Inlägg

Inlägg som Yoru har skrivit i forumet
Av Yoru

Jag har kvar PC'n (men hade tänkt bli av med Fractal R3 klumpen) men det kanske inte är en dum ide att låta den leva vidare som lagringsburk. Tack, ska kika på det!

Av Yoru

Lagringslösning för skifte från PC -> Laptop + docka

Hallå,

Skulle vilja höra era tankar på olika setups i skiftet till en ny datorlösning hemma.

IDAG
PC m. 3 + 4 TB mekaniska lagringsdiskar (gott om plats över).
Vill flytta 3-4TB till det nya, så 4TB bör räcka.

FRAMÅT
Laptop/Macbook m. 1TB disk i docka. Kommer mest användas stationärt hemma och inte flyttas runt så mycket eller på annan ort (vad jag ser idag).

Saker jag ser påverkar
Det vore ju inte fel att ha en backup-lösning för viktig data som ligger på laptopen om det stjäls eller tappas etc. Lokalt hemma, behöver ej vara offsite. Risken bedöms högre än för gamla PC'n där jag inte såg det som en nämnvärd risk. Viss backup på viktiga dokument finns idag genom dropbox på 12GB.

Jag valde en laptop med 1TB så att jag skulle kunna ta med filer om jag åker bort, ser inte att jag har behov av att koppla upp mig mot hemma-lagring för att hämta media när jag är iväg.

Behöver en RAID1-disk vara exakt lika sin granne? Har aldrig kört RAID innan så allt där är nytt.
En tanke är att köra en NAAS eller HDD kabinett och köra de 2st 4TB diskar jag har idag (1st oavnänd). När en disk dör ersätter jag den med en större disk och kan då successivt utöka min lagring över tid och behålla en viss datasäkerhet.

Att ha en extern disk på jobbet etc. har jag funderat på men aldrig fått tummen ur på. Görbart men skulle antagligen uppdateras väldigt sällan. Foto & video/stora filer skulle kunna säkerhetskopieras dit och att viktiga dokument/små filer backupas på dropbox.

ALTERNATIV (om jag ser)
1) Extern disk kopplad i docka/laptop
+ billigt (har en 4TB disk som ligger oanvänd som kan få ett nytt case)
+ enkelt
- kräver att jag är vid skrivbordet
- svårt att flytta över PC -> Mac och tillbaka på sikt

2) Extern disk kopplad i router
+ billigt (har en 4TB disk som ligger oanvänd som kan få ett nytt case)
+ tillgängligt över wifi
- Oklart hur mycket stök det är att ansluta den mot olika enheter. Antagligen inte både PC & Mac kompatibel.
- svårt att flytta över PC -> Mac och tillbaka på sikt

3) NAAS
+ Kompatibelt m. både mac å PC
+ Kan koppla upp mot Smart-TV
+ Går att nå om man är iväg
+ Enkla förutsättningar för flera diskar
- Exponerad mot internet???
- Dyrt

Hur hade du rått mig, och hur tänker du runt mina resonemang?

Av Yoru
Skrivet av Krok777:

Då gör jag det och rapporterar tillbaka! Tack för hjälpen

Hur gick det?

Av Yoru

Tog med mig den från förra datorn och kompletterade med en billig minneskortsläsare för fotandet när jag köpte ett R3 chassi, det fanns plats för den och har använt den nån enstaka gång sen jag bytte till R3... 2012?

Av Yoru

Trist att det ska vara så nedlåst, men då har jag det från högsta ort att jag inte missat det i Inställningar iaf

Launch on Boot verkar iaf göra vad den ska och även om jag inte kommer till Home så landa jag direkt i plex vilket funkar det med.
https://play.google.com/store/apps/details?id=news.androidtv....

Av Yoru

Wake/boot Phillips tv till home eller app

Tjipp!

Jag köpte mig en Phillips pus8804 (ambilight <3) nu i mellandagsrean, men den är inte inkopplad mot tv-uttaget, så vid varje start får jag en ruta som ber mig mappa upp kanalerna, medan jag hest bara vill komma till hem-skärmen för att nyttja plex, youtube eller dyl.

Jag hittade länken nedan nu och appen verkar göra ungefär det jag önskar så den ska testas, men jag undrar om ni känner till något sätt i att via inställningarna styra vart man tar vägen när man startar tv'n?

https://www.howtogeek.com/308427/how-to-automatically-start-a...

Av Yoru
Skrivet av SaltyLiquorice:

Du har en poäng, jag tänkte att vid nätbeställning lär inte posten hamna på butikerna men så kanske är fallet. Hur hanteras samma fråga om man har valt hemleverans istället för leverans till butik?

Nu går vi lite OT här.
Jag har aldrig jobbat i butik och har inte närmare insikt i hur deras bokföring av varor sker, men där jag jobbat knyter man en kostnad till en resurs som får följa med resursen/varan genom hanteringen för att div. värderingar av olika avdelningar & lager vid givna tillfällen ska göras rätt.
Skickas produkten från ett centrallager får rimligen de samma nedskrivning som butiken som lämnar ut samma produkt, om de sålts på minus.

Av Yoru
Skrivet av SaltyLiquorice:

Hann också beställa en. Pratade med en bekant idag som jobbar på hifi-klubben. Enligt honom är det mest troligt att vi får köpa tvn för det låga priset. Sverigechefen hade tydligen skickat ut ett mail och bett om ursäkt till butikerna. Varför ursäkten blir jag dock inte riktigt klok på? Just nu ser det dock lovande ut

Sannolikt sköts hemsidan centralt och ledningen är med och planerar kampanjen för att styra kundengagemang och avvägningar mellan intäkter och försäljningsvolymer, och av nån anledning sattes den här modellen till ett för lågt pris. Beroende på hur försäljningen registreras mot butikerna kan det vara på sin plats med en ursäkt, säg att varje försäljningsställe/butik som lämnar ut en enhet för billigt får dras med den minusposten.
Min teori.

Jag tycker allmänt det är intressant med skrivningar som säger att säljaren skulle få makulera er order för att de satt ett för lågt pris. Tittar på på konsumentköplagen vill jag minnas att priset sätts i kassan, och att avtal för köp till det aktuella priset ingås vid betalningstillfället. Men det var inte igår jag pluggade juridik så det kan mycket väl finnas möjlighet till undantag.

Av Yoru
Skrivet av Yoghurt:

Kommer jag få en chock om jag byter min 46a mot en 65a det är väl det jag är orolig för. Har provat sätt upp en ruta bakom min nuvarande tv, den fysiska storlek av 65" känns okej, men känslan när jag tittar vill inte att det blir övermäktigt, som att sitta längst fram på bio, det är ju inte det jag vill. Blir en B9 oavsett storlek.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag är ingen skärmexpert men om jag siktar på en ökning på ~72% så fixar du nog ~41%

Tum | Ökninng
32 --- 0
55 --- 72%
-----------------------------
46 --- 0
55 --- 20%
65 --- 41%

Om jag var i ditt läge hade jag köpt den stora.

Av Yoru
Skrivet av Yoghurt:

Har beslutsångest kring storlek av tv. Är rätt säker på LG B9 men om den ska vara 55" eller 65" stor?? Har ca 3 m till tv. Sitter idag med en gammal 46" har inte haft större tv än det och har egentligen ingen erfarenhet av stora tvs. Tittat mest på serier och ibland film.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av Laxpudding:

Jag är van med 110 tum på 3 meter, så en 65-tummare är för mig för liten på 3 meter.

Finns inga regler men en bunt riktlinjer baserat på biografer och liknande. Man kör så stor man mäktar med som person.

Jag ställde upp en tumstock kring min nuvarande (32") och jämförde det med 55 & 65" för att få en uppfattning och deras fysiska storlek, men som den gode Laxpudding säger helt en smak och vanesak. Jag har typ 3,5m och siktar på 55" då det funkar för mig och min budget.

Om du har en avsatt budget blir det en avvägning mellan storlek, där du kan få mer på 65", eller bildkvalité där du kan få bättre på 55".

Av Yoru

Jag har som ambition att köpa en 55" tv som vanligtvis går på runt 10k då jag kikat runt och är nöjd med kvalitén runt den prislappen, men vill helst hitta den på ~30% rea för runt 7' för att få den prisvärd. Så det bör landa mig i det över mellanklassen.
Känns prisambitionen rimlig?

De jag butiksspanat mig till är följande.
QE55Q65RATXXC
KD55XG8577
55PUS8303 (2018)
55PUS7354 "the one" (lockar minst i uppställningen, men hade en ambition om att den skulle gå ner 30%, men så blev det inte)

Allmänna tankar;
Jag har en 8-10år gammal 32" Philips idag som jag tycker levererar bra bild och jag uppskattar ambilight funktinonen, men det går ju att montera en egen led strip runt om med ett fast sken för ca 500. Uppskattar tangentbordsfjärren på PUS83 samt samsungs minimalistiska.
PUS83 upplevde jag som klart bättre än The One men PUS 83'an är inte helt lätt att hitta idag.
XG85 verkar riktigt trevlig och var den enda TV som spelade all 4k media på mitt demo-usb (inte representativt för vad jag vanligtvis tittar på), medan Philips inte kunde läsa minnet utan att formatera det (så det gjorde jag inte). Samsung och Sony kändes ganska lika i bildkvalité. Samsung är unik i att ha en snygg till synes fräst ram utan skarvar medan de andra är lite tristare i den hänseendet.

Hur känner ni kring att köpa demo-ex från butik?

Av Yoru

Nu har jag inte kikat på din fil men det du är ute efter heter villkorsstyrd formatering (conditonal formating) på den fliksom på engelska heter Home, och om du googlar på engelska termer kommer du hitta massvis med tips, typ
https://www.ablebits.com/office-addins-blog/2014/06/17/excel-...

En bit ner hittar du "Formulas to highlight future dates"
För att markera helgdagar behöver du först definiera dessa i en lista och sen jämföra mot denna.

Av Yoru

@Khezan: Det ska bli intressant att se vad som faller ut av det!

Av Yoru
Skrivet av Khezan:

Hej och tack,

Nej jag är inte snickare och det är inte mikael heller. Men det finns bra med info i böcker och på nätet Sen kan man ju höra sig ifrån av riktiga snickare vad som gäller osv. En av orsakerna varför bordet tog så länge är väl just att snickarutbildningen saknas och man har ibland använt sig av ganska tidskrävande om än säkrare lösningar för att få fram slutresultatet man varit efter.

Stålramen med sina 25x25 kallas i folkmunn iaf här i Finland för möbelstål.

När det kommer till gångjärnen så har de ytterst små hål gömda i sig där man kan sätta in skruvmejslar för att hålla glaset fixerat i gångjärnens yttersta utslagsläge. Det fanns inte plats för en motor med designen som den var. Någonting jag vill åtgjärda i en eventuell 2.0 version.

Mvh

Än coolare att du lyckats få det till den ypperligare kvalité som det är utan att ha jobbat med det tidigare! Kudos!

Där ser man! Jag ha aldrig hört termen i Sverige, men det är sällan jag diskuterat möblers material så ingående!

Det vore ju coolt med en motor, men jag tycker inte det låter så tokigt att behålla det manuellt, manuellt är ju ganska retro! Möjligen skulle man kunna göra ett par custoum sprintar som bor i ett par matchande hållare ^^

Av Yoru

Factorio, grymt spel att köra med en kompis! Otroligt rolig timesink <3

Av Yoru

orimligt imponerande projekt!

Mycket kul att ha sett bilderna på processen, och måste fråga vad du jobbar med? Jag har landat in i ett par knivmakargrupper nu på facebook och de pratar mycket om olika träslag, hur trä ska lagras för att varken slå sig eller spricka, och olika ytbehandlingsmetoder mm, och du verkar ju vara minst lika kunnig inom ämnet!
Arbetar du måhända som möbelsnickare/makare, iom att du refereade till ramen som möbelstål?

Hur gick det med gånggärnen, du nämnde en elmotor ett par sidor tillbaka men jag såg ingen i slutresultatet?
Håller sig skivan uppe med enbart friktionen i gånggärnen, och är det isf trögt att öpnna, för skivan lär ju väga några kilon? ^^'

Mad skills!

Av Yoru

Sjukt snyggt bygge!

Vad har du behandlat trädelarna med för att få dem sådär mysigt slitna? ^^
Sladden är också riktigt ball, är det någon speciell modell med 3-vars spiral?

Av Yoru

2600 + frakt

Av Yoru

delas den är jag intresserad av GPU'n, förutsatt 2xDVI. 2500:- + Frakt

Av Yoru
Skrivet av haywire87:

Kvitto och garanti ska finnas kvar, kollar efter det direkt när jag kommer hem.
Budgivningen går ut på onsdag

Hittade du kvittot?