Inlägg

Inlägg som takeoninja har skrivit i forumet
Av takeoninja
Skrivet av underd0g76:

Teorin (på Reddit) är att kravet försvann på grund av att Steam började ge användare refunds oavsett speltid.

Skrivet av Maximo:

Och det är därför man kör Steam på så mycket som möjligt.

Och Steam gav kunder refunds för att konsumentlagar är rätt tydliga på att man inte kan i efterhand ta bort möjligheten att använda en köpt vara utan väldigt bra förklaring till varför det måste vara så. Stänga ner spelservrar efter 10 år när det inte är lönsamt? Absolut, det är ok. Kräva ett konto som betalande kund inte kan skapa och om kunden inte har ett sådant ta bort kundens access till varan? Kommer inte flyga i väldigt många länder. Och den bajsmackan hamnar rätt i knät på säljaren, inte på utgivaren, alltså hade det blivit Steams problem så dom skyddade sitt arsle illa kvickt. Den riktiga hjälten här är alltså konsumentlagar i länder som Australien och Sverige som har starkt skydd men även många andra länder och sammanslutningar som EU. Och dom lagarna finns för att dom gagnar oss, konsumenterna, inte företagen och något vi måste fortsätta slåss och kämpa för att stärka och bevara. Så rösta för sjutton gubbar i EU valet också!

Av takeoninja
Skrivet av takeoninja:

Om det är alu så väger den suspekt lite på 600 gram. Så om metall så väldigt lätt och tunn sådan.

Nä som jag trodde:

"The SteelSeries Apex Pro Mini has an excellent build quality. The chassis is stiff plastic, while the top plate is fully aluminum, so the unit feels sturdy."

Så bara plattan är aluminium men hela chassit är plast.

Källa: https://www.rtings.com/keyboard/reviews/steelseries/apex-pro-...

Av takeoninja
Skrivet av Swedishchef_90:

Tack för att du tog dig tid att ge din vy

Keychron är ju inte kända för bra latency vore kul och se om de har löst det med He

Dock är plast chassi galet på en 2k bräda...
De måste ju köra ALU I den klassen

Om det är alu så väger den suspekt lite på 600 gram. Så om metall så väldigt lätt och tunn sådan.

Av takeoninja
Skrivet av DST:

att knapparna inte är så exakta "oroar" mig lite, väntar på detta tbord men verkar vara lite meh även mot steelseries apex pro mini som får loss för 1400 spänn.

Men ser sjukt nice ut, dock tänker jag precis som dig när det gäller led:sen.

iaf nice att du tog dig tid å gjorde en liten "recension".

Bara kul

1400 var väl ett OK pris från en svensk aktör, orginal priset över 2k är dock rejält mycket för mycket i min mening.

Sen hade det aldrig kännts ok för mig att köpa ett plastbord efter ha känt skillnaden med ett solit och rejält metall chassi och det har det allt för vanliga flygande tangenterna som ser för tråkigt ut.

Ska kolla på rtings om dom har något test för key variation eller liknande för Hall Effect, misstänker att det är att förvänta sig givet att det är, så vitt jag förstått, nästan omöjligt att få till permanent magneter med helt identiska magnetfält, kommer alltid vara variationer som måste hanteras/kalibreras för.

Latency är inget jag kollat upp än hur keychron brädan står sig mot konkurrenterna, vet att Corsair och Steelseries har riktigt vassa tider där och så även Wooting. Men bara att kunna ställa aktiveringspunkten så "högt" som 0.4 mm gör att jag är väldigt säker på att upplevelsen för mig blir långt bättre än vilket vanligt mekaniskt som helst.

Lägg till det på att man på Steelseries brädan inte kan byta brytare samt att det är enbart trådat så är bang for the buck inte riktigt där ens för 1400. Men du får gärna utveckla vad du tycker är meh?

Av takeoninja
Skrivet av Siimuliize:

A en liten mini review om denna skulle vara nice.

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1715097-keychron-q1-he...

Vsg

Av takeoninja

Keychron Q1 HE (från Kickstarter) - första intrycken

Hej hopp,

Tänkte dumpa ur mina tankar om mitt första 'riktiga' insteg i tangentbordens galet invecklade värld. Men först lite bakgrundshistoria, fritt fram att hoppa över.

Jag var relativt tidig med mekaniskt tangentbord (för gaming, har koll på att mekaniska bord knappast är en ny grej... IBM bräda använde jag som barn faktiskt, men räknar inte det) med ett QPAD MK85(? 65? Minns inte...) med bruna cherry brytare. Klart värt uppsteg från det vid den tiden klart vanligare "rubber dome" varianten och den tjänade mig väldigt väl i många år. Bytet blev när brädan började bete sig och också upplevdes som för stor och klumpig på skrivbordet. Det föll på en CoolerMaster SK630 med låg profil cherry red brytare, ett s.k. Ten key less. Den brädan lever fortfarande men hade börjat tröttna på ett par saker:

- utseendet med "flygande" keycaps, alltså att dom inte är försänkta ner i ramen.
- att symboler/bokstäver börjat skrapas av efter flera års spelande
- hur mjukt, mosigt och flexande det är
- den hel platta laptop profilen som inte är nå vidare att skriva/programmera på

Har på kontoret ett par kollegor som är rätt djupt ner i det avgrundsdjupa träsk som är hobbyn runt mekaniska tangentbord idag. Dom kunde ha tillsynes oändliga diskussioner om varenda aspekt av ett tangentbord och dess brytare. Fick uppvisat en test bräda med 50 talet olika brytare och insåg att det hänt en del sen valet var blå, brun, röd eller svarta cherry brytare. Insåg också snabbt att alla verkar "chase the dragon" så att säga. Alltså leta efter det optimala, den perfekta brädan som troligen aldrig kommer finnas och är oändligt subjektivt. Jag är en sucker för sånt där. Så även om jag höll emot i flera år så när jag väl landat i att jag måste byta kunde jag inte förmå mig att köpa något standard off the shelf. Jag behövde ju såklart kolla upp vad det optimala för mig är.

Efter efterforskningar kändes Hall Effect givet, alltså brytare som inte fungerar via att en krets sluts via kontakt utan istället av att förändring i magnetfält läses av. Detta för att det ger inställningsmöjligheter kring aktiverings punkten och är klart tåligare än s.k. optiska brytare. Koncept som "Rapid Trigger" tilltalade mig också starkt då jag spelar flera spel där det är relevant, alltså att du kan trigga ett nytt tryck bara genom att släppa upp tangenten ens sub millimeter för att sen trycka ner direkt utan att påverkas av vart aktiveringspunkten är. På konventionella brytare fungerar detta bara om du är precis runt aktiverings punkten, på Hall Effect så kan du göra det vart som helst. Från det så blev valen väldigt begränsade. Wooting hade en modell men 60% är lite för litet för mig. Fanns på Kickstarter en från DeerGaming men den kändes lite för budget (även om 1000 spänn för ett Hall Effect t-bord hade varit en sjukt bra deal typ oavsett). Wooting skulle släppa en 80 bräda men baserat på deras prissättning skulle det istället troligen bli rätt dyrt (och det blev det, runt 4000). Så vilka är emellan DeerGaming och Wooting? Ja det vet du ju redan via att du läst rubriken, fuskare. Keychron. Som en händelse så hade de en Kickstarter på precis det jag letade efter, ett Hall Effect bord med piltangenterna intakt, och för typ 2000, perfa!

Spola framåt 4,5 långa månader av väntan och brädan har anlänt! En otroligt stadig skapelse på nästan 2 Kg som för mina noob händer och ögon är helt magiskt bra ställt mot allt annat jag rört genom åren på främst DreamHack i båsen från mainstream tillverkarna (Logitech, Razer, CoolerMaster, Corsair etc.). Jag hade redan dock beställt en "fix" då brädan är South Facing LEDs vilket säkert är bra för något men jag vill se ljus igenom "texten" inte runt tangenterna. Via Etsy hade jag hittat ett par double shot PBT OEM profil keycaps med texten printad på kanten, transparent, så det skulle funka. Resultatet blev riktigt bra, även om estetiken kanske är bättre i orginal, men det överlåter jag åt läsaren att avgöra!

Så hur är det då? Utan referenser mot andra 'riktiga' brädor så låter det fantastiskt bra, det är riktigt stadigt utan glapp i någon tangent. Spacebar har ett lite fjädrande ljud som man kan tvinga fram om man verkligen försöker hitta glapp men inget som alls märks när man använder det om man inte har en väldig känslighet för sånt.

Mjukvaran är en webbaserad historia som var ruggigt svår att hitta men som fungerar bra när man väl gjort det. Inga problem att mappa om tangenter eller ställa in aktiveringspunkt. Men där kommer väl min kritik också. Om man verkligen försöker testa med aktiveringspunkten så är det lite tangent till tangent variation. Det *upplevs* inte som att 0.5 mm är aktiveringspunkten på alla tangenter även om man sätter det, vissa tycks trigga på 0.3 ish och andra på 0.7 ish, inget som märks när man spelar eller skriver men sitter man och testar tangent för tangent så märks det absolut. Vet inte om andra är bättre eller om det lite kommer med Hall Effect grejen.

Men på det stora hela spelar det faktiskt ingen roll alls, även om jag, som ni hör, är rätt anal runt sånt där. För känslan är helt magisk, mjukheten och stabiliteten tillsammans med hur otroligt responsivt det känns gör det till ett fantastiskt tangentbord för både spelande och skrivande, givetvis med olika profiler då du inte vill ha 0.5 mm activation när du skriver och inte 2.0 när du spelar (inte jag iaf.).

Nu har jag hittills bara kört det trådat då trådlöst inte är något jag är speciellt fascinerad av så kan inte uttala mig om hur det är/funkar, men det är nice att möjligheten finns och skulle kunna göra det väldigt lätt att växla mellan jobbdatorn och speldatorn utan KVM switch som jag ännu inte bemödat mig med.

Vet inte om det är något jag missar, har ni frågor så ställ dom!

Tack och hej

Av takeoninja

Meh, mer intresserad om det hjälper verksamheten jobba effektivare. Och om det sparar pengar, vad är ROIn. Lite felskrivningar händer ju precis hela tiden när människor gör det.

Av takeoninja
Skrivet av Ninjaflipp:

Hm, jag undrar hur konsekvensanalysen gick till på Netflix. Nu måste ju kunder ta aktiv ställning och göra input för att ens kunna fortsätta betala för tjänsten, annars fryses ju deras konton. Jag är ju förstås ingen affärsstrateg men jag inbillar mig att en andel befintliga betalande kunder antingen:

- inte har koll på sin mail
- inte har vidare koll på sina utgifter och bara betalar abonnemanget varje månad utan att bry sig
- blir griniga över den indirekta prishöjningen och avslutar sina abonnemang som respons

Samtliga av de kundtyperna förlorar de ju nu med denna strategin, åtminstone tillfälligt, antagligen en del permanent också.

Hade det inte bara varit smartare att behålla Basic, ge det samma funktionalitet som Standard och bara ökat priset? Då behåller man soffpotatisarna också. Plus att prishöjningen 'märks' mindre om den bara plötsligt blir dyrare i transaktionshistoriken varje månad. Hade ju förstås inneburit att Standard aldrig skulle ha introducerats från första början dock.

Å andra sidan är ju detta en mer transparent och ärlig metod att göra processen på, men av någon anledning så har jag väldigt svårt att tänka mig att det är den drivande faktorn bakom beslutet...

Skrivet av Trihxeem:

Trist för kunderna men ändå över förväntan att netflix inte bara satte dem på en dyrare plan utan att kunderna behövde agera.

Rätt säker på att det är lagar och regler som stoppar det förfarandet. Visst får man höja priset på en tjänst, men man får inte signa upp kunden på en annan tjänst. Att ändra på Basic så det blir standard med samma pris skulle rätten inte acceptera heller även om det, tekniskt sätt, borde vara tillåtet om man läser reglerna välvilligt.

Av takeoninja
Skrivet av str8forthakill:

Tittar man på det från ett tekniskt håll är 720P problemet, det kostar för mycket att skala ned allt material och spara tre kopior av det, 720P, 1080P och 4K. De skulle sparat pengar genom att radera 720P och bytt det mot 1080P men vad är då skillnaden mellan de två näst lägsta nivåerna?

Är det verkligen så dyrt process mässigt att transcodea det live? Hade nog trott passiv lagring hade varit dyrare, speciellt eftersom dom inte har allt på ett enda ställe utan spritt över jorden i olika cachear och lokala(re) lager. 1080p till 720p måste vara rätt billigt på dedikerad hårdvara. 4k till 720p kanske är lite väl tungt dock.

Av takeoninja
Skrivet av Hakinger:

Ja, fast det faktum att de tar bort basic-abonnemanget utan reklam så tvingar de ju folk att ta dyrare abonnemang om de inte vill bli utsatta för reklam. De som har tagit basic-abonnemanget gjorde ju det för att slippa reklam.

Men som sagt tidigare i tråden så är det ett sedvanligt test de gör för att se hur väl det slår ut - för Netflix, för att sen sprida det vidare till resten av världen.

Basic abonnemanget är väl ändå väldigt mycket äldre än Basic med reklam som är första och enda abonnemanget med reklam och kom ganska nyligen?

Av takeoninja

Har för mig att Gamers Nexus tog upp det här för rätt länge sedan, vill säga ett år sen. Alltså att moderkortstillverkarnas standard inställningar överklockar CPUerna vilket gör det hopplöst för dom att testa så det går att jämföra mot andras tester utan att gå igenom varenda BIOS inställning och jämföra med Intels rekommendationer, och dessutom att alla andra också gör det. Tror dock inte vinkeln då var att det orsakade problem för användaren men intressant ändå.

Av takeoninja
Skrivet av Leiri:

Fungerar Adobe Suite än? Alternativet som alla tjatar om till Photoshop är ju ljusår bakom sett till funktioner.
Jag spelar mycket online så Linux går ju bort där.

League, Valorant och en del andra e-sport titlar fungerar inte p.g.a. att deras anti-cheat inte stödjer Linux. Sen har vi MiHoYo (Genshin, Honkai) som av någon anledning vägrar stödja Linux fast det körs på Android, tror ingen lyckats knäcka hur de blockar Linux än. Men det är å andra sidan lätt löst med dual-boot, alltså att ha båda operativ och växla emellan. För mig är Windows en så stor nedgradering på så många sätt att det är endast när jag får sug på något som inte går på Linux som jag växlar över.

Av takeoninja
Skrivet av Maarus:

Är det så dyrt med lagring då?

Man fick ju fläska upp rejält för en mesig 64gb när det började bli populärt. Min första SSD var betydligt dyrare än den M.2 jag köpte senast.

Total lagring hemma just nu är ca 16 TB, vilket är på tok för lite, för det första har jag inte ens vettig redundans eller backup på mycket (dock på det viktigaste som dokument och familje media.). Ser jag på behovet framöver behöver jag rå fisk kapacitet på iaf 150 TB och, egentligen, långt över det. Uppåt en 300 TB. 20 stycken 16 TB diskar hade varit guld men även för 2500 st som man kan hitta ibland så blir det ganska saftiga summor.

Men nej, det är inte dyrt om man inte hanterar sin egen media och helt förlitar sig på att tjänsterna man använder kommer finnas över tid. GOG funkar ju bara om man faktiskt laddar ner spelen man har där innan de försvinner, som ett exempel.

Av takeoninja

Haha, är det inte underbart på något sätt? Det går bra för företagen och alla köper => Högre pris för konsumenten. Det går dåligt för företagen för ingen köper => Högre pris för konsumenten. Fantastiskt.

Av takeoninja
Skrivet av AxxT:

Nej. Men som kund så kan man tycka det blir för dyrt att reparera, att det blir lika bra att köpa en ny.
Vart den gränsen går är väldigt olika.

Eller, så nekar försäkringsbolagen reparationen för den blir för dyr. Man borde försöks lösa så att FK bolagen inte kan neka en reparation bara för dem tycker det är för dyrt.

Så mycket man betalar för försäkringen och så sällan man använder den så borde det inte vara några problem för bolagen.

Just det är rätt smart i det att det får försäkringsbolagen att ta striden med producenten.

Dock leder det lätt till situationen i USA med sjukförsäkringen om man inte reglerar det där noga. Alltså att reparationen för försäkringsbolaget är rimligt dyr p.g.a. deras förhandlingar, men om försöker utan försäkring så får du betala mångdubbelt så mycket.

Av takeoninja
Skrivet av Falistar:

Det krävs alltså ett RTX 4080 för att ut 60 fps vid 1440 med ray tracing. Men det lär säkert förbättras i framtida kort, men det känns som en mycket kostsam teknik för att få lite mer bling bling.

Uppskalning förändrar det hela dock. Är man ok med det krävs det inte alls så fläskigt kort för att nå 60 FPS med Ray Tracing.

Av takeoninja
Skrivet av Siimuliize:

Ja absolut det vet jag. Använder mig utav ingen mjukvara då ingen installation i vanlig befattning behövs och för att det är så alla stora på youtube informerar." No software needed " Sen vill man gå in på djupare befattning så är du korrekt

Om Keychron har något som kan utmana wooting så är jag på första raden vid scenen! Tack för info var ej medveten om detta. De utmanare som finns ute med rapid trigger idag ligger fortfarande efter så detta ska följas

Antar det är denna du tänker på
https://www.kickstarter.com/projects/keytron/keychron-q1-he-q...

Yes det är den, fått tracking nummer nu så lär vara en månad bort lite drygt. Kan skriva någon rad om det när jag hunnit testa det om du vill

Av takeoninja
Skrivet av Fenrisulvfan:

Frågan är om 5700X3D är lika bra om 3-4 år, AM5 moderkort och DDR5-minnen kommer nog vara mer värt även då.

Nyare arkitektur kommer också hålla längre, se var 5600 vs 3700X står idag.

X3D delen tror jag gör och borgar för att den kommer stå sig bra. Den är också nyare än 7600 om vi ska vara riktigt petimeter. Eftersom han köper lower end moderkort och midrange RAM så tror jag inte dom kommer hålla värde nämnvärt bättre, några hundralappar at best.

DDR5 kommer utvecklas mycket på fyra år och givet hur svårt vissa AM5 moderkort har att driva dagens CPUer tror jag inte de kommer palla 2 generationer bort särskilt bra. Sen, återigen, CPU kommer inte vara flaskhalsen för att nå 30 FPS. 5700x3D är fortfarande långt kraftigare än vad som sitter i PS5 och XSX.

Av takeoninja

Plånboken dog när ID kort flyttade in i BankID. Nycklar har jag inte haft på flera år tack vare digitala huslås. Så det är bara mobilen som alltid är med. Bilnyckeln kan på min bil inte bo i telefonen dock men det är ju inte varje gång man går ut direkt. Trådlösa lurar kommer med ibland men inte så ofta. Allt nyttigt som är bra o ha ligger i bilen och inget jag bär runt (bor i skogen så såg och/eller yxa är alltid med för det tenderar att falla träd på vägen och då jag är enda som bor här på en KM så faller det på mig att ta bort!).

Av takeoninja
Skrivet av Siimuliize:

Jag offrar gärna trådlöst för rapid trigger från wooting som ingen slår än idag. Att kunna ställa in aktiverings punkt och likt finalmouse så behövs ingen mjukvara utan allt görs på webben.

https://www.youtube.com/watch?v=T9kRVssW1fc

... Eh...

Ingen installation krävs, absolut, men mjukvara det krävs i allra högsta grad. Det är bara det att du hämtar den med webläsaren och det körs i den. Den skapar inget eget fönster. Massor av program nu för tiden är så kallade "electron apps" vilket i praktiken är webbappar som har en mindre installation för att lägga sig på datorn i lämplig mapp och skapa lite ikoner, men när dom körs gör dom det via att först starta en egen medföljande webbläsare som kör webappen så att det ser ut som vilket program som helst.

Gränserna mellan webb, webapp, programvara och appar håller helt på att suddas ut och börjar bli mer och mer akademisk.

Sen har Keychron en utmanare till Wooting på g som jag har backat på Kickstarter. Kommer troligtvis innan DH då den ska stor testas!

Har också rapidtrigger, är trådlös och massa annat mums och till drygt halva priset om man ställer mot Wooting 80HE som kommer mot sommaren (som jag också villhöver för att kunna jämföra, och jag behöver ju ett tbord till jobbet som inte är hemskt ändå.)