Inlägg

Inlägg som toast_93 har skrivit i forumet
Av toast_93
Skrivet av Dejch:

Otroligt tacksam för alla kommentarer. Ja jag har ett slutbetyg inkl behörigheten som krävs för de flesta utbildningarna, Så jag antar att Högskoleprovet är mitt enda val just nu? Saken är den att jag förlorade lite av mitt hopp när jag väl gjorde provet sist för ca 1 år sedan, gjorde det mer för att testa på, utan förberedelse, och fick pinsamma resultat som 0,64.

Känner ni eller har ni själva varit i den situationen där ni gjort provet med sådana låga poäng för att sedan höja resultat markant?

Jag har gjort högskoleprovet kanske 8 gånger tror jag. Har redan bra betyg sedan innan men tycker ändå det är värt att göra det när möjligheten finns. Man vet aldrig om man i framtiden vill börja på något som kräver typ maxade betyg (låt säga läkare). Jag tror jag gjorde mitt första högskoleprov i gymnasiet, sen har jag gjort det när jag har varit hemma och haft möjlighet. Första gången jag skrev det fick jag 0.8. Nu har jag skrivit ca 1.55 de senaste tre gångerna. Har aldrig pluggat egentligen utan mer kanske kollat över matematiken lite innan. Svenskan är svårare enligt mig att verkligen plugga på, utan där blir man säkrare för varje gång provet görs. Jag pluggar sedan i höstas Civ. Ingenjör. Var 23år när jag började. Visst är jag inte yngst i klassen, men kan ju säga att det är betydligt mycket roligare att ha lite saker att berätta om än att komma direkt från gymnasiet. Har några i klassen som är 27-28. Jag tycker inte man märker någon åldersskillnad på folk alls egentligen (finns såklart undantagsfall för folk som är lite skeva). Man hänger med de som är trevliga och liknar en själv.

Har även nämnts tidigare här i tråden, men de utbildningarna du pratar om är ju verkligen sådana där åldern kommer vara i genomsnitt högre än kanske de tekniska. Inte så väldigt många som kanske vet hela sin barndom att de ska bli personalvetare och därmed börjar plugga det direkt efter gymnasiet. I de tekniska programmen däremot finns det ju alltid personer som totalt saknar social kompetens och bara har drömt om att bli nya Einstein. Jag ser inte varför din ålder skulle stoppa dig från att bli det du vill bli. Att jobba hinner man göra tillräckligt oavsett om du börjar nu eller för 7år sedan. Var istället glad över att du inte stressade över att plugga "bara för att plugga". Istället har du ju verkligen hunnit inse vad du verkligen vill jobba med. Det kommer göra dig mer engagerad och peppad när du väl blir det du drömmer om. Jag tror det finns förbaskat många i arbetslivet som bara tog något "bara för att", har ingen passion alls för det de gör, men knegar på för att inte slänga bort utbildningen.

Av toast_93

Klickade ljud från hårddisk

Hej!

Har en Seagate Barracuda 500gb 3,5" intern hårddisk som har slutat fungera. Det började för kanske 2 månader sedan då den en gång bara inte dök upp under "Min dator". Använder den inte så mycket egentligen, utan fungerar mer som extra lagring. Jag orkade inte ta tag i problemet då (var rädd att få dåliga nyheter), men igår fick jag tid och kraft att börja undersöka. Förstår nu i efterhand att hårddisken kan ha blivit ännu mer skadad av att den har försök bootats nu under lång tid, även fast den var trasig. Men är inte så mycket att göra åt nu. Har i alla fall följande info:

*Hårddisken syns ingenstans, inte ens i bios.
*Den gör ett lite oklart klickande ljud (inte super distinkt), och även en gång ett mer pipande ljud. Detta repeteras när datorn försöker hitta hårddisken under uppstart. Sker kanske 3 gånger sen ger den upp och bootar från min SSD som vanligt.
*Har en annan hårddisk installerad som jag bytte plats med, så har eliminerat att det är kabelfel.

Har såklart gjort en internetgransking av problemet. Får mycket träffar om det sk. "Clicking of death". Där alla har lite olika förslag på lösningar att få ut datan. Har exempelvis försökt positionera den på olika håll och kanter i hopp om att den ska hoppa rätt. Har även sett videos på Youtube där de faktiskt öppnar hårddisken för att manuellt dra tillbaka avläsaren till "startposition". Förstår ju att dammet kommer så gott som förstöra hårddisken om jag bryter förseglingen... Någon som har lyckats få en hårddisk i detta skick att faktiskt dra igång tillräckligt länge för att få ut någon data? Framför allt intressant om någon har öppnat en hårddisk och fått den att fungera under tillräckligt lång tid efteråt?

Tack på förhand!

/Johannes

Av toast_93

@mrqaffe:
Är beredd att offra verkningsgrad för att få den mindre. Tyngden är inte lika stort problem som storleken. Sen får jag ta och kolla över batterifrågan o se om det känns värt.

Skulle försöka vilja ha den hälften så stor. Hade någon tanke om att köra högtalare både fram och bak för att då kunna halvera storleken. Men då halveras i nuläget även baslådan. Nu har jag som du kanske såg på bilderna delat av så 15" högtalarna är i en egen baslåda på ca 250L (hälften av totala stereon). Skulle rent tekniskt kunna skippa den avskärmningen och låta alla komponenter sitta fast i själv baslådan. Alltså låta allt utrymme vara "baslåda". Frågan är väl då om basarna påverkas av att det är andra grejer i luftutrymmet men det kanske inte spelar någon roll (har ingen aning själv).

De jag är nyfiken på är om det är mer effektivt att skippa att köra basreflex och satsa på en annan design, nu när lådan kommer bli mindre?

Av toast_93

Ombyggnation av Boombox - hjälp och tips

Tjena!

Byggde för 2år sedan en stor utomhus stereo.
http://www.sweclockers.com/galleri/12693-heavyman-boombox

Jag vill börja använda den lite mer, och har då insett att den måste göras mindre.

Någon som har tips på bra lösningar för framför allt baslådan? Vill ha den så liten som möjligt fast med samma högtalare som jag redan har.

Har följande:

2x Eminence-Delta-15C-15-Speaker-400Watt-4Ohm-48Hz-4kHz

2x 8" Celestion TF-0818MR

6x Monacor MPT-016

1x BX55 - Boss Audio Systems

1x 4 x 100Watt Class D Audio Amplifier Board TK2050

1x 2 x 100 Watt 6 Ohm Class D Audio Amplifier Board TDA7498

2x Fritidsbatterier

1x Volt konverterare

Kan tänka mig att köpa lite nya elprylar till den, så som förstärkare eller nya batterier m.m. Fast vill som sagt behålla högtalarna.

Kikade lite på en sk. "Iso-Barik (Compound)" design för att få ner storleken på baslådan. Vet inte om det är något bra alternativ för ändamålet, kanske finns andra bättre lösningar?

Skriv gärna om det är någon som har några tips eller funderingar på hur jag skulle kunna gå tillväga?

Av toast_93
Skrivet av Waloth:

Måste säga att lilla högtalarväskan var otroligt snygg! Hur mycket har den kostat dig? Svårt att bygga ihop själv?

Tack så mycket. Är väldigt nöjd med hur den blev. Det är mycket ljud och utseende för pengarna.

Tror den kostade kanske 1000kr totalt. Var inga större svårigheter att göra den, gäller bara att hitta en passande väska

Lycka till!

Av toast_93
Skrivet av SunQ:

Är detta mer en kul grej eller tar ni med den på olika ställen?
Vad är ert primära användningsområde?

Linköping ser jag så kanske studentjippon?
Eller åker ni på festivaler också?

Mest nyfiken bara på vad ni använder den till. Inte så smidigt att släpa runt på och svenska festivaler brukar vara griniga med bilbatterier...

Den byggdes först och främst för att ha på festivaler. I år var vi bara på Bråvalla men nästa år blir det nog Emmaboda också. Sen får man ju såklart vara lite finurlig för att få in bilbatterierna

I Linköping finns det såklart en hel del studentjippon den skulle fungera utmärkt till. Däremot så pluggar ingen av oss just nu så skulle väl vara aktuellt först om någon vill låna den.

Annars så användes den nu senast faktiskt i helgen när vi körde paintball. Men såklart den är ju lite osmidig men det får man leva med haha

Av toast_93
Skrivet av Rydisen:

Vad gick bygget på totalt?

Bygget ligger nog på ca 7500kr

Skrivet av Obligatorisk:

Har ni höger och vänster kabinett eller är det gemensamt? Sistnämnda är inte den optimala lösningen hur som helst.

Men snyggt bygge hur som helst.

Basarna sitter i samma kabinett med ca 250L fri luft. Pratade med killarna på HifiKit i Stockholm och de föreslog också att de skulle sitta i samma, för att de ska kunna "jobba tillsammans". Utveckla gärna hur du menar

Tackar!

Skrivet av ODDNAME:

Ska man klaga på något är det batterilösningen. Finns ju fina accar att köpa billigt som säkerligen tagit mindre plats och ändå gett samma eller längre drifttid

Men det är ju något ni alltid kan fixa i efterhand Så får ni det laddbart också med rimliga metoder

Annars sjysst bygge!

Tack!
Vad är det för accar du tänker på? Självklart alltid intresserad av bättre batterilösning. Länka gärna någon som du tänker på. För har själv aldrig riktigt hittat något bättre alternativ än det vi har, om man nu inte vill gå upp väldigt mycket i pris.

Skrivet av skurtbert:

"Tanken var att bygga en boombox som skulle kunna mäta sig med det mesta sett till ljudvolym och ljudkvalité."

Lyckades ni bygga ett ljudsystem för en spottstyver som kan mäta sig med professionella monitorer och HiFi-lurar eller fick ni sänka ambitionernan gällande ljudkvaliteten?

Att du ens orkar...

Av toast_93

HeavyMan!! - Boombox

Här kommer ett projekt som jag och några kompisar har hållit på med i början av sommaren.

Tanken var att bygga en boombox som skulle kunna mäta sig med det mesta sett till ljudvolym och ljudkvalité.

Jag var den som skötte om all planering. Så jag började med att göra en research genom att läsa en hel del forum och andra faktasidor, för att försöka få en bättre inblick i musiken och högtalarnas värld. Insåg väldigt snabbt att det var rena djungeln och det självklart var väldigt mycket mer att tänka på än vad jag trodde.

Efter en hel del tid på olika forum och efter att ha chattat med olika personer så kom jag fram till vad vi skulle göra. Självklart påstod väldigt många att jag bara borde göra en sk. "Boominator". För att den är "den perfekta kompromissen mellan ljud, storlek och batteritid". Visst det är ju kanon om man bara fort vill få fram en stereo som man vet låter bra och fungerar. Men var är det roliga i det? Tycker verkligen det är roligare att göra något eget, utan att följa en guide. Känslan då när allt fungerar perfekt, är bra mycket bättre än om man hade följt en helt färdig ritning.

Vi valde direkt i alla fall att satsa högre och ville inte begränsa oss med storleken.

Högtalarelementen är såklart hjärtat i lådan och det jag fokuserade mest på var att hitta så pass känsliga högtalarelement som möjligt.

Högtalarelementen blev till sist efter mycket diskussion följande:

-----------------------------
Bas:
2x http://www.musicstore.de/se_SE/SEK/Eminence-Delta-15C-15-Laut...

Ansåg att de hade väldigt hög känslighet för sin typ och att de endast ligger på 4ohm är självklart grymt för förstärkaren och batterierna.
Var väldigt länge inne på 10" bas/mid, men valde istället 15". Är väldigt nöjd med det valet.

-----------------------------
Mid:
http://www.eluxson.se/mellanregister/2465-tf-0818mr.html
Väldigt bra känslighet och även att det var sluten bakkåpa gjorde lådkonstruktionen betydligt lättare.

-----------------------------
Diskant:
http://www.eluxson.se/diskanthorn/1131-mpt-016.html
Bra för sitt pris, och var viktigt för att hålla nere budget.

Här skulle egentligen t.e.x 8" Koaxialhögtalare vara bättre, just för att få allt från en punkt. Men pga av budget och även problem att finna bra sådana, valde jag att istället ha separata mid och diskant element.

-----------------------------

Sedan var det med hur detta 3vägs system skulle delas. Jag var först inne på passiva delningsfilter. Men på grund av åter igen lite problem att hitta rätt och lite brist på tid så valde jag till sist att köpa ett aktivt bildelningsfilter från Ebay:
http://www.bossaudio.com/auto/car-audio-auto-crossovers-sound...
_________________________________________________________________________
Förstärkare:

Jag valde att köra på 6x 100W "Class D Amplifer Board".
Eftersom det var billigare att köpa två separata; en 4x 100W (4ohm) och en 2x 100W(6ohm), valde jag att göra på det viset. Det blev följande:

1x http://www.ebay.com/itm/4-X-100Watt-Class-D-Audio-Amplifier-B...

(Den här används till diskanterna och basarna)

-------------------------------------------------------------------
1x http://www.ebay.com/itm/2-X-100-Watt-6-Ohm-Class-D-Audio-Ampl...

(Den här används till mid högtalarna, då de är på 8ohm så kunde jag lika gärna köpa en förstärkare som bara klarade ner till 6 ohm då de ändå skulle köras i 8 ohm. Blev nämligen lite billigare.

------------------------------------------------------------------

Vet att de kanske inte är lika effektiva som en "AMP6" eller en "AMP9", men aja...
Skulle jag/vi haft lite mer pengar skulle jag köpt en:
http://www.ljudia.se/billjud-s82121/bilslutsteg-s964405/4-kan...
För att kunna trycka 300W in i basarna. Får bli en annan gång
_________________________________________________________________________

Utformning av lådan:

Nu var det tid för att börja skissa lite på hur själva lådan skulle vara uppbyggd. Jag gillar att hålla på i 3D programmet "Cinema 4D", är väldigt bekväm och jobbar snabbt där, så valde att göra skisser där.
(se bilder)

Lådans storlek bestämdes först och främst efter hur stor baslådan skulle vara. Gjorde olika simuleringar i winISD och hornresp. Kom till slut efter lite hjälp, fram till att en 250L låda med en 500cm² och 8cm djup vent skulle bli bra.

Boomboxen är självklart delad inuti så att basarna har den nedre delen separat tillsammans med batterierna. Tror vi lyckades få till nästan precis 250L när man har räknat bort reglarna och batterierna. På träplattan som delar upp stereon monterades förstärkarna, delningsfilter m.m

Lådan är såklart väldigt rejäl och lite otymplig. Jag räknar att den kanske väger ca 90kg när båda 75ah batterierna är monterade. Är däremot lika stor fördel som nackdel skulle jag säga. Om man nu har den på exempelvis festivaler (som var en stor anledning till varför vi byggde den) så är den näst intill otagbar. Har inte heller några handtag än, så öppnar man inte luckan baktill och tar grepp i regeln där så går den typ inte att rubba. Sen så är den ju väldigt trevlig att ha som bord och även sitta på

_________________________________________________________________________
Den levererar verkligen i ljudkvalite och volym, framför allt är basen otroligt fin. Hade med den till Bråvalla festivalen och det första som hände var att vi brände en säkring på 5A. Bytte ut denna till en 7,5A, som verkar hålla än så länge. Batterierna är seriekopplade så de ligger på 24V och 75Ah totalt.

I teorin ska vi alltså kunna spela 10h på Max Volym, vilket inte är något att klaga på.

_________________________________________________________________________

Finns fortfarande lite uppgraderingar att göra, som troligtvis kommer bli av i början av sommaren 2015. På listan finns:

- Bättre hjullösning, t.ex 2 fastmonterade hjul samt handtag i andra änden.

- Måla den eller på annat sätt förbättra utseendet

- Vibrationssäkra bakluckan och mittenplattan i lådan (kunde vibrera väldigt mycket, när basen gjorde sitt)

- Sätta dit skydd för hörn och kanter

- Göra den BeerPong Kompatibel (Se bildskisser)

_________________________________________________________________________

Hoppas ni gillar bygget!
Den finns uppe för uthyrning om någon är intresserad av detta!

Besök galleriet här

Av toast_93
Skrivet av mrqaffe:

Den filterbyggsats du länkade verkar vara 3 vägs mono.
Bilstereofilter fungerar det också och de drar troligen inte särskilt mycket effekt, det är några op ampar i dem också så det handlar om hur många kanaler och hur brant filtret är när det gäller att bestämma antalet ickretsar som drar ström.
Bilfiltret du länkar har 6 kanaler in men det funkar att inte använa alla kanaler också så att mata in 2 kanaler lär inte vara något problem.

Sedan finns det ju dsp baserade filter om man vill ha mer kontroll och konfigurationsmöjligheter tex möjlighet till eq men det är kanske lite överkurs till ett sånt här bygge, å andra sidan kan du kanske använda delar av systemet hemma också och då påverkas prisvärdheten positivt för en mer avancerad lösning.

Kollade lite på dsp filter (det enda jag egentligen hittade vara "mini-dsp"). Jag tycker de verkar hur grymma som helst, det enda är att det blir lite för dyrt med tanke på att jag kommer köra på trevägs så då måste jag antingen köpa 2st "2x4 mini-dsp" eller en "2x8 mini-dsp". Kommer bli lite väl dyrt tycker jag nog :(. Om du vet några andra dsp baserade filter så tar jag självklart emot förslag

Men tror nog att jag kör på ett bilstereofilter då istället, då slipper jag löda ihop ett eget och jag får lättare kontroll över allt tycker jag.

Av toast_93

Om jag förstår det rätt så är dessa delningsfilter:
http://www.ebay.com/itm/Line-level-Active-3-way-Crossover-Fil...
inte Stereo utan bara Mono, så då måste jag köpa två av dessa(?).

När jag kollade runt på ebay så stötte jag på bilstereo delningsfilter också. Det som verkar bra med dessa är ju att det är väldigt lätt att ändra frekvenserna samt att de har volymkontroller. De verkar kallas för "Electronic Crossovers".

Är det något alternativ, eller drar de mycket ström och/eller fungerar det bara bra tillsammans med en bilstereo?
Kollade lite på denna: http://www.ebay.com/itm/NEW-BOSS-BX55-2-3-Way-Car-Audio-Elect...

Alla dessa verkar ha 3st input channels en för varje typ av högtalare. Jag förstår att det är till för att använda till bilstereon, men går det att använda dessa direkt från en Iphone?

Av toast_93

Okej, låt säga att jag delar på 250hz sen vid 4000hz. Och jag kör på tre st förstärkare med det aktiva delningsfiltret jag har skrivit om i tråden.

Jag tänkte även ha en liten pre-amp för att boosta upp signalen från mobilen till förstärkarna.

Är det något jag har missat eller skulle det fungera som jag har tänkt?

Skickades från m.sweclockers.com

Av toast_93

Ja förlåt, självklart behöver jag 6 förstärkarkanaler för min setup. Har inte bestämt mig hur jag ska koppla allt dock... Har haft många olika funderingar allt från 6 kanals förstärkare: http://goo.gl/Tt6CVY , men hittade bara en sådan med 6ohm och fick inte riktigt ihop det hela då med kopplingen.

Sen så har jag även haft tankar på bi-amp och tri-amp. Har inte riktigt kommit underfund med vad som blir mest strömeffektivt. Den senaste tanken jag hade var att köpa 2st 2x100W förstärkare; en till baselementen och en till diskanterna. Sedan köpa en 2x 50W till mellanregistret, eftersom de egentligen bara har 50W RMS.

Vill helst försöka undvika att blanda in massor passiva filter, om det går att undvika.

Av toast_93

Nu har jag ändrat lite och inte blandat så många olika högtalare.

Nu har vi:

4x http://www.ljudia.se/hogtalarelement...hp-10w-p78414/
4x http://www.eluxson.se/diskanthorn/1131-mpt-016.html
2x http://www.ljudia.se/hogtalarelement-s82124/mellanregister-c7...

Amp: http://www.ebay.com/itm/4-X-100-Watt-4-Ohm-Class-D-Audio-Ampl...

Om jag nu köper ett DIY aktivit delningsfilter:
http://www.ebay.com/itm/Line-level-Active-3-way-Crossover-Fil...

Skulle det då fungera bra till min setup, om jag då bygger det så att jag får en lowpass vid 2000hz och highpass vid 6000hz, och bandpass där i mellan?

Är det rätt tänkt eller är jag ute och cyklar?

Av toast_93

Lånar tråden lite:

Sitter och räknar lite på olika baslådor för att ha till en stor stereo jag bygger. Sitter och räknar framförallt på 15" basen just nu. När jag räknar på http://80.254.240.160/ElementCalc/vented.aspx får jag fram över 700liters låda när jag räknar på: http://www.ljudia.se/hogtalarelement-s82124/element-s97514/15.... Det som förbryllar mig är det att i beskrivningen står det att den ultimata lådan är på 110 liter med en port på 100x40mm port.

Kan någon hjälpa mig förstå bättre? :S

P.s
Vet att du "mrgaffe" har svarat mycket på mina redan existerande trådar, tackar för det!

Av toast_93

Hej tack för svar!

Jag vet att bygget kommer bli stort. Har räknat med att den blir 100cm hög, 140cm bred och 50cm djup. Vet att det kommer bli väldigt tungt men den ska självklart vara på hjul.

Läste om aktiva delningsfilter och då stod det att det användes oftast när man hade flera slutsteg. Det stod även att man ska ha dem "monterade" innan slutsteget. Ska jag då alltså ha den inkopplat mellan min 3,5mm sladd (RCA) och förstärkaren?

Av toast_93

Delningsfilter - Hjälp!

Hej!

Håller på att bygga en boombox, och har lite frågor angående delningsfilter.

Setupen kommer troligtvis se ut såhär:

2x http://www.ljudia.se/hogtalarelement-s82124/element-s97514/10...

4x http://www.ljudia.se/hogtalarelement-s82124/piezo-diskant-c78...

1x http://www.ljudia.se/hogtalarelement-s82124/element-s97514/15...

(Kanske) 1x http://www.ljudia.se/hogtalarelement-s82124/element-s97514/4-...
Vet inte riktigt om jag ska lägga in det sista mellanregistret eller inte...

Förstärkaren som jag har planerat att använda är:
http://www.ebay.com/itm/4-X-100Watt-Class-D-Audio-Amplifier-B...

Till frågan:
Har aldrig använt mig av delningsfilter förut, men har nu läst runt en hel del de senaste dagarna. Jag antar att jag måste ha delningsfilter i min setup, för att få bättre ljud och inte köra sönder vissa av elementen.

Vad för delningsfilter ska jag ha, och hur många?

Tack!

Av toast_93

Tack för svar!

Har redan näst intill lusläst allt om boominatorn. Jag gillar den, men vi vill hellre göra något annat då nästan alla gör just boominators just nu... En stor del av boominatorns design är också att just kombinera kraft med liten storlek, och just därför som de har små batterier och en väldigt effektiv förstärkare.

Vi är beredda på att göra en riktigt stor grej på hjul och inte snåla på något.

Vill därför ha tips om vad som skulle ge mest kraft och ljudtryck för vår budget. Till exempel skulle ett bilslutsteg och större/fler högtalare kunna trycka ännu mer än det som finns i boominatorn?

Angående Lepai, så har jag som jag skrev i inlägget precis en sådan i vår nuvarande boombox. Men känner att vi vill ha ännu bättre tryck den här gången.

Av toast_93

Boombox - budget ca 4000kr. // Råd och Tips

Tjenare!

Är nu dags för mig och några kompisar att bygga vår andra boombox. Den förra byggdes i en retro väska och hade en budget på ca 1000kr.

Den består av 2st Hertz 6,5" Koaxial Element, Lepai 2020+ samt 8x5 AA batterier.

För det nya bygget kommer vi inte snåla in på samma sätt som i den gamla.

Den nya kommer troligtvis få en egengjord låda i trä för att maximera dess prestanda.
Det kommer bli en tung grej så det kommer självklart vara stora hjul på den också.

Har själv plockat ihop ett paket som jag skulle vilja ha lite feedback på.

Element:
2st P.Audio HP-12 475kr/st http://goo.gl/zDa5Tj
1st P.Audio IMF-HP-15W. 795kr/st. http://goo.gl/mECUkx
2-4x Rila SA38 Piezo 79kr/st. http://goo.gl/d32Xl6

Slutsteg/förstärkare:
Inte bestämt, men har varit mest inne på något 4 kanals bilslutsteg på ca 4x100W RMS. Kostnaden på slutsteg eller förstärkaren räknar jag med runt 1000kr.

Batteri - ett fritidsbatteri på 12V och 72Ah
Har även en tanke på att fixa solpanel för att kunna underhållsladda batteriet

Vi funderar även att lägga in en billig dj mixer bara för skojs skull för ca 350kr

Frågor jag själv undrar över och vill diskutera:

- Behövs det en bas? Alltså är 15" elementet helt onödigt och istället borde bytas till 2st 10" eller liknande?

- Angående slutsteget/förstärkaren. Borde jag satsa på ett bilslutsteg eller en T-amp med hög effekt?

Den ska framför allt användas till festivaler så hög volym är såklart väldigt viktigt.

Av toast_93

Gopro - Kamera Stabilisator

Hej!

Har en GoPro Hero 2 och är på jakt efter någon typ av kamera stabilisator för att kunna göra lite snyggare och mer mjukare filmningar.
Har tittat runt lite på olika typer av gyro stabilisatorer, exempelvis : http://www.youtube.com/watch?v=Aun2kjyCLXw

Någon som vet någonstans man kan köpa eller tips på hur man kan bygga en bra stabilisator för Gopro ?

Av toast_93

Tack för svar.

Blir nog en gigabit switch då :). Jag har ändå inte riktigt förstått vad det innebär med 10/100 switch. Alltså innebär det att man kan använda den vid internet på 100/100 mbps eller är det något med att den klarar 10mpbs mot internet och 100mbps mellan datorerna ? Har aldrig riktigt förstått varför det skrivs som det gör.