade kunnat göra en PAL-uppspeedning och pitchat om ljudet lite.

Undra om maxbitraten för "Ultra Hd Blu-Ray" som är 144Mbit/s för 100GB skivor skulle räcka för HFR 48fps. 4K + HDR här hemma sticker ibland över 100Mbit/s så då har jag svårt att tänka mig att en dubblering i framerate skulle få plats i de 144Mbit/s som specen klarar av.

Av frekish

Green Tint är borta!
DolbyVision och HDR10
OCN är nyinskannat i 4K för att få till en 4K DI (dock upsamplade VFXer från 2K)
Några småsaker som kan störa en del när det kommer till DNR, men överlag verkar kvaliten superb!

Denna review är teknisk och bra. https://thedigitalbits.com/item/lord-of-the-rings-trilogy-202...
Hoppas på mina ikväll!